Regisztráltál már a Thingiverse-re? Mert én igen és nem kérdez semmit a letöltéskor. Ha te (még) nem, akkor lehet, hogy kérdez valamit, de azt én nem látom. Egyébként az összes innét letölthető fájl ingyenes. Találkoztam már támogatási kérelemmel, de azt sem kötelező jelleggel.
Táv felügyeletre ragd fel telora természetesen ehez kell mobil net de belsö hálon is tudja a felügyeletet! Pi opt legyen bekapcsolva mert elkezdi keresni a hálózaton első konfig beállításnál!
Sikerült összehoznom külső segítséggel az OctoPrint-es hálózaton belüli felügyeletet. Probléma volt, hogy mindig megszakadt a hálózat emiatt újrakapcsolódáskor leállt a nyomtatás. Megoldások: - fix ip cím a nyomtató+raspberry illetve printermonitor modulnak és pc-nek - ugyanazon routerhoz csatlakozzon minden eszköz ( ne legyen közben switch). Sikerült is hálózaton keresztül lebonyolítani az első nyomtatást. Köszönöm a segítséget! Jöhet a hálózaton kívüli felügyelet.
Épp ezeket tanultuk mi már meg, hogy milyen gépet nem szabad építeni, venni, hogy meg kell támasztani két oldalon stb. meg lehet sorolni az alaphibákat ...
Ebben igazad van, bár az asztal és az alatta levő 4 állítócsavar alaplemeze masszív, az egész egy 20 mm széles alu profil bordáiban futó görgőkön ül. Amíg a görgők nem kopnak el addig nincs gond, excenteres a tengelyük így még egy darabig utána is lehet állítani. Ha meg ez a lehetőség kimerült, venni kell egy görgőkészletet. Aki meg szeret barkácsolni (én már elképzeltem de más dolgom is van), az felrakhat egy 15 mm-es lineárt az aluprofil oldalára és örök életet kap.
Pénz beszél, ennek minden része fém. Láttam sok kétszer ennyibe kerülő nyomtatót vékony köracél vázzal és fröccsöntött műanyag csomópontokkal. Na, ez annál sokkal masszívabb.
A váz elég merev, az oszlopok távolsága belül 250 mm, a vezetőgörgők tengelytávolsága 80 mm. Így egy 250x80 mm-es téglalap "keret" mozog Z irányban, ami elég merevnek tűnik. Az orsó a téglalapon belül, a görgők tengelyétől kb. 40 mm-rel beljebb emeli az egészet. A filament toló motor az egyik oszlop mögött van, az extrudert mozgató "Y" motor az oszlopon kívül ezért valamennyire kiegyensúlyozza a vízszintes hidat/extrudert.
Kipróbáltam, visszahúzásnál egy réteg vastagságnyit. Talán svejk javasolt ennyit. Kinyomtattam ugyanazt a tárgyat visszahúzással és anélkül, nem láttam különbséget a kettő között. Pedig több üresjárat is volt nyomtatás közben.
„Egyáltalán nem gond a féloldalas "Z" orsó. Mivel itt a "Z" nagyon lassan (0,1-0,3 mm/réteg) és szigorúan egy irányban mozog (legalábbis nyomtatás alatt), így nincs jelentősége.”
Lehet jelentősége. Én pl. a szálvisszahúzáskor, használom a "Z" emelést is.
Egyébként, direkt szerencse, hogy tekergetve kell szétszedni/összerakni. Sima palásttal, nem is tudnám összetolni/széthúzni a hengereket. (nem engedné a légrugó)
Egyáltalán nem gond a féloldalas "Z" orsó. Mivel itt a "Z" nagyon lassan (0,1-0,3 mm/réteg) és szigorúan egy irányban mozog (legalábbis nyomtatás alatt), így nincs jelentősége. Ami sok kritikát kapott, az a "bovdenes" szálvezetés (a filament toló motor nem az extruderen van, hanem a vázon) de ennek is meg van az előnye, kisebb a mozgatott tömeg. Eddig nem sok hátrányát láttam, eltekintve a relatív nagy (5-6 mm) szálvisszahúzás igénytől. De együtt lehet élni vele.
Köszönöm! Nagyon szuper, és megfontolandó. Én egyetlen hibát láttam, hogy csak az egyik oldalon van "Z" menetes szár. De ez nagyon könnyen orvosolható. A videón látható nyomtatás elég szép lett. Egyébként szeretek gépet építeni, de ez valóban nagyon vonzó:) Azt hiszem meggyőztél:) inkább az asszony biciklijét építem tovább:DD
Szia! Bár ez hobby cnc fórum, legyen a nyomtatás és nem a gépépítés a hobbyd. Persze egy saját magad összeállított gép sokkal nagyobb örömöt tud okozni, feltéve, hogy működik. Ezzel szemben a gearbest-en kevesebb, mint 50 e Ft-ért vehetsz egy Ender 3 nyomtatókittet. Bruttó ennyi, mert EU-ból küldi, így nincs rá vám és Áfa. Nekem is ilyen van, egyszerűen összerakható, a kibontástól számított 1 óra múlva már nyomtathatsz. Működik önállóan sd kártyával, nem kell számítógép a működéséhez. Szerintem fontold meg, mert ennyi pénzért még az alkatrészeket sem tudod összevásárolni és ha kínai, várhatsz rá pár hónapot mire az összes ideér.
Sziasztok! Úgy döntöttem, hogy belevágok egy 3D nyomtató építésbe. Mert akivel eddig beszéltem az mind azt mondta, hogy úgy járt mint a 80'években a Dácsiával megvette szétszedte és újra építette. Ezekből az jött le, hogy építeni kell. Így elkezdem az alkatrész gyűjtögetést. De valami azt súgja, hogy a a CNC-vel ellentétben most a vezérléssel kezdjem. Szóval túrom a netet aliexpress, banggood, gearbest, stb. A profik szerintem értelmetlen haszonnal dolgoznak. Arról nem beszélve, hogy a legtöbbször ugyan azt árulják csak a saját logójukkal. A kérdésem az, hogy melyiket olcsó legyen, könnyen használható USB laptopra köthető, LCD v TFT kijelző. Könnyen "szetapolható". Jó -e ha fix szoftver van rajta? Nem vagyok egy nagy spiller programozó. Érdekelne, hogy miképpen lehet kalibrálni a léptető motorokat MACH3-nál ez elég egyszerű, de 3d nyomtatóra semmilyen videót, leírást még nem láttam. Hogy megy ez?
Ugy egy éve volt egy Pi3 lapom reményeket fűztem hozzá amit szeretem volna belőle (lakás automatika) hogy össze hozható de egy hét után feladtam a linux görcsős megoldásaival ! pi zerot is azért tűröm meg mert kész van szoftveresen a 3d nyomtatóra nem kell szarakodni az élesztéssel csak az egyszerű megoldásokat preferálom mert célravezetőek mind a windows számomra!
Raspberry-ék sokáig két lapból éltek meg, viszont azok mögött nem kicsi támogatás van, háttér.
A Banana Pi és Orange Pi társulat pedig fél évente kihoz egy új lapot, amihez viszont így nincs támogatás sem. Alapvetően elmondható, hogy ezek a lapok erősek, de olcsóak, mert rossz a tervezés, és gyenge a támogatás.
Az enyém egy sima Orange Pi Zero, első szériás, csak 512 Mb memóriával.
Amit linkeltetek az már nem is a Zero plus, hanem a Plus2.. Még nemigen hallottam erről a lapról, nem tudom milyen lehet.
Az eMMC mondjuk jó buli, de fórumokon olvastam, hogy mire onnan elindítod a rendszert, addig programozol vagy fél évet.
Ez az infó másik lappal kapcsolatos, de el tudom képzelni hogy alapból itt is csak fel van rakva a lapra a flash, de a kernel pl nincs beállítva hogy lássa is.