Pont a minap láttam ezt a videót. Hanula Barna egyetemi docens az előadó. Ő ugye autós mérnökember így az autózásról, villanytaózásról szól leginkább, de ehhez kapcsolódóan mélyen érinti a CO és egyéb légszennyezés témát. Érdekes és tanulságos ha van szabad 75 perce az embernek.
Én olvasgattam ezekről. Az én értelmezésemben nem arról van szó, hogy onnan (kisbolygó-öv) elszállítják ide, hanem abból a több tízezer vagy százezer regisztrált aszteroidából ami érintőlegesen a közelünkben halad, kiválasztják, ami szerintük megéri, és némi tolóerő segítségével úgy módosítják a röppályáját, hogy föld körüli pályára állítsák. Ez most még baromi sok pénzbe kerülne, de ha elfogy a bányászható mennyiség a földön, akkor lesz az a pénz, amiért már megéri. (pláne, ha nem lesz más)
Na ezért a "szennyezésért" senkit nem fognak börtönbe zárni. Fogyasztói társadalom!! Ez a kulcsszó! Mikor a legtöbb háztartásban akár 4-5 TV van felszerelve a falra, mit számít az egyéb. CO2 kvóták vannak, adják veszik???!!! Ha valami kis ország nem akar foglalkozni ezzel mit tesznek, jön az óriás és eltapossa? Érthetetlen: USA, Kína amúgy is tojik ezekre a kvótákra is. Mindenütt a világon a nyugati és amerikai jóléti társadalmi életet szeretnék megélni. Ez pedig iszonyat mértékű fogyasztással, termeléssel, szennyezéssel jár. És fokozni kell, mert olyan nincs, hogy 2 egymást követő évben ne nőjön a bevétel, akkor már recesszió van, meg világvége.
Jó nagy marhaság ezek még a Holdra se tudnak leszállni annyi pénzük sincs ... ha olyan egyszerű vagy olcsó lenne akkor nem sajnálnák az oda röpködést sem, mármint a Holdra igaz ott több üzemanyag kell, mert leszállni meg fel is a Holdról igaz 1/6 a gravitációa felszínen de azért sok üzemanyag kell ahhoz is.
Iszonyatosan messze vannak. A kisbolygó öv a Mars és a Jupiter pályája között van. Kíváncsi lennék egy számításra, hogy mennyibe kerülne az a rakéta ami ide tudna terelni egy kisbolygót és Föld körüli pályára állítaná. Az USA is letérdelne ha ki kellene fizetnie. És a bolygó tömegének csak töredéke lehet a hasznos anyag amire szükségünk lenne. Ismered ezt az alkalmazást? Egy csillagász készítette a kislányának, hogy valamennyire érthetővé tegye számára a világűrben lévő távolságokat. Egy pixel a képernyőn a Hold mérete. A jobb alsó sarokban van egy kis napocska. Ha arra kattintasz akkor elindul egy utazás fénysebességgel. Lehet gyorsítani kb. a tízszeresére ha a nyílbillentyűt nyomva tartod. Érdemes a böngészővel magyarítani a feliratokat. És ez csak a Naprendszer. A legközelebbi csillag is 4,3 fényév távolságra van. A jelenlegi rakétáinkkal kb. 120 000 év lenne az utazás.Naprendszer
Ezekért a hatalmas mértékű környezetszennyezésekért érdemes lenne elgondolkodni a nyilvános akasztás újbóli bevezetéséről . Tudom durván hangzik , de a cselekmény súlya sem semmi . Pont tegnap néztem a 60 as évekből filmeket a vasút üzemeltetésről . Párat érdemes lenne levetíteni az egyetemeken .
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2019-11-02 07:04:51 [42822]
Csuhás | 6750
2019-11-02 08:16:39
[42826]
Egy bolygó felszínéről felemelni valamit az piszok drága. Így a holdról még a helyszínen előállított üzemanyaggal is túl drága volna. Ezzel szemben a kisbolygók aszteroidák stb már fent vannak, így az emelés költsége elmarad. Ha bőven van idő akkor egészen kis pályamódosítás is a földközelbe hozhatja őket, és a föld holdjává válhatnak. Onnan a kitermelés már gazdaságos lehet.
Mosógép , nem a fürdőszobában tartva ,kevesebb fogyna !
vadember | 1909
2019-11-02 08:01:51
[42824]
Az a probléma, hogy a mai kémiai rakétákkal még a Hold felszínéről sem érné meg elhozni aranyat. Pedig az közel van. És akkor hol van még a kutatás, bányászat, feldolgozás költsége? A Mars is 1 év távolságban van és az van a legközelebb hozzánk.
Előzmény: Szalai György, 2019-11-02 07:18:22 [42823]
Szalai György | 9544
2019-11-02 07:18:22
[42823]
Segítség! Béna vagyok! Elhasználtam a föld neodímium készletét. Na, nem baj, majd beszerzem valamelyik közeli kisbolygóról. A költségeket természetesen a fogyasztók fizetik majd. Még marad is egy tisztességes? Hasznom. Hiszen csak a profit számit.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2019-11-02 07:04:51 [42822]
ANTAL GÁBOR | 4685
2019-11-02 07:04:51
[42822]
Nem ismerem az Elektroluxot de ha a panelra ráfolyhat a víz akkor az valószínűleg lent helyezkedik el a gépben . Tipikus tervezett elavulás . Egyszer a Bosch tartott egy bemutatót az egyetemen . Odamentem egy fiatal fejlesztőmérnökhöz oszt kérdem tudja e hogy működik a bemutatott autógenerátor? Hát nem . Elmeséltem az összegyűlteknek hogy mi is az a körmöspólusos szinkrongenerátor . Aztán kérdem a fejlesztőt hogy neki mi a fejlesztési feladata ? A válasz : még 15 gramm alut ki kell spórolnia a bordákból úgy, hogy a generátor kibírjon 3 év használatot azután meg törjön el . Tegnap jártam egy Méh telepen . Kb 10ezer db elektromos bicikli motor forgórészt találtam ott , és a telepvezető mondta hogy rendszeresen érkeznek a selejtek a gyárból ( mindegyikben jó adag Neodímyum mágnes , melynek az alapanyaga vészesen fogy a Földön ) No COMMENT
Ezek szerint a motorok elviselik a névleges fordulat több dupláját? Azt gondoltam, hogy egy nagyobb fordulatú motor forgórészét precízebben egyensúlyozzák.
A egyik electrolux mosógép panelra ráfolyt a mosószeres víz. Volt rajta fekete égés szerű nyomok, hát nem sok esélyt adtam neki. Lemostam alkohollal, átforrasztottam a nagyobb forrasztásokat , relék lábait stb. Jó lett! Szerintem ne ad fel még.
Forraszd le a csatlakozót valahogyan. Nem lesz könnyű. Olyan ónszippantó kellene ami a furatból is kiszívja az ónt. Akkor fogod meglátni, hogy hol keletkezett rövidzár. Elég sűrűek ott a vonalak. Ha nem többrétegű a nyák akkor ki lehet javítani a vezetékeket. De meg kellene tudnod állapítani, hogy mi okozta ott a rövidzárat. Amíg nincs meg a hiba oka kockázatos újat is belerakni.
Szerencs ekérdése, hogy a te esetedben ettől meghülyült e az elektornika vagy sem, 10-ből 8 szor inkáébb eldobandó mármint tapasztalatra hallgatva.
Ahol elégett ott érintkezik a forrasztása nincs elválva még mindig, mert ha csak azt kell rednesen összeforrasztani és csak annyi a baja, akkor lehet még szerncséd lenne.
Köszönöm szépen! Igen, erre gondoltam! A kisebb fordulatszámot fogaskerék áttétellel tudja. Egy ilyen kapcsoló megfelelő lenne? Ilyen panelt építtetnék ezzel a kapcsolóval kiegészítve.
Természetesen lehet. Bár egy normális frekvenciaváltóval összekötöd egyféleképpen és a frekvenciaváltóval megoldod a fordulatszám szabályozást. Lehet bonyolítani, mágneskapcsolós átkapcsolással, de nem látom indokoltnak. Ha konkrét fix fordulatszámok kellenek, akkor azt is meg lehet oldani a frekvenciaváltók digitális bemeneteit. (Általában van fenntartva pár bemenet amivel fix fordulatszámokon működik.) Szóval sokféle lehetőség kínálkozik.
Érdeklődnék, hogy dahlander motort- 1400/720 ford- lehet-e, 3-fázisú frenkvenciaváltóval
üzemeltetni úgy , hogy mindkét fordulatot lehessen használni?
A youtubon láttam egy videót ahol úgy néz ki , hogy átkapcsolja a magasabb pólusszámra.
Aki villamosipari vénával rendelkezik , biztosan tudja, hogy mit csinált az illető a kapcsoló dobozban.
Előre is köszönöm !
Üdv: Sanyi
picur | 1769
2019-11-01 09:52:44
[42808]
Amíg tévéztek a gyerekek csak nem hagyott nyugodni, kiszedtem az elektronikát és a képeken látható kis égés nyomot találtam és úgy tűnik,hogy ez pont az ajtó kapcsolóhoz csatlakozik.
Törölt felhasználó
2019-11-01 09:49:06
[42807]
családba döntés volt a vételröl pont ere a márkára mert szinte most itthon electrolux de LG is lett volna a másik jelölt...
Köszönöm a sok segítséget ígérem,hogy a hétvégén végig nézem, ma a gyerekekre kell vigyáznom így ma sokkal nem jutok előbbre de sebaj már van útirány.
vjanos | 5568
2019-10-31 22:53:32
[42804]
Szoval akkor kimérted a kapcsolót vezetékestől?
Én egy electrolux szárítógépet már másodszor hoztam vissza a tetszhalálbol (azaz elsőre svejknek köszönhetem). De itt mindkétszer a paneleken kellett forrasztani...
Szia Ugyan ilyen gépen ezt a tranyót kellet kicserélni. A típusát már nem lehet elovasni a tokozáson de úgy emlékszem csak ez az egy ilyen nagyobb van a panelon
Nekem két évvel ezelőtt ment tönkre a mosógép panelja. 50 ezerért adtak volna újat. Kb. ennyit kell tudnia a vezérlőnek: vízszelep kapcsolása öblítő beadagolás fűtés kapcsolgatás a hőfok érzékelő alapján motor jobbra-balra leürítő szivattyú be
Kb. ezeket kell kapcsolgatnia a program alapján. Egy Arduino Uno valószínűleg elég lenne hozzá, de egy Mega biztosan.
Az ajtó zárnyelv jó zárodik rendesen? Az ajtóban van retesz tengely az szépen kitud vándorolni (felfelé) és a zárnyelv kakas bizonytalanul akad becsukáskor vagy kitörik az retesztartó müanyag fészke... Szed szét az kinyiló ajtot (bubi üveges) és néz rá a zárészre kakas...
A története annyi,hogy kb. 2 éve vettem mert rosszalkodott az akkori gép mondván most van rá legyen itt ki sem bontottam a csomagolásból. Eltelt 1,5 év ismét gondok voltak a régivel persze hétvégén mondom semmi gond elővettem az újat. Mostunk kb. 4 adagot majd kiírta az E40-et kihívtam a szerelőt erre kicserélte a fűtőszálat 19E-ért újra mostunk kb. 4 adagot majd újra E40 hívom kijön azt mondja ajtókapcsoló, kicseréli E42-E50 és mindenféle hibák ezt nem láttam mert a feleségem volt otthon nem kért semmit de felajánlott a mosógépért 15E-et mondván a teljes elektronikát cserélni kell és az már nem éri meg. Tényleg dobjam ki és vegyek megint egy újat? Bocs az offért.
Tud esetleg valaki segíteni mosógép javításban? Egy alig használt Electrolux 1264ILW állandóan E40-es hibát ír ki ez elvileg a kód alapján ajtó záródási hiba ajtózár kapcsoló csere után sem oldódótt meg a próbléma.
guliver83 | 3241
2019-10-31 16:27:24
[42796]
Ahogy Laci is írta, nem szereti! """ A megkeményedett gyurmát soha ne melegítsd 110C fölé""""
Kreativ hobby boltokban lehet nem is túl drágán finomított fazekas agyagot kapni. Formázás után hagyni kell kiszáradni (különben szétrobban a gőztől) és utána 900-1200 °C-on ki kell égetni. Kerámia lesz belőle. Azt kell tudni róla, hogy száradás/égetés során 10-12%-al kisebb lesz ezért ennyivel nagyobbra kell formázni. Ha sok egyforma kell belőle én 3D nyomtatóval csinálnék hozzá "pogácsa szaggatót", amivel gyorsan meg lehet formázni a kívánt alakra.
Itt nálunk van híres porcelán gyár , ott szigetelőket is gyártottak . "Olyan gyurmaszerű anyagot lehet kapni ami sütés után elvisel 300-350 fokot" Ezt kérdezed vagy állítod ? Co egyenirányító hídjában láttam DB II illesztőgyűrű porcelánját szigetelőként használni ,pl . Érdekes kérdés egyébként !
Lehetséges, hogy ez nem az a fórum, de lehetséges, hogy tudja valaki a megoldást. Olyan gyurmaszerű anyagot lehet kapni ami sütés után elvisel 300-350 fokot , valami kerámia szerű anyag , mint a kerámia szigetelő gyűrű. Kerámia sziketelő gyűrűt szeretnék csinálni.
dtb | 1922
2019-10-30 16:43:22
[42788]
Én például megcserélném a vezérlőt (X-Y) és ha az Y-nál is előjön ilyen hiba, akkor vezérlő, ha továbbra is x, akkor motor.