Mint a csapágy gyártásnál a bronzon polírozott felület. A videón látni 1:54 körül a gépet. Nagy erővel passzírozza rá és billegteti a bronzot miközben az anyagot forgatja amitől a felület tükrös lesz. Csak erő kérdése az egész !
Igen ez valóban igaz, de első esetben a kés nem vagy alig kopik. Illetve jobb felületi eredményt kapok. Az utolsó simításkor nem akarok már sokat eltávolítani, tehát megfordítom a késtartót.
A negatív szög a nagy könyv szerint akkor kell, ha iszonyatkenyény edzett anyagot kell megmunkálni. Esztergályos ismerősöm azzal büszkélkedett minap, hogy a 80-as években a gyárban ő volt az egyetlen, aki meg tudott egy speciális anyagot késtörés nélkül esztergálni, melynek titka a negatív szög volt.
Vannak visszatérő videokészítők, akkik hobby szinten jót csinálnak. Az említett ThisOldTony-n kívül nagyon jók még StefanGotteswinter vagy SuburbanTool Don Bailey-jel, vagy Abom79 és AvE. Ez utóbbi nagyon szépen dolgozik, és olyanokat mutat, ami eszembe sem jutna.
Egyrészt vannak fent jó dolgok, másrészt nagyon sok baromság is ott van példának, csak sajnos nem elrettentőnek ! És mint a mondás is tartja, egy bolond százat csinál. Nagyon nehéz kiszűrni a valóban jó dolgokat, sőt néha a szakbarbárt is csőbe húzzák az ilyenek. Kezdőként, lelkes amatőrként aztán tényleg mindent el lehet hinni.
Közben ahogy ebbe az említett videóba belenéztem meg is kaptam a választ korábbi kérdésemre. Itt egy kép onnan: lásd csatolt kép
Azt mondja Toni, hogy minél nagyobb rádiuszban kerekíti le az élet az ember, annál erősebb lesz az él, és annál szebb lesz a készített felület.
J-Steel | 1721
2017-11-24 19:33:19
[40710]
Nem értek egyet. Amikor még nem volt a videomegosztó, akkor az embernek lehetősége sem volt arra, hogy új dolgokat tanuljon. Nincs idő/lehetőség esztergályossal találkozni munka után. Nincs sok hozzáértő esztergályos. Vannak akik tudnak egy dolgot, de máshoz nem értenek, mások másikat. A youtube jó és kell, és nagyon jó dolog, hogy az emberek nem tartják meg magunknak az ismereteiket, hanem megosztják, még akkor is, amikor nem jól sikerült. Ezek e videók is hasznosak, mert megtanulhatom hogyan nem szabad.
Amiért pl. a mai napig hálás vagyok, hogy ThisOldTony bemutatta milyen az, amikor az ember gyári élezetlen HSS hasábbal esztergál, majd beköszörülte az egyik oldalt, megint megesztergálta a munkadarabot mutatván milyen, végül bekerült az összes él, és kiderült, hogy a felület milyen szép, és miért fontos a forgácstörő is. Megspórolt nekem több nap próbálkozást és anyagárat az élek megértéséhez. (Az idő nagyon fontos, amit nem szerencsétlenkedéssel töltök, az előrevisz.) Ez csak egy példa, milyen jó, hogy van.
Erről beszéltem minap, a jutubról tanuljátok a semmit. A felület amit csinált nem szar, hanem kaka. Ez a művelet aminek szerintem magyarul nincs megfelelője, valamelyik hobbista elkezdte terjeszteni a jutubon, aztán meg száll a madár ágról ágra.... Ettől gyorsabb és hatékonyabb a csiszolóvászon. Ez semmit nem csinál, csak "sikálja" hántolja a felületet. Megfelelő előtolás és fogásvétel aránnyal el lehet érni a szép felületet, (ha nem még megcsiszolni mindig meglehet) ez a hókuszpókusz meg lassú és értelmetlen.
Ahogy nézem lehet csak a forgácsot tereli másképpen . Nem tudom , és kíváncsi is vagyok mi a célja , de sok jelentőséget nem tulajdonítok neki . De gondolom kiderül majd
Most nézem, hogy a forrasztottlapkás késeimnél - mindegyiknél - a homokfelület gammaszöge mind negatív.
Ha ezt megváltoztatnám köszörüléssel 0 fokra, vajon a felület szebb lenne?
mematyi | 288
2017-11-24 18:45:41
[40705]
Szerintem igen, kb. Elgondolásom szerint ha nagy az előtolásod, akkor előretolod rajta az anyagot, nem lenyírod, mint az olló. De lehet, hogy annyira nem is lehet nagy az előtolás, ezt nem tudom. Minden esetre nekem is nagyon tetszik a dolog, amint lesz alkalmam kipróbálom. Esetleg forrasztok hozzá egy vídiás kést is, ha annyira jó, és kibírja a borotvára élezést.
Ez is esztergakés, csak ha végignézed, máshogy szedi le a forgácsot, mint egy maró éle, úgy dolgozik(szerintem). Ha rákeresel a neten, van róla több kép, az a lényeg szerintem, hogy az előtolás kisebb legyen, mint a késbe köszörült szög.Így kaparószerűen szedi le az anyagot.
A videókon nem látszik, de a befogott anyag középvonala a szerszám alsó és felső éle között van. És erre írta, hogy ennek pozíciója nem kritikus.
J-Steel | 1721
2017-11-24 16:29:51
[40700]
Ez akkor neked is új. Ez egy másik videó másik emberrel, itt 6:19-nél élezi, majd használja, majd azt mondja, hogy hűtőolaj nélkül a felület a vége fele már nem olyan szép, mert szerinte kicsorbult a szerszám: https://www.youtube.com/watch?v=Mh0j52LZRe8
Én nem értem, hogy mi vág pontosan, és milyen irányban. Azt írta egy cikk, hogy mindegy milyen magasan van az esztergakés. Először azt hittem, hogy megnyomja az anyagot, mintha kovácsolná a felületet, de itt megnyomással dolgozik. Aztán láttam, hogy van finom fogács, ami vattaszerűvé gyúrható, de arra nem jövök rá, hogyan jön létre a forgácsleválasztás, és miért szép a felület?
Csuhás | 6750
2017-11-24 16:26:38
[40698]
Szerintem nem. Próbáltál már fejjel lefelé befogott késsel normál forgásiránynál esztergálni? :- )
Simításnak szoktuk nevezni. Itt alighanem kopott a gép csapágyazása, mert úgy látom fordított késsel és forgásiránnyal dolgozik, hogy ne emelgesse a kés az anyagot.
Amikor leesztergálok egy fél tized mm-t egy C45-ös rúdról a kék késsel, akkor is durva marad a felülete, és arra gondoltam, hogy ezzel a technikával szebb eredményt érhetek el.
mdani2 | 273
2017-11-24 15:42:26
[40694]
Közvetlenül fordítva: függőleges nyíró szerszám
Ha jól értem, akkor arról van szó, hogy a szerszám nem nyomja radiálisan az anyagot és nem is harap bele, emiatt. Csak a felületből lehámoz egy nagyon vékony méretet. Csak simításra jó.
Sajnos ez ilyen. Mondanám, hogy szívesen adok, de pont mire végigtöltögetem a gépeket a 46-osból nem nagyon fog maradni. Esetleg kérdezz rá a fórumon. Hátha másnak is csak 1-1 liter kellene. Megveszitek közösen a 10 litert és szétosztjátok.
Köszi! Hát igen, én is ezzel találkozok, pedig nekem is pár liter kellene. Ha más nem lesz, megveszek egy Molos tízest, mert amúgy nem drágább mint bármi más olaj, aztán el lesz a család látva egy életre műszerolajjal. Csak gondoltam megkérdezem, nem lehetne-e.... De akkor ezek szerint nem érdemes műszerolajjal szórakozni
Konzerválásra, kiszáradt kézre, töredező körmökre a legjobb !!! Varrógépolaj utántöltő ! Alig találtan belőle 12 ilyen "kannával" a padláson Még nagyfater hagyatékából, tehát ez még majdnem békebeli, legalább 40 éves !
Van különbség szerintem. Én is szembesültem a problémával. A MOL-árul csak 10 litert, a Shell pl 20 litertől indul. Ez van. Úgy voltam vele, hogy majd elfogy. Elvileg nem romlik meg. A marógéphez VG15 öt írt a gyártó a főorsóba és VG46 ot a mellék-hajtóműbe.
Ha már itt tartunk, a műszerolaj miben is különbözik az "orsóolajtól"? Műszerolajat, vagy varrógépolajat, ki hogy hívja is ugyanúgy ugyanarra ajánlják, csapágyak, csúszó szerkezetek kenésére, és a műszerolaj is általában ISO20 viszkozitású. Csak azért kérdezem mert nekem is kellene orsóolaj, ahogyan sokan írtak korábban is a fórumról, ellenben az E2N-be nem hiszem hogy több kellene max 2-3 liternél, és nem szeretnék 10l-t megvenni. Műszerolajból van literre is.
A WD40 vagy ahogy haverokkal hívjuk WöDör 40 maximum tűzoltásra jó ! Akinek nem lenne tiszta a tűzoltás kifejezést arra használják mimkor már a utolsó utáni pillanatban próbálják menteni a menthetőt ! Tehát már úgyis minden mindegy, vagy mint halottnak a hónalj puszi !
Miért ne ? Múltkor dinamit glicerinért mentem, de ezeknek a patikusoknak csak 75%-os van ! ( lehet tippelni miért? ) Amúgy meg szilikon zsír, ha ég a pofája az embernek ilyet kéni ! Mellesleg van ipari vazelin is, de annak a tapintása is undorító. Amúgy lehet kérni, Petrolátum vagy puha paraffin néven is !
Amúgy nem kell nagy befektetés hozzá.... egyszer olvastam megpróbálom idézni: "egy csepp olaj többet ér mint két rossz lakatos". Műszerolaj ez finomabb filmet képez, vagy 10-40-es motorolaj, ez már sűrűbb. Rongyra rá, 'oszt hadd szóljon, csak utána nem kell letörölni.
Én üregelő spray-t szoktam ráfújni, ez nem ragad. A WD40 gyakorlatilag petróleum, gondolom azért ragad mert van benne ehhez adalék, másképp mitől lenne csodaspray. Nekem mondjuk nincs is, soha nem használtam.
Ez a WD40 nem meggyőző. Keresgéltem a neten, de nem találtam kimondottan szimpatikus anyagot. A MOL árul konzerváló olajat, de a legkisebb kiszerelés 47 kg. https://mol.hu/images/content/LUB_repo/TDS_MOL%20M-Guard%20101_HU.pdf
A Mitutoyo szinte semmi infót nem ad. Az amerikaiaknál van valami Starret M1, de azt meg onnan kellene megrendelni és maga a szer nem is lenne drága, de a postázással rossz tapasztalataim vannak.
Egyébként meg ilyen pofátlanságokkal van tele a net: https://shop.vogel-germany.de/gauge-blocks-test-pins-gauges-prisms/gauge-blocks-1122/accessories-1137/anti-corrosion-oil/
Elpakolás előtt mártsátok öreg gázolajba Az is ér annyit mint a wd40, tapasztalataim szerint. A WD40 abban jó szerintem, hogyha mondjuk veszel valami rozsdásabb szerszámot, gépalkarészt, de nincs időd lepucolni hirtelen, akkor a kannából csak befújod alaposan, és tovább nem romlik legalább az állapota, amíg le nem takarítod. Kényelmes.
WD40-et nem fújnám a raporterre, mert egy idő múlva szilárd réteget képez a felületén. Én órás esztergára fújkáltam, bízva a sok jó véleményben. Viszonylag rövid idő múlva egy mocskos bőrszerű réteg keletkezett a gépágy felületén, amit nagyon nehéz volt eltávolítani. A szánmozgást is akadályozta.
Viszont nagyon jól megvédi a kerti szerszámokat.
J-Steel | 1721
2017-11-23 15:48:22
[40677]
Van korszerűbb bevált anyag: WD40 Azt írtják, hogy szétterül a felületen és nem engedi, hogy a levegő bejusson. Én kezeltem vele savval mart lemezt télre eltettem. Ahol nem volt WD40 ott átrozsdásodott
A wiki szerint a WD40-et 1953-ban fejleszetették ki, de úgy tűnik a keleti blokkba nem tudta betenni a lábát csak a rendszerváltás után jelent meg.