Nem sokat variáltam vele a simán a hotbed tartó lapra tettem a piezót, ugy hogy két helyen alá támasztottam két vékony műanyag darabbal, aztán a piezó közepére még egy darab műanyag erre tettem egy z alakú acél lemezt ami hozzá ér a hotbed hez, átloba két sarok alá, probáltam több méretű piezót a 27mm-es lett jó.
Csak figyelj a sorrendre, mert a G29-et a G28 mindig nullázza. Szó volt róla, hogy változtatnak ezen a marlin-ben, de még nem olvastam róla, hogy megtették volna.
Segitséget szeretnék kérni, össze dobtam a piezós szenzort az alábbi kapcsolási rajzal, marlin 1.1.6 van telpítve, az LCD-röl tudok inditani bed levelinget de azt szeretném hogy nyomtatás előt automatikusan elvégezze ezt, és ezt alapul véve nyomtason, mit kell allitani a marlinba?
Bocs, ezt jól benéztem, valóban. Kicsit(?) túlkombináltam a dolgot... Az zavart meg, hogy épp ma reggel láttam a neten olyan piezo szenzort amivel precízen mértek légnyomást és egy fúvóka alatt elhaladó tárgyakat számláltak vele. Azt hittem valami hasonló távolságmérésről van szó, nem fizikai érintkezésről.
Találtam egy piezoelektromos szenzort az aliexpress-en Valami hasonló műanyag közdarabra gondoltam, csak nem a fej és az extruder közé. A plusz elektronikát nem lehet megúszni, venni vagy építeni kell.
Is. A példámmal csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a légnyomás változás ott is gondot okoz, ahol nincs túl nagy jelentősége (csak épp vagy nem vágja át az anyagot, vagy megemeli vágás közben). De hogy kb. tized mm pontosan tudjad mérni vele az asztal magasságát ahhoz precíz és állandó nyomásra lesz szükség.
Hát ezaz, hogy direkt rugalmas elemet kis mozgással meg nem szeretek betenni, mert akkor ez menet közben is megvan :/
Bár épül most egy gép, de arra nem tervezek ilyent, nincs most olyan konkrét amiről képet tudnék feltenni. De általában egy aluminium U profilba csavarozott 15-ös sint szoktam használni, egy kocsival. Ott a kocsira rámegy egy alulap, arra meg az extruder, szoval nem nagyon tudom mi közé tenni.
Nekem ezzel az a problémám, hogy a piezón megjelenő nyomás nem csak az asztal közelségétől, hanem a levegő nyomásától is függ. Ha meg stabil légnyomást kell biztosítani neki az eléggé elbonyolítja a dolgot. Legalábbis nekem elég sok bajom van a hagyományos nyomás-szabályzókkal, attól függően, hogy épp tölt vagy ürül a légtartály eléggé ingadozik a nyomás a lézerem fúvókájánál. Főleg, hogy relatív hosszú (kb. 2m) a cső a kompresszor és a lézer között, így kell némi idő mire beáll a stabil légáramlás.
Szia! Még nem próbáltam, de most meghoztad a kedvem a piezo-hoz. Alu mechanikára úgy tudod rászerelni, hogy tervezel egy közdarabot az extruder és az alu közé (például műanyagból), ami kis mozgást enged és ezzel a kis mozgással deformálódik a piezo is. Aztán, hogy hogyan érdemes a piezot beépíteni a közdarabba, az a mechanikádon múlik. Esetleg tölts fel egy képet róla!
A lényege, hogy a fúvóka direktben érinti vagy tapogatja az asztalt, legyen az bármilyen felület, és a rendeszerben levő piezo-lemez torzulását érzékeli a vezérlő.
Egy vastag csík, nem az első réteg vastagságában/magasságában a fej elő öblítését/átmosását és a csúcsra ráragadt anyagot szedi le, pucolja ki. Az előző fotókon látszik az egyenes vonal meg a skirt/szoknya is.
Szaisztok simpli-Fi ben hol lehet beállítai, hogy egy egyenes (extrudert feltöltő) kezdő csíkot nyomtasson a nyomtatás megkezdése előtt.
Köszi.
szf | 4419
2018-01-04 19:56:18
[17799]
A servok tudják a step/dir-t de ez a DuetWifi-t annyira nem ismerem. Talán van itt valaki aki ismeri és tud segíteni , ha esetleg beruházok egy ilyenre. Bár még a robotot is elő kell vakarnom.
Duett Wifi jó lenne hozzá ha servók tudják a step/dir-t. DuetWifi Van hozzá leírás is: Scara RepRap FW Jó a te Scara-d komolyabb de itt van működés közben:
Sziasztok! Használja(ta) valaki a G92-es parancsot a Marlinban? A Z pozíciót korrigáltam 1-2 tizeddel, ha kellett. Valahogyan az újabb (pl. 1.1.8-as) Marlinnal már nem úgy működik nekem, mint korábban. Hibát nem ír ki, csak mintha nem lenne hatása. Beírom, hogy G92 Z0.2 és minden marad a régiben. Van valakinek tippje?
Találtam egy (számomra) érdekes videót. Valami régebbi konferencia előadás. A pasas egy epson tintás nyomtatófejet mókolt át, hogy viasszal működjön.
Ő csak nyákra akart maratható rajzolatot, de ezen az elven 3D nyomtatni is lehetne viasszal, illetve XYZ DaVinci-féle szines 3D nyomtatáshoz is köthető.
szf | 4419
2018-01-04 12:21:12
[17794]
vezérlőm nincsen de DC servok vannak rajta. SMC vezérlő szépen viszi a motorokat.
Új vagyok itt a fórumon, azonban lassan két éve foglalkozom 3D nyomtatással egy Wanhao I3 gép segítségével. Ez idő alatt sok tárgyat sikerült nyomtatnom, amiket a lehetőségeimhez mérten próbáltam minél jobban dokumentálni. A projektek publikálásához létrehoztam egy weboldalt amelynek blogját folyamatosan próbálom majd frissíteni.
Amennyiben megnéznétek az oldalt, a www.solidify.hu címen illetve facebookon is elérhetitek.
sastas | 1217
2018-01-04 07:49:40
[17792]
Egy robotkarral tudsz nyomtatni, szerintem elfogadhatóan, ha van a vezérlőjéhez gkód feldolgozására is képes programkiegészítés. Ez mondjuk egy ABB robot esetén valami 1000 euró, csak a szoftveropció gkódra. Határozottan nem éri meg. Egy épített scara vagy delta robotot, mondjuk a duet ethernet vagy wifi szerintem kényelmesen el tud látni, legalábbis a delta kinematikát valós időben tudja számolni a 32 bites procijával.
Ezért kár volt megépíteni, nagyon rossz minőséget produkál. Amikor a Scarát megépítettem, viszonylag nagy áttételű, "kottyanásmentes" motorokat használtam, de azzal sem lehetett jó minőséget előállítani, félre is tettem.
A három kívánságból, kettőt bármikor. Gyorsan, olcsót és jót problémakör. Lehet gyorsan és pontosan is nyomtatni, csak kurva drágán. Pl hologrammos nyomtatás műgyantába.
A méret és az üzemidő nem lenne probléma, de a 0,01 mm-es pontosságot felejtsd el. A sorozatgyártást is felejtsd el, a nyomtatási idő jelenleg még igen tekintélyes, egy kisebb darab is néha több órát vesz igénybe.
Üdv! Nem értek hozzá ezért kérdezlek titeket. Mennyiért lehetne beszerezni egy olyan nyomtatót amivel kiskereskedelmi szinten lehet dolgozni kb 300x300x400 vagy hasonló munkaterületű 0,01 mm precizitású gépre gondolok kb napi 6-8 órás üzemidővel és milyet érdemes gyárit vagy építettet? Illetve ezek a nyomtatók csak dísztárgyakat állítanak elő vagy van olyan anyaggal dolgozó gép ami pl használható használati tárgyakat készít Pl. egy késnyél vagy egy műanyag fogaskerék stb? Ja és akkor már érdekelne egy hozzá használható 3D szkenner ára is. Hozzáértő válaszaitokat előre is köszönöm!