Igazad van , de előbb utóbb úgy is külön gép lesz belőle/ha belemélyed/. Eddig legalábbis a fórumról olvasva ,és saját magamból kiindulva , de általában mindenki végigjárja ezt az utat.
Minden gonoszkodást mellőzve, érdemes lenne egykét kérdésre egy GYIK mellékletet készíteni készíteni a topik neve alá, módjuk az egyik válasz lehetne a hogyan vezéreljem a lézeremet, hova kössem.
Törölt felhasználó
2017-03-25 20:11:20
[10322]
Az egységugrás univerzális vizsgálójel, nincs külön elektronikai fogalomtára. Így mindenféle természettudományi jelenségnél alkalmazható, az elektronikában is. A neten közel 1 millió idevágó oldal foglalkozik a témával, magyarázza el a fogalmakat, válogass kedvedre belőlük a Google segítségével. Egyet azért konkrétan is ajánlok, a Robsy motorhajtások dinamikai méréseit.
Nem akarlak lelombozni, de ha marógépről beszélünk akkor az nem igazán lehet gyors. Készülj fel egy nagyobbacska képnél egy egész estét betöltő műveletre.
Köszi a gyors választ.... Nekem sajnos kínai.. Mi vezérli a lézert ? Mire kössem ? Kell valami plusz forrás vagy vezérlőegység ? Mi vezérli majd hogy például fénykép gravírnál kibe kapcsoljon ?
Mach3-nál mit kell például beállítani, kell valami más program ?
Lényegében fénykép gravírra szeretném használni . 5w-os lézer.
Nem kell külön PC Elég ha a Mach Loader-ben csinálsz egy új profilt PL Marólézer öszvér néven. Mikor ezt a profilt indítod akkor totál egyedi beállításokkal fog menni a Mach3.
Be kell tenni a 4. tengely Dir jelére a lézert aztán csókolom ! Vagy egy szabad kimeneti portra PWM-re.
Igen, tévedsz. A Mach3 -ban létre kell hozni egy lézeres XML -t. És azzal indítani amikor lézerezni akar. Feltéve, ha Mach fogja vezérelni a lézeres műveletet is.
A felfogatást a legegyszerűbb megoldani... Teljesen külön álló vezérlés és úgy gondolnám, hogy egy másik pc is dukál. Mivel a "váz" azonos, így a Mach-ban java részt azonos számokat kell megadnod a kalibráláshoz, kivéve, ami a lézert érinti. Ha marsz, az eddigit használod, ha lézer, akkor átdugod a monitort és azt használod.
Segítség kellene ! Cnc marómra hogyan tudok kék diódás lézert feltenni-rákötni ? Feltenni okéé....rákötni ?
Mindenkinek köszönöm a segítséget előre is !
tomtoled | 418
2017-03-25 16:05:33
[10315]
A 4-es nyír rétegeltet én is 5-5,5 mm/s-mal vágom , de csak 14-15mA-rel, viszont az 1mm-est 20mm/s a lehető legkisebb teljesítménnyel .Én még nem vágtam 3-ast , de gondolom simán vinné 11-el , meg főleg ha praktikeres , akkor az csak 2,8mm.
Az én gépem. általában nyír rétegeltet vágok. de volt hogy a praktikeres lemezt használtam az kicsit sötétebb. A programban 11,5-öt írtam be. Most csináltam egy tesztet 150*150mm-es négyzetet 51 másodperc alatt vágja ki.
Ezt gondoltam, hogy így lehet. Semmi akadálya nincs hogy Z dírt használj. Egyszerűbb megoldás: A lézert csak magasság állítás és nullázás után,kapcsolod be és mehet is. A z mélységet 0.01 re állítva semmit nem okoz. Bonyolultabb. A lézerfej állításhoz készítesz egy menetes száras, tekerős felfogatást. Azzal tudod a fejet állítani kézzel, finoman. A Z jellel vezérelheted szabadon a ki, be kapcsolást.
Ez a te géped? A videó alapján nem megy többel 300mm/ perc -nél Én is 500mm/min körüli sebességgel vágom. De az lényegesen gyorsabb. Lehetne még emelni, de nincs kedvem játszani vele. Mach3 al hajtom a 40 Wattost.
Egyszerűbb leírni a 40W-ot és a guglival is igy keresni. A tükrökön is elveszik egy kis teljesítmény. Nekem eredeti a lencse is és a tükrök is. Levegőfújás van. Plexit nem vágtam még mert nem tudtam szerezni.
Ez érdekes, nekem is kínai 40W lézerem van, bár a K40 állítólag 33-35W reálisan, 70cm csőhohossz, de kb. fele-harmada sebességgel vágja a rétegelt lemezt.
Én plexit vágok sokat, 5,5mm/s sebességgel vágom a 3mm-es plexit.
És ráadásul GaAs lencsét használok, ami elvileg jobb.
Igen, most is éppen dolgozik. Nem annyira vészes a beállítása. Én kompletten vettem. Érdemes minimálisan belenyúlni és akkor sokkal kényelmesebben lehet használni, Az árát mindenképp megéri. Szerencsére eddig nem volt komoly baja.
Nem. Van egy 50 mm magasra levágott habgumi darabom. Ráteszem a munkadarabra és a lézeroptikát "érintőre" ráengedem a Z tengellyel. Biztos van elegánsabb megoldás is, de nekem bevált. Ha elbambulok sincs baj, mert a habgumi összenyomódik és nem okoz kárt az optikában. Vágás közben már nem állítgatok semmit, különösen, hogy mint írtam, a gravírozó programmal előállított Z0 és Z5 (mm) sorokat cserélem ki MO3 és MO5-re (Spindle be/ki). Tehát a gcode-ban már nincsenek a Z tengelyt mozgató parancsok, de attól még nyomógombbal vagy a képernyő ikonokkal tudom mozgatni azt.
Már látom, mit írtam el. De, azért se javítom. Mert te boxolni akarsz, nem helyreigazítani, vagy segíteni. Ellenkező esetben beírtad volna helyesen, normális megjegyzés mellett. .
Akkor legyél szakmai. Neked úgy illik. Már csak az okfejtésed okán is. Támaszd alá számokkal, közérthetően. Lássuk mekkora bődületes hibát okoz a Z dír -es lézerezés.
Alapadatok, amivel számolj:
Z = Sebesség - 44000 mm/s Gyorsulás : 13000 mm/s. Elmozdulás: 0.0001 Súly = 0. Számolj a lézerdióda begyújtási idejével is.
X = Sebesség - 1000 mm/s Gyorsulás: 300 mm/s. Súly: 220 g.
Y = Sebesség - 1000 mm/s Gyorsulás: 300 mm/s. súly: 500 g.
Senki nem vitatta(vitatja) az okfejtésed szakmaiságát.
Annál inkább a létjogosultságát, vagy...idevalóságát.
Kell-e, vagy inkább, szükséges-e, egy általában logikusan gondolkodó, pld. hobbilézert építőnek, hobbilézert használónak a gyakorlatban ilyen mélységig merülni a mikroszekundumok világába?
Vannak itt jó páran, akik egységugrást NEM ismerő, ebből kifolyólag, "BUTA" csicsavilág rendszerekkel, nagyon szép dolgokat tudnak létrehozni.
Ez tény, kár is lenne vitatni.
Ne próbáljuk a szépre, jóra azt mondani, hogy ronda, meg szakmaiatlan!
Illetve mondhatom, de csak abban az esetben, ha én magam, láthatóan szebbet, jobbat tudok produkálni.
Ez nem "kedv elvétel", hanem érzékeltettem a #10267-ben, hogy amiről te meg még páran itt azt hiszitek, hogy majdnem nulla, ez minimum két ok miatt messze nem az. Egy műszaki Fórumon talán nem baj, ha néha gondolkodunk is, bár tudom van itt egy "klasszikus" is, aki azt találta nem is olyan régen ide írni, ő a "boldogító tudatlanság" híve. Jó éjt mindenkinek.
Szerintem a szakmai, logikus gondolkodás a folyamatokon, a sorrendiság feltárása elvi alapokon nem egyenlő a "csomó kereséssel". Te ennek ítélted meg a szösszenetemet, de bizonyára sokan másképpen értékelik ezután a "dir-es bekapcsolást", mert végig gondolták a magyarázatomat, és megértették, hogy nulla csak egy van, ami ettől jelentősen eltér, az már nem az még a gyakorlatban sem.