Azt kérdezted, hogy megtartja-e az értékét ha kikapcsolod. Ha kikapcsol, és elmozdítod, majd visszakapcsolod, akkor a régi értéket mutatja.
Én készítettem ennek a sz@rnak egy fejmodult, ami USB-n átküdlte a számítógép kijezőjére az aktuális pozíciót. Nem volt jó ötlet, mert az mérő IC a fekete csúszkás dobozban nagyon zavarérzékeny, és külső tápellátással bejövő zajokra hibásan mér. A hiba pedig olyan alattomos, hogy észre sem lehet venni, és egyszercsak már nem ott van a lyuk ahova terveztem. A vízesedésnél is ugyanez volt a helyzet. Ipari környezetben vagy zárt optikai vagy mágnes csíkos rendszert kell használni. Az ilyen kapacitív meg induktív érzékelők nem valóak oda.
Ez egy trágya. Onnan tudom, hogy beruháztam, és nagyon megszívatott. Az a baj ezzel a fossal, hogy ha pici kis nedvességet kap, (márpedig egy marógép vagy esztergagép környékén gyakran hűtünk) akkor össze vissza kezd el mérni. Nem nagyon tudja az ismétlési pontosságot sem. Egyszer ha olyanja van ugrik 1 mm-t. Életem legrosszabb döntése volt venni egy ilyen 30cm-es darabot az Unimaxtól. Ráadásul kétszer, mert egy darabig jónak gondoltam. Persze szárazon, meg igénytelen fúrásokra biztos jó, csak győzzük referenciálni (kinullázni).
Sziasztok! Volna még 1 kérdésem hozzátok az enkóderrel rendelkező léptető motorral kapcsolatban.Az enkóderről visszajövő jeleket is a leválasztó kártyára kell visszavezetni? vannak ilyen speckó kártyák? és ez a kártya adja a jelet a programnak,ha pl. hiba történt? Köszönettel!
A léptető motorokhoz menő kábeleket nem feltétlen szokták árnyékolni (hacsak nem akarsz külön védeni egy mellette futó jelkábelt), a léptető motor vezérlőbe bemenő jelkábeleket illik árnyékolt kábellel vezetni. Ezért jó lesz neked a sima műanyag házas csatlakozó is a célra.
Nagyobb áramokhoz ipari csatlakozó való, pl a Wieland gyárt ilyeneket, de a fórumon is szoktak lenni, mert újonnan nem olcsóak.
A gyártó megadja a szíjtípusra vonatkozó specifikus rugómerevséget, de ha csak reliefezni akarsz, akkor még számolgatni sem nagyon érdemes. Úgyis bonyolult volna. Olyan kicsi erő lesz a szíjon, hogy zavaró mértékben nyúlni biztos nem fog. De füllungos szekrényajtó betétet plattolni, 65mm élkörű kétélű maróval tölgyből, ne akarj majd ezzel.
Érdemes lehet végiggondolni, hogy mit nyerhetsz az egy motor két szíj összeállítással.
"Lehet ezzel pontos munkát végezni? Gondolok a szij nyúlására a borbáskerék bordaközi mozgására." =========== Ha csak fa megmunkáláshoz kell, akkor teljesen megfelelő. Gondolom.. pl. egy szekrény ajtó megmunkálásához nincs szükséged század milliméteres pontosságra.
Sziasztok! Egy korábbi kérdésemre szeretnék visszatérni, amire ugyan Szalai György részben megadta a választ. [11523] A problémám az hogy 2 db 16-os 1000mm golyósorsót szeretnék összekötni bordás szijjal. Egy motor hajtaná meg az Y tengely jobb és bal oldalán lévő orsókat. HTD 5M 15mm széles szijjat néztem ki hozzá és 25mm bordás kerekeket . Mivel 10-es menetemelkedésű orsóim vannak ,ezért szerintem 1:1 lesz az áttátel (fa megmunkáláshoz) https://variometrum.hu/vegtelenitett-fogasszij-htd-5m-15mm?tag=HTD-5M Viszont a problémám az hogy a két orsó távolsága 1050 mm- Legalább a 2350 mm hoszú végtelenitett szijjat kell hozzá vennem ,ahoz az elrendezéshez amit már korábban javasoltatok. Ez nagyon hosszú. Lehet ezzel pontos munkát végezni? Gondolok a szij nyúlására a borbáskerék bordaközi mozgására.Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
sutyko | 297
2018-11-14 20:01:33
[39648]
Sziasztok! Csak érdeklődnék CNC csatlakozó ügyben.A vezérlő fém dobozból kilépő kábeleket-melyek a léptető motorokhoz mennek és bonhatóak-akkor azt célszerű gondolom fém csatlakozókkal megoldani?-az árnyékolás miatt. Vagy jó lehet a Klavio által is forgalmazott SP tipusú műanyag vízálló csatlakózó is? De ezeket nem lehet ugyebár földelni(ha a kábel árnyékolt).Kisebb áramhoz jók a mikrofoncsatlakozók, de mondjuk ha 30 Ampereset szeretnék a 4 PIN-hez ,ami pinenként kb 7 Ampert tud.Akkor mi lehet a jobbik megoldás?Hogy van ez megoldva komolyabb gépeknél? Köszönettel.
VViktor | 1095
2018-11-14 19:12:41
[39647]
Köszönöm.
Előzmény: Szalai György, 2018-11-14 07:07:06 [39645]
dtb | 1914
2018-11-14 10:42:18
[39646]
Ha billentyűzetről mozgatod, akkor nem a teljes (G0) sebességgel mozog a tengely, hanem amennyire be van állítva %-os értékben. Nyomj egy TAB-ot, és látni fogod az értékeket. Vagy túl nagy a motor megadott fordulata, vagy kifogtál egy kakás kinai vezérlőt (TB6600?)
Szét nem szedted még? Régebben én szedtem szét egy hasonlót, abba a kerék csapjain tűgörgős csapágyak voltak. Akkor úgy gondoltam, hogy talán lehetne bele csinálni egy csigát ami folyamatosan forgatná. Csak azt lenne problémás megoldani, hogy csak az az egy menet legyen pontosan hézagmentes ami középen van. A mellette lévőknek hézagosnak kéne lenni, hogy a csapágy tudjon forogni. De valószínű, hogy felejtős akció.
Nema 23 as 4.2 A léptető motraim vannak amelyek 1605 ös orsókat hajtanak. Problémám az, hogy Mach3 ban a motor tuningnál 2500mm percre állitva a velocity t ha billentűzetről mozgatom a tengelyeket nincs lépés vesztés ha meg programot futtatok gyakran áll meg a motor és egy helyben zúg Találkozott már valaki hasonló problémával?
Szedlay Pál | 1897
2018-11-13 16:56:38
[39638]
Ez egy Weis Tc sorozat. VAn a fejlettebb változata az Nc, de nem találok róla képeket leírásat a belsejéről. Engem is érdekelne nekem is van egy.
Köszönöm !Elnézést de elfelejtettem megköszönni a segítséget !Tényleg ... számítógépet elcseréltem a fiammal olyanra amelyen van PS2 bemenet és persze cseréltem az egeret és a klaviatúrát ... és láss csodát , a cuccok nem fagynak le a HF gyújtáskor a plazmavágó cnc gépen ! Persze másnak ez egyszerű dolog de én totálkáros vagyok a témában !Szóval még egyszer köszönöm a segítséget !
Segítsetek a képen látható ventilátor bekötésének kitalálásában. Nem volt nálam műszer, de holnap tudok mérni is. Jó az az elképzelés hogy ha két eltérő ellenállású tekercset találok akkor a kisebb ellenállásúra megy a hálózat és a nagyobb ellenállásúra megy a kondin át a hálózat egyik pontja ( hogy melyik az a forgásirányt módosítja )? Esetleg nem tudja valaki a vezetékek színe alapján a bekötést?
Megtartja az értéket ha kikapcsol. Ha elmozdítod kikapcsolt állapotban akkor azt is megmutatja azaz kimutatja.
Nekem egy egyetemes marón van fent, és eddig nem volt a hűtőfolyadékkal problémám pedig néha folyik mindenfele rendesen. Igaz rendesen "eldugtam". De majd idővel elválik.
Eddig én ajánlani tudom, de az idő majd megmondja.
Azért egy üvegléces megoldás biztos hogy jobb lenne, de jócskán többszöröse lett volna(jócskán-jócskán), és nálam ez is teszi a dolgát. Az unimaxnál vettem, igaz akciós volt (-60%). Ennyiért megérte.
Nem érdemes ezeket megvenni, egy kalap sz.r, a legkisebb nedvesség, emulzió hatására működésképtelen lesz, (én esztergán bármennyire takartam valahogy mégis kapott belőle, azután szétszed, tisztít, összerak, másnap megint szar) a vezetéke egy hajszálvékony semmi, a legkisebb figyelmetlenségemre el is szakadt. Kicsit többe kerül, de meg kell venni az üveglécet kijelzővel együtt, de ezerszer többet is ér.
Szia! Én is szeretnék ilyet venni,és lenne egy kérdésem: Amikor kikapcsol az utolsó mért értéket megtartja? Illetve ha kikapcsolt állapotban elmozdítjuk akkor azt érzékeli(abszolut rendszerű vagy inkrementális)?
Így ránézésre ennek ugyan az az elektronikája, mint az olcsó digit tolómérőknek. Azt nézd meg, hogy mm/inch váltó gomb megnyomása ébren tartja e. Ha igen, akkor arra a nyomógombra kell valami elektronika. Bár akkor valószínűleg meg kell bontani, és ugrik a garancia...
Sziasztok milyen motort tudnátok ajánlani ami 3fázisú kb 3kw és frekvenciaváltoról hajtanám de a lényeg hogy alacsony fordulaton is tudná tartani a nyomatékot.
RJancsi | 5809
2018-11-11 20:16:15
[39619]
Nem hiszem, hogy szoftveresen sikerülne hosszabb működésre bírni. Jobb híján azt lehetne csinálni, hogy a mozgó részt nem fixen rögzíted a szánhoz, hanem egy rugóval nyomod valami ütköző felülethez. Kb. minden 50 mp-ben a rugó ellenében kicsit eltolod, ezzel bekapcsolva marad. Ha elengeded visszaáll a korábbi pozícióba. Tudom macerás, de egy mozdonyvezető is ezt csinálja órákon keresztül az "éberségjelző" pedállal vagy gombbal.
Kis segítséget kérnék tőletek. Vettem egy "útmérőt". útmérő
Nagyon jól működik azt eltekintve, hogy pár perc után kikapcsol. Az a pár perc az cca 1 perc inaktivitás után. Ezzel csak az a baj, hogy mire végigmegy egy fogás addigra kikapcsol.
Nem tud segíteni valaki abban hogy tudnám ezt kiküszöbölni? Esetleg vett már valaki ilyet és meg tudta oldani ezt a problémát.
Várom válaszotokat. Üdv. Zoli
designr | 3604
2018-11-11 12:19:54
[39617]
Ha az eredeti kerékhez akar csigaorsót akkor elég korlátozott lesz a felhasználás,hamar elkopik,és ha csináltatja akkor egy vagyon.Jobban jár ha vesz egy komplettet köasztalt. Én arra gondoltam ha egy tengelytávban közel azonos kerék-orsó párossal kiváltja az eredetit..a meglévő preciz csapágyazást meghagyva felcsavaroz a kerékre pl egy ilyet.. Új..valami nagy esztergagépé volt..hátha valakinek megmozgatja a fantáziáját..nekem meg olcsóért eladó..
Ha le bírod modellezni a folyamatos csigaorsót akkor már csak egy CNC-s köszörűs kell aki kiköszörüli. Ha pedig igénytelen helyre kell ahol nem számít a holtjáték akkor mehet akár 4 tengelyes marógépre is.
Sziasztok! Van itt valaki, aki Unitronics Vison PLC-ben benne van nagyon? Unican megoldásban kellene segítség sürgősen. Kérem privátban dobjon egy üzit, telefonon visszahívom. Leírni nagyon hosszú. Köszönöm!