Egyszerű: a műanyag ahogy kihűl megkeményedik, az agyag (kaolin) "paszta" meg kiszáradással szilárdul. Amíg el nem veszti a víztartalmát addig plasztikus marad és ez elég lassú folyamat. Olyan sűrűre kell beállítani a víztartalmát amit még ki tud nyomni az extruder, a rétegek össze is ragadnak, és elég kemény ahhoz, hogy elbírja a saját súlyát. Ha ezt sikerül elérni, a teljes száradás után ki is kell égetni 900-1200 °C-on az alapanyagtól függően. A víztartalom azért is fontos kérdés, mert a fazekas agyagok 9-10%-ot zsugorodnak száradás közben és ettől ha olyan a geometria szanaszét repedhet az egyébként jónak tűnő nyomat.
Próbáltam hasonlóan, de a tárgy (pl bögre) összeroskadt a saját súlya alatt, a rétegek nem szilárdulnak meg úgy mint a műanyag nyomtatásnál, nem tudom mi lehet a titka.
Korábbi ígéretemet szeretném beváltani. Révész Ricsi "megszánt" egy kis PVC ragasztóval. Elmondása szerint 50-50% aceton és THF keverék. Próbaképp roppant tudományosan egy darab rétegelt lemezre felragasztottam az itthon levő PLA-kból egy-egy darabot. A kakukktojás a szélén levő szürke, mert az PETG. Pár óra áztatás után a szálak megpuhultak de még nem oldódtak fel, ellenben meglepő módon a kék kivételével mindegyik elszíntelenedett.Úgy tűnik a pigment oldódik a legjobban...
Törölt felhasználó
2018-12-03 17:38:15
[20097]
Még a tapadást rontani nyomtatáskor igen nagy észkombájn aki ezt ki találta és híreszteli (szál olajzást)... Ez a legjobb megoldás az szivacsos mert már a műanyag szál is sztatikuságbol is felszedi a porta levegőből ami igen jó kis dugulás lesz a fejben tőle ha berakodik..
Hát ez az! Én is azon agyalok, mi lesz az olajjal? Ha elkeveredik, hogyan befolyásolja az amúgy sem túl szívós PLA minőségét? Ha meg azt feltételezzük, hogy "lamináris" áramlás van az extruderben és az olaj a filament külsején marad, akkor hogyan fognak a rétegek egymáshoz tapadni? Valami nem gömbölyű...
A törlésre én is azt mondom, hogy jó. Nem kerül por, szöszmösz az extruderbe,és így a fejbe, fúvókához sem.
De... Nem köll' azt annyira cifrázni!:) (dobozka/bizbasz) Én is nyomiztam nagy hévvel, ilyet is, olyat is, aztán... (képek):)
Az olajat...nem tudom,csak...gondolkodom.
Mi lesz a filamentre felvitt olajjal? Elkeveredik az olvadékban? Vagy...lerakódik a fejben, fúvókánál? Ha elkeveredik,és kimegy a fúvókán, hogyan befolyásolja az olvadék minőségét? Ha lerakódik, akkor meg valószínű...gyakrabban kell szétszedni, takarítani?
A Thingiverse-n nézelődtem, hátha látok valami érdekes nyomtatni valót. Találtam is, nem is egyet ugyanarra a célra, de még hezitálok rajta, hogy vajon érdemes-e. Hogy a filamentet nyomtatás előtt érdemes megtörölni nehogy poros legyen azt még megértem, elfogadom. De hogy repceolajjal kéne kenni? Hallottatok már erről? Esetleg van valakinek tapasztalata?
RJancsi | 5811
2018-12-03 08:34:25
[20092]
Egy megfizethető kerámia nyomtató. Limitált tárgy térfogattal, nem csak a munkatér, hanem az orvosi fecskendőből készült szűkös alapanyag adagoló miatt is.
PSoft | 18615
2018-12-02 21:48:29
[20091]
Én is toldottam. Nálam a toldás, a bal oldali oszlopon függőlegesen futó energialáncban van. Ott már, nincs mozgása/hajlása a kötegnek.
Regisztráltál már a Thingiverse-re? Mert én igen és nem kérdez semmit a letöltéskor. Ha te (még) nem, akkor lehet, hogy kérdez valamit, de azt én nem látom. Egyébként az összes innét letölthető fájl ingyenes. Találkoztam már támogatási kérelemmel, de azt sem kötelező jelleggel.
Táv felügyeletre ragd fel telora természetesen ehez kell mobil net de belsö hálon is tudja a felügyeletet! Pi opt legyen bekapcsolva mert elkezdi keresni a hálózaton első konfig beállításnál!
Sikerült összehoznom külső segítséggel az OctoPrint-es hálózaton belüli felügyeletet. Probléma volt, hogy mindig megszakadt a hálózat emiatt újrakapcsolódáskor leállt a nyomtatás. Megoldások: - fix ip cím a nyomtató+raspberry illetve printermonitor modulnak és pc-nek - ugyanazon routerhoz csatlakozzon minden eszköz ( ne legyen közben switch). Sikerült is hálózaton keresztül lebonyolítani az első nyomtatást. Köszönöm a segítséget! Jöhet a hálózaton kívüli felügyelet.
Épp ezeket tanultuk mi már meg, hogy milyen gépet nem szabad építeni, venni, hogy meg kell támasztani két oldalon stb. meg lehet sorolni az alaphibákat ...
Ebben igazad van, bár az asztal és az alatta levő 4 állítócsavar alaplemeze masszív, az egész egy 20 mm széles alu profil bordáiban futó görgőkön ül. Amíg a görgők nem kopnak el addig nincs gond, excenteres a tengelyük így még egy darabig utána is lehet állítani. Ha meg ez a lehetőség kimerült, venni kell egy görgőkészletet. Aki meg szeret barkácsolni (én már elképzeltem de más dolgom is van), az felrakhat egy 15 mm-es lineárt az aluprofil oldalára és örök életet kap.
Pénz beszél, ennek minden része fém. Láttam sok kétszer ennyibe kerülő nyomtatót vékony köracél vázzal és fröccsöntött műanyag csomópontokkal. Na, ez annál sokkal masszívabb.
A váz elég merev, az oszlopok távolsága belül 250 mm, a vezetőgörgők tengelytávolsága 80 mm. Így egy 250x80 mm-es téglalap "keret" mozog Z irányban, ami elég merevnek tűnik. Az orsó a téglalapon belül, a görgők tengelyétől kb. 40 mm-rel beljebb emeli az egészet. A filament toló motor az egyik oszlop mögött van, az extrudert mozgató "Y" motor az oszlopon kívül ezért valamennyire kiegyensúlyozza a vízszintes hidat/extrudert.
Kipróbáltam, visszahúzásnál egy réteg vastagságnyit. Talán svejk javasolt ennyit. Kinyomtattam ugyanazt a tárgyat visszahúzással és anélkül, nem láttam különbséget a kettő között. Pedig több üresjárat is volt nyomtatás közben.
„Egyáltalán nem gond a féloldalas "Z" orsó. Mivel itt a "Z" nagyon lassan (0,1-0,3 mm/réteg) és szigorúan egy irányban mozog (legalábbis nyomtatás alatt), így nincs jelentősége.”
Lehet jelentősége. Én pl. a szálvisszahúzáskor, használom a "Z" emelést is.
Egyébként, direkt szerencse, hogy tekergetve kell szétszedni/összerakni. Sima palásttal, nem is tudnám összetolni/széthúzni a hengereket. (nem engedné a légrugó)
Egyáltalán nem gond a féloldalas "Z" orsó. Mivel itt a "Z" nagyon lassan (0,1-0,3 mm/réteg) és szigorúan egy irányban mozog (legalábbis nyomtatás alatt), így nincs jelentősége. Ami sok kritikát kapott, az a "bovdenes" szálvezetés (a filament toló motor nem az extruderen van, hanem a vázon) de ennek is meg van az előnye, kisebb a mozgatott tömeg. Eddig nem sok hátrányát láttam, eltekintve a relatív nagy (5-6 mm) szálvisszahúzás igénytől. De együtt lehet élni vele.