Sziasztok. A bordásszíjak teljesítményátvitelét mivel szokták jellemezni? Nekem 600W-nyi teljesítményt kellene folyamatosan átvinni, csúcsokban ennek az 5-10 szeresét. (Egy 600W-os DC motor 1:10-es lassító áttéttel. A motor max. 5000RPM-mel forog.) Milyen bordásszíj és milyen fogprofillal lenne jó ide? Nem számít az sem ha idővel nyúlik. Mozgatási funkcióra kell. Mottó: Nem baj ha drága, csak olcsó legyen.
Vetesi75 | 1628
2019-04-03 13:21:58
[41224]
Háromfázisú változatával már találkoztam. (Sajnos.) Az is olasz gép volt - valami lomis cucc, döglött egyenirányítóval, alumíniummal tekerve.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2019-04-03 06:58:46 [41220]
jani300 | 12257
2019-04-03 08:11:38
[41223]
Nekem sajnos csúszógyűrűs EVIG generátorom van .
Előzmény: Szalai György, 2019-04-03 08:07:05 [41222]
Szalai György | 9490
2019-04-03 08:07:05
[41222]
Mint az EVIG SHX jelű, kefe nélküli szinkrongenerátor is.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2019-04-03 06:58:46 [41220]
Rabb Ferenc | 4361
2019-04-03 07:17:45
[41221]
Dinamó a rendes megszólítása azoknak a "generátoroknak". Gerjesztődinamó és fődinamó...
Igen ! van egy kis generátor aminek az állórésze van gerjesztve. Az indukálódott ( 3f ) feszültség a forgórészben keletkezik ami ott helyben ( forgó) 3f gratz -el egyenirányítódik és a kapott DC feszültség gerjeszti a nagy generátor forgórészének tekercsét . A nagy generátor forgórésze meg beindukál a nagy állórészbe . Természetesen a gerjesztőgép az együtt forog a fő géppel
Klasszikus dolog de volt időszak hogy nem alkalmaztak gerjesztőgépet és csúszógyűrűvel gerjesztették a forgórészt
Nemrég szétszedtem (mottó : boncolás) egy kicsi olasz generátort .No annak tekercselt 2 pólusú forgórésze van , nincs gerjesztőgép de forog egy egyenirányító ami a forgórész tekercsét rövidre zárja . Ugyanakkor az állórészen van egy kondi (1f a generátor ) Ez valami aszinkron - szinkron kombináció . Ja és nincs fesz szabályozója Kíváncsi lennék hogy találkozott e valaki ilyennel ?
A vasútnál teljesen megszokott a dolog; kis generátor adja a nagy generátor gerjesztö áramát , a nagy hajtja a trakciós motorokat. Igy viszik át az m62 szergely 2000 lovát hat tengelyre, hat elektromocival . Ilyen a NOHAB is, m 44 is, m40 is .
Érdekesnek tartom a témát ... Egyszer régen találkoztam vasúti kocsi kereke által hajtott generátorokkal .3 fázisú szinkrongenerátor , de a gerjesztése egy "kifordított" körmös pólusú generátorral volt megoldva . Tetszett nagyon a dolog ,de mind le volt égve , úgyhogy ilyenem most akkor nincsen is Erre a megoldásra gondoltál ?
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2019-04-02 21:19:26 [41211]
PSoft | 18592
2019-04-02 22:05:34
[41216]
Most hirtelen, nem is tudom...utána kellene olvasni.
De ha belegondolsz, egy csapos kontakt, -összedugáskor késleltetve zár, vagy széthúzáskor elsőként bont- amelynek egyik vége az aljzatban, másik vége a villásdugóban van.
Így a feszültségszint amit kapcsolsz vele, az aljzat üzemi feszültsége. A villásdugó egyik fázisát adod vissza késleltetve, pl. mágneskapcsoló vezérlés céllal.
Régről van ilyenem itthon ,de emlékeim szerint abba nem volt ilyesmi.(vagy de?)Lehet én hülyülök. Többször segédkeztem ideiglenes áramelllátásban (koncert , fesztivál, rally) még ilyet nem láttam.
A 63 A-es 3 fázisú 4 vagy 5 pólusú dugvilla/aljzat párosnál a középső rövid pólus mire használatos?
Valami szakaszolót vagy kontaktort vezérelni, hogy ne lehessen áramot megszakítani a szétcsatlakozással?
ANTAL GÁBOR | 4645
2019-04-02 21:19:26
[41211]
Volt néhány áramfejlesztő az életemben 1982 ben kezdtünk GMK-ni Orosz katonai , magyar HAB ok az idézett Lamborghini a Csehszlovák GAP ok és az olasz "csodák"
Tippem ( 14 kvA ) külső gerjesztésű szinkrongenerátor ( a 14KVA- eseket általában már forgó diódákkal készítették Szerintem : a fesz-szabályzó a hibás Mérési metodika : óvatos külső gerjesztés .
Ps: Most is nálam van egy barátom 20Le-s Hondája . Comment: egyelőre szívok vele .. Külső gerjesztéssel ( tápegységről) szépen megy az új kinai (lekoppintották az eredeti olasz ) szabályzóval rettenetesen fluktuál . Lehet kap majd egy egyedi szabályozóz ( kivitelező : jómagam ) de május 6 után mert az 50 éves érettségi talinkat Dél - Afrikában ( Pretória ) tartjuk .....
Gondom az,hogy egy aggregátor meg lett tekercselve de most csak kb. 50 voltot ad,hogy lehet ezt felturbózni? Valaki csinált már ilyent?
svejk | 33043
2019-04-02 18:43:48
[41207]
A Compaq mindig híres volt az okosságairól. Lásd winyón rejtett partícióban BIOS, LPT 25-ös lábán 5 V tápfesz kivezetve a Külső floppy egységnek, stb...
Végül is ha nincs az alaplapra dugva a kábel akkor minek is lenne a bios-ban, eszközkezelőben, csak megzavarná a user-t.
Sziasztok! Szeretném ha az XP-m leállításkor automatikusan feljegyezné az időpontot. Mármint a leállítás időpontját. Tudna valaki erre valamilyen megoldást?
svejk | 33043
2019-04-02 10:35:52
[41203]
Bocsánat, rosszul írtam, épp a "cikk-cakkos" kell hozzá!
No, a sejtésem beigazolódott, az alaplapi 26 pólusú IDC csati 16-os lábát GND-re kell kötni és akkor már látja rendesen a BIOS és a WIN eszközkezelő is az LPT portot.
Egyébként a nem a "cikk-cakkos" hanem a párhuzamos bekötésű kábel kell hozzá.
Compatibility The HP Parallel Port Adapter is compatible with HP Compaq 4000 Pro SFF, HP Compaq 6000 Pro MT, HP Compaq 6000 Pro SFF, HPCompaq4300Pro SFF, HPCompaq 6005ProMT, HPCompaq6005Pro SFF, HPCompaq 6005ProUSDT, HPCompaq6200ProMT,HP Compaq6200ProSFF, HPCompaq6300ProMT, HPCompaq6300ProSFF, HPCompaq8200Elite SFF, HPCompaq8200EliteCMT,HP Compaq8200EliteMT, HPCompaq8200EliteUSDT, HPCompaq8300EliteMT, HPCompaq8300EliteCMT, HPCompaq6305ProMT, HPCompaq6305ProSFF, HPrp5800RetailSystem.
Tudom, ismerem mindkettőt. De továbbra is az a baj, hogy alapban ugye nincs rádugva semmi és a BIOS-ban nincs olyan opció, hogy engedélyezés vagy tiltás. (de az LPT módjának a kiválasztás aktív)
Ebből gondoltam ,hogy csavartak egyet rajta és ha rádugom az eredeti kábelt akkor pl. egy átkötéstől már majd látja a bios. Az biztos, hogy aktív alkatrész nincs a kábelben, az látszana a képeken.
Keresek olyan emberkét akinek van működő vagy hibás HP-Compaq asztali gépe és ilyenalaplapra dugható LPT port van benne.
Valami átkötés lehet a kábelben mert a szokásos LPT kivezetésekkel nem működik a friss szerzeményem (HP 6005 pro sff)
A bios-ban ki lehet választani az LPT módot,(ecp/epp, bidirect, stb) de engedélyezni/letiltani sehol. IRQ-t is csak a melevő RS232-nek ad, a másik szintén kábellel kivezethető nem látszik.
ha 1/2" gebo is kapsz akkor KB3/8"-1/2" átalakitoval megoldod van gázra is kész gyári bekötö amit huzhatod a hoszát is de azt nem tudom 8..10 bart ki bir tartosan!
Én sárga , gázhoz való rozsdamentes flexi-t használok.Három henger ,három ilyen csövel csatlakozik a tartályra.A 10 báros (ami már szaladt fel 14-re is) öntözö szivattyú csapágyhütését is ilyennel kötöm évek óta, ha nem rezonál ,sokáig birja.
Pár éve vettem egy 25 ezer Ft-os Güde olajmentes kompresszort. Aztán másnap bekapcsolva, amikor meghallottam mekkora nagy pofája van, már gondoltam, hogy azonnal felteszem az fórum adok-veszekbe, akár 15-ért, mert én ezt nem fogom hallgatni úgysem. Lustaságból sajna nem került rá sor.
Aztán most gondoltam, le kéne fújni a kerti bútort, ha már ott áll használatlanul. A kutyával megbeszéltem, hogy beteszem a házába.
Munka indul, de a 20-dik percben megrepedt a kompresszort tartállyal összekötő aluminium cső pereme a hollandiban.
Hirtelenjében beraktam helyette egy 3/8"-3/8" hollandis vízvezeték flexi csövet. Ez éppen kibírta, amíg befejeztem a festést, aztán elkezdett ereszteni a szorítógyűrű alatt. Persze, a 8 bar nyomást nem nagyon díjazta.
Mi a franccal kéne ezt összekötni?
Gondoltam valami lágy vörösréz csőre, amire hajtok egy menetet a rezgés csillapítás érdekében. Peremezőm nincs, esztergálni-forrasztani kéne rá valami peremet a hollandiba.
Nézegettem, milyen rézcső idomjaim vannak, egy etázst belerakva összeforrasztani, de nem volt a peremes bekötő csőhöz való.