Ez a rendszer a ,,4Axis Y=0,, a legtöbb CAD/CAM rendelkezik ezzel a funkcióval pl; VisualCadCam , RhinoCam ...elég könnyű kezelni és nem bonyolult.
Előzmény: Bagyinszki László, 2018-05-19 21:08:59 [15332]
Bagyinszki László | 127
2018-05-19 21:22:24
[15333]
Szia György! Nagy széria vagy tömeggyártás esetén valóban meggondolandók az Általad emlitett tényezők hiszen nem mindegy ,hogy mennyi idő alatt készül el az alkatrész vagy meddig birja a gép a termelést.Én csak egyedi illetve kis szériás gyártást tervezek és inkább a minőséget próbálom megcélozni . Köszönöm a válaszodat. Üdv:László
Előzmény: Szalai György, 2018-05-19 07:01:03 [15330]
Bagyinszki László | 127
2018-05-19 21:08:59
[15332]
Helló Tibor! Köszönöm ,hogy válaszoltál és köszönöm az információt. Egy faesztergát épitgetek hasonló elrendezésben mint az Általad linkelt videón látható. 3 tengelyes lesz ,a harmadik tengely a léptetőmotorral is hajtható főorsó.Remélem hamarosan "hadra fogható" lesz és ezért érdeklődőm a megmunkálási módszerek iránt.Sajnos a Cad programok elég bonyolultak a számomra ,de majd csak sikerül valamilyen szinten. https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=_VBFlqX671Q
https://www.youtube.com/watch?v=qNvtO0QR-38 https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=_VBFlqX671Q Ezen 3 videón látni a három féle megmunkálást és a végeredmény ugyan az.Ez három külömböző program lenne? Üdv:László
Gondolom az ,,ide-oda ugrál folyton,, a 4Ax_szimultánra érti? itt egy példa hogy mire jó ez a ,,ugrálás,,Óra alkatrész (fogaskerék), modul maró (drága cucc ) helyettesítő megoldás. Persze és akkor benne vagyunk a szokásos mesében ;költségkímélés .....stb.
Előzmény: Szalai György, 2018-05-19 07:01:03 [15330]
Szalai György | 9490
2018-05-19 07:01:03
[15330]
Abban gondolok különbséget, hogy mennyi dinamika árán készül el a munkadarab. Az ideálishoz legközelebbi ugye az volna, ha a teljes folyamat alatt minden axis egy irányba mozogna, állandó sebességgel. Ez kerülne a legkevesebb energiába és gépkopásba. Azután jön az, amikor a legkisebb mozgó tömegű géprész mozog dinamikusan, a többi meg állandó sebességgel vagy szögsebességgel mozog, változatlan irányba. Ha minden axis ide-oda ugrál folyton, az többszörös energiaigény és többszörös igénybevétel a gépnek.
Előzmény: Bagyinszki László, 2018-05-18 21:19:11 [15328]
farkastibor | 670
2018-05-18 22:43:23
[15329]
Hello szerintem; 1) A(0=360) , (X),Z=mozog (latcolag eszterga de nem az) ha az lenne A=9999999999999....∞( persze lehet 2Ax is értelmezni) 2) 4Ax ,X/Z/A=mozog Y=0 igazából 3=tengely. 3) 4Ax ,X/Y/Z/A=4tengely szimultán.
Előzmény: Bagyinszki László, 2018-05-18 21:19:11 [15328]
Bagyinszki László | 127
2018-05-18 21:19:11
[15328]
Szervusz Tibor! Azt szeretném kérdezni Tőled ,hogy mi a külömbség a következő megmunkálási módszerek között. Konkrétan fa esztergálás_marás esetében. 1. 360 fokot fordul az A tengely aztán lép egyet Z irányba mint az "Oroszok" videón majd ellen irányba fordul
2. Folyamatosan forog az A tengely ,360 foknál lép Z irányba, a marószerszám közben X irányban is végzi a dolgát 3. A harmadik esetben a marószerszám hosszirányba mozog (és sugár irányban is) a munkadara végeken az A tengely lép egy poziciót és egy fordulat alatt van kész a munkadarab. Remélem érthető amit kérdezek.Az x és Z tengely esztega kordináta rendszerben értem. Üdv:László
Oktatási intézmények CNC-ihez nyomtattunk ilyen fogaskereket, egy fél marékkal. Inkább az törjön egy tanoncnál mint valami más. Általában fél évente van egy figyelmetlen tanuló..
Én inkább egy CNC-n delrin (POM) műanyagból csinálnék ujjat tartalékba. 3D printer az jó, de nem hiszem erre. Láttam néhány videót ezekről de nem nézett ki jól az eredmény, meg nem nagyon erős.
Felül az irányváltó kerekeket tedd semleges állásba, hogy ne kapjanak hajtást a főorsóról. Feleslegesen hajtod, zörgeted, koptatod így őket. Az alsót meg visszateheted.
Ilyen ennek a hajtás része a fogaskerekeknél, jó kis műanyagok.
svager | 1388
2018-04-30 17:38:06
[15313]
Ha nem vágysz menetet,ne leggyen a fogaskerék ősszekapcsolva. Sokkal hangosabb,és ha nem kenegeted folyamatosan hajlamos megszorulni, ilyenkor pillanatok alatt tőrik a fogaskerék.
Lehet venni jó lapkákat is, mert már van technika tehat ne temesse senki az újat. 3-400% al kevesebb energiát igénylő "hihetetlen" marófej is létezik, kizarólag hűtés nélkül használható. A 3-400% úgy jön ki hogy bár fele annyi teljesítmény igénye de majd dupla annyi anyagot távolít el mi nt a masik nagyoló és fele idő alatt. Esztergakhoz is vannak jó lapjak, nem csak tnmg/cnmg/wnmg/vnmg iso lapkák vannak a vilagon.
Ha valami cserélhető lapkás késsel próbálsz oldalazni, akkor nem csoda, ha eltolja a hossz-szánt. Azok nyomnak ilyen kis gépen. Megoldások: 1. jó élszögekkel kell a kést köszörülni, akkor nem nyom 2. lakatanyával is lehet a hossz-szánt rögzíteni, kéziszánnal pedig fogást venni oldalazáshoz 3. a szegnyereg talpához betámasztod a szánt, a szegnyerget rögzíted a kívánt helyen.
Kösz ha hátul húzom meg a ott nem zavar semmit ahhoz tulajdonképp nem is kell csinálni semmit illetve pl. a középső csavarra (nem a gyárira, egy másikra) ráhegesztve egy kart ha jól beállítom, akkor elfordítom és úgy megszorul, ha meg vissza kiengedem pl. úgy szinte semmit se kell csinálni ehhez mást. Arra elég hogy oldalazgassak.
Azt gondold meg mennyire lesz útban a szegnyereg előtt egy csavar imbuszkulccsal. Az igazi esztergákon nem középen rögzítenek hanem hátul levő billenésgátló léc egy darabját szokták megszorítani. Fontos hogy minél kevesebbet vegyél el a szegnyereg útjából. ( Megjegyzem hogy szerintem az e2n gép szán rögzítése is elhibázott, nagyon merev anyagot görbít el rossz erőkarral, szóval gyárilag alig szorít. Az enyémet átalakítottam, szerintem tökéletes lett. Arról is van fent pár fotó )
A leszorítók konkrét megoldásaira rengeteg ötletet találsz a neten, mert mindenki aki esztergálni kezdett ilyen masinákkal, rájött hogy ezeket meg kell építeni.
Minden normális gépen leszorítható a hossz szán. A kínai hegyezőkre rá kell építeni a leszorítót. Egy kínai gép esetén nagyjából a pucolás, a szánok illesztése után következik a rögzítők beépítése ( hossz szán, szegnyereg ). Azért olcsó mert Te fejezed be a gyártást.
Körülményes módját használod a nyákrajzolat átrendezésének, az már biztos.Szikével többre mennél. Inkább próbálj meg ceruzát hegyezni, gyanítom, nagyobb lesz a sikerélményed.