Ha colos a vezérorsó akkor a metrikust csinálja közelítőleg a 127-es nélkül. Korrekt esetben nem lehet megúszni nélküle, bár sok gép így készült régebben pl. az EMU160-as is.
Persze kicsi az eltérés, egy normál anya szélesség esetén gyakorlatilag elhanyagolható.
A szegnyereg tekerője vagy 200 mm átmérőjű, meglendítve vagy 30 mm-t mozdul.
Akinek van olasz késtartója az is azt mondja, hogy a hagyományos lassú, kényelmetlen. Akinek nincs annak meg tökéletes a hagyományos is.
Nézegettem a gépkönyvét és a táblázatokat. 0,8-as emelkedést nem tud, 127-es kerék sincs hozzá, tehát valamelyik menetet csak közelítőleg tudja. (nem tudom colos-e vagy metrikus a vezérorsója)
Nem is azért raktam fel ide, hogy szuper tudású gép, hanem a 74 éves kora, állapota és masszívsága miatt.
Még mindig a szegnyereg: Kényelmetlen, de erős megoldásnak tűnik hogy a szegnyereg nem egy karral, hanem négy csavar meghúzásával rögzíthető. Kis gépen ahol egy egy művelet sokkal rövidebb ideig tart ott nagyon bosszantana ez a megoldás.
Külön érdekesség az ágy keresztmetszete... Elől magasan egyetlen prizma, aztán hátul - valahol jóval lejjebb a forgács levezető nagy lejtő után - valamilyen ellen profil(ok).
Rendben akkor várom az adatokat, hogy lássam milyen eltérések vannak, a prizma helyének méretei (remélem jól írtam, a bevágásra gondoltam) és a távolsága a közepéhez képest.
Egész biztosan át lehet alakítani. A méretektől függően vagy át lehet a talpat alakítani vagy le kell munkálni és egy új talpat készíteni. ( Ami lehet akár aluból is ) Szerencsére a báb jellegéből adódóan nem kell nagyon pontosnak lennie mert úgyis egyedileg tekered be a pofákat.
Arra lennék kíváncsi mennyire különbözik egy emu-250-es bábjától. Igen, lemérném a sajátomon a szegnyeregről és meg szeretném tudni mennyire kell(ene) faragni, ha egyáltalán lehet -e. Úgy tudom csúcsmagasságra megegyezik. A ágy szélessége eltér ...
Van odahaza bábom, megmérhetek rajta méreteket, de mond meg hogy mit, mert komplett rajzot nem készítek. A felfogató rész egyébként illeszkedik az ágyazatra, méreteit lemérheted a szegnyeregről is.
Nekem két egyedi csavar van ott ami bajonett tárcsát rögzíti akkor ha pl patronnal dolgozom (kúpvédő nélkül ) Magam a csavar kifelé eső feje alá tettem rugót, hogy a csavarok se csilingeljenek.
Igen, ha megnézed 'Esztergálás' téma, 39719. hozzászólás a linkjeimet a TOS is az M2-es IUG-hoz odafirkantotta a DIN6350-et, de a tucatáru M1 IUS-hoz már nem, hiszen az nem is szabványos.
Az megint más, hogy a Zalatool oldalán csak odaírták a DIN6350-et az olcsó TOS-hoz is.
Értem, nekem van itt 2db 200-as régebbi, ismeretlen gyártójú tokmány, de mindkettőnek más méretű az illesztőpereme. Régen ugye ahány ország annyi szabvány, nem volt még ISO...
A lényeg a jelölések megértésén van. A dolog ott ütközött ki nálam, hogy egy eredeti E400-as tokmánytárcsára, -mely 160 mm-es illesztővel van ellátva- akartam felrakni egy mezei TOS-t, mely mint kiderült 162 mm-essel készül. Ezért kezdtem kutakodni.
Ergo azon is M1 jelölésnek kell lennie és csak hátulról csavarozható. Valószínű az is a legegyszerűbb IUS sorozat tagja általános célra és amiben nem is készül emelt pontossági osztályú.