Szia! Én is megnéztem, ez nagyon jó lett! Sok embernek segít az elindulásban, de ha elakad akkor is találhat benne segítséget! Profi lett! Csak gratulálni tudok hozzá!
Korábbi ígéretem szerint elérkezett az idő , hogy megosszam, minden érdeklődő számára , a 3-4 év alatt megszerzett CNC-vel kapcsolatos összegyűjtött tudásomat. Elsősorban azok számára készült, akiket érdekel ez a témakör , és olyan segítségre van szükségük ,ami egyszerű , átlag emberek számára is érthető nyelvezettel íródott ,az alap szintű megértéshez. Készítettem egy Weboldalt ,kezdők számára ahol mindenféle CNC alap információt meg lehet találni összegyűjtve,és rendszerezve. Az évek alatt elkészült gépeimről lehet itt olvasni ,melyekben elsősorban a szoftveres felépítésükről lesz szó. A gépekhez szükséges elektronika, és beszerelési tervek mellett. Részletes útmutatókat készítettem PL GRBL beállítások MARLIN konfiguráció G KÓD magyarázatok és még nagyon sok más hasznos információról ,ami szerintem még magyar nyelven íródva eddig sehol nem volt elérhető hasonló formában. Szeretném kihangsúlyozni hogy nem szakembereknek, Profik"-nak írtam le mindezt ,mert én magam is csak kezdő szinten vagyok. És fenntartom a lehetőséget hogy a leírtakban néhol tévedek. Kérek mindenkit ,hogy a véleménynyilvánításban mindenki tartsa magát a weboldalon leírtakhoz. Az elérhetőségét itt találjátok meg CNC ALAPOK KEZDŐKNEK Boldog Újévet Kívánok mindenkinek!
Gábor68 | 4
2019-12-30 22:35:10
[11995]
Köszönöm szépen. Holnap megnézem tüzetesen , aztán meglátom (vagy nem) hogy mit nem csináltam jól. Majd jelzem a végeredményt.
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Van egy kicsi CNC-m, amihez vásároltam egy usb-s külső vezérlőt.A tipusa:WHB04B-4. Sajnos nem vagyok profi. Elvileg feltelepítettem ahogy kell. De a mach3-hoz illesztése vagy konfigurálása nem tökéletes, mert a kézikerék funkciója nem működik. A többi funkció az igen. Ha valakinek van esetleg tapasztalata ezzel kapcsolatban kérem szépen a segítségét. Köszönettel.
Tud valaki ajánlani módszert NYÁK marásra CNC vel? Most épp a Sprint layout ot használom, az tud generálni HPGL file-t de nem találok működő módszert, hogy át tudjam konvertálni G kódba.
de előfordulhat. sőt, a korábbi bejegyzései szerint autodidakta módon tanulja a dolgokat. van 1, 2 és 3 éves szerszámkészítő OKJ-s tanfolyam, de annak elvégzése nélkül 99%-ig biztos vagyok benne, hogy ha csak úgy bekopogsz, hogy "csókolom, én már tudok mindent, tanfolyam nélkül, szeretnék vizsgázni" akkor elhajtanak a vérbe. de igaz lehet ez minden más szakmára is.
Gondolom az elő sem fordulhat,hogy pl.40 éve a szakmában van amit autodidakta megtanult. Vagy esetleg az egész szakma a kisujjában van csak éppen papír kéne róla? Vagy éppen csak a haverjának kell? Mi alapján véleményezitek,vagy adtok tanácsot
Én csak 7 éve , de amit tudok a cnc ről az bizonyosan innét van minden . Persze nem sok az sem . És igazad is van abban hogy illene megtanulni amit kell a szakmáról , de hát volt itt már hasonló kérdés .
én is 10 éve regisztráltam, mégsem tudok semmit a CNC-ről itt a legtöbbetekhez képest. ám abban biztos vagyok, hogy nem itt kell megoldást keresnem egy szakmai vizsgafelkészüléshez
szakkönyvek, jegyzetek, iskolai tananyag valamit a kapott tételek amiket fentiekből kellett volna kidolgoznod.
ezek hiányában remélem, hogy nem kívánsz a szakmában elhelyezkedni. ez kb. olyan kérdés volt, hogy 2 hét múlva vizsgázol űrhajó kilövésből és most megkérdezed, hogy hol olvashatsz róla, vagy van-e valakinek kész megoldása űrhajó kilövésre.
Köszi. Néztem az ebayen, de azok 1/4" ról alakítanak 1/8" ra. Az 1/4"=6,35mm és az nem megy bele a 6mm-es patronba. A gépem papír szerint 600W és 10000-30000 ig pörög.
Ebay-en kapsz fillérekért átalakítót, de az adok-veszekben tudsz venni 6-os szárú keményfém marókat. Ezek mindig jók lesznek mindenre és mindenhová. Ha 10.000 rpm körüli a motorod, vegyél egyélű marót. Kisebb fordulatra 2-3-4 élűek kellenek.
A masszívabb marók 8 mm szárral vannak általában, de van nagyon sok 6 mm szárral is.
Ez rég volt, de valaki talán tud ebben segíteni.
Motoros | 4412 Válasz erre 2017-12-15 09:52:22 ≡ Műveletek | [41074] [⫘] [►] Még esetleg huzalszikrán is el lehet készíttetni akár edzett anyagból. 6 / 3.175 mm szűkítőt gyártattam így, egy fogásból vágják és a hasítást is ráteszik.Pl ITT De esztergán is megy egy fogásból a 6 mm feletti méret. Sőt...
Kezdőként kérdezem, hogy milyen marószerszámokat vegyek "játszani"? A mart anyagok elsősorban műanyag és fa lesz, aztán majd meglátom. A befogási átmérő is kérdéses. Jelenleg egy Milwaukee egyenes csiszoló van felfogatva a gépemre amiben 6mm-es patron van. Vegyek ebbe passzoló szerszámokat, és ezeket később is fogom tudni használni ha esetleg lecserélem a marómotort egy komolyabbra? Azt látom, hogy nagyon sok szerszám 1/8" os szárral kapható. Vegyek inkább olyanokat, és hajtsak fel egy ekkora partont? Esetleg csináltassak? Üdv, Atesz
RJancsi | 5811
2019-12-20 14:51:53
[11971]
Annyira logikus, hogy biztos nem így történt! De erősen gyanítom, hogy pontosan ez a név eredete. Mivel nem tudok németül (sem), ezért erre nem gondoltam. Pedig hála (?) a Monarchiának szinte minden szakma tele van németből átvett (és néha a felismerhetetlenségig torzult) kifejezésekkel.
Előzmény: Szalai György, 2019-12-20 12:17:30 [11969]
RJancsi | 5811
2019-12-20 14:48:24
[11970]
Nem igazán. Ha nem ér ki a túloldalon a fűrészlap, akkor a hegye minduntalan "nekimegy" a rés aljának. Garantált a törés.
„nehéz elképzelni, hogy valaki tényleg lombot vág vele”
Pedig lehet, hogy de. Esetleg: A Schwarzwald-i Kuckucksuhr készítők eszköze volt, a finom részletek, (főleg stilizált falevelek) kivágásához, Laubsäge (levélfűrész) néven. A XVII. századi betelepítések során az eszköz Magyar területre is elkerült és a neve Laub-fűrész, majd lombfűrész-ként ivódott be az itteni nyelvjárásba. Ezt pont most képzeltem el.
Köszönöm az ötletet. A dekopír megfelelő lenne, de nem akarom átvágni teljesen a fát. Soha nem jutott eszembe, hogy mi van ha nem éri át a lap... Működhet?
Van gyémánt szemcsés huzal is. Azzal szinte bármit el lehet vágni, fémet, fát, kerámiát. Hőre lágyuló műanyagot nem, mert attól eltömődik. De hogy szóba került kíváncsi lennék honnét kapta a fűrész a nevét. Mert nehéz elképzelni, hogy valaki tényleg lombot vág vele...
Előzmény: Szalai György, 2019-12-19 14:56:22 [11965]
CNC/maró gépekben még tapasztalatlan vagyok de lenne egy feladatom, amire jó lehetne és szeretném a véleményeteket kérni.
Az érdekelne, hogy létezik-e olyan szerszám, amivel akár 50-55mm mélységig is tudok dolgozni fába de az átmérője nem nagyobb 1-2mm-nél? (ív marása lenne a cél)
Gyanítom nincs, mert szerszámot nem találtam ilyet, de hátha van mégis rá megoldás.
Köszönöm a segítséget, Üdv, István
sufnituning | 3479
2019-12-17 21:14:48
[11961]
A futter egy központosító szerszám. A lényeg az, hogy ugyanavval a beállítással csinálod a futtert és a munkadarabot is.Ha mondjuk egy tokmány ütése 3 mm akkor a tárcsád 3 mm-t fog ütni, ha tokmányban esztergálod, de ha esztergálsz ebben a tokmányban egy tengelyt, vagy kúpot, vagy külső megfogót és arra teszed a tárcsát akkor nem lesz ütése. A tokmány pontossága sokszor nem elég, időszakonként azt is felszabályozzák. Vannak tokmányok amik központosan is és pofánként is állíthatók, ezekben a munkadarab futása 0-ra kiórázható.
Szia Kezdem már értni hogy miért nem fut. Mert a pereme csak rá van préselve. De mostmár csak kiváncsiságból és nem ködöszködésből leirnád az egész menetét hogy hogyan csináltad?
GAtesz | 133
2019-12-17 20:31:04
[11959]
A központ furatot óráztam. A "futter" nem tudom mi.
Nyilván nem spájszerral feszítettem, hanem okosan ésszel, de már úgy is hallani a hangján, hogy " feszeng". És Svejk-nek is igaza van: Az olcsón kapható T-s szíjtárcsák profiljai nagyon pontatlanok" Ha nem feszes a szíj, szemmel látható hogy ide-oda tud mozdulni az álló keréken. (minimálisat, de tud)
Előzmény: Szalai György, 2019-12-17 20:16:34 [11956]
svejk | 33151
2019-12-17 20:22:44
[11957]
Egyébként melyik részét óráztad a fúrás előtt a fogtetőket? Mert ugye a kínai vackoknál általában nem fut semmi semmivel.
Én az ilyen tárcsáknál lepattintom a szíjterelőt és lehetőleg futterba fogom a kereket.
A fogasszíj az alakkal záró erőátvitel. Miért feszíted meg akkor. A T fogprofilból adódik, hogy muszáj a tárcsa fogárkának annyira „pontatlannak” lennie, hogy kényelmesen kifordulhasson belőle a szíj foga. Persze, hogy kottyan egy picit. A kottyanás miatt meg megfeszítik szegényt, hogy erővel záró legyen, amikor nem az. Ha alternáló mozgás esetén is kiemelt jelentőségű a pontos szinkrontartás, akkor drága szinkron szíjat kéne használni. Az olcsó T-től nem várható ez el. Akkor sem, ha a Hobbyisták megerőszakolják.
Ha csak éppenhogy feszítetted meg rendesen, akkor respect.
Igen észreveszi. Ha rendesen megfeszítem a szíjat, annyira feszegeti a motort a szíj, hogy az 5mm vastag alulapra szerelt motor szemmel láthatóan mozog, és hallatszik a gép hangján. Ha nem hiszed teszek fel róla videót.