No ez meglepett, eddig én valahogyan csak "úri huncutságnak" tartottam a Wago csatlakozókat. Igazából még nem is használtam vagyis kerültem a használatát.
Vannak itthon komolyabb szénkeféim amit használni akarok majdan de igazából azt sem tudom milyenek vagy hova soroljam őket. A linkelt táblázatot nézve ha leátlagolom és 7 A/cm2-vel számolok akkor vajon jó úton járok? De még egyszer megnézem azt a táblázatot.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2020-01-24 21:32:27 [43533]
Engem most a szénkefe érdekelne. Még nem néztem utána a neten ezért kérdezném hogyan méreteznek szénkefés áramátadókat. Pontosítva a kérdést max. 100 A-es áram üzembiztos, hosszútávú működésre hogyan számoljam ki milyen méretű szénkefe alkalmas. Alacsony fordulatról van szó vörösréz gyűrűt használva.
Révész Richárd | 2073
2020-01-24 21:24:04
[43531]
Érvéggel Elég gyorsan lehet vele dolgozni. Nagyon szeretem, nekem nincs vele bajom, igaz még csak 3 éve használom.
Eltettem a bontott hegesztő szekunderén lévő nyócas cinezett sarukat , nincsen azoknak kutya bajuk . Pedig biztosan van legalább 40 éves . Rézkábelt mindig cineztük saruzásnál . Mártva ,utána kiöntve ,rosszat még nem láttam . De hát balfékek vannak ,akkor inkább tiltsunk meg mindet ami elrontható . Ennek kapcsán beugrott , mekkora hátast dobnának egy hegesztve saruzott alu földkábelre ?
Igen, mert akkoriban még nem volt "divat" elővenni a "Józsi-szakit", aki a bádogospákájával, meg letvaszerrel rátaknyolta a sarut az Mkh végére.
Aztán egy rövidzárlat, hosszú tűznél... Gyanítom, Ő is rövidet húzott volna.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2020-01-24 20:08:26 [43521]
svejk | 33157
2020-01-24 20:17:17
[43522]
Vagy az van amit írsz vagy az amit én, hogy a rossz a kötések miatt olvad ki a cin.
Persze mindkettő kizárj a préselt sarus kötés.
Csak nekem valahogy az a bronzosdi túlmisztifikáltnak tűnik, nem lehet azért találták ki hogy ne kelljen felelősségre vonni valaki(ke)t ? pl. akiknek időnként ellenőrizni kell a kötéseket.
Cégünknél csak úgy van biztosítás hogy félévente jönnek hőkamerázni a kapcsolószekrényeket.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2020-01-24 20:00:35 [43519]
Rabb Ferenc | 4387
2020-01-24 20:08:26
[43521]
Ez így nem mondható ki sem pro sem kontra. De a forrasztott kötés húzta a rövidebbet. Aztán rövid zárlat, hosszú tűz...
Nincs időhöz kötve és az sincs leírva sehol, hogy biztosan be fog következni. De volt sok hely, ahol bekövetkezett és ez volt az oka. A szabályozásoknak mindig előre kell mutatniuk és ki kell szűrni a lehetséges veszélyforrásokat...
Tudod ez is olyan, mint a néhány évtizeddel ezelőtti százhalombattai nagy tűz. Akkor még közös kábelcsatornában vezették az erőátviteli és a vezérlő kábeleket. Aztán egy túlterhelés - amit a védelem nem kezelt időben - eltüzelte a vékony vezetékeket. Így már a lehetőség is megszűnt a beavatkozásra. Azóta gondosan elkülönítve megy a két villany minden rendes helyen.
Vezeték végéről leolvadt forrasztott saruval sokszor találkoztam az 500A feletti tartományban de szerintem mindegyik melegedés a szemessarut szorító csavarkötés miatt indult meg. A későbbi kábelsarupréses technológia mondjuk azt is kibírta, hamarabb hiccent el maga a saru vagy a csavar.
Az érvelés érthető kémiailag. Ez egyébként rögtön bekövetkezik vagy idő kell neki?
Viszont a mindennapi gyakorlatban sajnos van egy emberi tényező. Aki nem most fog először forrasztópákát a kezébe az két tiszta rézdrótot 99.9 %-ban meg tud rendesen forrasztani, míg egy csavaros kötést 100 emberből 95 féle erővel húznak meg a komák. Az egyre silányabb sorkapcsokról nem is beszélve.
A Wagonak legalább az ismétlési pontossága jó, talán ezért is terjed rohamosan.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2020-01-24 19:32:14 [43511]
PSoft | 18696
2020-01-24 19:41:14
[43513]
„...idővel veszélyes túlmelegedést okoz, a forrasz megolvad.”
Két kérdésem lenne...
-idővel...no de mennyivel? -ezt valaki közölte az erősáramú forrasztott kötéssel is, hogy..."idővel" tényleg így legyen?
Előzmény: Rabb Ferenc, 2020-01-24 19:32:14 [43511]
dezsoe | 2934
2020-01-24 19:38:13
[43512]
Na, akkor jól emlékeztem. Lehet, hogy nem a legmodernebb, legszebb, de jó stabil, az biztos.
Majdnem igazad van. De nem véletlenül utálták ki az erősáramú vezetékkötéseknél a forrasztást.
Az ón bediffundál a rézbe és egy jóval nagyobb fajlagos ellenállású bronz réteget hoz létre. Ez természetesen jobban melegszik mint a tiszta rézvezeték. Így az egész egy önmagát felemésztő öngerjesztő folyamat következtében idővel veszélyes túlmelegedést okoz, a forrasz megolvad.
Előzmény: Szalai György, 2020-01-24 18:45:38 [43506]
Tavasszal vettem egy jó marékkal a debreceni találkozón rugós sorkapcsot. Ha jól emlékszem (de nem biztos), akkor Varga Laci árulta. Írj az adok-kapokba, hátha lesz valakinek.
Amúgy örülök, hogy meglett a hiba, tényleg az látszott, hogy az Y szép csendesen lemarad, de így érthető.
Erre mit lehet mondani? Igazad van. Hogy csökkenti a vezetékek terhelhetõségét a zárlati áramokkal szemben? Mihez képest csökkenti? A zárlati áramokkal szemben a vezeték ellenálló képessége kötés nélkül is kevesebb, mint az üzemi áramokkal szemben. Hiszen a zárlati áramok nagyságrendileg nagyobbak a névleges áramoknál.
A zárlati áram dinamikus hatásának a Hobbyban ritkán jut szerep. (Bár már épp ponthegesztgetni, meg mágnesezgetni is akarunk.) Marad a hőhatás.
Adott értékű és lefolyású zárlati áram kötésromboló hőhatása a kötésen eső hő teljesítmény, azon belül az átmeneti ellenállás függvénye. A forrasztott kötés, teljes felületi érintkezése okán nagyságrendekkel kisebb átmeneti ellenállást, ezen keresztül kisebb teljesítményesést, kevesebb melegedést jelent, mint a csavar vagy rugó által nyomott kis felületű érintkezés. Az összes kötőelem mechanikai nyomással létrehozott kontaktusának jósága éppen a mechanikai nyomóerőtől döntően függ. A forrasztott kötésben nincs szerepe nyomóerőnek, így annak hiánya sem okoz problémát. A forraszanyag alatti, oxigéntől elzárt felület, oxidáció ellen is védett. A nyomóerő alapú kötések pedig többnyire védtelenek a levegő oxigén és pára tartalma ellen.
De ennek, úgy látszik, kevés köze van a szabványi előírásokhoz. Hát az érintésvédelmi felülvizsgáló munkájának alapja meg pont a szabványi előírás. Ha jót akarok akkor forrasztok, ha át akarom vetetni akkor Wago-zok. Legalább is ahogy én látom.
„Ahol rezgésnek van kitéve a kötés oda rugós sorkapcsot kell alkalmazni.”
Kell??? Hol van ez leírva?
Nem is oly rég találkoztam olyan "klasszikus" csavaros szorítású sorkapoccsal, ahol a csavarfejek alatt nyomórugók voltak. Az is rugós sorkapocs! Az is rugós sorkapocs?
Az MSZ 2364-520:1997 szabvány 526.fejezete foglalkozik a villamos kötésekkel. (hogy ez még érvényes-e, azt megtudjuk nézni) Ebben az áll: "A nem hegesztett vezetékkötéseket továbbra is csak szerelvénnyel szabad megoldani, a csupán vezetékek összecsavarásával készített kötések alkalmazása nem megengedettek. A lágyforrasztások mechanikai igénybevételnek (nem csak húzásnak és hajlításnak, de nyomásnak sem!) nem ellenállóak, ezért alkalmazásuk kizárólag mechanikai tehermentesítésük mellett megengedett. A lágyforrasztás ezen túlmenõen (mechanikai tehermentesítés esetén is) csökkenti a vezetékek terhelhetõségét és fõként a zárlati áramokkal áramokkal szembeni ellenálló képességét is!" Talán ez is lehet az oka.Anno én is forrasztottam, aztán az érintésvédelmi és szabványossági felülvizsgálatnál nem felelt meg. A fenti szabványra hivatkoztak, azóta MSZ 60364 szabvány van , ezt már nem ismerem, lehet, hogy ez megengedőbb.
Előzmény: Szalai György, 2020-01-24 15:40:39 [43502]
Szalai György | 9544
2020-01-24 15:40:39
[43502]
Engem mindég elképesztett, (ez is) hogy egyesek milyen sorkapocstemetőt képesek létrehozni, Hobbycnc huzalozás címén. Az ipar sem kismiska ezen a téren, csak ott nem bánom a kontakthibát, hadd éljen a villanyszerelő jövőre is. Főleg gazdagon terem a hiba, ahol már nem is blankolnak, hanem szigetelést átszúró megoldásokat használnak. Én a ház körül jobban szeretem csavarhúzó helyett a forrasztópákát használni. Nincs is kontakthibám. Ajánlom.
Vagy egy hónapja faggattam az"Urakat", segítséget kérve, mert a karcoldám "szalajtott. Sehogy sem lehetett rendszert találni a hibákban. Sok tanácsot kaptam, Dezsőtöl a Robsy- féle csillag kódot is. Az is néhányszor jó volt, egyszer nem. Kínomban szétbontottam, a rendszer ugyanis "torony", felül a vas, alatta a PC, ez alatt a táp, a meghajtókkal, LPT illesztővel, ezalatt a harmadik alsó szinten: hűtés-vákum stb. Tehát csak a vas látható. Most kiterítettem (legnagyobb munka a hely volt), a magam csinálta LPT illesztő (2 db SN74LS245-el) sorkapcsain néhány csavar LAZA volt, meghúzás után minden OK. Korábban valaki említett olyan sorkapcsot, ami nem csavaros, hanem RUGÓS. A történtek fényében nagyon igaza van. Ha találok valahol olyat ami beforrasztható, csak ilyet fogok használni, pláne eldugott helyen. Mindenkinek köszönet aki segített.
VViktor | 1095
2020-01-24 06:41:45
[43500]
Szia. Egy képet tennél fel róla?
Előzmény: Szalai György, 2020-01-22 19:00:20 [43497]
dtb | 1922
2020-01-22 21:14:05
[43499]
A kérdésedből én azt hittem, hogy valami spec szűrt fénnyel akarsz valami világítási effektust kipróbálni Ha szabad ötletelni, akkor én még a régi utcai halogén lámpát is kipróbálnák, de a külső burkolata nélkül Illetve a régi, "otthoni" használatra szánt kvarclámpa is megérne egy próbát.
Előzmény: Szalai György, 2020-01-22 19:00:20 [43497]
Windrad | 224
2020-01-22 19:56:01
[43498]
Egyenlőre nincs időm foglalkozni a problémával. A szenzorok 12 voltról mennek , a vezérlőnek 5 volt kell. De az általam használt kapcsolást ha megnézed akkor a vezérlő így nem kap 12 Voltot, mivel a diódák nem engedik át. Amikor a szenzor érzékel akkor megszűnik az áram a signal vezetéken (NO) , ezáltal a vezérlő 5 voltra felhúzott" bemenete, GND-re vált. Működőképes ez a kapcsolás mert eddig működött, de valahol itt lesz a hiba , vagy a vezérlő adta meg magát .
Kipróbáltam. Led filament 55W fényforrással. Valamit tölt rajta, de a látvány nem varázsolt el egyáltalán. Fémhalogén HgMis 150W égővel. Jobb-jobb, de még mindég többet várok tőle. 36W műkörmös UV csöves lámpával. Nagyon hatásos, látványos. A lapolvasóból átalakított, 4x8W germicid fénycsöves nyáklevilágítóval. Az brutálontúli módon feltöltötte.
Előzmény: Szalai György, 2020-01-22 16:49:45 [43494]
Szalai György | 9544
2020-01-22 16:49:45
[43494]
Kémiában járatos segítség kéne. Mert a nagytesó nem találja a választ. Vagy rosszul kérdezem. A stroncium-aluminát alapú foszforeszkáló festék pigmentek az elektromágneses sugárzás mely hullámhossz tartományában töltődnek leg intenzívebben? Köszi, ha megosztod az infót.
zozo | 5527
2020-01-22 14:30:26
[43493]
Ez másabbnak tűnik, mint Petyka rajzán. A kép alapján úgy tűnik, hogy a körmösanya előtti vállra fekszik a simmering. Mérd ki, ha van annyi hely betekerve, és az átmérők is szimmeringre utalnak, akkor tegyél bele.
Nem kell Neki delta, ha a csillagpont ugyanúgy 200-230V-ra van méretezve.
Hogy delta kell Neki az gondolom abból jöhetett, hogy sok motor kialakítása 380-400V csillag és 200-230V deltaba. De mivel ezt gyárilag csillag elrendezéssel méretezték 230V-ra menni kell frekiváltóval gond nélkül.(ha ezt deltába átkötnék akkor 130V környéki fesz kellene Neki)