Ott a link a videó alatt. Én későn vettem észre, hogy ott írja, hogy Xloaderrel kell feltölteni rá... Én nem vagyok képben az arduino dolgokkal, úgyhogy ezzel szívtam nem keveset mire rájöttem.
Nyilván. Én használtam a Marlyn-t is egyszerűbb fúrási feladatokra csak ügyeskedni kellett a G kóddal a 3D nyomtatóra kihegyezettség miatt. Ezzel lehet két PWM-mel szabályozott kimenet működtetni, bele vannak építve a megszokott G és M kódok, úgyhogy szerintem okos kis megoldás. Tegnap este töltöttem rá a mega-ra, nézegettem, tesztelgettem. Egyetlen dolgot hiányoltam, mégpedig a forrásfájlt, mert így nem lehet beállítani semmit előre mint a Marlyn-nál, hanem menüből kell a szükséges paramétereket módosítani és elmenteni.
ha még látványosabb kijelzést szeretnél van arduinos projekt is ilyen szinpadi tv szekcios led modulokra lehetöség PXX jelzik a pixel távolságot a gyártói megjelölés fényereje brutális....
Nem volt neki külön oldala, a youtube oldalán nézegettem és az egyik videó alatt volt egy letöltő link, sajnos már nem tudom melyik volt pontosan ez a videó. De azt hiszem ennek a lecsupaszított változata lehet:
Végig nézted a videót? 35. perc környékén látszik, hogy egy RAMPS panelt egészített ki még egy A4988-cal, tehát minden motort külön meghatóval van ellátva. Ha arra gondolsz, hogy egy arduino-ról abban igazad van, de a kérdés nem erre vonatkozott.
Nézd meg az fb arduino csoportba hogy milyen led mátrixot készítettem. Eddig abban a csoportban vezetem a lájkokat mert mindenki kezdő vagy kérdez vagy csak hőmérőt készít. WS2812 led szalagról megy azaz egy vezetéken van meghajtva 72x8 RGB LED, a szöveget web oldalon keresztül lehet rá feltölteni vagy SD kártyáról, van benne óra amit a netről szinkronizál, illetve hőmérő is, meg van olyan változatom megírva ami .bmp 24bpp fájlból játszik le képeket, az a youtube-on is fent van.
Mivel még én is tanulom az Arduino-t és eddig csak gyakorló kacsolásokat készítettem amit a Tavir-ról rendeltem, gyakorlatilag minden infóra szükségem van az összeállításhoz. Tudunk beszélni privátban?
Arra figyelj, hogy ha párhuzamosan kötsz két motort (akár egy vezérlőre akár kettőre) akkor az egyik motort fordítva kösd be azaz egyik pl ABCD akkor másik DCBA. Természetesen ez akkor igaz, ha egymással szembe fordított a motort, mert így az egyiknek erre a másiknak arra (ellenkezőleg) kell forogni. EleksMaker A3-nál (mana se) gyárilag a4988 vezérlők vannak hűtés nélkül, nekem nem volt vele gondom 1.1-1.2A-ra állítva. Itt egy egy vezérlőre volt kötve a két motor. Beraktam egy Z-t is így egy CNC shield-re váltottam, ott minden motorra jutott egy vezérlő, itt simán step/dir jelet kötöttem össze a két vezérlőn, egyik megoldással sem volt gondom.
A gondom viszont az, hogy a bináris órához elég lenne egy 4x4-es LED mátrix is, de nem akarok forrasztgatni, mert erre nincs időm, meg eszközöm se, a forrasztópákán kívül.
Szóval arra gondoltam, hogy akkor már inkább sorba kötnék még pár db 8x8-as LED-et és kiirathatnám rendesen számokkal az órát, meg valami szöveget is pár másodpercenként váltakozva. A bináris órától valszeg sokan idegbajt kapnának. :D
Tápegység probléma miatt volt nálam a szerkezet amiben láttam. Nem fejtettem vissza a kapcsolását de a szokásos Ramps 1,4 -est használta csak az egyik panelocskán ki voltak forrasztva a 3 lábacska és össze volt drótozva a mellette lévő Enable/Step/Dir lábakkal . Mivel más vezérlővel már én is csináltam ilyet így nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki.
..de hát ezt helyből tudja a Marlin, 2560-on, RAMPS-sal. (ha jól értem amit írtál) A Pololuk meg -némi hűtéssel- elboldogulnak két 17-es motorral, csak az együttes áramuk ne legyen 2A felett.
Nem pont ilyent készítettem, de csináltam egy forgatót, két motoros hajtással. Mindkét motorhoz külön tartozott egy "bélyeg", közös bemenettel. A Ramps 1.4-el, lehet, hogy meg lehetne oldani. X-Y-Z duplázva, az Extruder1 és az Extruder2 pedig újabb két motort hajtana meg.
Itt azért több kérdés is felmerül. Ha tudjátok az arduniot programozni teljesen, tehát nem csak egy előre megírt programot rátölteni akkor 8db A4988 vezérlők kell venni és megcsinálni hozzá a bölcsőt. Ha ez nem járható akkor be kell érni valamilyen kész megoldással. A RAMPS 1.4 5 tengelyt tud vezérelni és a Z ki van vezetékelve 2db csatlakozóra. Ezzel lehet operálni, de azt tudni kell, hogy ezek a vezérlők max 2A-t tudnak, tehát messze nem tudod csúcsra járatni a léptetőket.
Megfordult a fejemben de soknak tartottam 3 tengelyen is. A motorvezérlő fogja bírni? Mert a Z mint tudjuk nem olyan aktív mint az X és Y-on. Ha azt állítjátok, hogy lehet, akkor megpróbálom. Bár én úgy gondoltam külön Driverek kapják ugyan azt a STEP DIR jelet.
Egyébként bármelyik léptetővezérlővel meg lehet csinálni. Párhuzamosan kell bekötni a motorokat és kész. A 3D nyomtatók Z tengelye is általában így van.
Nem. Erre én vagyok kíváncsi. A szükséges I/O portok száma, a processzor szükséges számítási kapacitása, a motorok áramigénye, a technológia sebességigénye ismerete nélkül nem megválaszolható.