Hogy mérni nem mér, az biztos.:) Mutat egy értéket. (ami lehet a..."kisnyulak" darabszáma a szép piros ketrecben, de lehet pld. a nyúlgyerekek súlyának %-os értéke a nyúlmamához viszonyítva):)
Nem kell mindig nagyot álmodni... Semmi más, mint ennek az analóg potméterskálának a digitális változata. (az enyémet nem kell(nem is lehet!) tekergetni, elég nyomigálni):)
Előzmény: Szalai György, 2017-08-10 17:25:41 [12275]
Törölt felhasználó
2017-08-10 18:06:16
[12276]
"Az ám, de mit mérhet akkor az a Power% ???" Nem tudom mit csodálkozol. Könnyen belátható, hogy manapság olyan világot élünk, hogy a kijelzők és monitorok adatai nagyrészt csak szemvényvesztés és a csicsavilág része (tisztelet a kevés kivételnek), így aztán minimális vagy éppen semmi köze nincs a valósághoz. A Hobbysta meg örül, mert szépeket lát, és elhiszi, amivel megkínálják, amit lát.:) Az jó magyar szó hogy "működik" elkeni, elfedi a sza.t, a hazugságot.
Előzmény: Szalai György, 2017-08-10 17:25:41 [12275]
Szalai György | 9490
2017-08-10 17:25:41
[12275]
Az ám, de mit mérhet akkor az a Power% ??? Hogy nem a max. fényteljesítmény százalékos értéke, azt feltételezem. Hogy nem is a max áram százalékos értéke, az meg látszik a grafikonból. Akkor meg mi az? És minek van, ha nem magától értetődő, hogy mi az? Karácsonyfadísz? Talán valami kitöltési tényező a táp valamelyik áramkörében. De az meg kit érdekel? Agyrém.
Valóban, ez magyarázat lehet. Ilyesmi százalékon a 100W-os is habog. Tehát akkor ez természetes, csupán a tápnak kellene intelligensnek lennie, hogy ezt a részt felismerje és ez alapján szabályozzon.
Régóta mérni akartam anódáramot, most sor került rá...
A K40-es lézeremről van szó, amelybe az eredeti, hiányzó 40W-os cső helyére, 50W-osat vettem/építettem be. A tápot nem cseréltem, maradt a 40W-os cső eredeti tápja az új 50W-os csőhöz.
Ezen a gépen nincs mA mérő + poti beépítve. Helyette egy nyomógombokkal fel-le léptethető anódáram beállítás,és egy %-os, digites power kijelzés van. A méréshez, egy még ma is pontos, jónak mondható GANZUNIV 3-at használtam.
Érdekes... Azt gondoltam lineáris lesz a mérés sorozat, de nem. 25 és 35% között, van egy törés az anódáram vonalamon a hevenyészett, de pontosan felvett grafikonon. Ezt a részt, 1%-onként léptetve is mértem.
motion | 606
2017-08-08 08:15:31
[12267]
Nagy sebesség (és persze ezért nagy teljesítmény is) kell hozzá. Így nincs ideje a fának bekormolódni. Ezért nem nagyon lehet nagy sebességgel pl. fényképet csinálni.
Szerintem nem kezelik semmivel. A vezérlés és a program tudja. Én is csináltam már ilyet de nem lett ennyire szép részletes és nem is égett meg csak sárgás lett.
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni Co2 lézer alkatrész vásárlásával kapcsolatban. Kis kék 5w- lézer gépem tapasztalatai után szeretnék építeni, egy nagyobb, komolyabb gépet. Tudom, hogy más világ, de ez is nagyon érdekel. Három helyen nézelődtem pl.: www.signdepot.eu , www.lasermachines.eu , alfalaser.hu 60w-os lézer teljesítményben gondolkodom. Rétegelt lemezt szeretnék vágni, max 10mm-ig, Nem tudom, hogy ez a teljesítmény megfelelő erre a célra és, hogy milyen tempóval tudja vágni? Vagy mi a határ 60w-nál? - Reci cső biztos jó választás, de SPT C6 csővel kapcsolatban, van valakinek tapasztalata? - Tápegység gondolom a teljesítményhez illő vagy van, amire ügyelni kell? - fókusz, illetve a tükrök, milyen átmérő a célszerű 20,25? - fókusz távolság, mi a jobb a kicsi, vagy a nagy? - Lézervágó fej, és tükör tartó, van valami jó típus, mert erről sehol nem írnak? - vezérlőből ezt a típust kínálják a legtöbb helyen, MPC6515, érdemes ezt választani, vagy van olcsóbb hasonló tudású? - Érdemes építeni egyszerű hűtő berendezést, vagy nem jó kísérletezni, és vegyek dobozolt egységet? Előre is köszönöm a válaszokat.
PSoft | 18591
2017-08-06 19:38:16
[12260]
Itt úgy néz ki, több lépcsőben készülnek ezek a képek.
Meg...itt is.
Az alap, talán egy ilyen 3D(mélységi) információkat is hordozó "kép" lehet.
Sziasztok! Próbálok tisztelettel bánni újként egy fórumközösséggel azzal, hogy végigolvasgatom a posztokat, vagy ha van rá lehetőség, akkor rákeresek az engem érdeklő témára, de itt most a 243 oldalt nemvolt időm végigböngészni, így hát elnézést kérek, ha unalmas témát dobok fel. Lézergravírozó lineárok, és egyén hozzáférhető, és érzékeny alkatrészek tisztítását hogyan végzitek, mivel, milyen gyakran? Köszönöm
PSoft | 18591
2017-08-03 08:59:10
[12256]
Hiába lapozod a "nagykönyvet"... Ami ott nincs leírva, az mind megvan a hobbisták fejében, gyakorlati tapasztalat formájában. Egy hobbistánál az is működhet, ami a nagykönyv szerint...nem.:)
Természetesen a CO is tud nagyon jó fotót gravírozni. Inkább a kép előkészítést kell begyakorolni. Kék laserrel nekem messze nem volt eddig olyan minőség a gravírozás, mint a CO-val. Persze még nagyon kezdő vagyok ebben, de mikor PSoft munkáit látom, azért ad rendesen motivációt...
Köszi szépen , igen ramps-os megoldással találkoztam, csak mivel egy uno es cnc shild van itthon ezért gondoltam volna ezzel megoldani "gyorsan".Az a helyzet hogy az RDworks-os dolog fogott meg, hogy mennyivel optimalizáltabb a lézer vezérlése, de mivel nekunk nano2 panel van es nem ruida ezert gondolkodtam az uno-ban.Ami igazan zavar, hogy a fotokat szerintem nem tul szépen csinalja meg, persze ez lehet az én hiányos tudásom hibája is persze.Vagy ne is akarjak szep fotot gravirozni co2-vel.Arra inkabb a dioda laser képes?
Amikor ajánlottad, a kék laser esetében volt, arra írtam, hogy eltúlzott oda egy Mega, elég az UNO, árban is csak a harmada. A CO esetében pedig összetettebb a dolog, oda is elég lenne UNO, de itt már sok esetben többet várunk el, legyen kijelző, víz hőmérséklet figyelés, stb.. így inkább a Mega a jó választás.
Egyszer nagyon régen már ez itt téma volt a fórumon, itt van egy komplett leírás hozzá:
Mintha ezt ajánlottam volna már az elején. A legjobb az Arduino DUE lenne mert sokkal gyorsabb, de a feszültségszintek miatt nem kompatibilis a ramps 1.4-el Ahhoz a RAMPS-FD kell amivel igen csak gyors gépet lehet összehozni.
Első lépésként el kellene döntened, hogy szeretnél-e független potméteres lézer teljesítmény beállítási lehetőséget, vagy ezt csak a kiadott PWM jellel akarod megoldani. Ezután lehet konkrét kapcsolási rajzot adni neked, és persze egy fotó se ártana, hogy éppen a te csövedhez milyen bementi verziójú lézer tápod van (általában 6 db csatlakozópontos szokott lenni).
Szevasztok, a 40w-os co2 laser arduinos bekötése megvan valakinek? Uno+cnc Shield van 2 motorvezérlővel.Egy korrekt kapcsolási rajzot szeretnék kérni, ha van valakinek, esetleg fotok is jol jönnének, mellé ne nyúljak.
Egyre kell vigyázni, a driver panelen a végállás kapcsolók csatlakozóját véletlen fordítva teszed rá akkor az 5 voltos stabilizátor IC azonnal elszáll. és akkor cserélni kell az ardunino panelben a tápcsatlakozó melletti alkatrészt. Én alapból beépítettem egy kapcsolóüzemű DC DC invertert és így DC 5-40 voltig bármiről üzemeltethető.