Ha lézer tápja nem kapcsolbe, miket érdemes leellenőrizni? Tápot megkapja. Egyszerűen nem kapcsolbe a tápegység, érdemes szét szedni és bele nézni v. saját biztonságom érdekében inkább hanyagoljam?
frob | 2276
2020-02-14 08:12:49
[17764]
pontosan, ezzel a fókuszban tartva az anyagot teljes vastagságában.
ja hogy ez sokaknak, teljesen triviális, örülök hogy csak nekem volt újdonság másnak nem...
Sajnos a CO2 lézer nálam nem jön szóba, nincs annyi munka, hogy megérje a vesződséget. Ami van azt javarészt szalagkéses géppel szabják, náluk a gép kezelésével lennének nehézségek. Az ötlet a vidóban az lehet, hogy a cső a hídba van beépítve, mert túl nagy lenne a távolság, ha az asztal végén lenne elhelyezve?
dióda lézerrel nem hiszem hogy menni fog de pl egy 40W os co cső már elég lehet egy hosszú fókuszú lencsével persze ez nagyobb helyet foglal
mivel vannak ilyen kész gépek, érdemes előtte utánanézni azok mit tudnak
pl amit itt láthatunk is egész pofás, és van egy hatalmas ötlet amit alkalmaznak, ezzel a megoldással esetlegesen a diódás is működhet vajon leesik mindenkinek mi a hatalmas ötlet amit a kicsi kínai megcsinált? R.
A sósavgőz biztosan nem tesz jót a köszörült sínnek, meg az egészségünknek se, de majd egy vegyész pontosan megmondja neked, milyen anyagok a problémásak, pl. a PVC tartalom biztos gondot okoz hosszútávon.
Egyébként szívesen a rendelkezésedre állok egy 1.6W-os kék lézerdiódás vágási teszttel, és a gépedhez lézer vezérlés, hajtás tervezés kapcsán is adok pár hasznos infót. Ha érdekel ez a lehetőség, csörrenj rám, és megbeszélünk egy találkozót.
Kézi szabászgép van, azt szeretném kikerülni. A szalagkéses túl nagy helyet foglal. Ha működne a diódás lézeres megoldás, azt fel tudnám applikálni egy asztalra és mindenki boldog lenne. Az anyagvastagság csak a termelékenysége miatt fontes, de 20-25 mm elég lenne (kb 5-10 réteg anyagtól függően). Az sem zavar, ha téglalap keresztmetszetű a sugár, +- 2 mm pontosság is elég.
Köszi az észrevételt! A gázok kérdése nekem is eszembe jutott, de inkább egészségügyi szempontból. Az elszívást jól át kell még gondolnom. Annyira finom mechanika nem lesz, elég a +- 2mm pontosság. Bordásszíj mozgatás, élére állított 20x30-as négyszög keresztmetszetű köszörült sineken futna V alakban 4-4 csapágy sinenént.
Ha sok réteget szeretnél egyszerre vágni, akkor ahhoz szabászgép kell. A hobby dióda lézerek optikájának viszonylag kicsi a fókusztávolsága (kb. 50 mm amivel eddig találkoztam). Túl vastag anyag nem vágható jól, mert a fókuszpont alatt/felett eléggé széttart a sugár és nem túl hatékony. Textilnél talán az nem annyira zavaró, hogy nem körszimmetrikus hanem téglalap keresztmetszetű a nyaláb.
Van itt egy súlyosabb szempont is. Bizonyos műanyagoknál veszélyes, maró savas gázok, gőzök keletkezhetnek lézervágáskor, ami tönkreteheti a gépedet finommechanikáját is. Így lehet, hogy ezen szempont alapján esnek majd ki bizonyos anyagok, azaz a teszteknek erre is ki kell terjedni.
Nyilvánosan nem kaptak választ..az nem azt jelenti hogy nem is kaptak. Egy gépről tudok amivel hőlégballonra készítenek dekorációt..viszi a dióda de természetesen lassú..Kérdés hogy mekkora méretű az anyag..fontos e nagyon az idő.. Természetesen CO az igazi..
Köszi a válaszod, én is így gondoltam. Egyenlőre 100% poliészter szövött anyag lenne, de a későbbiek folyamán 50% pamut-50% poliacryl, 50(30)% gyapjú-50(70)% poliacryl síkkötött anyag is. A sebessége és az egy menetben átvágható rétegek száma érdekelne, hogy érdemes-e ebben gondolkodni, vagy mindenképpen CO2 lézer kell.
Még sosem próbáltam, de megtehetem. Milyen textilre gondolsz? Nyilván nem mindegy, hogy egy természetes pamut/gyapjú/bambusz, egy kevert vagy egy full szintetikus műanyag szövetről van szó. Valószínűleg működik a dolog, a természetesek "fa" módjára égnek, utóbbiak meg normál műanyagként. Szerencsére PVC-ből nem csinálnak fonalat, legalábbis nem tudok róla. Tömör lemezként minden lézeres vágott már kartont, fát és műanyagot is, nem hiszem, hogy gondot okozna a szálak közötti levegő.
Kék lézerrel (1-5w) próbált már valaki textil anyagokat vágni? Ketten már kérdezték itt a topicban, de nem kaptak választ. Esetleg lenne valaki Pest megyében akinél ki lehetne próbálni?
geri121 | 16
2020-02-11 10:21:27
[17748]
A megfordítással nincs gondom, legrosszabb esetben nem tükörben lesz szerelve a motor. Áttételre megy úgyhogy ez megoldható. De lehet igazatok van és fordító is van a driveren. A slave funkció hiányzik a vezérlêsemről, de majd próbálkozom aztán kiderül
Hali nem egészen értem a problémát, step dir jelekről van szó nem? vagy bekötöd a motort fordítva,, és akkor szembe tudod rakni, vagy ugyan úgy mint a másik, csak invertálod a dir jelet egy tranyóval
legalább is én ezt tenném....
ha meg netán elcsúszna, az el fog segéd tengelyként definiálva is.... tehát szorul, vagy túlhajtod, vagy mindkettő
Igen, sajna én se leltem hasonló funkciót, lehet az lesz a vége hogy írok a gyártónak, de még az is hogy maradok az egy motoros megoldásnál. Nagy a tehetetlenségem, így nem tudok nagy sebességgel dolgozni De megnyugtat hogy nem néztem be semmit, nem olyan egyszerű a probléma
Szia, A "Slave" axis lenne a megoldás, amikor mondjuk a második motort bekötöd az "U" kimenetre, és azt mondod neki, hogy ő egy Slave, egy segéd hajtás, és megadod, hogy az Y tengely mozgását kövesse. Átnéztem a kütyü manuálját, még csak hasonló sincs benne. Ha tud is ilyen funkciót, akkor jól el van rejtve ... Én a helyedben írnék a gyártónak ezzel a kérdéssel kapcsolatban, hátha...
kb 30 oldalt visszaolvastam a végén már csak random. Biztos volt már szó róla de keresőben sem találom. Y tengelyt akarom két motorral megoldani egy helyett. Tudom a biztonság miatt van egy motor, de engem nem zavar ha egyik megáll. Kérdésem az lenne, hogy lehet, már persze ha lehet két motort bekötni trocen awc 708c lite-ba? Működik közös vezérlő jellel két driver? valahol azt olvastam nem tudod összehangolni őket. Ez igaz? Sorosan nem tudom kötni mert 120°-os eltolású motorok 6 vezetékkel. A drivernek sok lenne a két motor egyszerre sajna. Nem tudom esetleg nem használt tengely jelére be lehet valahogy állítani? Ha valaki csinált már ilyet és tud segíteni annak köszönöm előre is.
johnie00 | 67
2020-02-07 12:15:41
[17742]
űdv, remélem jo helyre irtam , segitséget szeretnék kérni, egy co lézerről lenne szo , léptető motorral hajtom a gépet és mach3 vezérlő programmal , hozá értő embert keresek aki eljőnne és életre keltené a gépet pl: lézer bekőtése a vezérlőbe léptető motorok bekőtése kalibrálás stb.. , a gép bács kiskun, baján találhato. 06307325422.eőreis kőszőnőm. űdv.
morvfer7 | 2558
2020-02-05 23:06:28
[17741]
Köszönöm a fáradozásod! Nekem tetszik ez a kis szerkezet.
Most már nyilvános, csak azt írja az a nyavalyás, hogy ütemezés miatt csak holnaptól nyilvános, amit nem tudok átírni a mai napra. Na, mindegy, nem áldozok rá több időt. Ha Ferinek el tudtam volna küldeni privátban, eszembe sem jutott volna, csak a felvett videora 500 MB-ot írt, máshogy meg nem tudtam...
Szia Feri. Egyrészt csináltam egy rövid videot, a kérdésede, hogy mi mozgatja a lézert, még nem szedtem szét, de valószínú egy x-y kis motor, ami a lézert az aktuális helyre állítja. Kívülről nem látszik.
Utoljára DowCal 10-et a Brenntag-tól rendeltem, ha jól emlékszem, kb két éve. Magyar forgalmazót nem találtam, aki 200L alatt tud hozni. Keresni kell egy nagy lézervágóval rendelkező céget, ott használják és szokott lenni, kunyizni tőlük egy fél litert.
3D-s cuccok gyártása normál lézergéppel, egy kis trükk azért van benne:
dtb | 1914
2020-02-01 16:58:45
[17730]
Most dobta fel nekem az FB az alábbi videót, ötletnek nem rossz:
Dakota25 | 622
2020-02-01 15:58:17
[17729]
Ühüm!!! Rég morfondírozom rajta, hogy érdemes lenne átkötni a csövet párhuzamos áramlásúra. Három kör, tükür-tükör-cső. Lecsökkenne az áramlási ellenállása is. Gond csak annyi, hogy három ágon kéne áramlást figyelni, de ez nem vészes. Kisebb szivattyú is elég lenne. Azért nem fogtam bele, mert így is csak 2 celsius körüli a hőmérséklet-különbség a cső két végén általában.
Elgondolkodtató. Padlófűtést (ugye) betekerjük a felület közepéig, majd onnan kitekerjük a befele spirálmenetek között. Így lesz a felület széle is nagyjából annyi hőmérsékletű, mint a közepe.
Ha a lézercső egyik végét előhűtöd (valami kívülről rátekert rugalmas csőspirállal) mielőtt az így előmelegített vizet bevezeted a lézercső másik végén, akkor mindkét vége nagyjából azonos hőmérsékletű lesz. Legalább is elvileg közelebbi, mint most. Már ha van jelentősége egyáltalán.
Az is baj ezeknél a "kommersz" kínai csöveknél, hogy soros a vízköre. A hátsó tükör még álltalában jól érzi magát, mert első a sorban, ő még visszahűtött vizet kap. De az elsőre már csak, a csőről lejövő "meleg" víz jut.
Láttam neten miket adnak a gyári gépekhez, el is csodálkoztam, hogy nem mennek tönkre pár vágás után. Az a baj ha nagyobbat akarsz mint 80w akkor már kínából is drága. Nekem párhuzamosan van 2 75w-os kötve az csinál kb 5.5-6 l/percet, ez van visszafojtva 5literre, de nagyobb lézercsőnél jobb az átfolyás is igy vettem észre. Meg nekem a gép mellett magasan van a tartály kicsit javít az átfolyáson. Kitettem mert egyszer menet közben szétugrott és telibe locsoltam a nagyfesz trafót. Az élet szép
A kb. 80 W szivattyúteljesítmény valóban a szükséges minimum a 2 l/p-hez, de ez azért már nem a "kis" akváriumszivattyú kategória. A gyárilag mellékelt izé csak a cső tönkretételéhez elég.
Csak azért kérdem, mert a 40W-os kínai csodán véres verejtékkel tudok 2 l/p -et átpréselni egy gyári SMC (1.5 kW)chillerrel. Dudorodnak a gumicsövek, minden csőcsatlakozást meg kellett erősíteni, 1.6 Bar a bemenő nyomás. Szíven ütött az 5 l/p....
Hűtés elég neki, szerintem vezetőképesség miatt küszködik. A csövekhez az ajánlott sebesség 2-5 l/p, de javítsatok ki ha tévedek. Egyébként nyilván kínai gagyi csőröl beszélünk. Nem is éri meg ennyit foglalkozni vele mert olcsóbb az új cső gyakrabban, csak már zavar egy ideje a probléma és jól esik a kihívás.
Hű! Vajon milyen csőről beszéltek, amin 5 l/p hűtőközeg-konvekció épp elégséges? Milyen bemenő nyomás mellett éritek ezt el?
geri121 | 16
2020-02-01 12:08:36
[17720]
Ezért írtam, hogy amennyire lehetséges . Van levegő fölötte, tud minimálisan lélegezni, de lehet az nem elengendő. Megpróbálom amit írtál és hátha. Nem ugyanoda zár, vékonyodik a sugár csapkod a fémgyűrűn ide oda, ahogy koszolódik a víz egyre inkább. Germicid lámpát rendeltem mert gondoltam én is a baktériumokra csak még nem jött meg. De adalékolni fogom inkább a vizet. Köszi szépen a segítséget
Elégtelen hűtés esetén a hátsó és kilépő tükröknél disztorzió léphet fel, de az ugrálás fogalmát nem igazán értem. Ha a nyaláb lassan elmászik, az már a nyalábprofil torzulását is okozza, ovális lesz, teljesítménye jelentősen csökken. Emlékeim szerint a kínai csöveknél a hátsó tükör vízhűtéses, ott van a vízhűtés belépő oldal, 5l/min általában elégséges. Teljesen zárt nem lehet a rendszer, mert a hőtágulás miatt levegőznie kell, így egy adalék nélküli desztvizes rendszer baktériumtenyészetté válik pár nap/hét alatt, valszeg ez a kosz forrása.
Szia, elég hamar kb 2 hét után nálam a kilépő sugárnál elkezd ide oda ugrálni. Zárt amennyire lehet a rendszerem de így is koszolódik (ezt sem tudom miért). Már kicseréltem mindent ami eszembe jutott. Nem mindíg használom a gépet meló miatt hetente tudom. Így a költség már elég jelentős. Mindegy egy próbát megért. Propilén glikol gyógyszertári nem jó bele esetleg? Kínai a csövem, de van hűtésem nem megy a hőfok 25 fok fölé.