Csak ez meg a főorsó csapágyat cseszi szét totálisan ! Nagy ötlet akárki csinálta ! Ezek a betétes leszúrókések NEM hagyományos csúszócsapágyas esztergákra valóak ! A cnc gépek csapágyai sokkal jobban viselik ezeket a terhelések. Ez el lehet fogadni vagy szét lehet barmolni a gépet.
Sziasztok. Megértem ezeket a 'hobbistákat'.....De ezt lehetne normálisan csinálni még kis gépen is,kevesebb idő-pénz-fáradtság ráfordításával. Az a baj tele van a net ilyen ütődöttekkel,bocs erre nem tudok mást mondani.
HJózsi | 3862
2017-12-19 10:16:39
[41134]
neki segített a csúszó mankó... de hogy mekkorát billent az első leszúrásnál a kés! Ahhoz képest a második mennyország!
Elkészítés: kitöredezett fűrésztárcsából mentett meg egy ép fogat :- ) Élezés után egy kicsit magasabbra kell fogni a tartójában.
Egyébként azon a gépen tényleg segíthet az alátámasztás, magas karcsú szánszerkezet kilógó késbefogás, így tényleg lehet zenélni. Ezzel szemben egy magyar gép gyárilag zömök szán elrendezése, négykéses késtartóval azért alkalmasabb ilyen feladatokra.
Szériánál jó, meg ott ahol van hátul T nút, de az kis asztali gépeknél ritka. Elkészítése macerás, nem is tudom hogyan élezi meg, meg újra, és hogyan köszörüli alá. Márpedig, ha egy ilyen lapkás beremeg, és kiverődik akkor vakaródzhat. Lassan fel kell találni megint a leszúrókést.
Anyám, borogass! Ez egy galambdúc. Hülyeséget csak hülyeséggel lehet korrigálni. Az eredeti késtartóját kár volt kidobni. Meg a kést is amit még a gép előző tulaja köszörült.
Mindjárt más a második leszúrás. Amúgy nagyon messze van szerintem a kés éle a késtartó lefogató csavarhoz,törekedni kellene arra hogy minnél kevesebbet lógjon ki minden irányba,mint a tokmány irányába mint a gép háta felé.
Üdv. Gépipari Szolnok 75 néven levő fórumtársunk a mester. Ő igazi profi restaurátor. Ő a Rezakril 2k-t használja.Ez a festék olaj,sav és lúg álló.De nagy figyelmet fordít az alapozásra is. A Budalakk mintatermében megkeverik neked a választott színt.
Sziasztok! E1N esztergát tart valaki otthon? Lenne pár kérdésem. Az egyik pl az lenne ,hogy hol vannak az olajzó szemek/ pontok. Köszi!
Csuhás | 6722
2017-12-18 11:41:46
[41115]
Vateráztam néhány forgácsoló recéző görgőt. Ki akartam próbálni hogy ez a profi megoldás mennyivel ad szebb eredményt mint a mángorló megoldás. Nos az első kísérletek nem igazán adtak szép eredményt. Alighanem nem tudom használni az eszközt. Eleve nem értem még az görgők beállítását. Valaki használ ilyen gyári recézőt? Ha igen írhatna róla pár szót. Ilyen az ideiglenes befogó A recézés eredményéről inkább nem raknék fel képet. :- (
Valaki tudna nekem küldeni egy rajzot, hogy a 125-ös Röhm tokmánynak milyen átmőrője van hátul a felfogatásnál és hogy hol vannak a csavarok, hány csavar van stb.? Köszönöm!
Motoros | 5070
2017-12-17 14:01:16
[41106]
Van tovább: a japán meg szerényen visszaküldte megmenetelve.
Pontosan szerintem senki nem ismeri meg valószínű csak legenda, de a lényeg hogy a múlt században a nagy ellenségeskedés idején az egyik tábor precizitásuk jegyeként büszkén elküldött egy nagyon vékony fémszálat a másiknak, aztán "postafordultával" visszakapta keresztbe (hosszába) átfúrva.
Látom éccakai műszakból tértél éppen haza:) Van pár db 1mm alatti fúróm, Neked adom őket mert én nem nagyon látom még szemüvegben sem, küldj címet és elküldöm, Te hasznát tudod venni biztosan!
forgácsolási paraméterek kiszámolásához. Könnyen meg lehet határozni pl., hogy a gépünk teljesítménye milyen fogásmélység, előtolást tesz lehetővé különféle anyagoknál. De van benne lapkaválasztó táblázat stb.
"mihez kell ez a lyukas grafit? én nem látom? " Az emberek szeretnek kalapálni, ha van kalapácsuk, fúrni ha van fúrójuk, esztergálni, ha... . Még a 2 fillérbe is fúrtak lyukat, igaz annak volt valami értelme, mert rá lehetett húzni a svájci sapka villámhárítójára.
Amikor gyorsan kell rajzolni,(sürgős munka)előfordulhat, hogy felizzik a Rotring vékony hegye. Ez nem jó a papírnak se, meg a ceruzának se. Ilyenkor, kis szivattyúval hűtőfolyadékot lehet nyomatni a lyukas grafiton át, a hegyhez.
"Mivel, hány ford/perccel esztergálok ki rézből 3mm-t, 20mm hosszan? " Hagyományos gépen ha azt mondom hogy 15 ez nem sokat jelent. Ha lehet állíts be "Z" irányra 0.1 mm fordulatonkéni előtolást, vagy kevesebbet. A 3 mm furatot 20 hosszon kiesztergálni nem egyszerű, jó gép gyakorlat és szerszám kell. Inkább ezt az egy méretet úgy készítsd ahogy a 2. verzióban írtam, hogy csak 2.9 mm átmérőt kiesztergálod 5..6 mm hosszan, amit továbbfúrsz 2.9 mm fúróval, majd dörzsárazod 3 mm-el. Sajnos ezt pár szóban leírni nehéz, sok esetben még egy részletes műveletterv sem lenne elegendő mert pl a dörzsárazás maga is komplikált ha nincs benne gyakorlatod. Ha van akkor bocs, ezt nem tudhatom. Ha csak fúróid vannak akkor használj központfúrót és utána lehetőleg olyan fúrót ami köszörült (Perfor), és végén dörzsárat.
KÖSZÖNÖM, EZ A LEGJOBB MEGOLDÁS!!! Még egy kérdés: "3 mm-es belsejűt is elkészítheted egy felfogásból a furat kiesztergálásával." Mivel, hány ford/perccel esztergálok ki rézből 3mm-t, 20mm hosszan? Csak fúrószáraim vannak. Elég merev a töve ehhez? Üdv.: Péter