HobbyCNC fórum
FTP tárhely: http://cnctar.hobbycnc.hu v0.9.6 Régi HobbyCNC oldal: http://archiv.hobbycnc.hu

Új regisztráció / Átregisztráció a régi fórumról

DC szervó motoros vezérlés

Step/dir vezérlő programmal...

Időrend:
Oldal 154 / 266 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   150  151  152  153  154  155  156  157  158   Következő ►  Utolsó ►|

Fórum főoldal  |  A lap aljára

Laslie | 7674    2008-08-16 12:08:00 [5661]

Naaaaaaaaaaa !!!!!! Ne tessék kérem lehurrogni a tudásra szomjazó és a mechanikai megoldásokat sejtszinten is megismerni kívánó homosapiens-eket. ))))

Előzmény: Törölt felhasználó, 2008-08-16 12:03:00 [5660]

Törölt felhasználó    2008-08-16 12:03:00 [5660]

Szia!
Húha! Ha ilyeneket írsz, akkor javaslom, éljél
azzal a lehetőséggel, mit Te magad írtál az
előbb:
"Na ezen pár utolsó hozzászólást még elolvasom
egy párszor, de valami már dereng a bal
agyféltekémben...."
:)

Előzmény: Laslie, 2008-08-16 11:55:00 [5659]

Laslie | 7674    2008-08-16 11:55:00 [5659]

Szóval akkor ne akarjak egy 10000-es fordulatú szervómotort egy 20-as emelkedésű golyósorsóra tenni mert maximális fordulatnál kikönyököl a szánrendszer a szomszéd házfalán is.... )) Az áttételezés nem ront jelentőset a gép pontosságán? Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy ugyanolyan precíz lehet mint a direkt hajtás. Hisz még a direkt hajtásnál is felléphet idővel a golyósorsó kopásból eredő mikrokotyogás....Ámbár ha az enkódert nem a motor tengelyére helyezzük hanem az orsóra akkor meg van oldva a dolog...

Laslie | 7674    2008-08-16 11:48:00 [5658]

Huha !!! Megzavarodtam, mint vasorrú bába a mágneses viharban. Na ezen pár utolsó hozzászólást még elolvasom egy párszor, de valami már dereng a bal agyféltekémben....

Törölt felhasználó    2008-08-16 11:33:00 [5657]

Péter!
"Azért ha 100W-os motorokat leátttelezek akkor a dinamikát is leáttételezem..."
Az előbb is arról írtam, hogy a dinamika
mást jelent, Te azt hiszed, hogy az elmozdulás
csúcs sebességétől vagy dinamikus. Sajnos nagy téveszméid egyike ez is, de ragaszkodjál csak
hozzá, ha akarsz.:)
Az a helyzet, hogy a d(omega)/d(t)= szöggyorsulás
a motor tengelyen a döntő.
És meggyőződésem, a Te szervomotorodnak
ha megnézed a gyári időállndóját az bizony
sokkal kevesebb, mint 50 ms. Ekkora ugyanis egy
ablaktörlő motornak is lehet.
És ha ez a maximális leoldás előtti időt, ez
is azt bizonyítja, nincs itt minden rendjén,
azaz messze nem tudod kihasználni a motorod
igazi dinamikáját.
Ebből kifolyólag jó lenne már végre megértened azt,
hogy egy jó szélsőséges példát vegyek, hogy
egy maximum 1mm/s csúcssebességű hajtás
sokkal dinamikusabb lehet, mint egy 1 m/s
végsebességű.
Arról nem is beszélve, hogy Te ha jól tudom
CNC marógépet építettél, nem pedig SMD
beültetőt.
Azaz javarészt érdemes anyagban "túrkálnod" majd, és
nem levegőben rohangálni.
Ha pedig ez így van, és elfogadod, akkor
az optimális forgácsolási adatok, eredmények
meghatározásánál szinte minden paraméterében
legyengítetted a gépedet a nagy végsebesség miatt. Az az a semmiért a sok hühó.
Ha pedig ilyen apróságokat is a forgácsolási
célfüggvények közé veszünk, mint felületi
érdesség, alakhűség, méretpontosság, könnyen
beláthatod, újabb csatákat vesztel a
direkthajtással. Ugynais egy leáttételezett
szervnál, ahol 1 mikron pl. a felbontás,
10-szer nagyobb hibajelnél is pontosabb lehet,
minta egy 0.01 százados felbontású gép a direkt hajtás miatt. És mivel a szervo működésének
a lényege az állandó hibajel és az arra adott
válasz, bizony nagy bajban leszel, ha +- néhány század alakhibát akarsz tartani.

Svej!
Ezek egyszerű, világos logikai észérvek,
így Neked is ezeket tudom mondani. Ha nem
haragszol, itt most nem élnék a dinamikia levezetéssel,
mivel itt nagyon sokan képlet ellenesek.
Azonban egy példát írok, és ez érthető lesz:
Ha gyorsan, biztonságosan akarsz előzni, akkor
visszakapcsolsz autóvezetésnél. Gondolom erre
nem azt írod picit gunyorosan, mint az előbb:
azért kell így tenni vezetésnél, mert Tibor45
írta.:))

A szervo dettó ugyanez, annyira meg nem vagy
Te makacs, hogy észérvek, képletek ne hassanak
Rád, mint az előbbi autós példában.
És még egy: a direk hajtás rossz kifejezés,
mert a menetemelkedés a döntő, ha orsó-anya
kapcsolatról van szó. Azaz a szervomotor
méretezésénél az egy motorfordulatra eső elmozdulás a lényeg, így adott esetben
direktben is hajthatok egy 100W-os motorral
egy orsót, és 1kW is kevés lehet.

Előzmény: Varsányi Péter, 2008-08-16 10:25:00 [5655]

Varsányi Péter | 11584    2008-08-16 10:33:00 [5656]

Hát igen... Csatlakoznék...:)
Az áttételezés "egy kényszer helyzet" szerintem... hogy az orsó emelkedéséhez "hozzápasszintsuk" a motor fordulatszámát azaz a meghajtást.
pl. ha 6000 rpm-es motor (max. adatlap alapján) és van egy 20-as emelkedésű orsó (ez elég végletes, de... előfordulhat

Várjuk az összehasonlító számítást... ami kiterjed 1. erőre 2. gyorsításra 3.sebességre...
Anyagilag is... mert az áttétel is pénzbe kerül... a munkát nem számítva...

Előzmény: svejk, 2008-08-16 10:15:00 [5654]

Varsányi Péter | 11584    2008-08-16 10:25:00 [5655]

Persze... persze... nem éri el a max. sebességet - ezt tudjuk...

Motor X és Y: 400W...Z:280W ... de az a "watt" csak egy szám...:) az alapnyomaték adat talán a legfontosabb vagyis mérvadó...

Végösszeg: Még egy szervómotor sem végezte a kukában mert semmire sem jó...

Azért ha 100W-os motorokat leátttelezek akkor a dinamikát is leáttételezem... persze ha (túl)nagy fordulatú a motor és kell az erő... akkor nincs más lehetőség...

De ha eleve gyenge egy motor alapnyomatéka(!) csodák nem lesznek...
Ezek a "400W-os" motorok alapnyomatáka 1,58Nm...(a csúcs mindegy mert annyi áramot sem a sem a vezérlő sem a kapcs ü. táp nem tud neki eleget adni:) (vezérlő 20A, táp max. 16,7A a háromra, nincsenek kondik sem... nem sok...)
Pl az E240 = 0.2Nm alapnyomatékkal szerinted hány wattos? Ha már "wattokban" beszélünk?
(8-as áttetel kellene 1,6Nm-es "alapnyomatékhoz"... mekkora lenne a gyorsítási képesség? Sebesség? ... Hát ezaz... Tehát az "50W"?

Persze ekkora motorokat a mechanikanak is kell bírnia... jól meg is dolgoztatja...
Majd csinálok még videókat... egyre nagyobb teljesítményeket hozok ki belőle...
De sajnos még a szoftvert is kell tanulnom...

Sebesség: Hát igen... leírtam...
180mm/s sebesség... amit 50ms alatt elér... az nem olyan rossz... igazából nem is kell több mert a főorsó úgysem bírja fordulattal...
("légszántási" sebességnek is elmegy... mert kicsi a gép munkaterülete... = 320x320mm = max. 2mp alatt a mások felére megy...)

De ez az exponenciális gyorsítási lehetőség mindent könnyebbé tesz... jobb adatok... jobb pályakövetés... nagyon szereti

Előzmény: Törölt felhasználó, 2008-08-16 08:45:00 [5653]

svejk | 33043    2008-08-16 10:15:00 [5654]

Helló Tibor45!

Azt hiszem többünk nevében írhatom:
Hej, mi tanulatlan hobbycnc-sek de szeretnénk már látni egy általunk is érthető számítást/levezetést konkrét adatokkal hogy lássuk az igazadat!
Személy szerint én most azt hiszem negyedszer kérlek fel erre a megtisztelő - nem hiszem hogy titkos - feladatra. (megígérem többet nem teszem )

Mert azért azt ne várd a földi halandótól hogy azért kell áttétel mert Tibor45 azt írta...

A kiinduló adatok lehetnének a realitástól nem elrugaszkodott légből kapottak.
Mondjuk x tömeget szeretnénk y gyorsulással z folyamatos sebességre gyorsítva mozgatni pl. 5mm-es emelkedésű orsóval.
És ezekből meghatározni egy 1:1-es és mondjuk egy 1:3 as áttétel motorigényét.
Különösen figyelni kellene majd a kapott erdmény birtokában hogy beszerezhető-e könnyen a kért paraméterű motor.

Az erdmény adatai után már el lehetne gondolkodni azon, hogy kinek mi az egyszerűbb/olcsóbb megoldás az adott hajtás kompromisszumai mellett, mert azt gyanítom hogy mindkettőnek vannak hátrányai is.

Tisztelette, köszönettel: Svejk (és még talán egy jó pár fórumtárs)

Előzmény: Törölt felhasználó, 2008-08-16 08:45:00 [5653]

Törölt felhasználó    2008-08-16 08:45:00 [5653]

Szia Péter!
Én picit kételkedek ezekben a számadataidban.
Eleve a 180 mm/s az csúcssebessége a gépednek.
Hogyan tudnál ilyen sebsséggel gravírozni,
ha egy bonyolultabb pályán kell mozogni tele
irányváltásokkal? Ezt nem értem.
Némi mértékegység probléma is van a gyorsulás
adatodnál, gondolom 50 m/s/s-t akartál, írni.
Én a helyedbe elsőként egy egyszerű tesztet
próbálnékl ki. Előre 10 mm vissza 10 mm, és ezt
50-szer, amilyen gyorsan csak tudod.
Ebből tudsz majd egy átlag sebességet számolni,
ami messze el fog maradni a 180 mm/s-től.
Sajnos Te nem tudsz igazi egységugrás jelet
adni a szervódnak, meg nem is tartod fontosnak.
Pedig a következő lépés ez lett volna az előbbi
feladat végrehajtására.
És egyet ne felejts el, egy szervo hajtás
dinamikáját nem a lineáris elmozdulási
végsebesség határozza meg, hanem a motor
szöggyorsulása. Az pedig Nálad sajnos nem ideális, hiába pakoltad tele a hajtásodat
drága kapcsolóűzemú tápokkal, és
lassan inkább 1kW körüli motorokkal.
Ezt is már sokszor módosított motorokkal,
sebesség csökkentéssel érted el.
Ez mind felesleges lett volna...., és töredék
pénzedbe került volan, bár Nálad úgy általában
sokunkal ellentétben a végösszeg nem számít.
Ezért van igaza Kristály Árpinak is, amikor
megjegyezte, ez nem Hobby kategória a
beépített anyagokat tekintve.
Az helyzet, hogy egy megfelelően
leáttelezett kis 100W köröli szervo motoros
hajtású gép, amivel itt a Fórumon sokan
rendelkeznek, nagyobb dinamikájú gép, mint a
Tied. Hidd el nekem, a nagy tömeg, nagy teta és
a direkthajtás egymás ellenségei, és ez az amit
kezdettől fogva nem akarsz megérteni.:)

Előzmény: Varsányi Péter, 2008-08-15 21:49:00 [5650]

HJózsi | 3862    2008-08-15 23:42:00 [5652]

Az áttételezéssel a nyomaték is "áttételeződik", fordított atányban, ezt még érdemes figyelembe venni...

Előzmény: Szigma, 2008-08-15 23:23:00 [5651]

Szigma | 1007    2008-08-15 23:23:00 [5651]

"A nyomaték és a teljesítmény nincs egyenes arányban??? "

P=M*omega
P-teljesítmény
M-nyomaték
omega- szögsebesség(fordulatszám)
Az egyes tagok méretékegységétől függően mindenféle bűv konstans még lehet a képletben.
Mérd meg, hogy a hajtásod mekkora nyomatékot igényel. Aztán döntsd el, hogy mekkora sebességgel akarod a mozgatást, és ezután már tudhatod a szükséges teljesítményt.
Tanácsos figyelembe venni még a tömegek gyorsítását ha az nem jelentéktelen az egyenletes mozgás teljesítményéhez képest.
A motor fordulata és az igényelt sebességed aránya pedig megadja a szükséges áttételezést.
A motor lehetőleg 15-30%-al legyen erősebb mint a számításból kapott érték.

Előzmény: Laslie, 2008-08-14 23:03:00 [5641]

Varsányi Péter | 11584    2008-08-15 21:49:00 [5650]

Tesztelgettem a gépet... a "leoldás-pályakövetés határait"...
Bonyolult felírat gravírozáskor 180mm/s és (és erre 50m/s alatt) gyorsítással is tudja!
DE! Csak akkor ha használom az exponenciális gyorsítási lehetőséget!
(Ha lineárisan gyorsít a gép akkor összességében csak a kb. 70%-át tudná - vagy a sebbességből vagy a gyorsításból kellett visszavenni!)

Köszönttel Tibor45-nek aki erre akkoriban rámutatott!!! ... Magamtól talán erre a funkcióra fel sem figyeltem volna...
Az előzetes teszteknél nem volt ekkora jelentősége mint így készen, élőben...

Motoros | 5072    2008-08-15 16:01:00 [5649]

A HJózsi-t keresd, Ö már csinált is ilyesmit.
Én is már régóta tervezem, (ezt is) de csak egy R16-os revolverautomatát szeretnék cnc-síteni és nem is szervóval hanem léptetőmotorokkal.

Motoros | 5072    2008-08-15 15:56:00 [5648]

A "Géptulajdonosok adatbázisa" erre jó lenne, érdemes oda is berakni. Most már lessan egy honlapot is érdemes lenne csinálnod ahol a dolgaid fellelhetők, nem csak úgy széjjel-szana minden. Ejjnye!!

Előzmény: Varsányi Péter, 2008-08-15 12:44:00 [5647]

Varsányi Péter | 11584    2008-08-15 12:44:00 [5647]

Majd "életben tartom" ebben a topikban...(azaz még teszek fel videókat...)
Sajnos jobb helyet nem találtam neki... Azaz azért van itt mert hol is legyen?
Majd ha teljesen kész lesz... (még egykét "apróság" hiányzik)... részletes képeket csinálok róla és felteszem a német és amcsi fórumra is...
(ott van a kész gépeknek külön rovata Aztán majd onnét linkelem...:)

Hát ahogy írod... a "körítés" sokkal több munka (és agyalnivaló!) volt mint a váz... meg egy-két "még nem begyakorlott" mechanikai megoldás (pl. hídemelés).

Meg rengeteg csavar és és aluminium a statikai erősségéhez ami a burkolatok miatt nem szembetűnő... de a súlya nagyon sok lett... nem hittem volna...
Svejk mondta vegyek egy kis zsiráfot, a talira vinni a szerkezetet... Tegnap már láttam a Zgonc-ba egyet de túl nagy volt...
Szóval nem tudom hogyan... pedíg vinném...

Előzmény: Motoros, 2008-08-15 09:42:00 [5646]

Motoros | 5072    2008-08-15 09:42:00 [5646]

Szia Péter
Gratulálok a gépedhez! Nagyon szép gép és ami általában szép az jó is.
A fotók sajnos a részletekről nem sokat árúlnak el, de az alaposságodat ismerve biztos nem sok fogást lehetne rajta találni.
A legtöbb hobbysta--jómagam is-- eljut az "aluminium csontváz"-ig (de jó megfogalmazás) aztán a többi részlet (burkolat, végálláskapcsolók, porvédelem, vezetékezés elrejtése stb) az "majd" elkészűl..azaz soha. Pedig ez sokszor több meló mint az alap mozgásképes mechanika elkészítése.
Kár hogy ide a szervo topikba tetted, mert itt pár nap alatt lesűlyed, egyébként sem ide
való hiszen ebben nem a szervó a lényeg(szerintem) hanem a mechanika.
Kíváncsi vagyok ez az X tengely emelentyű mennyire fog beválni, és megéri e a sok
befektetett munka,...már csak azért is mert hasonló megoldást nem nagyon láttam sehol.
Az aluminiumot nagyon viszi azt látom a videókból..és végül is ez a lényeg... csinálhatnál egy olyan tesztet is ahol mondjuk 20 mm-es alakos alut kontúr marsz, az hogy néz ki? Ha a talira elhozod akkor érdemes lenne itt ott leszedni a burkolatot hogy benézhessünk a szoknyája alá...tényleg: fiú vagy lány? Persze minden hobby cnc gép lány lehet a szeszélyességüket ismerve.

Előzmény: Varsányi Péter, 2008-08-11 23:00:00 [5636]

Varsányi Péter | 11584    2008-08-15 09:03:00 [5645]

Tegyél fel valahová képeket és adatokat csak akkor lehet érdemben "ajánlgatni"...

Amit Tatai leírt az mind igaz... de még figyelni kell a piacon a tachos szervómotorokra és azt encoderrel ellátni...
Ezek olcsóbbak a piacon + encoder + munka = akkor is olcsóbb:)
Néha ez a variáció jobb, mert legalább tutira tudod milyen és mekkora encodered lesz...:)

A motor ereje... hát igen... áramot pakolva nekik "erőcsodákra" képes... de meddíg? azaz jön a hő... ha sokáig akarsz tőle többet...
Vagy nem tudja "alaperőből" a pályakövetést a hajtásrendszer. Azaz vagy leold a vezérlő (ha kicsi a hibatárolója) vagy el eltárolja a hibát a vezérlő (ha nagy a hibajeltárolója) de utóbbi esetben a szerszám nem azt csinálja amit a szoftver parancsolt neki. (nincs "ekzakt" pályakövetés)

Egy biztos, túl kicsi szervómotort erősen leáttételezve (1/2 felett) nem kapsz sokkal jobb paramétereket mint egy léptetőmotortól...
Persze egyes szervós előnyök akkor is megmarad(hat)nak...

tatai | 536    2008-08-14 23:29:00 [5644]

A viccet félretéve azt kéne tudni mekkora az a hagyományos méretű gép (mondjuk a csucstávolsága). Aztán akkor onnantól fogva némi számolással, vagy saccolással lehet megmondani, hogy mekkora motor is kell rá. De javasolnák rá (a motor és a hajtott orsó közé) egy lassító áttétel (ugy kb: 1:3 ... 1:5 körülit) és akkor lesz nyomatékod is, meg dinamikusabb lesz a géped is, bár ez a sebesség rovására megy.
A "sima" DC motor és a szervó motor között a különbség az encoderen kívül föleg a motor elektromechanikai paramétereiben tér el (pl: dinamikusabb, rövidebb idő alatt éri el a névleges fordulatszámát, jobban túlterhelhető stb...).
Ha egy sima DC motorra teszel egy encodert akkor elvileg azt is beillesztheted egy szervókörbe (több kevesebb sikerrel) de nem javasolt megoldás ez (Tibor45).
Szerintem a legtisztább ha szerzel egy olcsó szervó motort (mert ekkor színte biztos a siker - legalábbis motor részről) ugyanis ma már elég jó áron (10願 alatti áron) lehet viszonylag jóminőségű szervómotorhoz jutni (euro servo), ez pedin nincs arányba azzal, hogy szerzel néhány ezerért egy "valamilyen" DC motort aztán néhány ezerért meg encodert aztán valahogy összeilleszted őket. Megéri inkább egy használt szervómotort venni aztán egy kicsit felpofozni (csapágy, szénkefe csere).
Plusz két szénkefe berakásával pedig ne is próbálkozz, amit eredetileg 2 kefésre gyártottak azt nem csak annyiból áll átalakítani, hogy fúrunk rá még két lukat.

Üdv:TT

Laslie | 7674    2008-08-14 23:17:00 [5643]

sejtettem, hogy a paraméter nélküli esztergára egy paraméter nélküli szervo motort fog valaki ajánlani.... )))

Előzmény: tatai, 2008-08-14 23:11:00 [5642]

tatai | 536    2008-08-14 23:11:00 [5642]

Ha egy hagyományos esztergát szeretnél CNC -síteni akkor egy hagyományos méretű servo motor megteszi hajtásnak, de egy kicsit nagyobbat is betehetsz a biztonság kedvéért

Laslie | 7674    2008-08-14 23:03:00 [5641]

Valaki gyújtson már világosságot a fejemben ! Mikor idekeveredtem a CNC oldalra még eszembe sem jutott hogy valaha is gépet építek, de most egy kissé úgy érzem talán meg kellene próbálni. Ha egy hagyományos esztergát szeretnék egy kicsit feldobni némi cnc vezérléssel akkor kb mekkora szervo motorra lenne szükségen ami ezt a terhelést elviseli. Még azon is gondolkodom, hogy a meglévő gépre tennék egy feltétet próba képp. Ha egy hagyományos motornál gondolkodom egy 200W-os kivitel esetében akkor az csak egy tollpihét képes megmozdítani. De valahogy nem értem igazán, hogy egy kis teljesítményű motorból mitől lesz nagy nyomatékú motor. A nyomaték és a teljesítmény nincs egyenes arányban??? Meg még az is érdekelne nagyvonalakban, hogy mi a különbség egy normál 2 szénkefés motor és egy szervo motor közt. Gondolom nem attól lesz csak szervo, hogy tesznek rá egy enkódert meg még plusz 2 szénkefét.

tatai | 536    2008-08-14 22:50:00 [5640]

Gratulálok én is.
De ez a gép már ipari kategóriába is megállja a helyét.
Üdv:TT

Előzmény: Varsányi Péter, 2008-08-11 22:04:00 [5631]

sasi | 1903    2008-08-14 10:37:00 [5639]

Csatlakozva az előttem szólókhoz, én is gratulálok a gépedhez, mely esztétikailag, és műszaki paramétereit tekintve lenyűgöző, és kétségtelen, hogy a legnagyobb ívű műszaki fejlődét tudhatod magadénak a fórumozók között!

Trapista | 816    2008-08-12 21:28:00 [5638]

Nagyon Zsír...

n/a (inaktív)    2008-08-12 13:23:00 [5637]

hoppá,gratulálok eme masinához.Leesett az állam a te géped és az enyém közti sebességkülönbségtől.Ne zavarjon,hogy "mások" azzal piszkálnak,hogy persze ennyiből könnyű,akkor is:TE készítetted.

Varsányi Péter | 11584    2008-08-11 23:00:00 [5636]

Még valami...senki sem kérdezte... vagy írtam már valahol?

Az mozgó munka asztal két szintes...
A felső szint pontosan 320x320mm-es, hogy a gép síkba tudja (tudta marni) az aktív felületet, hogy maximálisan pontos legyen. (magához képest... is)
Persze körbe-körbe és a T-nútokat is saját maga marta(!), hogy referencia értékűek legyenek az élek!

Elülső és hátulsó részén kicsit lejjebb folytatódik a T-nutos kialakítás... azért, hogy a maximális 320x320mm-es munkatatományt akkor is ki lehesen hasznáni ha a munkadarab pl. 320x320mm-es ... legyen hol elhelyezni a leszorítókat, támaszokat, valamint ide (a lejebbi részhez) lehet rögzíteni a forgatóegységet is...

A munka asztal "rakott" alu elemekből van összerakva... azaz ha "elkopik" a sok újra síkbamarástól gond nélkül lehet újakat tenni rá... csavarokkal... most is igy van csak a csavarok süllyesztve vannak és a fejük síkmaras előtt fémragasztóval (epoxi alapú alu fémragasztó) be lett öntve... így nem látható.. csak a szürke pöttyök árulkodnak erről...

Varsányi Péter | 11584    2008-08-11 22:43:00 [5635]

A motor tartó megoldáson sokat filóztam... Legyen maximális a stabilitás, rezonancia mentesség és magasság is...

Féltem attól is, hogy (az erős hajtás miatt) egyszer véletlenül a motor nyakával nekimegyek valami felfogatónak, vagy a munkadarabnak,
az pedíg károsodást okozna a főorsó csapágyazásban. (A precise motor biztos nem hálálná meg
Így valamelyest védve van... max. a marószár törik... ami a gyengébb.
(A maximális erő a gépen= Motor KT=0.3Nm/A ... 16,7A-es a kapcs ü. táp. áramkorlátja = 5Nm... 6,28x5/0.005= 6280N nyomó-toló erő!
A motor tudna 12Nm-t is csúcsban, a vezérlő 20A-t adni...) Csúcsnyomték növelése céljából végül "segéd puffer" kondik nem kerültek a kapcsoló ü. táphoz).

Tehát értem mire gondolsz... Tudom, hogy ez sem szokványos.
(ami hibát látok az, hogy ha lent van a Z akkor a beépített 3x3W-os power LED-ek nem optimálisan világítják meg a szűken vett munkaterületet - pedíg a LED-ek kifelé vannak döntve... de ez is kevés lett a tökéleteshez...)

Olyan magasra vettem ezt a "lehetőséget" mint az ER befogató patron alja... az az ritka azaz eset amikor a szerszám hossz mélységén is túl akarok marni...
Ha mégis szükséges lenne a motort lehetne a tartókon lejjebb csúsztatni... de akkor ott a marómotor és a patronbefogató mint akadály...
... de a "mélyebb" pl. 3D marásokhoz vannak speciális hosszított szerszámok is... de én úgysem akarok 3D marást...
(ha mégis... akkor ez valamelyest persze talán korlátozná a lehetőségeket.)

Ez egy "alkatrész gyártó" gépnek készült...
azaz pl. csapágyház, szerkezeti elemeket összekötő egységek, kisebb gravírozások, kivágások... de azt pontosan, precizen

A Z-magassága alapban 100mm, amit két lináris vezetéken és két trapézmenetes segédorsóval +100mm-el emelni lehet.
Azaz max. hídmagasság = max. 200mm. (100+100)(mindkét végponton beállított ütközők - nincs közbenső megálló pont.
Erre akkor lesz (lehet) szükség ha a forgató egység kerül az asztalra (120mm-es tokmány - teljesen kitekert pofákkal elfér - kész is van) vagy egy satu.. vagy valami extrém magas munkadarab.
Ekkor felemelt híddal a gép statikai tulájdonságai természetesen csökkennek = kisebb fogásmélység lehetősége stb. azaz kíméletesebb hajtás

Előzmény: Hunka Tibor, 2008-08-11 22:17:00 [5634]

Hunka Tibor | 8036    2008-08-11 22:17:00 [5634]

Minden elismerésem V.P.-nek , de én nem tudnám használni ezt a gépet 3D maráshoz , mert felütközik a motortarto a munkadarabra ha nagyobb fogásméjséget kell vennem , igy csak inkább gravirozáshoz alkalmas .

Svertel Istvan | 736    2008-08-11 22:11:00 [5633]

Üdv mindenkinek!
Varsányi Péternek üzenem: FANTASZTIKUS GÉPET ÉPITETT!!!! Az én szókincsem nem valami nagy, úgy hogy csak annyit tudok mondani hogy nagyon szép. Látszik hogy nagyon sokat figyelt a részletekre és minden részben a tökéletességre törekedet . Az asztal magasság állitására vagyok nagyon kiváncsi.
Kb. 2 éve követem a fórumon az eseményeket és olvasgatom a hozzászólásokat . Mivel a szaktudásom a CNC hez és egyáltalán az anyag megmunkáláshoz nem túl nagy, ezért van hogy nem is tudok sokat hozzászólni a dolgokhoz . Egy valami biztos-Varsányi Péternek és hozzá hasonló segitőkész embereknek köszönhetően , nekünk , amatőröknek is megadatik hogy sokat tanúljanak és ez által merjenek belefogni ők is egy kisebb gép megépitéséhez . Sajnos anyagi háttér hiánya miatt most még csak gyüjtögetem az anyagokat és persze a tudást ! Volt ugyan egy ismerősöm által egy lehetőségem hogy épitsek plazmavágó asztalt , de utóbb az illető lemondta a munkát mert megengedheti magának az ipari nagyteljesitményű lézer vágó gép árát . Meg is rendelte ! Azért nem adom fell ! Egyszer úgy is meg csinálom ! A H1-es vezérlő már meg van, az energia lánc is, bontot léptecsek , kábelek , végálásnak induktiv érzékelők , számitógép. Találtam nálunk Vajdaságban (Szerbiában) lineáris tehnikát olcsó áron ,... majd még meglássuk ! Na most már eleget fecséreltem az időtöket ! Jó éjszakát mindenkinek !

Laslie | 7674    2008-08-11 22:10:00 [5632]

Na tessék, már meg is fogalmaztad a következő géped alap koncepcióját. Olyanra kell építeni mint a NASA holdjáróját......Ejtőernyővel ledobod a talira.....az meg kicsomagolja magát ))

Előzmény: Varsányi Péter, 2008-08-11 21:59:00 [5630]

Varsányi Péter | 11584    2008-08-11 22:04:00 [5631]

Egyébként aki "lemaradt" az eseményekről és az előzetes tesztekről, képekről, videókról (a géppel kapcsolatban) ...
ITT ebben a könyvtárban van minden fontosabb dolog....

Varsányi Péter | 11584    2008-08-11 21:59:00 [5630]

Sajnos azoknak a csöveknek semmi szerepe a CNC-hez Gáz, és víz és lefolyó...
De majd elbarikádozom polcokkal
Bárcsak elvihetném a Talira... de hogyan azt még nem tudom... Pedíg szeretném...

Előzmény: Laslie, 2008-08-11 21:39:00 [5628]

Varsányi Péter | 11584    2008-08-11 21:51:00 [5629]

Ez a gép arra készült, hogy a kisebb alkatrészeket le lehessen gyártani vele... (320x320mm) A további nagygépekhez
Persze túlerős lett talán... de mihez képest? ... van sok olyan gyári gép ami több tonna és ugyanekkora a munkaterülete... Tehát?

A belefektetetet energia... (ez érdekes kérdéskör:)
Nemcsak a gépet csináltam az elmúlt másfél évben... sok-sok minden mást is (azaz kisérletek és tesztek)... pl. Harmonic Drive forgató, főorsók (eddíg nem sok sikerrel), léptetőmotoros vezérlés is volt ezen a gépen az elején...
Alkatrészek, technikák elsajátítása... azaz tanulás... szinte az összes szervóvezérlő tesztelése... és ennek a gépnek minden főegysége külön-külön is teszetelve volt(!)...
De ez így volt jó! Nem bánom! Nem is fogtam mellé fő kérdésekben! ... és nem szabad elfelejteni, hogy ez az első gépem!

Aztán meg kellett tanulnom a BF20-on (valamennyire:) marnom, esztergálnom...
"Segédgépeket" csináltam, alu fűrész és alu vágókorongos gép (gépek átépítése topik)...
Ezeket mind felszerszámozni (ami nem csak pénz kérdése)... Sőt teljesen új műhelyt is csináltam...új asztalok, szekrények stb...

Szóval rengeteg másra is (pl. tanulásra) is ment el az idő... meg fog is Dehát ilyen a hobby... és ugyebér a "dokumentálással" sem voltam fukar

... és ezen az ELSŐ(!) gépemen rengeteg olyan megoldást alkalmaztam ami még nem volt előtte itt a fórumon. (sőt talán máshol sem)...
Végül is minden megoldást külön-külön láttam, de nem egyszerre, egyben...

Tehát az energia nem vész (veszett) el... csak átalakul(t)...

Előzmény: janko, 2008-08-11 21:21:00 [5627]

Laslie | 7674    2008-08-11 21:39:00 [5628]

Már napok óta keresem a hibát Varsányi mester gépe és a kis műhelysarok kapcsán és végre eredményre vezetett állhatatos munkám. Ha jobban szemügyre vesszük a teljes konfigurációt mutató képet (#5578) akkor észrevehetjük, hogy a kép jobb oldalán sajnos nem egyforma vastagok a falon elvezetett csövek. Ez súlyos hibának számít !!! Bár most hogy jobban megnézem a képet, nyilván a kisebb csövön érkezik a gép áramellátó kábelkötege. A nagyobb átmérőjű cső funkciója csak egyetlen dolog lehet....itt érkeznek be bináris formában a tetszésnyilvánító gratulációk a fórum tagságától. Úgyhogy, ha elbírja a cső még a nyomást akkor én is beleordítanék, hogy QRVA szép volt.... megérte a sok-sok munkát, gratulálok. )))

janko | 942    2008-08-11 21:21:00 [5627]

Zavar,hogy ennyi energiát fektettélbele és
kicsi a munkatér.Ez az erősgép megérdemelt
volna egy nagyobb munkateret.És ne tudd meg,
hogy milyen melókat letne vele elkészíteni,de
ezzel is lehet jó model alkatrészeket gyártani.
Janko

Varsányi Péter | 11584    2008-08-11 10:15:00 [5626]

Várjuk !

Előzmény: sneci, 2008-08-11 09:58:00 [5622]

Varsányi Péter | 11584    2008-08-11 10:10:00 [5625]

Nem írígykedik itt senki... de a "szídást" is kedvelem, mert attól megyünk előre!

Előzmény: Egyújabbgépépítő, 2008-08-11 09:34:00 [5621]

Varsányi Péter | 11584    2008-08-11 10:07:00 [5624]

Bárcsak élőben is láthadnád...:) Nagy vacakolás volt...DE a következő gépet megfogadtam úgy összecsapom ahogy illik:) semmi cicó..:)

De a sok-sok idő nem közvetlenül a gépcsinálásra ment el...
Állandó tesztetelések, részegységek tesztelése, esetleges átalakítása ahogy szoktam viccessen mondani: alapkutatás.
Volt olyan rész amit egy hónapig csináltam és nem jött be... és újból...
A "forgácsvédelemi" kialakítás volt a legtöbb idő... talán túlzásba is vittem... de a német gépemen állandóan kritikus és takaríthatatlan helyekre szórta a forgácsot... és ha ez pl. kemény anyag pl. üvegszálas nyák pora... az belekerülve a lináris egységbe és golyósorsóba... tuti, hogy (előbb-utóbb) lerendezi a sorsát"...

A másik "örűlet" a hídemelés kialakítása volt... A fordított mozgó asztal megvalósítása csak a 3. helyen áll (a motor megy az asztallal)

Előzmény: n/a (inaktív), 2008-08-11 09:30:00 [5620]

Varsányi Péter | 11584    2008-08-11 09:59:00 [5623]

Azt a "Varsányi" felíratú gravírozást 3X-szer csináltam mindíg 0.1mm-el lejjebb és más más sebességgel... ok. volt.
Na persze ezt még tesztelem... de először a hűtőegység és vákumasztal... stb. stb... van még mit csinálni...
Mert szerinted a szervóvezérlés nem tartja pályán a szerszámot? A sarkoknál nagy sebességgel sem futott túl...
De megfogadtam, hogy csak a gyakorlatban is előforduló azaz "életszerű" teszteket csinálok és ahhoz "hangolom" a gépet...
0.8-as maróm van itthon (kisebb nincs) de az sem fémhez való... de talán egy üvegszálas anyag? ... de fordulatszám egyenlőre kevés a sebességhez ekkor tehát ezzel meg kell várni míg felkerül a Precise főorsó...(váltás korrekt megoldása a frekiváltón stb... ezzel is lesz munka

Előzmény: Törölt felhasználó, 2008-08-11 09:14:00 [5619]

sneci | 1763    2008-08-11 09:58:00 [5622]

Kétféle vezérlővel kisérletezek, egy AMC kefés DC, és egy Omron AC. Az AMC átkapcsolható pid-mentesre, itt mint egy (kvázi) lineáris végfokot használom, és minden az előkében működik.
Az Omron (és más komolyabb társai) kicsit más eset, mert a paraméterekkel az is beállítható, hogy ne legyen domináns a szabályozója, de van egy plusz szolgáltatás, mert ő is megkapja az enkóder jelet, és segít pozicióban tartani a motort.

Az hogy, két potméter van, vagy regiszterek sokasága, amit bizony be kell paraméterezni, az valóban egy vízválasztó. Az egyszerű pid feletti dolgogat már nem lehet két potival megoldani. Gondolom aki Omront vesz, annak ez trivi...

Rövidesen kiderül mire jó, ha felraktam a gépre. Publikálni majd akkor, ha ott is megállja a helyét.

Előzmény: Varsányi Péter, 2008-08-11 08:40:00 [5618]

Egyújabbgépépítő | 1293    2008-08-11 09:34:00 [5621]

Csatlakozom a gratulálókhoz!

Elismerésre méltó amit összehoztál.
Ne foglalkozz az irigykedőkkel!

Előzmény: Varsányi Péter, 2008-08-09 16:59:00 [5578]

n/a (inaktív)    2008-08-11 09:30:00 [5620]

Gratulálok a gépedhez Péter!

Ámulatra méltó a legapróbb részletekre is kiterjedő igényes kiviteled.

Molnari

Előzmény: Varsányi Péter, 2008-08-09 16:59:00 [5578]

Törölt felhasználó    2008-08-11 09:14:00 [5619]

Szia Péter!
Géped dinamikai és szerszámpálya követési
képességei akkor lesznek igazán letesztelve,
ha fémbe gravírozol egy 0.5 mm-es hosszlyuk
maróval egy feliratot vagy csillagtesztet
kétszer-háromszor egymásután szerszámtörés
nélkül. Egyszer ezt videózd le!:)
Az az érzésem, leszel Te még sokkal szerényebb
egy ilyen kritikus teszt után.:)

Előzmény: Varsányi Péter, 2008-08-11 08:27:00 [5616]

Varsányi Péter | 11584    2008-08-11 08:40:00 [5618]

Erre a step/dir átalakító dologra kiváncsi lennék... dokumentálni kellene...
Én attól tartok (elméletben:), hogy a PID-et a step/dir átalakítóban is be kell állítani és a "gyári" hozákötött szervóvezérlőben is.
Ez együtt lehet, hogy bonyolult... Legalábis nekem aki a Gecko 2 potijához szokott, de látható módon ez is működik...

A másik, hogy a "gyári" AC vezérlők bemeneti vezérlő jelei sem egyformák... sőt nagyon eltérű rendszerűek lehetnek... azaz előre nem lehet meghatározni melyik lesz 100% jó... pl. egy Ebay-on található leírás adatok alapján + keresés a neten)
... és akkor ott az AC szervóvezérlő + AC szervómotor "házasíthatóságának" a kérdése... encoder, fesz.. stb...

Attól "tartok még ez ügyben", ha meg is lehet csinálni (mert elméletileg nem lehetetlen) akkor sem lsz "reprodukálható" és a felhasználó nem fogja tudni maga beállítani... azaz csak te tudod beállítani...és ugyebár ez menyibe kerül mindenestől...:)

Láthatóan az UHU vezérlője népszerű...
Mert olcsó, azaz ez a legolcsóbb lehetőség a szervóhajtásra. (Nekem nem jött be az UHU dolog - de ez egy másik kérdéskör)

Előzmény: sneci, 2008-08-11 07:46:00 [5615]

Varsányi Péter | 11584    2008-08-11 08:31:00 [5617]

Csinálni kell...

Előzmény: Kristály Árpád, 2008-08-10 21:53:00 [5614]

Varsányi Péter | 11584    2008-08-11 08:27:00 [5616]

Az csík egy röhely...
Gyakorlatilag nincs is... de a fényképező gép előhozza... én is néztem... (nagyon gondolkodtam, hogy feltegyem a képeket ezért:)
Nincs derékszöhiba azaz nem akad meg a körmöm, de láthatóan úgy néz ki...
Még majd ezredes tapintóval végigmegyek a munkadarabon... aztán meglátjuk...

A motor merőleges az asztalra...
De egy szerkezeti hibát itt elkövettem: azaz nem állítható a motor helyzete... azaz csak a tartó alaplap marással.
Ezt előzetes "szöghiba - távolság számolással" bemartam... (mdelleztem a hibát Corel Drawban

De más miatt is kell változtatnom a marómotor felfogatásán... azaz nem mindegy hol van megfogva. (A Precise motornál ez meg van adva... lásd gépkönyv!)

A "drótós teszt" szerint a 320x320mm-es körben kb. 1 század az eltérés... na még ezt tanulmányozom... "fedésnek" azaz átmarási csíkoknak is kellene jelentkeznie a munkadarabon... de ez sincs... tudom.

Az ismétlő marási teszt (kicsi és nagy sebességgel ugyanazon a pályán)
azaz hogy a szervó miatt mennyire fut túl - megnyugodtam... ok. Ettől féltem a legjobban!
Tudni kell a szervóhajtás minimum 1 lépést túlmegy (akkor veszi észre a hibát) ami itt 0.005mm
Ezért is jók az erős motorok... mert van erő a gyors, biztos azonnali korrekcióhoz...
Amikor fogásba lép vagy fogásból kilép...mérhetetlenül kicsi a hibajel a szervókörben... Azaz ott az elemi erő!
... és szerintem ez az a dolog ahol Tiborral egyetértünk... csak Ő másként írja, látja...

Előzmény: Szalai György, 2008-08-10 20:58:00 [5613]

sneci | 1763    2008-08-11 07:46:00 [5615]

Hű, mik vannak itt!
1) Péter gratulálok, szép, robusztus és mégis fürge.

2)Korábbi step/dir előtétre reagálva:
Először egy "móricka" változatot próbáltam, ami csak a hibajelet állította elő az analóg bemenetű vezérlőkhöz. A vezérlő saját eszközeivel nem tudtam megfelelő beállítást elérni. Stabil huroknál is volt egy 20-60 Hz-es lengedezés.

Második verzió: PID az előkébe. A lengedezés megszűnt. Alaposabb tesztelés után kiderült, hogy van egy zaj jellegű követési hiba, ami valószínűleg a D/A felbontásából ered. Most csak 8 bites D/A van a kimeneten, ami az elemi hibára túl nagy analóg hibajelet ad, és szegény vezérlő ezt próbálja lekövetni.

Most csinálok egy véglegesnek szánt verziót, amiben már megfelelő felbontású D/A lesz. Eredmény 2 hét múlva várható.

Előzmény: Varsányi Péter, 2008-08-10 20:00:00 [5612]

Kristály Árpád | 3080    2008-08-10 21:53:00 [5614]

Halihó Péter!
Azért ennek a gépnek Szerintem van egy nagy hibája!
Hogy Nem az enyém!!!

Szalai György | 9491    2008-08-10 20:58:00 [5613]

Nagyon tetszik!
„Elször egy mini betétkéses tárcsamaróval (35mm) síkbamartam...”
Kihallatszik, hogy amikor nincs fogás csak visszatolás akkor kisebb a megmunkáló motor hangja, mint az előtolásé. A két fogásvétel közti vékony csík az csak nagynak tűnik, vagy beleakad a körmöd? Láthatom rosszul is, de derékszög hibára utal.

Sokat elárul a közeli kép a fordulópontról. (P1280402.JPG) Szép a marás sarka, szemre nem látszik túlfutás. Gondolom mérted is.

A forgács porszívóra már is szükség van. Hogy oldod meg, hogy külön tartályba kerüljön a forgács és külön a szerszámhűtő folyadék?

Varsányi Péter | 11584    2008-08-10 20:00:00 [5612]

Ma is teszteltem tovább az USM typ. gépemet...

Elször egy mini betétkéses tárcsamaróval (35mm) síkbamartam... VIDEO::::::::::::

Utánna jött az ismétlődő marási teszt különböző sebességeken:

Egészen lassan bemartam........Aztán ugyanott abban a vájatban 100mm/sec sebességgel.... és a végén 180mm/sec sebességel. ... minden látható... OK.

Aztán mélyítés...

A végén egy kis gravír... VIDEO:::::::::

Mértem mindent... minden pontos persze... A forgácsvédemi kialakítások is jók lettek...
További képek és videók itt... nagyfelbontásban is.....

Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 154 / 266 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   150  151  152  153  154  155  156  157  158   Következő ►  Utolsó ►|

◊ 
[ 0.5463 ]