Sziasztok! A lézer gépről egyenlőre lemondok, mert nagyon drága. Olyan gép amire szükségem lenne az meg még drágább . De lenne más gondolat. Egy cnc maró. Mennyiből lehet kihozni egy olyan gépet, aminek a munka területe kb. 1000x600 mm? Illetve kihez tudnék fordulni ezer és egy kérdéssel kapcsolatban?
Nekem a harmadik változat van. itt is egy minta, lehet az alsó szíjrész nélkül is csinálni. Ja és ez enyém egy házban van, alul-felül csapágyazva a görgők és a bordáskerék is.
Nekem van egy szíjhajtású gépem, tökéletesen műxik, nem kell hozzá semmi komolyabb áttétel, simán omega alakban van meghajlítva a szíj görgők segítik a feszítést és a legördülést. Hosszú részekhez jó. Régebben csináltam egy hasonlót, annál állítható volt a görgő a szíjhoz, de felesleges úgy megcsinálni. 31mm -es a bordáskerekem átmérője, a görgők is kb. ez a méret.
Előzmény: Szalai György, 2018-11-01 11:18:15 [11528]
Szalai György | 9489
2018-11-01 11:18:15
[11528]
Én nem.
Elég szélessel, visszazáródó omega hajtásgeometria mellett jó is lehetne, mert a szíjhossztól függetlenül rövid a nyúló szíjszakasz, hanyagolható a nyúlásból származó probléma. Ez helyett, az otthoni megépítésnek vannak más problémái.
Kiterítve, önmagával záródni képes szelvényű szíj kell hozzá, aminek csak a hagyományos trapéz profil felel meg valamennyire. Az meg a legrosszabbul fordul a meghajtó tárcsán. Ha a szíjfog kitöltené a meghajtó tárcsa fogárkát, akkor akadályozott lenne a legördülés. Ha nem tölti ki, akkor meg kottyan irányváltáskor.
A szíjat meghajtó tárcsa, a szükséges kapcsolódó fogszám miatt nem lehet kicsi. Az egy step-re eső lineáris elmozdulás meg nem lehet nagy. Ezért a motor és a meghajtó tárcsa közé kis kottyanású áttétel kell.
A közvetlenül forgatott golyósorsós hajtással ezek a problémák kikerülhetők.
Sziasztok ! Kíváncsi lennék csinált e valaki bordás szíj hajtást mozgás átadás céljából cnc gép x-y irányba golyós orsó kiváltására .Nekem fa megmunkálásra ,gravírozásra kellene .
Kopirnyák | 2644
2018-11-01 08:41:04
[11525]
Sikerült tegnapelőtt este próbálkoznom. Nem egyszerű. Egy rétegben tuti nem lehet leégetni a rezet, egy- két órát rá kell szánni, eltalálni a megfelelő beállítást. Ha egy rétegben leviszi, viszi a hordozót is, több rétegben meg olyan mintha alig vinné, aztán a következőnél már a hordozó füstöl. Folyt. köv.
Windrad | 224
2018-11-01 06:40:10
[11524]
Találtam egy oldalt ami,lehet hogy választ ad a kérdésem egy részére. Kipróbálta ezt már valaki? http://www.mechmate.com/Forum/messages/832/15128.html
Windrad | 224
2018-10-31 10:31:13
[11523]
Segítséget szeretnék kérni tőletek . A mehanika építése mellett párhuzamosan készítem a vezérlés összeállítását is. Egy kiszuperált kapcsolószekrénybe akarom beépíteni az elektronikát.Egy számítógép 300w-os táp is helyet kap ebben ami a ventilátorok ,az induktiv végálláskapcsolók és a csatolókártya áramellátását szolgálja. A csatolókártya típusa HY-JK02-M5, 5 axis lpt csatoló, a meghajtók pedig TB6600 HY-DIV268N-5A, Két db vészstopp kapcsolót szeretnék beépíteni, az egyik a csatolókártyába csatlakozik szoftweresen ,a másik pedig a teljes áramellátást szakítja meg , a léptetőmotorokét , és a marómotorét is. Sajnos az elektronikában nem igazán vagyok jártas és csak a neten talált infókra hagyatkozva tudom összeállítani a rendszert. Korábban már készítettem egy USB-n Arduinoval vezérelt elektronikát ami jól működik. A kérdésem az lenne hogy a vezérlő dobozra szeretnék HOLD -RESUMME gombokat is felszerelni. Viszont nem találok erről semmi infót hogy hova lehetne csatlakoztatni ezeket a csatolókártyán és beállítani a Mach 3-ban hogy helyesen működjenek.További jótanácsokat is elfogadnék , azzal kapcsolatban hogy esetleg mivel lehetne még kiegészíteni a dobozolt elektronikát. Az érintő lemez használatához az "A limit" Pint lehet használni? Ennek a beállítása sem elég világos a számomra.
A mai teszt elmarad, az elektronikai bolt hétfőn nem nyit ki, árubeszerzés címszóval, másik városban meg nem is tudnak olyan helyet ahol nyáklemezt kaphatnék. Holnap ha lesz időm akkor ismét elmegyek, ha nem akkor élek DLaci felajánlásával.
Kopirnyák | 2644
2018-10-28 14:05:33
[11520]
Köszönöm a felajánlást, ma épp nem járok Nyíregyházán. Holnap megpróbálok venni.
Nagyon köszönöm a segítséged! A kapcsolási rajzok amiket készítek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a vezető szálak nincsenek közel egymáshoz. Gondolom így kevésbé kell féljek attól, hogy elégeti azt.
Nem titkoltam, de sokszor már akkor jut eszembe, hogy képet kellett volna készíteni az elkészült munkáról amikor már nincs a kezemben. Valahogy még nem ösztönszerű, hogy a telefonommal is tudok jól fotózni.... nem csak fényképezőgéppel.
Valahol volt itthon egy nyáklapom, persze hogy nem találom. Hétfőn veszek egyet, és kipróbálom. Azért is gondolom hogy működni fog, mert széles spektrumban állítható a teljesítménye/ sebessége, biztos hogy beállítható amikor még épp csak a rezet párologtatja el a felületről. A jutubon van is videó ezekről.
Fiber lézerrel biztos hogy meg lehet csinálni. Ha küldesz egy nyáklapot, kipróbálom. "Megeszi" a sárgarezet, vörösrezet, rozsdamentest is. Furatolni viszont nem lehet vele.
Léserrel nem hiszem, hogy kész darabot lehet csinálni, legalábbis amatőr lehetőségekkel. Ugyanakkor az Eagle-Mach együttműködéssel kész darabokat lehet elérni: kimarva-fúrva-körbemarva, Persze bizonyos engedményekkel, ami a finom rajzolatot illeti.
Nyák készítésével foglalkozom már kb 10 éve. Ki szeretném hagyni a maratásig a munkafolyamatot. Azért gondoltam a lézerre, mert szép, finom munkákra képes. Semmi tapasztalatom nincs ezzel kapcsolatban. Minden tapasztalati tudást szívesen meghallgatok, sőt ha lenne segítőkész mester ember, aki benne lenne ennek a megépítésében, vagy eligazítana arra az útra ahol lehet ilyen gépet kapni azt nagyon megköszönöm. Nem lennék hálátlan. Esetleg egy kontaktot kérhetek e, mert szóban lehet könnyebben eltudnám mondani a részleteket?
Röviden... Akril matt feketével vékonyan lefújod a tisztított nyák lemezt... Aláteszed a kéknek,és arról a részről ahol le akarod maratni a rézfóliát, leégeted a fekete akrilt. Utána, mehet a klasszikus maratófürdők valamelyikébe.
Írtam erről részletesebben is valamikor a lézeres topikban, meg talán, a nyák-osban is. Keresd vissza.
A kapcsolási rajzot nem a nyákra szoktuk csinálni , de panelrajzolatot már igen . Volt rá több próba , fekete festékkel kell lefújni majd száradás után a kimaratandó részeket lézerrel "leégetni" és ezután savval maratni .
Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, hogy valaki lézerrel készített e már kapcsolási rajzot 35µmm-es nyáklapra? Ha igen kérhetném a segítségét, hogy merre induljak el? Köszönöm szépen!
Szalai György | 9489
2018-10-21 16:48:41
[11496]
Ez adna is egy behajlás eredményt, ami talán elfogadható mértékűnek is tűnhet, az elvárható pontosság szempontjából. De még azt is fenntartásokkal kéne kezelni, mert megmunkálás közben nem ez lesz az egyetlen erő, ami hat a vezetékre, és nem ilyen statikus jellegű lesz a vezetéket terhelő erőnek a zavaró összetevője, hanem ciklikus-dinamikus. Az meg vibrációt okoz, az meg nyomot hagy a munkadarabon, rongálja a szerkezetet és töri a szerszámot.
Kéne valami ésszerű sorrend. Mit munkálunk meg? Fát. (Abból vannak nagyon eltérő tulajdonságúak.) Milyen szerszámmal? (Élkör átmérő, élszám, élhossz.) Fentiek alapján: Menyi a vágósebesség igény? Fordulatszám igény? Forgató nyomaték igény? Ezekből már lehet főorsót választani, forgácsoló erőt saccolni. Abból előtoló erő és sebesség igényt saccolni, meg rezgést gerjesztő frekvencia tartományt számolni. Azután kéne csak vezetékeken, előtoló rendszeren, és vázszerkezeten gondolkodni, mikor már van mi alapján. De hát mindenki úgy ül a lóra, ahogy épp sikerül neki. Meg hát ne én mondjam már meg, amikor itt vannak a profi gép építők.
Nem beszélnélek le róla. A szíj jó megoldás lehet. Célszerűen kell méretezni és vezetni. (Előbb beszélnélek le erről az „egy axison négy vezeték” konstrukcióról.) Nekem a két orsó két motor megoldás csak akkor szimpatikus, ha szinkronba vannak kényszerítve. Lényegesen olcsóbb megbízhatóbb és egyszerűbb szerintem, a mechanikus kényszerkapcsolat. Fogasszíjon, vagy összekötő tengelyen keresztül. Mert a másik megoldás az elektronikus úr-szolga kapcsolat lenne, ami az úr motor megtett lépései alapján vezérli a szolga motort, figyeli a lépéshibát, beavatkozik, ha kell.
A két darab 3 Nm-es motornak még nagyobb az együttes rotor inerciája, mint az egy darab 4 Nm-esnek. A tehetetlenségi nyomaték pedig a dinamika gyilkosa. És nem is biztos, hogy szükséged van nagy előtoló erőre, ha kicsi teljesítményű, vagy magas fordulatszámú lesz a főorsó a gépeden. Fához pedig kell a magas vágósebesség a szerszám élen. Na, majd kialakul. Csak előre.
A tengelyek mind 20-asak kivéve a Z-t Az 16-os talpas. A Ztengely tegnap készült el nagyon massziv és kotyogásmentes lett.Már csak fel kellene szerelni a hidra. A súlypróbát amit irtál holnap kipróbálom
Én azért leterhelném a hidat a tervezett 50-60kg-mal. (Mondjuk 25-25kg a hídlábakra akasztva.) Megmérném a súlyozás előtt és után a Z magasságot. Így nem csak elméletben gondolkodnánk, de gyakorlatban is volna valami közelítő eredmény a lineárok lehajlásának mértékére. Ha esetleg durva az eltérés (1-2mm), akkor egyszerűbb most átépíteni a gépet, mint a teljesen készet visszabontani. Mekkora átmérőjűek a lineáris tengelyek?
Ha jól értem ,akkor te lebeszélnél a két orsó bordásszijjal való összekötéséről . Mi a véleményed arról hogy minden orsóra tennék egy 3nm motort és egy vezérlő hajtaná meg a kettőt. Milyen megoldás jöhetne még számitásba?
Előzmény: Szalai György, 2018-10-21 15:31:23 [11491]
Szalai György | 9489
2018-10-21 15:31:23
[11491]
Úgy számolom, azokkal a golyósorsókkal és motorral kb. 0,8:1 gyorsító áttételi arány mellett, 8,5 m/s2 gyorsulásod lehet és 600 n/min max. motorfordulatszám mellett 3750 mm/min max. sebességed alakulhat.
600 n/min motorfordulatszám és 4 Nm nyomaték az 250 W teljesítmény átvitele a szíjon. Módosító tényezőkkel 500W. Ehhez a teljesítményhez válassz fogprofilt, majd szíjszélességet. A szíjsebesség elég alacsony ahhoz, hogy ebből a szempontból bármelyik szóbajöhető fogasszíj megfeleljen.
Természetesen szeretném ha minnél pontosabb lenne a gép de fa megmunkálásnál nem szükséges a tized vagy század pontosság. Mint irtam a lehetőséget fenntartom a 4 db 20-as tengely talpastengelyre való cseréjéhez. Korábbi kérdésemhez visszatérve a 16mm bordásszij szerintem is megfelelő lenne ,de milyen áttételt használjak 1:1 ,vagy 1:1,5 áttételt gondoltam. de segitsen az aki ebben tapasztaltabb. A 10-es menetemelkedésű orsó ára jelentősen magasabb mint az 5-ösé főleg két orsó esetében (nem értrem hogy mi az oka) Érdemes ebbe plusz pénzt fekteni némi gyorsulást megnyerve?
Szalai György | 9489
2018-10-21 10:38:34
[11489]
„így pontos munkára nem lesz jó” Mégis milyen tartományba eshet az elvárható pontosság egy ilyen „faipari maró” esetében, az elméleti szerszámpályához képest? (Relief 3D, vagy bútorajtó, vagy nemtudommi készítés esetén.)
Először is Roland7-nek teljesen igaza van, a lineárok be fognak hajolni, így pontos munkára nem lesz jó. A két tengely mozgását megoldhatod bordásszíjjal is, vagy két léptetővel, ha szíjjal csinálnám, én T5 10-16mm széles keresztbordás szíjjal csinálnám. a 4Nm-es motort viszont erősnek találom.Az 5mm-es menetemelkedés kicsi faipari géphez, 10-20mm-es menetemelkedésű jó.
Igen igazad van .Erre már én is rájöttem. Az X és a Z tengely már talpas 20-as tengelyekkel készült. Ha elkészül a gép és nem válik be igy, akkor kicserélem ezeket is talpasra. Az oldal lemez is még merevitve lesz. A vázszerkezet homokkal van kitöltve, elég komoly súlya van ,ami egyébként nem baj sőtt kell is...viszont nem tudom hogy a Y által hordozott teher az elfogadható-e, mivel ez az egész vasból készül.Az Y mozgatására nem akarok 2 motort használni mivel ha az egyik lépést veszit akkor megfeszülhet.Ezért szeretném a két orsót egy motorral meghajtani. Azt sem tudom hogy a 3-4 nm nyomatékú motor elegendő-e hozzá? Vajon milyen áttételt használjak ami az 5 mm menetemelkedéssel elég erőt biztosit de ugyanakkor elfogadható legyen az előtolás sebessége is
Szia! Én ugyan nagyon zöldfülű vagyok a témában, de nagyon nem tetszik, hogy a tervezett 50-60kg a 2x2 darab alátámasztás nélküli lineáris tengelyen nyugszik. Középen és a széleken biztosan mérhető a Z különbség. A munka során ez problémát fog okozni. Szerintem.
Kedves Fórumozók! A segitségeteket szeretném kérni egy cnc faipari maró elkészitésében. Kb 3-4 éve kezdett érdekelni a CNC. Az Arduinóval való megismerkedésem adta a kezdeti lökést hogy egyáltalán bele merjek kezdeni ebbe a dologba, Mivel a tanult szakmám nagyon távol áll mind az elektronikától, mind a gépészettől. Viszont hobbi szinten fiatal korom óta gépeket épitek . Pár éve elkezdtem elektronikt tanulni és az arduinó viszonylag egyszerű használata és olcsósága lehetővé tette számomra hogy készithessek egy egyszerű kis rajzoló szerkezetet ,amit később átalakitottam nyákmaróvá. Ez a szerkezet a gyenge 12mm tengejeivel ugyan nem alkalmas komoly marógép működtetésére ,de arra igen hogy a Programozást tökéletesen gyakorolni lehessen vele.Minden funkciója meg van amit csak a GRBL nyújtani tud. Homing-Hard -soft limit,érintőlemez stb. Mivel ezt már kinőttem ,ezért belekeztem egy nagyobb faipari gép készitésébe. Csatolok pár képet a jelenlegi állapotról és a nyákmaróról is. A tanácsotokat kérném abban ,hogy milyen arányú áttételezést javasolnátok 2 db 1000mm golyósorsó szinkronba kötéséhez bordás szijjal? Úgy döntöttem hogy a gépemen mindkét oldalra veszek 1-1 db golyósorsót az Y tengely meghajtásához. 16-os tengelyek lesznek 5mm menetemelkedéssel 1db 4nm nyomatékú léptetőmotorral- A hordozott súly kb 50-60kg Milyen fogszámú bordás kerekeket vegyek ,ill milyen tipusú (milyen széles) szijat használjak a meghajtásghoz? Esetleg tanács abban hogy mire számithatok az előtolás sebességét illetően?
Wiking | 1
2018-09-29 12:04:37
[11484]
Üdvözlet mindenkinek! Kezdő vagyok a cnc világában, viszont lenne 1-2 dolog amit remélem tudtok nekem segíteni megoldani! Adott egy 6000*2500mm.es asztallal rendelkező láng vágó gép melyet Match 3 szoftver üzemeltet. csak helyhez kötött kezelő felület van, így az asztal túlsó végén végzett munka eléggé körülményes és nehézkes. Sikerült rá csatlakoztatni és beüzemelni egy Xbox 360-az Wireless kontrollert, viszont ezt időnként valahogy elfelejti a szoftver figyelembe venni, másrészt program futtatás közben nem enged tengelymozgást végezni. A "Z" tengely mozhatása márpediglen indokolt lenne, viszont ezt nem találtam meg a szoftverben, vagyis azt ahol ezt be lehetne engedélyezni. Jelenleg ha jól gondolom közvetlen a vezérlő hardverről van kivezetve pár nyomógomb a kezelőfelületre, és ezeken keresztül lehet a program futása közben mozgatni a "Z" tengelyt. Összegezve tehát! Létezik e stabil megoldás arra, hogy a kontrollert mindig lehessen használni ( random ne dobálja el a szoftver ezt a bemenetet), valamint meg oldható e az, hogy program futás közben mozgatni lehessen a "Z" tengelyt? Várom a válaszokat és előre is köszönöm a segítséget!