Gyorsított felvételben jó, de valóságban nem látsz semmit Főleg az enyémen mert nem átlátszó a búra, bár éppen le lehet venni, mert a sima LED lámpa fénye nem bántja a gyantát, és a nagyon erős UV ellen is jó a szemüveg, de nem olyan látványos mint az FDM ahol rajzolja a rétegeket.
Nem olyan rossz a mechanikai tulajdonsága. Olyan mint az epoxi. Kemény, erős, és van több féle, ami direkt nagyszilárdságú, vagy akár rugalmas anyag is.
Persze anyag választék az jobb a szálashoz és olcsóbb.
Nekem van mindkettő. Van amire jó, de csak azért hogy szép legyen a felülete az olyan nyomtatásoknak ahol nem számít, arra felesleges. Szerintem nem mindenkinek érdemes a gyantást vennie, csak akinek specifikusan tényleg jobb. Ékszerészek, fogászok, vagy ha maketteket nyomtatsz ott jól jön a felületi minőség.
Én precíz mechanikák nyomtatása miatt vettem, de amit 0.2-es fúvókával nyomtattam, na azt az UV gyantás nyomtató is épp hogy csak ki tudta nyögni.
Szóval akinek mechanikára kell, illetve nagyobb dolgokra annak nem ajánlom. Főleg hogy több a macera meg a trutyi a gyantás nyomtatóval. A költségeket nem számolva, mert ilyen kicsi dolgoknál nagyon kevés gyantát szoktam használni, elhanyagolható az ára.
Színek korlátlanul vannak, még jobb is mint a filamnet, mert van pigment készlet, aztán olyan színt keversz neki amilyet akarsz.
Már egyre több szín van a gyantából. Mivel a gyanta elég költséges, így inkább a kisebb tárgyakat érdemes ezzel csinálni, ott számít igazán a felbontás, a nagyobbakat olcsóbb a szálas nyomtatóval. Nekem egyre jobban tetszik, csak nem szeretném a fejem a falba verni, hogy megveszem és 3 hónap múlva ugyanaz már fél áron van. Most 1 iter gyantával együtt a Photon már 248 euró, EU raktárból, tehát semmi plusz költség és 1 hét alatt meg is jön. De az ünnepek előtt nem vennék.
Valahol olvastam, hogy az UV gyantásoknak sokkal jobb a felbontása (részletgazdagabb tárgy készíthető), de nagyon szegényes a gyanta választék (színben és fajtában is) és ami kapható annak kicsi a mechanikai ellenállása. Szálakból pedig jó a kínálat színben és mechanikai tulajdonságokban is.
Ma osztotta meg valaki a facebookon a 2 nyomtató közötti különbséget. Az első az sima szálas nyomtatóval készült, a második pedig UV Lcd-s nyumtatóval. Érdemes elgondolkodni már rajta, egyre lejjebb megy az ára, Persze nem ajánlott most karácsony előtt, mert tuti jövő márciusra még 30-40%-ot esik.
Hirtelen felindulásból két süti kiszúrót. Jól sikerültek, csak egy használható recept is kéne... A télapó pl. tök jól nézett ki mézeskalács tésztából, de sütés közben átalakult Michelin babává.
Már többször látom, hogy nem a fórum lehetőségeit használod a linkek beillesztésére. Tiszteld meg annyival a segítőket, hogy a jövőben odafigyelsz erre. Mikor írod az üzenetet ott van az URL beillesztésének a lehetősége. Ha valamit nem értesz, ott van a SEGÍTSÉG is, de ha még így sem érthetős, akkor kérdezz és segítünk.
Előzmény: Jordan Gabor, 2019-12-08 18:21:05 [24289]
PSoft | 18592
2019-12-08 18:42:47
[24291]
A 12V-os táp, nálam is feljebb van húzva.(~14-15V) Kb. 1 hete cseréltem a Geeetech "eredeti" A4988 meghajtóit("X"-"Y" tengely) DRV8825-re. Lényegesen csendesebb lett a hajtás és minőségi javulás is látható a nyomatokon. Ma délután mégis csak megcsináltam a két meghajtón a Fast Decay átkötést. Úgy van ahogy írod, kicsit "hangosabbak" lettek mint előtte, de nem zavaró az A4988-hoz viszonyítva.(a hang, azoknál sem zavart) Cserébe, -egy tesztet nézve- kicsit megint javult a felület minősége.
Akkor lehet a meghajtókat 24V-ról hajtani? Azt tudom, hogy pl. a DRV8825 ic maga, az bőven tudja, sőt sokkal magasabb feszen is megy, de úgy tudtam a nyomtatók vezérlőboardja úgy van kialakítva, hogy 12V kell a meghajtóknak. Ezek szerint ezt benéztem.
Egyébként tudom, hogy a TMC meghajtók fet nyitott ellenállása nem túl jó, ha jól tudom a kis hűtést amit fel lehet ragasztani meg is kell fújni kicsit. Viszont legalább ezek a modulok IC hassal felfelé vannak, jobban lehet hűteni. Gondolom ezért, mert muszály.
24Vról ugyanazt a motort meghajtva kevesebb ideig lesz nyitva a meghajtó fet, de az effektív motor áram ugyan annyi kell legyen ugyan ahhoz a nyomatékhoz szerintem.
Hello, Már rendeltem ilyet: https://www.ebay.com/itm/Clone-Re-Arm-32-Bit-Mother-Board-Ramps-1-5-And-12864-Lcd-Display-With-Tmc22-J9J7/233302407472?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649 Valami klón TMC22xx van bennük. Ha nem menne, van itthon A4xxx és DRV8825 is egy pár más projektből maradt. ÜDV JG
13,5V-ról (a 12V-os tápot feljebb állítottam). 1,6V @ 2,1A Nema23 és 4,8V @ 1,5A Nema17-es motorokat használok. A lépéshibát úgy detektáltam, hogy mikroléptettem a motort és közben lehetett hallani valamint látni is, hogy néha nagyot "lép" a motor néha pedig nem is "lép". Az extrúdernél is hasonló volt a helyzet. A fast decay hátrányának mondanám, hogy hangosabbak lettek a motorok, de valamit valamiért.
A régi szériás Tmck 2100..2208..2130 jobban dolgoznak 24v rol mert a motor áram fele lesz mind 12v on a probléma oka az belsö áram limit védelem tilt nagyobb áram impulzusoknál ez teljes mozgási hibákhoz vezet RMS 1,2A max régi tipusoknál igy az áram védelem maxra van álitva nincs több ez legtöbb kis nyomtatónál is 1,5...1,7A kell ne legyen probléma nagyobb sebesség vagy gyorsulásnál! A az kis RMS fö okozója rossz paraméterű fet hid rejti a félvezető belső ellenállása (rdson) ha ez nagy elfüti a vezérlő disszidál de kapcsolási idö is megnő lépési valós időzítésekben is megjelenik! Diohéjastol lényege...
Előzmény: Jordan Gabor, 2019-12-08 16:19:50 [24273]
szf | 4419
2019-12-08 17:24:53
[24283]
Csak érdekességképpen. Letöröltem a Cura-kat. Telepítettem a 3.6-ot és a 4.4 is . Mindegyik felvette a korábbi beállításokat. De honnan?
Törölt felhasználó
2019-12-08 17:14:55
[24282]
Mielőt döntenél tmc ne siesd el... Nema17 legjobb választás tmc2209 5$/db Régi tipusokat nem érdemes veszödni 2100..2130...2208 nagy rsd_on miat ! nama23 ra 5160..61
Előzmény: Jordan Gabor, 2019-12-08 16:19:50 [24273]
keri | 14033
2019-12-08 16:54:31
[24281]
3.6-ost javaslom. Gyorsabban fut és jobb az egész.
Csak pla tutam edig tesztelni bme280 szenzor van benne kültéren de a pára tartalom totál kiakad igy összi idöbe Pla valószínű frankon felveszi a párát az vágja át valószínű a mérést (átszelőzö doboz kivitel).... Többi anyagra köszi az infot!
Őőő, ígérem egy időre kifogyok lassan a kérdésekből, de még nema17 motorokat akartam rendelni és iszonyat sokféle van. Nyilván.
TMC meghajtó lesz.Az asztal 220x220, XY szíj, Z 2 oldalon lead screw sárgaréz csúszó anyával. Ami a leginkább elterjedt asszem. Kb. 2500tól kb. 10ig látok, de nem tudom mit érdemes. Feleslegesen nem akarok drágábbat venni mint kell, de a legdrágább kidobni ami alkalmatlan.
Szóval van valami javaslatotok?
Ja, és 24V asztal is kellene még. Ezzel ígérem már megvagyok jó ideig
Jól gondolom, hogy veszek 24V kb. 200W tápot, arról hajtom a fűtéseket, a motor meghajtásoknat meg egy stepdown-al vagy külön 12V 4-5A táppal, mert azok nem szeretik a 24V-ot ? Köszönöm,
ÜDV JG
morvfer7 | 2561
2019-12-08 15:51:42
[24272]
szerintem a fej lehet bedugulva és keveset tol ki.
Egy kedves ismerősömnek csináltam 3 éve a kerítés oszlopaira figurás végdugót. Direkt teszt céljából fekete PLA, ABS, Petg. Mindegyik 100%-os kitöltéssel készült egyik sem különleges anyag azaz nem UV állónak készült.
PLA: ha nem nyúlsz hozzá akkor semmi baja, erősebb fizikai vizsgálatra a külső réteg lemorzsolható a déli oldalon.Erősen kifakult. ABS: első év után kuka. Petg: mind a mai napig szilárd kicsit megfakult.
Mivel te már dolgoztál abs /petg vel igy téged kérdezlek mert az érdekel valoságba hogy viselkedik kültéri megoldásra Uv...viz..hideg jol türi)keresek könnyen kezelhető müanyag fajtás pl abstöl kezelhetöbet! Mit javasolsz?
én átforrasztottam fast decay módba az IC-ket, javított a minőségen, igazából megszüntette a felületi hibákat. Vagy ezt vagy a diódás módszert szokták használni DRV8825-nél. A diódással annyi a bajom, hogy a diódákon esik némi feszültség. Ha van tartakék meghajtód érdemes kipróbálni.
Elővettem ma a Cura 3.4.1-et. Petg-vel kellene nyomtatnom de nem szép. Adott rétegen a vonalak nem érnek össze még egy minimális átfedés sincsen.A külső vonal teljesen lehámozható a tárgy oldaláról. Tudom, hogy ezt valahol be lehet állítani de nem találom. Esetleg valaki?
szf | 4419
2019-12-08 10:48:36
[24261]
Én kezdetek óta 24V-os rendszert használok. A sokkalta jobb a nézése meg persze a járása....