A 30 mm átmérőjű (és 1000 mm hosszú) orsó választással alaposan lerontottad a hajtásod gyorsulási képességét. Ennek oka pedig az, hogy az orsód tehetetlenségi nyomatéka az orsó átmérőjének NEGYEDIK hatványával arányos! Változtass rajta kisebbre, ha még teheted, mert egyébként "vasba öntve" egy lebutított hajtásod lesz, amihez még 1:3 körüli áttételre is szükséged van, hogy elérjed a szerény optimális gyorsulás maximumot (2.4 m/s2) a Robsy hajtásméretező program alapján. Ha így hagyod, a szervóhajtásod dinamikai képességét nem tudod kihasználni.
En a szij mellett maradnek. Van egy fajl (@svejk munkaja) a szervomeretezesre es egy kis iras Tibortol, amit erdemes elolvasni. Emailben atkuldom. Nem szentiras, de kiindulasi alapnak jo.
Akkor, hogy mondjak valami okosat is, parasztosan. A 4/1 áttétel hozzávetőleg 2000 wattos motort csinál az ötszázasból. De, ennek ellenére én nagyobb áttételt raknák. Úgy 6-8 körülit.
Oké! Akkor, ha lehet, és belefér az egódba, legközelebb az átmérőt írd előre. Akkor mindenkinek világos lesz. (Nekem is.) Sőt, a kezdők is úgy tanulják meg, ahogy kell.
Sziasztok. Van egy készükő cnc gépem, Most került fel rá a mozgó aztal, 170kg egy kicsit elbizonytalanodtam, 500 wattos Kolmorgen AC szervoval terveztem meghajtani. (ez van) 4:1 áttétel, 5/30mm orsó. Szerintetek elég lesz ez a motor a megfelelő müködéshez? Az asztal könnyen jár de a súlyából adódóan elég nagy a tehetetlensége.Kb mekkora gorsulási,ill gyorsjárati sebességre számithatok? Esetleg van valami képlet a kiszámításra?
Arany János | 1382
2018-09-26 17:59:36
[38885]
Sziasztok! Szeretnék egy kb. 550-600mm hosszú krómozott csőre reteszhornyot, perselynek beszúrást csináltatni. Lehetséges a króm lepattogása a megmunkálások peremén? Illetve milyen megoldást javasolnátok a belső átmérő megmunkálására teljes hosszon? Kb. 1mm-rel kellene bővíteni és "siklásra" alkalmas felületnek kellene születni. A mérete 50/35.
remrendes | 4152
2018-09-26 15:54:28
[38884]
Van egy kis szervo szettem, ami nekem feleslegesen gyors. Irok maganban.
Kínálatban van 1,8 Nm-es is. Én annak is örülök ha a 300 mm/sec is tudja mint mostani kínai masinám, bár ugye az jóval kisebb, szóval lehet picit álom világban élek (az újnak kb 600x900mm munkaasztala lesz). Nem mertem az 1 Nm-esnél nagyobbat nézni , mert azt gondoltam hogy ez a verébre ágyúval lőni kategória.
Ááá szuper, akkor végül is jó ez a meghajtó, költség szempontból is örülök neki. Esetleg meg a másik kérdésben is tudsz tanácsot adni, miszerint az Y tengelyre 2 db motort tegyek v. egyet és arról vigyem el mindkét oldalra a szíjhajtást? (Variometrumnál a 0,9°-os motorból sajnos csak 1 tengelyes van, dupla nincs, megérdeklődtem)
Lézerhez direkt hajtás esetén jobb a 0.9°-os, mint az 1.8°-os motor.
A meghajtó dokumentációban megadott értékek 1.8°-os motorra vonatkoznak (200lépés/fordulat), a te motorod 0.9°-os motor (400lépés/fordulat).
A megadott értékek duplájával kel számolni a lépésszámok tekintetében. pl.: mikrólépések számát 8-ra állítod ott 1600 van megadva az neked 3200 lépés lesz fordulatonként.
Köszönöm, 0,9°-os motort mennyire ajánlod? Eddig nem volt ilyennel dolgom, és pl, nem tudom, hogy egy normál meghajtón hogyan lehet beállítani rajta a 0,9°-ot, az 1/8°az megy mert a marómon olyan van, erről lenne szó: meghajtó
Lézer építésbe fogtam, szeretnék szintet lépni a kínai géphez képest. Tervek már nagyjából megvannak, bosch profil váz hiwin kocsikkal. A fogasszíj kerék kiválasztásnál akadtam meg kicsit. Htd-5m-est szeretnék használni, de az átmérőben nem vagyok biztos. 20 fogas változatra gondoltam, melynek az átmérője De=30,69 mm, peremmel együtt Df= 36mm Innen nézve
A gond ott van, hogy szeretnék 400 mm/sec-el graírozni és nem tudom, hogyan tudnám kiszámolni, hogy a motor fordulatszáma, hogy alakulna egy ilyen átmérőjű tárcsa esetén, az áttétel 1:1 lenne. Ilyen motort néztem ki hozzá és azt ajánlották, hogy a 350-400 RPM-et ne lépjem túl. Képletekben tudnátok segíteni, hogy az általam kitalált koncepciónál milyen fordulat szám jönne ki?
Plusz olyan kérdésem is lenne, hogy ebből a motorból, nincs dupla tengelyes kivitel, így v. az Y tengelyre 2 motort teszek fel v. egyet és átviszem egy tengellyel a túloldalra a szíjhajtást ( dupla tengelyessel is így terveztem, csak ott középre felteszem és nincs gond)
Ebben a kérdésben mit javasolnátok?
Köszönöm
üdv Bence
smalla | 1114
2018-09-25 15:26:01
[38874]
Mach4-hez van lpt plugin, ami működik 64 biten is, de nem ajánlják azt sem. Azt írják inkább használj valami dedikált vezérlőt.
Köszönöm mindenkinek a segítséget de sajnos a problémát más okozta. Mire rájöttem sikerült kinyírnom egy vezérlőt és az illesztőkártya 2-es 3-as portját. A helyzet az, hogy a 64 bites rendszerek nem támogatják az lpt portot (több fórumon is találkoztam ezzel a problémával). Xp telepítése megoldotta a gondot.
Sziasztok, én huzallal vágom, tökéletes a felület, nincs forgács... Összecsukható HOBBY 2D gép, 300*400 mm alapterület a 600*1200 mm alapméretű XPS hez, mert nincs rá (elég) munka... Hátránya az ujjmaródhoz képest, hogy a betű közepébe nem tud bebújni...
Én azt szoktam marni. Arra kell ügyelni, ha túl nagy a marási mélység (és gondolom a fordulatszám) akkor felmelegszik a marószár és ráolvad az anyag. (Mondjuk nekem nincs semmi hűtésem).
Azt szoktam csinálni, hogy 5mm mélységlépésekben 8-10mm átmérővel ledurvázom, ügyelve arra, hogy mindig csak a marószár fele legyen az anyagban, hogy folyamatosan tudjon hűlni, utánna meg finomítom valami vékony szárral.
Nagy a kísértés, hogy mélyen marjuk az anyagot, mert puha és gyorsan lehet vinni, de akkor meg ráolvad gömbként és végigszántja az egészet.
Nikecelt szerintem nem lehet értelmesen marni, csak hővágóval, de nincs tapasztalatom.
Van egy régi plotterem. Őrizgetem egy pár éve, hátha egyszer életet tudok bele lehelni. A gép működik, mert a kezelőszervekkel lehet mindent mozgatni, még a színek közül is választhatok... A probléma az, hogy GB-IP csatlakozóval lehet hozzá csatlakozni. Itt nálam megáll a tudomány. Ha valakinek van jártassága megkérem segítsen, mi kell hozzá, ilyesmi.
Köszi.
rolac | 10
2018-09-24 18:34:15
[38865]
Kedves Mindenki!
Szeretnék segítséget kérni, hogy nikecelt vagy lábazati szigetelő anyagot mivel ajánlott marni.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel: Rolac
Devecz Miklós | 2658
2018-09-24 17:22:39
[38864]
Devecz Miklós | 2658
2018-09-24 17:21:58
[38863]
Nézd ezt végig, itt írnak a pinek beállításáról is.