Én sem most gondoltam... nincs rá se időm, se energiám...
dzsolt | 50
2006-01-17 00:08:00
[13]
Szia! Holnap szívesen, de ma megyek aludni. Nekem ma már a gentoo A rendszer, win már nincsen másfél éve kb. Illetve fenn van, de minek, csak a helyet viszi. Sok cucc van a dokumentumok alatt, amit válogatnom kellen, mert a nagyobbik fiam informatikusnak tanul, hátha kell neki.
Amúgy keress rá a GRP-re. Ma az az alap, nem a stage1 GRP-vel bináris csomagokat telepítesz. Én nem próbáltam, mert az enyém 3. kisérlet után jól sikerült és stage1-ről van feltéve. Valószínűleg az rtai miatt sok mindent kell újra fordítanom és ez a 667-es cerka nem rakéta
Jó éjt dzsolt
ui:
a feed override -ra nem jut eszembe helyénvaló kifejezés. Tippek esetleg? Ez az egy maradt benne véletlenül, ezért nem 100%-os mégsem.
Nagyon ígéretesnek látszik! Ha nem lenne gond, majd kikérdeznélek egy kicsit a gentoo-ról. Stage1-ről 2nap után sem sikerült elérnem semmit (ennek már fél éve, de azóta is zaklatja a gondolataimat ) ÜDV
Sokat nem tudok írni róla, mert az éles próba nem jöhet létre gép nélkül. Egy korrekt UTF-8-at ismerő gentoo portololása folyamatban van rtai ütemezővel a valós idejű megvalósításhoz, de azt hiszem elkapkodtam, hogy a legfrisebb kernellel próbálom meg házasítani. Kipróbálható viszont BDI-vel, csak az debian alapú amit kifejezetten mazo hajlamúaknak tudok csak ajánlani. (bár ők a gentoo-ra mondják ugyanezt. Mögöttem áll egy kis linux használat 1995 óta, de 4 éve véltottam debianról gentoora. Azóta ez van fenn a gépemen. Amit itt nem lehet megcsinálni, az nem létezik ). Viszont BDI-re komplett leírások vannak, hogy hogyan rakd fel az AXIS-t. Nem akarom lelőni a poént, de egy egyszerűen gyorsan "telepíthető" mini disztribúció lesz az én (mi) CNC vezérlőnk. Kompletten, oprendszer cnc AXISsal. Kb 45-50 mega.
Már látom is, mit kell javítani. Pl Orsó legyen inkább Főorsó, Az első Hűtőfolyadék inkább csak hűtés.
Lassan halad a RealTime kernel, mert nem akarok közben lemondani semmiről, amit most használok. A kész lemezek amik használják, pl BDI igen kevés egyéb alkalmazói szoftvert engednek. Emulátor alatt pedig nem műxik az EMC, mivel csorbul a RealTime. Ezért reprodukálható módon (csomagkezelővel telepíthető módon) akarom kreálni az RTAI/EMC/EMC2/AXIS csomagokat. Hosszabb a terv, de most ennyi erről.
Az Axisról:
Nem más, mint frontend az EMC-hez, tehát az emc modern grafikus felülete. Tud szimulálni OpenGL segítségével, de ehhez kell egy OpenGL képes videokártya a gépbe (pl ati radeonok 7000-estől, Nvidia pedig bármelyik amelyiket a gyári bináris driver hajtja, de jók szinte bármelyik 3D gyorsítós kártyák csak esetleg nem 1280x1024-ben kell használni a gépet. Az EMC szerint alakalmas stepper és szervó vezérlésére is, párhuzamos és soros porton keresztül akár, de támogat több belső CPLD-vel megvalósított vezérlőt is. Használható tengelyek száma alapból 6, de olvastam 8 tengelyes kiterjesztésről is a levelező listán.
Hirtelen ennyi, de nagyon jó doksi jár minden letölthető szabad szoftver mellé.
Egyenlőre ennyi. A doksi fordítása kicsit nagyobb feladat, azt hiszem arra a wiki.linuxcnc.hu oldal fog szolgálni, de még most keresem a szerverhátteret hozzá. Nem fogom az oldal hostolását egyetlen free szolgáltatóra sem bízni.
dzsolt
Motoros | 5099
2006-01-16 20:33:00
[9]
Ez az AXIS elég komolynak néz ki. Csodálkozok hogy semmi érdeklődés. Jó volna róla többet tudni. D Zsolt ne kímélj.
Hunka Tibor | 8036
2006-01-16 18:41:00
[8]
T Mindenki Elnézést , hogy beleszolok de ugy érzem érdemes! Véletlenül összefutotam egy barátomnál egy illetövel aki CNC gépet épitett LInux vezérléssel és saját maga épitett vezérlövel. Amugy az ürge csinálta a pályaudvari vágányzár kijelzöt.Ha érdemesnek tartjátok jelkeredem öt , hátha segitene. Tibor
n/a (inaktív)
2006-01-15 13:22:00
[7]
Ha a cím nem jó, vagy a leírása, kérek javaslatot!
Természetesen szívesen látom (tunk) itt és örülünk e fejlesztésnek is! Ha gondolod, a Topic címét átírom a témát jobban tükröző címre (pl.: EMC honosítás?)!
Valóban István az illetékes, de ettől függetlenül én minden szoftvertémát szívesen látok a továbbiakban is .
Tamás
dzsolt | 50
2006-01-14 17:33:00
[3]
Szia!
Írtam neki privát üzenetet, megkértem, hogy amennyiben nem idevaló a topic törölje. Köszönöm, de a siker nem biztosított a felhasználók nélkül. A fordítás legjobb tudásom szerinti 100%-os. A fejlesztő válasza szerint a forrás fordítható, szintaktikailag nem tartalmaz hibát. Most már a felhasználók véleménye számít, hogy melyik az a kifejezés, ami esetleg nem elég műszaki, vagy nem fejezi ki teljesen azt amire hivatott.
Ha valaki kíváncsi a személyemre akkor ajánlom átfutni a következő oldalt: http://www.lx.hu/threadlist.php?session_id=&lang=hu&group_id=2792 DZzso néven voltam megtalálható. Néhány év kimaradt az internetből is és a projektből is, de ott folytatom ahol abbahagytam.
Engem nem zavar... persze ebben István az illetékes! Sok sikert a project-hez
dzsolt | 50
2006-01-14 17:17:00
[1]
Először is sziasztok!
Egy régi lx-es fórumon már írkáltunk egymásnak M.Istvánnal. Akkor és most újra megint a linuxcnc felé veszem az irányt. Hogy könnyebben boldoguljunk mindannyian az AXIS nevű frontend magyarítására vállakoztam, amely a mai napon bekerült az aktuális fejlesztői ágba. Azt kérdezem a nagyérdemű összegyűltektől, hogy zavarná-e a fórum és az oldal hitvallását, ha amíg nem tudom megoldani a linuxcnc.hu oldal hostolását addig itt jelenteném be a változásokat, hogy a magyar felhasználók is tudhassanak a külföldön népszerű emc-emc2-AXIS szoftverrel anyanyelven dolgozni. Természetesen Ebben a topicban várnám a kritikákat és javaslatokat is addig.