Kétféleképpen lehet ívet mozgatni: vagy a sugarat adod meg R-rel vagy a középpontot I,J-vel. Úgy látom, hogy az Autoleveller csak az I,J megoldást ismeri, míg az eredeti kód R-rel készült. Amivel generálod a kódot, az nem tud I,J-vel generálni? Esetleg úgy, hogy nem G2/G3-mal készít ívet, hanem G1-ekből rakja össze? Több programban is láttam külön posztprocesszort, ami nem használ G2/G3-at. Jobb ötletem nincs. (Illetve, még át is számolhatod az R-t I,J-re, csak az a kérdés, hogy mennyi van belőle...)
namos kitöröltem a Inan és Jnan részt betettem helyette az R1.75 öt. igy megeszi a kodot a mach3 de nem jót rajzol. az a baj hogy nem vágom én a gkodot ... R az kör rádiusz nem?
Hasonlítsd össze az eredeti kóddal. Valószínűleg az eredetiben több G3 lesz egymás után, amiből csak az elsőnél ad meg minden paramétert, az Autoleveller pedig feltételezi, hogy minden sorban ott az összes paraméter. Ha az eredetiben úgy van, ahogy írtam, akkor a generátumban sincs rá szükség, tehát törölheted a híres üdülőhely koordinátáit.
A főorsó furata én úgy nézem nem teszi ezen lehetővé ezt a megoldást sem, annak a körmös szorítónak hely kell. Amúgy én első körben nem hidraulikával oldanám meg, hanem egy erőkarral, ha már nem kellene tekergetni a behúzót rengeteg időt megspórolna.
Programozói vénám azt súgja NaN == NOT A NUMBER bár inkább ebben a formában szoktam találkozni vele "NaN" ,de nem ez a kérdés hanem hogy miért? nyilván program hiba de melyiké? a gkód hibás vagy az autoleveler? a Gkód mastercam x5 el készült. Próbaképp legeneráltam X3 is de nem segített.
Ha jól értem a kérdést, a véleményem ha van szerszámsugár korrekció (g41,v g42) és a szerszámtárban a megfelelő a méret akkor igen. Ha megfelelően generáltad akkor is működni kell.
Ismét egy 0.2-es kezdőtől egy "evidens" kérdés... na jó kettő:
1.) Amikor marószárat cserélek, pl. 3mm-ről 2mm-re, (munkadarab nullpontja általában nálam a bal alsó sarka az anyagnak)a méretkülönbségnek a felét közelebb kell léptetni az anyaghoz?
2.) ezt a program automatikusan kiküszöböli?
Két egyszerű, mégis (számomra) nagy követ mozgató kérdés...
Szeretnék alumíniumból egy 5 lukas LEGO technic darabot kulcstartónak... de a méretváltásnál állandóan elmegy a marófej és dobhatom ki a jó pár órás munkát...
Köszönöm segítségeteket!
svejk | 33038
2020-04-01 18:14:35
[43960]
A motor ha dolgozik akkor forog. Ha forog és nem megy akkor eltört egy kuplung, elszakadt egy szíj szétesett az anya, stb...
autolveler miért nem megy? adott egy gkód. mach3 megeszi , meg is tudja csinálni ha kell ,de szintezni kéne. autoleveler advanced verzió megcsinálom a mérő filet. emgcsinálom a szintezett gkódot. semmi hibaüzenet.
majd megpróbálom betölteni de a mach3 nem eszi.
ilkyen hibás sorok vannak benne:
N208 G3 X53.222 Y18.763 Z-0.19836 INAN JNANaa
kb 15 ilyen sor van a 8000 ből.....
mit rontok el?
marnold78 | 2
2020-04-01 13:20:04
[43957]
+ az előzőhöz még annyit: ha a gyári nullpontra akarom visszaküldeni akkor kijön nullára de a z tengelyt akkor sem hozza nullára, csak dolgozik a motor de nem mozdul...
marnold78 | 2
2020-04-01 13:12:52
[43956]
Segítségeteket szeretném kérni!
Teljesen kezdő vagyok... Próbáltam beüzemelni a marógépem, de miközben a billentyűkkel vezéreltem egyszer csak megállt és azóta sem mozdítja meg a Z tengelyt. Hallom ahogy a motor dolgozik amikor billentyűzetről irányítom de nem mozdul, megállt egy helyen és kész, a szoftver folyamatosan pirosan világít a Z tengely esetén, de ahogy mozgatnám a számláló "pörög" fej nem mozdul... A többi tengelyen mozgatható a marófej... Szóval aki tud kérem segítsen, köszönöm, Arnold
svejk | 33038
2020-04-01 10:27:20
[43955]
Szerintem azt kell megcsinálni ami az első kérdésednél szerepel és Hostya adott rajzot is hozzá
Én is meg akartam csinálni a Stroberomhoz, van is hozzá rúgókötegem de aztán elkerült tőlem. Persze most is még tervben van, csak az már nem igazán az én gondom.
Kis, ügyes hidraulika tápegységekről viszont mindig lemaradtam itt a fórumon.
Nagyon jó rajzok, ,köszönöm. Csak sajnos úgy látom ehhez a főorsó belsejének is megfelelő kiképzésűnek kell lennie. A strigon vertikálfején törtem a kobakom de a rajz alapján ez erre nem alkalmas.
Sajnos egyik rajz sem pontos. A lényege hogy a munkahenger felöli kúpos csap a behúzott helyzet közelében egy réselt, patronszerű, rugózó hüvelyt feszít szét és "akad bele a főorsó végén lévő vállba. Ez a váll és a hüvely körmeinek külseje is - a rajzzal ellentétben - kúposak, ez "többszörözi" meg a végállás közelében belső rugó erejét. Oldott állapotban összehúzódva becsúszik a főorsóba. A belső rugó gyengébb, mint a külső, és az erősebbik is összezár ha ugrál rajta a melós. A két rugó közötti "cső", ami a tulipánt mozgatja menettel csatlakozik a rugózó hüvelyhez - azok egy alkatrészként viselkednek.
Ez a rövid kivitel egy kicsit bonyolultabb. Egy "kúpos áttételen" keresztül húz. Főrugója is a tényérrugósorhoz képest egy sokkal gyengébb spirálrugó, kisebb működtető erőt is kíván, ezért kevésbé terheli az orsót hosszirányban. Beállítása macerás és kényes a behúzógomba helyzetére is, mert a normál behúzóerőt csak néhány milliméter úthosszon tudja produkálni. Ha nem felejtem el, holnap lefotózom az összeállítási rajzát.
WEB áruház.... is. Én sem innen vásárolok alapesetben, van a megyében egy hiperszuper acélkereskedés, az öntöttvastól az ereszcsatornáig minden kapható raktárról, jó áron. De, van amit még csak nem is vállalnak beszerezni, mert nem járatos, ritkán kell,vagy akkor jön az extra felár, meg több hét várakozás akár. Na akkor ide belépek, ugyan nem 300Ft/kg az ára, de VAN és tudok haladni. Volt rá példa, hogy kimaradtam a szállításból, valahogy nem került fel a 4 mázsányi anyag a kamionra (mert sokszor ingyen kiszállítás van gyűjtőfuvarral) és másnap egy kombiba pakolva lehozták a 3 méteres szálakat, csak az autópálya lehajtóig (5km) kellett elgurulni érte.
1. nem nekem kell, én csak kíváncsiságból rákerestem. 2. A tímár weblapján 20x3 -as a legkisebb méret, (tuti hogy 20x2-es nincs nekik raktáron), de ha van akkor OK.
Én azért javasoltam a marást, mert én hobby gépet építettem, a maga, A3-tól alig nagyobb munkaterületével.. A marást meg házilag megoldottam egy ME 1000-es marógéppel.
De ha ő 1300mm hosszú 15-ös sínt akar "pontosan" illeszteni bármilyen alu-profilra,(alátétekkel vagy lapos acéllal) akkor az veszett fejsze nyele.. -bár szerinte ez elegánsabb megoldás-
Ezek szerint nem hobby gépet épít, hanem valami komolyabbat.. Kár hogy alu-profilt választott gépváznak.
Nekem ugyan tökmindegy, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmét, ha kell belőle 6 méter, mert 3 mondjuk nem elég, akkor abból simán belemarják a sín helyét a "nem mérettartó, görbe, csavarodott, extrudált, alu profilra" A tűrésezés pedig a legkevésbé sem érdekel, azt vagy a nagyon amatőrök, vagy a nagyon mérnöknek látszani akarók erőltetik. A tűrés addig tartható amíg 20fokon, hitelesített műszerrel megmérik, ha onnan kikerül akkor az már éppen nem annyi.