Ez ugyan nem ugyan az a típus, de ugyan azon az elven működik. Ne kérdezd, hogy ki másolt kitől.
Előzmény: szabad paraszt, 2020-02-19 22:14:42 [43632]
mdani2 | 273
2020-02-20 03:46:20
[43633]
Szia!
Nekem ennek az orosz változata van. Ha jól emlékszem akkor a tetején lévő csavar való arra, hogy ha kioldod akkor kézzel el tudod forgatni a középső tárcsát és durván beállni a szögre. Utána lerögzíted és a finom állító csavarral beállítod, hogy a libella középen legyen és leolvasod az értéket. A felső csavarnál azért van egy horony, mert belül szerintem két gyűrű van és ezt a két gyűrűt fogatod össze azzal a csavarral. A belső gyűrű az ami szabadon elfordul, a külső gyűrű, ami összeköttetésben van a finom állító csavarral. Szerintem csak annyi lehet a baja, hogy meg van benne kötve a zsír vagy kenőolaj és összeragadt a két gyűrű. Én más optikánál találkoztam ezzel a problémával. Szét kell szedni, petróleummal elmosni és műszerolajjal újra megkenni. Viszont vigyázz a mérő raszterezett üveglapra, mert az érzékeny a vegyi anyagokra. A bal oldali csavar szerintem vagy valami rugót rejt vagy valami kiigazításhoz/szereléshez dolgot.
Előzmény: szabad paraszt, 2020-02-19 22:14:42 [43632]
szabad paraszt | 212
2020-02-19 22:14:42
[43632]
Sziasztok,
segítségeteket szeretném kérni. Vásároltam itt a fórumon egy a képeken látható clinometert, dőlésmérőt.
Kerestem, de sajnos nem találtam a neten sem valamilyen felhasználói kézikönyvet, sem az adott típussal foglalkozó bemutató videót, leírást.
Azt hiszem a működési elve az meg van, meg egyszer már egy hiányos darab esetén beszéltünk is róla.
A gondom a következő: - ha jól gondolom, akkor a vízmértéket is tartó körlapot akár teljesen körbe is lehetne fordítani, hiszen ez kell ahhoz, hogy egy dölés esetén vízszintbe állíthassam a vízmértéket.
Sajnos ez nem megy, valamibe beakad és csak olyan 10 foknyi fordulatot enged összesen, méghozzá a 0-tól (ha szemben vagy vele), akkor a minusz (bal) irányba.
Először azt hittem a tetején lévő (C - felső csavar) akadályozza, de nem. Azt teljesen ki lehet csavarni, de akkor is -10 foknál elakad.
Az (A - finomállító)-t is teljesen ki lehet csavarni, de akkor sem lehet tovább fordítani a számlapot.
Maradt a (B - bal oldali csavar), de az nagyon be van állva és kissé le is van nyírva a feje. Arra gondolnék, hogy ez a csavar biztosítja és ebben akad el belül. De nem mertem megrángatni, inkább kérdezek tőletek.
Ha valaki ismeri a szerkezetet, kérem segítsen.
Németh Szabolcs | 673
2020-02-16 17:21:42
[43631]
Üdv Minden Fòrumozònak !
Hosszù évek után ùjra itt vagyok . Rögtön lenne egy kérdésem a szakik felé . építek egy viszonylag nagy (hoszù) marògépet ,hegesztett acél zártszelvény alapvázzal ,amit képtelenség költséghatékonyan síkba munkáltatni. Az igényelt sík felület kb 5500 X 1200 mm ! Az az ötletem ,hogy a kész gépvázat szintezve ,a két hosszanti oldalon felszerelem a Minitech 45x180 T-slot profillal ,majd arra a Hiwin sín plusz 1-1 kocsit ,majd ezeket összekötve egy egyenes léccel ,a kb 1-2 -3mm vastagon felhordott fémragasztòt hùzok a felületre .A Minitech 45x180 as profilbòl lesz az asztal kialakítva a síkolás után. Majd ezt a ragasztòréteget kell "tusíroznom" csak ! erre a ragasztòval képzett sík felültre kerül a T-slot profilokbòl képzett asztal ,majd a sínek stb . Elsösorban sárgaréz ,bronz darabok marása ,gyalulása lenne a gép feladata . Acél,rozsdamentes fùras,menetelés max 12mm átméröig . Munkaterület kb 4500x650x200mm lesz,egy 4Kw ER25 léghütéses maròmotor lesz az eggyik fej,a másik 2-3 még alakul. A sín Hiwin 30mm,4500 mm hossz ,2 persze ,2-2 kocsival . A kérdés az lenne ,hogy a fémragasztòval képzett sík felület müködhet e ,illetve csinált e valaki hasonlò elven már gépvázat ?
Miki2 | 2341
2020-02-16 10:27:04
[43630]
Szervusztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy 3G3MV-A4075 7.5 kW 3×400-V AC bemenetű OMRON frekvencia váltóm. Eddig tökéletesen tette a dolgát, ám a minap úgy döntött, nem indítja el a motort. A kijelzőn megjelenik az aktuális frekvencia, de a motor meg sem mozdul. Kérem, ha valaki sejti mi lehet a gond segítsen kideríteni, mi lehet az oka. Ha lehet javítani, azt is írja meg aki el tudja végezni. A kézikönyvet el tudom küldeni.
Köszönöm a segítséget.
Biró Ferenc | 147
2020-02-14 22:10:13
[43629]
Sajnos ezen túl vagyok. Manuál 25000HZ-et ír, ezzel kezdtem, nem jó, mentem feljebb, nem jó.
Feltételezem, hogy Mach3-at használsz. Nézd meg a kernel frekvenciát, és próbaképp vedd a legkisebbre. (port & pins-> kernel speed) ha ott jó, akkor teszteld egyel gyorsabban. (vagy nézd meg a leválasztó manualjat, ott mennyit írnak) Egy próbát megér...
Előzmény: Biró Ferenc, 2020-02-14 21:38:31 [43627]
Elsőre cseréld ki az USB kábelt egy minőségi árnyékoltra, pl. ilyenre.
Előzmény: Biró Ferenc, 2020-02-14 21:13:22 [43625]
Biró Ferenc | 147
2020-02-14 21:13:22
[43625]
Szép estét! Segítséget kérek, eddig ilyen (1. kép) illesztőm volt. A hibajelenség az volt, hogy hogy teljesen véletlenül úgy lefagyott a számítógép, csak a fő kapcsolóval lehetett kikapcsolni. Mechanikai szorulás nincs, vezeték csatlakozások megfelelőek.
1.Kicseréltem a leválasztót,(2.kép). Most olyan problémám van, hogy nagyon gyorsan méret eltérés (lépésvesztés) van, „X” irányba pozitív „Z” irányba negatív. 2.Nincs a gépen végállás kapcsoló, de ha rákattintok a GOTO ZERÓ-ra nem pontosan áll 0,00-ra a kijelző sem. 3.Én az előtolást egérrel (kattintással) állítom, ha most kattintok csak néhány (mondjuk kb.3mp) múlva reagál. 4.Szoftverből M3 működik, Flood kapcsolóra nem reagál. Mit tegyek?
szabo jankó | 428
2020-02-14 13:43:58
[43624]
Én már húsz éve használok egyet. Semmi kifogásom nincs ellene, az orosz gépek stabil masszív szerkezetek. Felújítva egyszer volt (csapágy cserék és egyszer az asztal lett köszörülve mert sok belemarással vettem) Tökéletesen és pontosan dolgozik,egy három tengelyes útmérővel kiegészítve.
Marógépeket nézegetek már jóideje, és most láttam egy jó állapotúnak mondott, 6P80 típusú orosz gépet. Univerzális fej (asszem így hívják a két tengely mentén dönthető fúrós vertikál fejet) van rajta, 550x250 kb a mozgás, és állítólag látszik a hántolás nyoma a szánokon.
Semmi tapasztalatom nincs univerzális gépek területén... Tehát hogy pl az orosz gyártmányok milyenek... Nem lenne sokat használva.
Jó vétel lehet egy ilyen? Technikai szempontok alapján kértdem, árban jó.
Kösz, Gábor
Cope | 1
2020-02-14 08:37:41
[43622]
Sziasztok!
Tudnátok segíteni elszívó csatlakozó fejet hol lehet venni?
Keresd magánban destroyer Tibor barátunkat. Ő épített toroid tekercselő gépet is, de alakított, illetve van nála "klasszikus" gyári huzaltekercselő gép is. Biztos válaszol a kérdéseidre.
Sziasztok. Segitség kellene, a mach3 ezt írja ki, initialization macro called on reset, és megáll a gép.
svejk | 33157
2020-02-11 18:42:46
[43617]
Keresek olyan fórumtársat aki épített már komolyabb huzaltekercselőgépet, vagy esetleg gyári gép közelében mozog. Tehát nem a NET-en található deszkamodellekre vagyok kíváncsi. Fel szeretnék tenni neki pár kérdést itt vagy akár magánban.
Vetesi75 | 1724
2020-02-10 23:15:54
[43616]
14-es horonyméretű asztalhoz mindenféle hókusz-pókusz nélkül magasításként használható az NDK EÖK-rendszer alaplapja. Más horonymérethez is adaptálható lépcsős tájolótuskó, szabványon kívüli T-horony anya, egyedi csavar, stb. segítségével.
Megnéztem nem tudom teljesen függőbe fordítani. Keresek a körasztalhoz osztótárcsát. Még az is kérdéses,hogy x- be ki tudok-e lépni annyit. Nincs villany...
Kedves kollégák! Egy nagyobb átmérőjű 384mm fogaskereket kellene készítenem, az osztófej megemelését hogyan oldanátok meg. Az anyaga műanyag a fogaskeréknek, de kicsit tartok tőle hogy ha simán hasábokkal emelem megmozdulhat.
VighLajos | 2358
2020-02-10 12:25:38
[43609]
Szó szerinti értelemben sem ide tartozik, és nem akarom a résztvevőket megsérteni, de az ADOK-veszekből kivágnának vele együtt... Az adok-veszek rovatban szó volt gázpalack-menetekről. Itt egy hitelesnek mondható táblázat a Messer honlapjáról: https://www.messer.hu/gazplackok-szelepcsatlakozasai
zozo | 5527
2020-02-09 11:12:42
[43608]
Lehet, hogy a hangszóró "mellé" van dugva, vagy rá sincs dugva az alaplapra. Nem szeretik, ha sipákol
Sziasztok , vettem egy hp 6600 szerver pc-t . telepitettem rá win 7 et. de nincs hangja , szerintem a biosban van letiltva de ennyire nem értek hozzá . Tudna valaki segiteni? köszönöm elöre is .
Szalai György | 9544
2020-02-07 08:32:47
[43606]
Rák-rák-fogyaske-rák. Rák end roll.
(Bocsánat, nem tudtam lenyelni, ki kellett jönnie.)
Előzmény: Timár László, 2020-02-07 08:24:16 [43605]
Diósgyőri fogaskerék kft. Ívesbe is van többféle FIAT,KLINGENBERGER stb. Ők le is tudják méretezni ha nincs rajz, de ezt senki nem fogja olcsón legyártani.
Köszönöm a választ ! Furcsálltam kicsit hogy túl keveset bírt a metsző . Volt egy más gyártású csavar az is 8.8 as de azt sokkal szebben vitte a metsző . Csak egy próba volt , ha beválik a szerkezet kicserélem mángorolt csavarokra ezeket , 12.9 esekre .
Minden univerzális (tekercselt forgórész, tekercsel gerjesztett állórész) motor esetén sorba kapcsolt forgó és állórész valamelyik tekercs kezdet- vég kivezetés megcserélésével fordul meg a forgásirány. Például kézi fúrógép állórész tekercs kezdet-vég kivezetését váltja át az irányváltó kapcsoló. (két egyszerre váltó morse érintkezóvel könnyen kivitelezhető).
Hogy kell megfordítani a forgás irányát ennek a kefés motornak?
Vetesi75 | 1724
2020-02-05 11:59:38
[43596]
Általánosságban elmondható, hogy a képlékeny alakításhoz való csavar alapanyag minőségek nem kifejezetten jól forgácsolhatók (és még akkor finoman fogalmaztam). Számolj! Egy menetmetsző élettartama kb. 4-5 méter, hasonló mértékegységben számolva egy menethengerlő görgőpár élettartalma 4-5 kilométer. A bekerülési költségük között kb. 100 szoros a különbség. Hengerléssel - még kézzel pakolva is - lazán megvan 1500db egy műszak alatt.
Én autót is szerelgetek. Renault Laguna 2. A simánál a főtengelytárcsa csavar balos. A ráncfelvarrottnál meg jobbos menet. Jelölés a csavarom semmi. Ó én tudom, igen, az balos volt a figyelek! Aztán mégse. Azanyátok!
Épp a napokban tettem egy optimista próbálkozást. Egy marék 12.9-es csavarra kellett volna továbbvágni a menetet. Az elsőt is eddig csináltam csak meg, mert kétszer ette meg a gyorsacélból köszörült menetkést. Lapkásom meg nincs.
Persze nem kell egyáltalán ilyen kemény csavar, de csak ez volt 160 hosszúban. Majd kerítek biliacél csavart, aztán megcsinálom a hét végén, fütyörészve.
Ha már menet ... Kellettek olyan csavarok M 16 , ami nem tövig menetes . A közel lévő boltban csak 70 es tövig menetesek voltak . Párat vettem ,de elég drága ,minimum 8.8 as kellene . Közben méhben találtam megfelelőt (jó párat),de azon tovább kellett vágni a menetet . Hát ,tovább vágtam kézzel . A lényeg az hogy kinyírtam a metsző mindkét oldalát , de elkészült . A metsző az abból az időből való amikor még csat jót gyártottak ,esetleg volt még jobb . Na akkor a kérdés: én voltam béna ,vagy természetes dolog hogy a 8.8 as csavarok anyaga megeszi a metszőt ? Az hiba volt hogy olajjal kezdtem a kenést ,de üregelő sprével azért be tudtam éppen fejezni . Most azt hagyjuk hogy jobb a mángorolt menet ! Gazdaságosságban sem sok különbség lehet , jó ára van a csavarnak is .
sanyi84 | 1358
2020-02-04 21:00:11
[43591]
2 forgácsoló szakmám is van. De jó hogy Te soha semmit nem nézel be. De mi "CNC" sek csak gombokat nyomkodunk... Legjobb mikor az új tastert kidobta az ATC kar. Persze ha a régivel nem marok akkor a régit dobja el. De na a baj nem jár egyedül. Mi "CNC" sek csak gombokat nyomkodunk, épp egyel kevesebbet mint kellett volna . De legalább gyorsan tudunk kárt csinálni, nem is keveset .
Sztem ez tipikus fától az erdőt, valahogy az ember megszokásból kezeli. Sok menetes kötés oldásánál én is beszívom, olyankor is, amikor már előre mondogatom magamban, hogy "figyelj oda mert az majd balos lesz".
A forgácsolásban több éve dolgozó egyénnek, -még ha nincs is forgácsoló képesítése- illene felismerni egy menetfúrót ránézésre.. hogy jobbos vagy balos...