Igen, járt hozzá lemez. A probléma, hogy az össze filenév és doksi valami cakkos nyelven van. A filenevek még kevésbé gond, mert azt a translate viszi, de azok, amik képre be vannak égetve azokkal nem igazán bírok el... És a használatija is ilyen.
Én is pont ezt hiányolom belőle, még soha nem láttam, hogy megeresztenék a hőkezelés után az anyagot. Persze lehet hogy megtörténik, de a műsor szempontjából nem látványos, így soha nem kerül be a történésekbe. És ugye "az idő szorít", így egy szabályosan betartott hőntartás nem fér bele az időbe. Ettől még repedhet az acél, szemre nem lehet ezt lejátszani egyszerűen. Egy favésőnél, vagy egy hidegvágónál még csak- csak....
Szevasztok! ...nem annyira béna, hanem tudatlan... Nézem a TV-ben a "Tűzben edzve" sorozatot. Lágyítanak, edzenek, hűtenek olajban, vízben... Néha eped a penge, drámai jelenet...
De a "megeresztés" elmarad. Vagy én látom rosszul? ...pedig nem aludtam bele... Üdv: Lajos
sastas | 1222
2019-02-18 17:35:20
[40801]
Sziasztok!
Adott egy ilyen panel: Panel . Ezt kéne összehoznom Mach3-al és kínai TB6600 vezérlőkkel. A portok és pinek konfigjánál viszont elakadtam. Gyakorlatilag nem igazán csinál dolgokat, bármit állítgatok. Cserébe amikor a kinai vezérlőt egy arudinorol meghajtom, akkor a motorok elég zajosak, gondolom azt a motorvezérlő kiváló minősége okozza. Viszont a mach-3 as összehangolásban tud valaki tanácsot adni?
4017 egy 10 számláló itt a kapcsolásba 3 mig számol de bövidheted pl 5 fázisra is clr lábat kell kötni 5 lábra igy 5 ig számol 1,10 lábra szintén tranyot vagy inkább fetet raksz! A pwm bemenet 4017 ic 14 clk lábán történik! Csak ennyi!
De neki nem csak egy sort kell kicserélni, hanem sokat, gondolom egyszerre mert az is tökölős ha soronként írja át az összes előfordulásnál. De ezt más progik is tudják.
"A zselés alapanyagok esetében a kötési folyamatot kizárólag megfelelő hullámhosszúságú (~365 nm,~ 410 nm) UV-A fény indítja be, ezért például a pénzvizsgálót vagy a szoláriumot nem használhatjuk ilyen célra." Forrás
De több fajta van. "A hagyományos UV lámpák meghatározott számú UV lámpa fénycsöveket tartalmaznak, míg a LED lámpák jellemzően LED izzókat. Alapvető különbség, hogy a LED lámpákban sokkal gyorsabban kötnek a műköröm alapanyagok, gél lakkok, mint a hagyományos UV lámpákban. (pl.: egy gél lakk már akár 30 másodperc alatt is megköt LED lámpában, UV lámpában ez az idő nagyjából másfél- 2 perc.) Viszont fontos tudnod, hogy LED lámpában NEM köt meg minden műköröm alapanyag, csak azok, amelyek kifejezetten LED lámpára lettem optimalizálva, vagy a termék megjelölésben feltüntetik, hogy LED lámpában is kötnek. Ennek az az oka, hogy más fénytartományban sugározza fényét mindkét fajta műkörmös lámpa. DE: már elérhetőek ún. kiterjesztett fénytartományú LED (vagy UV/LED) lámpák, amelyek MINDEN műköröm alapanyagot megkötnek! "
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2019-02-16 21:19:33 [40782]
Csikarc | 5045
2019-02-16 21:26:05
[40783]
Járatlan útra tévedtem .Azt szeretném kérdezni , hogy használt-e már valaki Scroll kompresszort légsűrítő építéshez és esetleges tapasztalatait esetleg megosztaná . Tudom "olajozni" kell a levegőt a használata közben de engem ez nem zavarna . Viszont érdekel a megvalósíthatósága ugyanis van belőle pár 1-1,3 kW-körüli teljesítményű itthon . Talán használhatóak még valamire .
ANTAL GÁBOR | 4681
2019-02-16 21:19:33
[40782]
De ha eltévesztetted és a lányod metilmetakrilátot polimerizál UV ( nem Infra!) fénnyel akkor ott lehetne kísérletezni a ledekkel
Szia. Szerintem a lányod alulfűtött spéci izzólámpát használ aminél a hő hasznosul ( régen piros színűek voltak )( infrarubin volt a nevük ) Nem hinném hogy infra ledekkel 150-250watt fűtőteljesítményt el tudnál érni . Éveken keresztül használtunk ilyen lámpákat . Melegen az ütődést nem bírja. Lehet hogy valami toroiddal vagy egy dimmerrel meg kellene próbálni egy kicsi levinni a feszkót 220 alá
Sziasztok.Igaz nem cnc,de hátha valaki jártas ebben a dologban is. Az egyik "lányom" gél lakkozással foglalkozik,de az infra lámpája mindig meghal.Szeretnék neki csinálni egyet házilag,de nem tudom milyen infra led a jó ehhez. Ha valaki tudna nekem küldeni egy linket,azt megköszönöm.
Kidwick | 2588
2019-02-16 20:57:05
[40779]
Lehet rájöttem. Elméletileg faipari rúdhúzó gép szerszámai.
TROMF22 | 1495
2019-02-16 20:22:58
[40778]
Faiparinak nézem. Valamilyen rúdvég lesarkaló, esetleg betétkés függően legömbölyítő, hegyező.
Valamelyik délután benézek hozzád (no nem a végállások ellenőrzése végett) . De védelmembe venném a magyar embereket - jelenleg is használok nap mint nap egy 2T-s forgókaros darut és azon sincs végállás kapcsoló csak ütköző gumituskó .Én szándékosan neki is szoktam ütköztetni gyakran mert szűk hely miatt minden mm számít a szűk hely miatt és még így is többször valamennyire kifelé húzom az emelő szemet .Azt is megjegyezném még, hogy szívesebben dolgozom Mo.-on mint hogy a csillogó Tokióban legyek életem végéig egy robot aki minden nap csak este ér haza az 5 m2-es méregdrágán bérelt odúba .Messziről minden szebben csillog a valóság viszont kegyetlen .
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2019-02-16 14:57:20 [40775]
ANTAL GÁBOR | 4681
2019-02-16 14:57:20
[40775]
Hétfőn várlak ( nem szedek le semmit ) mert nincs . A marómon van az X en Home . Az esztergára olykor olykor ráteszek egy mágnesen tapasztott Home ot de azt is a nyereg fele
Nyugodt legyél , ami kis hazánkban sincs "pótvégállás" kapcsoló a bakdarukon általában . De az is szinte biztos , hogy "Gabi bácsi" cnc gépein meg ott lebeg a végálláskapcsoló (bár már régen voltam a műhelyében ).
Nekem, úgy 40 éve azt mondták Franciaországban:"Azért van a darus szeme!"
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2019-02-15 17:52:25 [40763]
Zénó | 168
2019-02-16 08:29:51
[40771]
Sziasztok, Fanuc 21i vezérlőhöz ért valaki? Az a problémám hogy a PMC létra program képernyő és a keeprelay képernyő nem jelenik meg, valahogy le van tiltva de szeretnék hozzáfeérni.
Guppyka1991 | 16
2019-02-16 07:16:39
[40770]
Ez lenne az. A mechanika egy lakatos kollégám/barátom műve, a vezérlés pedig az enyém.
Mondok egy lehetséges megoldást: - Töltsd le a Notepad++ nevű progit, telepítsd fel - Nyisd meg vele a kódodat - Ctrl+H vagy Search menü > Replace paranccsal indítsd el a kicserélős dialógust. - Az alábbi képernyőnek megfelelően írd be a paramétereket -- keresendő: x(.*) -- erre cserélje: x\1 a\1 -- wrap around és Regular expression legyen kiválasztva, különben nem fog működni, lásd ismét a képeket - Replace All - kész - Sör
(A reguláris kifejezés segítségével az x utáni összes karaktert megkeresi, amit aztán a következő sornak megfelelően x és a karakterek után beilleszt)
Nem teszteltem agyon a módszert - elképzelhető, hogy nem minden esetedre működik jól
Japán az Japán... Magyarországon (legalábbis felénk biztosan) amennyire lehet bolondbiztos gépet kell építeni, különben az "alkalmazottak" avagy adott esetben a "főnökök" tönkreteszik. Akkor is ha az ember nem hagy teret erre. Ezt a gépet pedig nem én fogom használni, tehát megoldás kellene. Mármint az eredeti felvetésemre megoldás, de azért köszönöm.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2019-02-15 17:52:25 [40763]
robokacsa | 1504
2019-02-15 19:17:04
[40764]
Segítséget, véleményt szeretnék kérni hozzáértőtől. Itt a forumon is megjelent reklám, mely polikristályos napelem rendszert hirdet állami támogatással. Namost ez jó ajánlat, vagy felesleges, esetleg nem is olyan jó dolog ez. Válaszokat akár privátban is várok. Köszönettel.
ANTAL GÁBOR | 4681
2019-02-15 17:52:25
[40763]
"Viszont baj van, ha valaki mellé gépel.." és ha amikor a banki átutalást csinálod egy nullával többet ütsz? Mondjuk 25 e helyett 250e ? Netán elütöd a szlaszámot és egy maffiózónál landol a pénzed aki sohasem adja vissza ?
Ok értem és biztos lesz aki meg is oldja DE egy példa : Japánban a bakdarura nem tesznek végállás kapcsolót és pót végállás kapcsolót Bemegy az újonc darukezelő és megmutatják hogy ott van a vége a pályának ( egy ütköző azért oda van hegesztve ) aztán a kezelő ( akinek az apja is darus volt ) leéli az életét és egyszer sem fut a ráhegesztett ütközőre
Nincs step/dir, mert ez egy analóg rendszer. +-10V-os vezérlőjelek vannak. CSMIO IP/A mozgásvezérlő. A szelepeket tökéletesen vezérli, lineáris útmérőket használtam "encoder" helyett. Így jön létre a pozíciószabályozási kör. Viszont szervoerősítő hiányában nincs "sebesség" szabályozás, mert azt sajnos nem tudja a CSMIO. Pontosan nem tudom az okát, hogy miért így működik, de ha bekapcsolom a slave axis-t, akkor vagy PID hibával megáll, vagy végigmegy, de nem lesz jó az eredmény. Viszont X és A szétszedve, tökéletesen működik a gép. Viszont baj van, ha valaki mellé gépel... Erre keresnék megoldást.
Azt is elmondod, hogy a slave axis miért nem jó? Egyébként úgy próbáltad, hogy nem állítól be a mach3-ba slave-t, hanem a step és a dir jeleket két vezérlőre küldöd? Nálam az Y így működik.
Segítséget szeretnék kérni, építettem egy CNC élhajlítót MACH3 alapokon, proporcionál hidraulika, CSMIO, stb. mindegy.
A lényeg, hogy olyan G-kódra lenne szükségem, hogy minden X koordinátához hozzárendel egy A koordinátát. Mert a két munkahengernek egyformán kell működnie. Slave axis nem megfelelő.
Tehát valahogyan szeretném megoldani, akár notepaddel akár egyéb mással a következőt:
f100 x10 f300 x -50 bla bla bla
ez az eredeti kézzel írott kód és ilyen kellene
f100 x10 a10 f300 x -50 a -50
Létezik erre valamilyen megoldás? A kézzel beírás felejtendő, mert azzal gyakran hibát vinne bele az ember és akkor befeszül a híd... Tehát a lényeg, olyan valami kellene hogy megírom a kódot x-el, és legyen ott az A is.