Ha csigàt akarsz menetelni akkor modulmenetet kell vàgni (ès nem előtolást) . Modulmenetethez mindig cserekereket kell cserèlni !!( E400 , bulgàr ,romàn stb ; lehet TOS van olyan ahol nem ) tehàt ha nem tudod mit s hogyan el se kezd (kb 2-4 ora volt kicserèlni a kerekeket s ELLENŐRIZNI a menetet). Nem tudom milyen kinai eszterga az de igentesen hasonlit az E400-ra :
Adott egy kínai eszterga amin keresem a modulo előtolást. Gyakorlott szem talál tud nekem segíteni.
Az tábla három részre van osztva, balra (gondolom én) a metrikus előtolás, középen nem tudom mi, jobbra a colos. (a colost nem fotóztam). A kérdés az, hogy lát ezen a táblán valaki moduló előtolást? Azt nem értem, hogy baloldalt a metrikusnál miért ír egyszer h/mm-t utána meg h/pi-t? Ha már itt vagyunk, esetleg valaki tudja, hogy a középső részen milyen előtolás van? Sajnos nem teljesen látszik.
Köszönöm a segítséget előre is?
lovas gyula | 1876
2017-11-29 08:34:42
[40858]
Mekkora méretekben gondolkodsz? A felhasználás módja nagyban befolyásolja egy gép tervezett méretét.
Ismerem Jan Sverge-t. Fantasztikus dolgokat csinál. Hihetetlen méretű gránit asztala van. Láttam már ezt a videót, de eszembe se jutott, hogy nálam is ez lenne a megoldás. Sajnos a köszörülés esélytelen, mert nincs hozzá eszközöm. A faluban van egy síkköszörűs, de pár napja voltam nála és azt mondta, hogy annyi munkája van, hogy februárig 5 perce sincs, hogy ilyenekkel foglalkozzon.
Ezen a fórumon pont egy ilyen hántolót szedett szét valaki. Lejjebb vannak a képek, újra feltöltötte őket. http://www.practicalmachinist.com/vb/general/biax-7el-assembly-repair-198462/
Csatoltam képet a gépről. Szerintem ezt valaki már köszörülte. Nem érezni kopást a felületen. Nem akad meg semmiben a körmöm. Egy mély horony van, de nem tudom, hogy mitől lehet. Viszont ha valaki le is köszörülte előzőleg síkba, nem gondolt arra, hogy hézagoló lemezt rakjon alá. Lehet, hogy elég ha csak ezt megcsinálom és máris használható.
Üdv ! A lemezhajlítóról azét talán még elférne valahol egy kép Én műhelyképet most nem tennék fel De ez ismerős , hogy mire kétszer elmegyek valamiért ,akár meg is csinálhatom már akkor . És vannak gazdaságtalan munkák ,amit el sem vállalnak .
Szia! Tulajdonképpen én öreg léghűtéses autókat -VW bogár, busz -újítgatok,magamnak. Csak elegem volt kivárni , hogy valami célszerszámot, lehúzót.- a ziknizőhöz görgőt stb.legyártassak. Így maradt a " magad Uram,ha szolgád nincs " elv.Saját gépparkot csináltam . De ha már műszaki restaurátor vagyok ,akkor a gépek is olyanok legyenek mint egy oldtimer jármű. Így senkinek nem kell könyörögnöm. Az angolkerék görgöje nem s.k., csak a váz. Újat kell csinálnom, mert nem elég kemény.A motoros zikniző is s.k. Meg van élhajlító. meg hengerítő,meg nyújtó- zömító kicsi-nagy,homokszóró.20T prés amiket mind én csináltam.Na ,de ez Eszterga fórum.
Kösz a pontos leírást. Adott esetben egy összefüggő masszív de nem mély rozsdáról van szó. Lehet, hogy egy esztétikai hántolás is kellene és akkor olyan jól nézne ki mint az M1 maród asztala.
Köszi! Az enyém 1200rpm és talán 200 watt A fordulat az a kimenő fordulatot jelenti,sajnos ezt nem tudtam és belefaragtam egy kis servo motort ami 60v 1400 rpm. Kicseréltem a fogaskereket is benne mert a gyárival nem lehetett összerakni,és mikor bekapcsoltam csak éppen vánszorgott. Mint kiderült az eredeti motor 10500-11000 körül forog,és ez van leáttételezve. Néznem kell valami fordulatszabályzós kisebb teljesítményű gépet aminek a motorját rá tudom faragni.
Szia Laci! Igen innen vettem a Zolvik Kft-től. Akkor sárga műanyag sapka volt rajta. Két fejet adta hozzá. Gömbfejű szemhez és a homorúhoz.Teljesen cseppmentes.
Nagyon szépen köszönöm! Le is mentettem. Majd megnézem, hogy van e ilyen anyag a vastelepen.
Terv, hogy szétszedem a gépet és újra zsírozom. Eléggé ütött, kopott. A szerszám befogónak is van játéka rendesen. Igazából most fogok először életemben ilyen gépet a kezemben, ezért fogalmam sincs, hogy mi számít kopottnak és mi a normális. Majd kialakul.
Még egy 42 Voltos trafót kell kerítenem, aztán mehet a próbaüzem.
Szia! Megjöttem! Lefényképeztem. Ezt a hántolót a svájci Scintilla, majd Renz gyár szállította a Boschnak. Azóta megszünt a gyár. A fordulatszámot nem mutatja, csak a teljesítményt. Amit az interneten találtam az 0-1600 fordulat. Az enyém nem szabályzós.
Hát kérlek,meg adod a módját az biztos A 4. Képen látható olajzó (nem a piros) milyen nyomást tud? Pár napja jöttek meg a beütős olajzószemek,van amit már be is tettem a helyükre,ezeken kell majd átjuttatnom az olajat,egy kis fejet akarok majd csinállni hozzá,egy kis csövecske ami kilép egy henger alakból,cső körül O gyűrű a csővég pedig szögben elvágva.
A Bosch adattáblájáról kérhetek egy fényképet? Igazából a fordulatszámra meg a teljesítményre vagyok kíváncsi. Van nekem is egy BIAX,a régi típus,csak a motor behalt rajta, és kellene valamilyen másik motort faragnom rá.
Próbáltam lerajzolni. Remélem látható lesz. Azért, ha lehet ne laposvasból csináld.Ez egy komoly szerszám. A legjobb szerintem a rugóacél. Fecskefarkokba a lerajzolt pengét használom, egyébként pedig a cserélhető befogósat.
Van egy Bosch hántolóm is .Ugyanaz a méret.Sűrün olajozd a csúszófelületeket!Akkor egy élet meg 1 nap az élettartam.
Igen! Eltaláltad ! Budalakk Rezakril 2K . RAL 6011 Szín. Mivel a Budalakk gyártotta a rendszerváltás előtt a festékeket a szerszámgépgyáraknak ,ezért őket kérdeztem meg . Azonnal tudták, hogy mit akarok.
Most értem gépközelbe.Én úgy szoktam, hogy az AKRA motorlemosóval bekenem az egész asztalt, majd 5-8 perc múlva keményszálú müanyag kefével az egészet alaposan átsikálom. Ezután vizzel lemosom , és azonnal levegővel megszárítom. Ha marad egy-két fátyol rozsda nem probléma, mert utána , a képen látható drótkefékkel a nútot , majd az asztalnak minden részét átdolgozom. Ha kész , akkor ipari acetonnal átmosom, majd Vlis ( Barna ) koronggal P240-el átcsiszolon, hogy fénye legyen. Utána kap egy kis olajgőzt.Ez csak azt jelenti, hogy lehetvékonyan átkenem olajjal. A többi alkatrészt is hasonló eljárással csinálom. A marógép asztalnak adtam egy kis hántolást is. A szerkezeti rendbetétel az már a Biax-ra vár.Ez csak tisztasági és esztétikai rendbetétel.
Sziasztok! gondolkodom egy pici cnc eszterga építésén.. főorsó hajtásnál a 3F motor+frekiváltó kombónak van valami alternatívája? marmint úgy, hogy a pontos fordulatszám beállítható legyen.. Van egy rc modellezésben használatos kb 3KW-os BLDC motorom, esetleg megoldható annak a pontos fordulatszám állítása? Köszönöm, Péter
Nekem egy ilyenem lett nemrég. Ez egy régi modell. 42Voltos. Még nem tudtam kipróbálni, de a szerszámtartó hiányzik. Le tudnád rajzolni légyszíves, hogy milyen az a befogó, amit hozzá használsz? Gondoltam készítek hozzá, mert horror áron van. Amúgy a sima ST235 laposvas elég erős lehet a célra?
Vettem ma ilyen pigmentet, igaz nem párizsi színű, hanem "sötét ultramarin kék", de gondolom ez is jó.
Most akkor vazelin vagy műszerolaj? És az olajba tegyem a pigmentet, vagy pigmentbe az olajat? Gondolom az állaga kritikus, mert elcseppesedik ha túl híg, inkább paszta állagú kell mint folyós.
Szia! Igen az egy Biax. Az egyik leghasznosabb gép a felújításnál. A keresztszán a koreai esztergámnak a szánja.Mechanikailag készen vagyok vele , csak a vezérlést kellet átalakítani MSZ-re. Most egy MP-200M pantográf marógép az áldozat. Mindig van valami. Teszek fel képet a fényezőfülkéröl gondolat ébresztőnek. Ilyenkor is tudok festeni ha hideg van , és tiszta marad a műhely.
Köszi a tanácsot! Hát igen, kitartás is kell, nem kevés! Nekem csak kis ellenőrzésre kellene, Morse-kúpba, satöbbi. Nincsen sajnos eszközöm hozzá, hogy valódi felújításba kezdjek na meg tapasztalatom se, pedig szívesen csinálnám. De nagyon érdekes látni a képeidet!
Túl vastag?Pedig nagyon szépen vékonyan halványkékre el lehet oszlatni hengerrel,épp ezért nem gondolom hogy szivatom saját magam,de elképzelhető.Úgy vélem te sokkal tapasztaltabb vagy hántolás téren,erről az a gyönyörű márványos léc is árulkodik