Már régebb óta olvasom a fórumot, de most úgy döntöttem, hogy regisztrálok is. Segítséget szeretnék kérni. Néhány évvel ezelőtt, egy ismerősöm hagyatékából megvásároltam egy dobrevolver esztergát, de semmi azonosításra alkalmas felirat nincs rajta. Kérlek benneteket, segítsetek meghatározni a típusát. A képek minőségéért elnézést kérek, de nem a legjobb fényviszonyok mellett és egy telefonnal készültek. Köszönettel: István
picur | 1769
2017-05-06 05:27:27
[39615]
Moderátort kérem törölje, nem ide szerettem volna!
Eladó a képeken látható géplámpa 12V 20W a tetején kapcsolóval üzemképes 4000+posta, kondenzátor eladó 2db a képen az adatok 3000/2db+posta eladó Lüdecke Germany levegős csatlakozók külső-belső menettel tömlővéggel,csappal ára:600-tól megegyezés alapján többnél nagy kedvezmény. kb. 30-30db van mindegyikből.A fórumon kívül e-mailt is kérek: kissnandor80kukacgmail.com
Zoo11 | 4
2017-05-05 22:26:03
[39613]
Köszönöm, ezek tényleg hasonlítanak, legalább is működési elve biztosan, csak az enyém régebbi kiadás lehet. Ezek szerint ez egy orosz szerkezet. Mégegyszer köszi.
Üdvözletem az uraknak! Még új vagyok errefelé, és egy kis segítséget szeretnék kérni. Vettem egy esztergát, vagy legalább is annak látszó tárgyat, már sok éve. Közbe el is romlott, de lassan lassan talán fel sikerül újítanom. Mindenesetre elöbb csináltam egy másikat mint hogy ez elkészülne. De nem csigázom tovább az idegeket... Arrol lenne szó hogy nem tudom beazonosítani a masinát, és legfőképpen nincs róla semi eredeti leírásom. Szerintem ezt csak összerakták innen onnan hogy el tudják adni. Igazából a cserekerekek adataira lenne szükségem. Felrakok egy-két képet is. Ha esetleg felismerné valaki, azt megköszönném.
Sziasztok! A minap vettem egy nóniuszos állítható nem tudom mit. Esetleg valaki felismeri minek a része vagy tartozéka lehet? Osztás 0,1mm kb. 5 milimétert mozgatható a két végállás között belül egy nyomórugó feszíti elő a kotyogás mentesség érdekében.Felül egy rugós nyelv van. Előre is köszöm a segítséget! Üdv: AlbertR
bundyland | 1710
2017-04-25 20:06:39
[39607]
Így van, ezt tettem a tárcsa már bent maradt a lényeg úgyis ki lett takarítva (orsó, szánok, ékléc késtartó belseje).
ebben az esetben gázoljaba/benzinbe áztatnám, utánna olajozni összerakni és jókedvűen használni. Ha nincs baja ilyen részeket nem kell szétszedni...szerintem.
Köszi a részletes leírást. Nem felújítás, szinte újszerű a gép csak leszereltem a késszánt és mintha a hűtő/kenőlé összerohadt volna az olajjal és barnás híg sárrá alakult és ezért ki akarom takarítani. tulajdonképpen a ricni/tárcsa levétele is elég lenne már , de az nem akar lejönni pedig kicsavartam azt a két sülyesztett fejű csavart.
"nagy csavar kivétele" Saját tapasztalat: Mivel ezeket a szerkezeteket már egy ideje használják - először felülről egy keményebb dornival de érzéssel meg kell ütni - lazuljon, kissé ellen kell hatni az eddigi terhelésének - a "nagy csavar" Ca a Késszán orsó tengelyvonalában van egy 80..100mm hosszú kúpos szeggel elfordulás ellen biztosítva. na ezt kell kikocogtatni a késszán-orsó helyére tett 8..10 es dornival. Itt vigyázni kell, a kúpos szeg lehet össze van törve a korábbi erőltetéstől (mint nálam volt, a késtartót többnyire túlhúzzák a kollégák...) - ezután az anya lefele kikalapálható, de ellenőrizd le hogy a kúpos furatban ne maradjon "törmelék".
Felújításnál, mert gondolom az jön - ha a menet még használható, a vállat érdemes annyira felhegeszteni, hogy átesztergálás után a kúpos furat nagyjából jó magasságban legyen, Összeszerelni csak a szántestek megmunkálása után érdemes. Csavar vissza a helyére, rendesen beütni és csak utána kitisztázni a kúpos dörzsárral . Kúpos szeget beütni és kész is. Fontos: a vállnak kell(ene) axiálisan tartani, a kúpos szeg csak biztosít!
Köszönöm, én már a tárcsával is beérem , csak takarítás miatt kell/szeretném.
Előzmény: Biró Ferenc, 2017-04-24 13:55:44 [39602]
Biró Ferenc | 147
2017-04-24 13:55:44
[39602]
A késtartó pozicionáló szorosan illeszkedik a fészekbe, a képen nem látom de szokott benne 2 menetes furat lenni ami segít a kivételnél. Ha a csavarokat kivetted próbáld valahogy kicsalogatni, egyéni ötlet. A menetes tengely a késtartó rögzítő eltávolításához alul ki kell csavarni egy oldalcsapkörmös kulccsal a záró, rögzítő anyát. Ahogy HJozsi is írta szoros illesztéssel van a szánban elfordulás ellen retesz is van benne, az (alsó)végén vállas. Tehát csak lefelé nyomva,rátekert fordítókarral lehet kinyomni vagy ütni.
Köszi, érdekes én nem láttam pedig megvan az eredeti gépkönyve. Akkor csak lehet az a ricni/tárcsa jön föl valahogy mert az cserélhető. Köszönöm hogy megnézted!
Köszi, de most egyenlőre nincs energiám erre, inkább vennék de aztán az is lehet hogy lecserélem az összeset belső kulcsnyilásura, valamilyen keményebb csavarból.
Igen, erre is gondoltam, hogy a patronbehúzó kúpot felhasználom. A menetes-hengeres megvezetés mellett végülis azért döntöttem, mert így a főorsó amúgysem nagy furatát ki tudom használni rúdanyaggal és teljes átmérőn, másrészt mert a tokmány is így van megvezetve, a patronnak is elégnek kell lennie.
Persze meg lesz ez oldva itt a leengedés lesz a nagyobb mutatvány(pincébe) nem is a tologatás.
Esetleg valaki nem tudja hogy E400 készán ezen alkatrésze hogyan szedhető szét (nagy csavar), másrészről hogy honnan lehet a késtartóba kés szorító csavarokat szerezni (M10).
Fogsz a kezedbe egy méter hosszú 100-as foszni-t, beállsz a gép mögé, elől a segítség. Kb. 45fokban betámasztod a gép alá- mögött a talajhoz, majd emeled a függőleges irányába, olyan finoman meg fog indulni, hogy elcsodálkozol. Nagyapám csapófának (magyarul emelőrúd) nevezte, és mindenhol alkalmazható. Egy ilyen darabbal egyedül tettem a lábaira az 1000-es Tos SV-t. Leemeltem a békáról 100-as párnafákra, majd onnan a csapófával eresztgettem a talpakra.
Nem látom mondjuk a fekete csukjás uriember milyen térkövön áll de nálam ez a 10x20-as téglalap alkú van és ha pont azok fugáiba ült be a kerék(kerekek) akkor onnan kilögdösni nagyon nehéz volt. Amikor már gurult akkor oké.
Egyébként ER25 patronhoz inkább a főorsó kúpba illeszkedő kúpos befogót készítenék, amit vagy egy hollandival rögzítenék vagy egy csőtengellyel húznám be ahogy a sima patronokat szokták. Lényeg hogy a kúp vezessen és ne a menet.
Az enyém is költözött a hétvégén, sajnos raktárból raktárba, a végleges helye még várat magára. 2db békával térkövön elég könnyen elmozgattuk..2,3 tonna
Nem, de egészen biztos hogy jó lenne mert ahonnan elhoztam ott sík beton volt és semmi erővel mozgattam odébb. Viszont az nincs és ha vennék is utána nem tudnék vele mit kezdeni így lehet hogy inkább valami rétegelt fa tábla lesz az van is itthon 3db.
Nem volt, hegesztettem 3db teherzsámolyt. Mondjuk abba a kerekeket a szomszéd telkén talált békából termeltem ki és vettem bele új csapágyakat. De azért azokkal sem leányálom mozgatni főleg nem térkövön. Álló helyzetből kimozdítani nagyon nehéz. Kaptam kölcsön profi gépszállító szettet( toejack, forgózyámolyos teherzsámoly) , dehát azok se mennek maguktól. Az egyenes még hagyján , de a forgatás az macerás.
Hát igen szükös a hely. De ez meg túl sok macera lenne, nem is a sóder hanem annak a tartójának a megépítése. A szűk hely miatt úgy is kell futómacskázni, majd ott emelgetem és akkor még nincs gödör alatta, na meg persze bízom magamba.
A helyszínt korábban látva, én a helyedben először tesztelném a bakdarut- hozatnék 1 köbméter sódert vagy homokot, az kb. 1,8-2,3 tonna, betölteném egy akkora alapterületű rekeszelt (súlyelosztás) ládába mint a gép és 2-3 -szor leengedném, mielőtt a gép mozgatásába belekezdenék. Ha az lezuhan, akkor legfeljebb lapátolsz, de ha a gép...
Még új vagyok ezen a fórumon, de igyekszem hasznos tagja lenni a jövőben.
Van egy E1N esztergapadom, amire szeretnék ER25-ös patronbefogó feltétet készíteni.
A lényeg az lenne, hogy a menetes főorsóra, kellene készítsek/készíttessek egy jól illszekedő feltétet, amit ugye majd a gépen magán befejezek, hogy fusson a későbbiekben.
A problémám az lenne, hogy a menet méretét nem tudom meghatározni. Emelkedésre 4mm-es, de az átmérőjében nem vagyok biztos. Vagy M40, vagy M39.
Ha valakinek van ilyen típusú gépe, és készített már mondjuk tokmányfelfogó lapot, az kérem segítsen nekem, ossza meg tapasztalatát, melyik méret vált be.
Nagyon szépen köszönöm!
bundyland | 1710
2017-04-22 18:54:59
[39579]
Köszi, izgulok is miatta nehogy lezuhanjon, drága móka lenne, szerintem rakok alá 2 bála hungarocelt hogyha mégis zuhanna akkor talán nem törik el az ágy. Kis video a kocsiról leemelésről.
Sikerült szétszednem ahogy Ferenc írta. Szerencsére a körmös anya is lejött relatív kis kocogtatással, nem volt úgy rátépve.
Hát még nem lett leengedve mert ugyan a bakdaru elkészült , de a 240-es I gerenda súlya akkora hogy ahoz kellett építeni még egy kissebb úgymond hordozható bakdarut ami mostanra készűlt el és azt festegetem. Szerintem két hét múlva lessz esedékes a leeresztés. Remélem.
Valaki ismeri a TOS SV18 típusú esztergát? Kérem írjon aki dolgozott ilyenen.
bundyland | 1710
2017-04-21 14:56:23
[39573]
Köszönöm! Ez így járhatónak tűnik, egyetlen nehéz része az orsón levő két darab körmös anya lelazítása , ha jól rémlik nincs sok hely ott.
Köszi szépen!
Előzmény: Biró Ferenc, 2017-04-21 14:47:51 [39572]
Biró Ferenc | 147
2017-04-21 14:47:51
[39572]
Ha még nem oldódott meg. 1. Késszán levétele a négy 10-es csavar. 2. Orsóról a két anyát letekerni, így kitekerhető az orsó. 3. Anya rögzítő hernyócsavart kivenni. 4. A szán alján az anyát kihúzatni ( hátrakalapács, rángatós csapszeg kihúzó, egyéb technikák) normál esetben 8-as menet van a közepében. 5. A két szánrész széthúzhatóvá válik. A esetleges eltérés jogát fenntartom.