Az én verzióm ... Gondolom egyértelműen új tengelyt kell készíteni . Akkor ugye kézenfekvő hogy maradjon a zsugorkötés . De ha valami oknál fogva elbacódna a méret , akkor meg kell próbálni a ragasztást
Mindig az igényeknek megfelelő ragasztót választok ( Loctite , Nicro Loc(k?) A résmérethez és az elérendő szilárdságnak megfelelően választom a viszkozitást. Régen sláger volt a Loctite 270 és a kisebb résmérethez a 603,638 stb . Ha kicsi a rés akkor kis viszkozítás kell . De nagy réshez nagy de ilyenkor általában kisebb szilárdság. A Loctite kikeményedése levegőmentes közegben a fém ( vas ) ionok hatására jön létre . Alu , horganyzott , rozsdamentes, saválló esetben célszerű az aktivátor bevetése. Télen ( a vaskályha óvatos használatával) 15 perces kikeményedést is provokálok . Nem szoktam csalódni .... ( van olyan Loctite-m amit 1974 ben gyártottak és működik )
Ha én bele vau-vau-zhatok, három lépésből oldanám meg: 1. Szakirodalom elővesz, megtanulmányoz, agyal, dönt ! 2. Sör elővesz, kupaktalanít, dönt ! 3. A ragasztás egyszerűbb, a gondolkodás halála a tett, dönt! (bocs...)
Kettőt legalább (marékkal). Már tettem a hegesztősbe , kaptam is rendesen Egyelőre zártszelvényt csináltam szögvasból . 90x90 + 80x80= 90x90xkb10 zártszelvény , szögvas van , igaz dirib darab ... Egy 3,5x1,8 méteres dupla zártszelvény keret lesz . Ha nem nagyon látszik a görbesége akkor tehetek képet , ha összeállítottam .
Járt utat járatlanért.. Azt csak Te tudod, hogy urik-e nálad az a bizonyos "tű". Az én tapasztalatom: ipari körülmények mellett is tökéletes a ragasztás,kiváltható a zsugorkötés is.
Úgy három éve készítettem a képeken látható törött tengely helyett, egy "megerősített" kivitelt.
A tengely végén a fogaskerék, zsugorkötéssel volt eredetileg. Zsugorkötéssel raktam az új, megerősített tengely végére a régi kereket is, tökéletes lett.:) Most... El kéne követnem egy másik ugyanilyen hajtásnál, ugyanezt a tengely cserét/megerősítést.
Ragasztani talán, egyszerűbb volna... Ragasszak, vagy...maradjon a már jól bevált zsugorkötés?
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2018-01-03 17:00:48 [41498]
J-Steel | 1721
2018-01-03 18:37:23
[41505]
Tennél fel képet arról amire elnyomtál egy marék elektródát?
Ha valamit meghegesztek azt ránézéssel tudom ellenőrizni . Ismerem a technológiát , és nincsen aranyárban . Hobbi körülmények között sokszor előfordul hogy az ember alakítgatja átépíti a csinálmányát . Itt nem hátrány egy oldható csavaros kötés . Az ünnepek alatt elnyomtam két marék 4 es elektródát , ragasztani kellett volna ? Jó ha nem használok minden maradék vackot akkor vehettem volna 6 száll 90x90x5 zártszelvényt is ... Elhiszem hogy jó a ragasztás ,betartva a megfelelő technológiát . (technokol rapidot használtam is sokat )
Te kivétel vagy, és nem vagy rigolyás, követed a technika állását...ritkaság. A gyakoribb az, hogy valahol beragad a tű.
sastas | 1222
2018-01-03 17:27:39
[41499]
Ha nem hadititok, mivel ragasztasz? 638-al vagy valamilyen másfélét használsz?
ANTAL GÁBOR | 4682
2018-01-03 17:00:48
[41498]
No meg én ( Már legalább 10-12 hozzászólásban propagáltam a ragasztást ) Abból kell kiindulni hogy Tau = 25 N/ mm2 No és ha a delikvens veszi a fáradságot és kiszámolja akkor fog megdöbbenni ( hogy a szokványos csapágylehúzó semmire sem való egy pl 30 hosszon felragasztott 25 ös agy - hüvely kapcsolatnál mert egy Zsigulit lazán felemel és ennek megfelelően igencsak csavarható )
Én 73' ban még diákként "szoktam rá "
Én MINDENT ragasztok ( csak még a blaskát nem találtam fel amivel jelezném hogy ragasztva van ( mondjuk 8 év múlva kell szétszedni... az szopás ) A korábban épített mágneses szeparátoraim mágnesei is ragasztva voltak ( ott HÚZÓ igénybevétellel is jött a 25 N/mm2 ) ( gyengébbek kedvéért ez kb 250 kp /cm2 ami egy 50*50 es mágnesnél 25 cm2 vagyis több mint 6 tonna !!)
Az a baj a ragasztással, hogy (ahogy az adatlapon is látszódik) 180 C körül gyengül a kötés. Ha hegeszteni kell a ragasztott darabot, akkor azt már nem lehet, míg egy zsugorítottat lehet. Én most kezdek rákapni. Az előnye a hátránya: Ha valamit elrontottam, akkor felmelegítem és leveszem.
Nem látni az adatlapodon a korodat, de tippelek, már lehet 60 fölött jársz. Ezt a ragasztós izét az idősebb generáció valamiért elutasítja, azt mondják, hogy ragasszanak a cipészek, meg a tapétások, pedig nincsen igazuk, mert sokkal gyorsabb és olyan mintha odahegesztették volna. Talán a Varsányi volt itt a fórumon aki propagálta anno, és igaza volt.
Sokszor kell készítenem hasonló javításokat. Zsugor kötéssel szoktam megoldani, a persely külső átmérőjét nagyobbra hagyom ,és a helyén simítom. Az említett esetben 0,05 fedést alkalmaznák, a perselyt felmelegítve, ha jó a hőfok a persely ráesik a tengelyre, ha kihűl nagyon keményen rászorul.
Csuhás | 6744
2018-01-03 07:41:35
[41491]
Igen, így készítettem volna én is. Esetleg elgondolkoztam volna hogy a hüvelyt kúposra esztergálom, vagy kúpos dörzsárral simítom, és a menetes orsóra is kúpot esztergálok. Majd jöhet a ragasztás és a külső felület készre esztergálása.
A dörzsárazás és a furatesztergályozás mint macerásabb művelet elmaradhat akár. A tokmányodnak jól kell futni, de ez amúgy is alap. Tehát elsőnek elkészítem a perselyt amibe csak simán központozás után befúrom a 6-os furatot fúróval, tehát semmi dörzsár, meg furatkés. Ha nem lesz tengelyes az sem gond, az átmérő sem, ha 6.1 mm lesz az is jó. A külső átmérőt kb 9,5 mm-re veszem, és levágom fűrésszel. Aztán befogom a trapézorsót a tokmányba (ami fut). Én nem szoktam közvetlenül megfogni, hanem az orsót 0.2 mm vastag lágy vörösréz lemezből készült hajlított "persellyel" fogom be, de ennek nincsen külön jelentősége. A vége átmérőt leesztergálom úgy hogy az elkészült alkatrész viszonylag könnyen rámenjen. Aztán ráragasztom Loctite 638-al ahol a résméret elérheti a 0.25 mm-t is !!! Ezért nem kell eddig semmi pontosság. Aztán ha megfogta akkor a külső átmérőt leesztergálom a 8 mm-re...na itt már fontos lehet akár a mikró is, de ha megvan a rámenő kuplung akkor azt próbának használom, ..húzósan menjen rá. Végül felhúzom a vége síkot. Ha nem fut a tokmányod jól az sem gond, de az egy másik történet.
A külső átmérőt csak nagyolod ,elkészíted a pontos furatot . Levágod , leoldalazod . Volt szó nemrég esztergatüskékről . Na azokon lehet furatot felfogni , és a külső átmérőt felszabályozni . Gyakorlásnak is jó ,nem sokat számít ha nem sikerül A dörzsár nem javít furat központosságot , csak pontos furatméretet ad .
Szerintem ha jól csinál mindent az ember akkor a furat futni fog a külső átmérővel,ha valami miatt nem akkor valami hibát követsz el. Én lehet hogy a kölső átmérőt utóljára szedtem volna le,puhapofával megfogva finoman az orsót.
Volt egy trapézmenetes tengelyem, aminek a szára (ahova a motort csatlakoztatom) ütött, illetve a felületen benyomódások voltak. Leesztergáltam 8-ről 6 mm-re, és tettem rá egy hüvelyt, hogy az átmérő maradjon a régi. A hüvelyt Loctite 648-cal ragasztottam fel. Elmondom, hogy hogyan csináltam a hüvelyt, mert lehet nem voltak helyesek a lépések, érdekelne mások véleménye. Tehát amire szükségem volt egy D8x40mm-es hüvely amelyben 6-os furat van, hogy a leesztergált trapézvégre felrakjam.
- Levágtam egy d=15mm anyagból 40+30mm-es darabot. Ez volt kéznél - Befogtam a tokmányba a 30mm-es részen - leoldalaztam és 2mm-es központfúróval befúrtam. - félcsúccsal megtámasztottam, és leátmérőztem 8mm-re - Ezután befúrtam 5mm-es csigafúróval - 5,8-assal felbővítettem - 6mm-es H8-as dörzsárral csúcsra feltámasztva igazítottam. - Ezután leszúrtam flexxel (mert a gépem erre nem való)
Valahol azt olvastam, hogy a fúrás és dörzsárazás után nem lesz koncentrikus a külsö átmérő és a belső furat. Ki hogyan csinálta volna a hüvelyt?
Vetesi75 | 1718
2018-01-02 22:40:39
[41485]
Nem is a menet szokott számottevően kopni, hanem a spiráltárcsát központosító dolgok.
El lettél utasítva ??? Ha Szurdokpüspöki a szállítási cím akkor megérkezett Dec 31-én 16:39-kor csak nem lett feldolgozva ... Nagyobb szerszámgépes cégek nem dolgoztak a két ünnep között ...
A rugós tokmánykulcs akkor is átok tud lenni, mikor műszakban szériánál már 300-adjára kulcsolod a tokmányt. Volt olyan melóhelyem, ahol XY feljebbvaló ragaszkodott hozzá, erre a megoldás egy rugó nélküli, "nem publikus" másodpéldány lett. A rugósat meg kiakasztottuk a sebváltó karokra dísznek, hogy minél jobban szem előtt legyen... Biztosra veszem, hogy aki ezt kitalálta, ill. ragaszkodik hozzá, az még soha sem verte le a könyökét a késtartó csavarjával, a dióból könnyedén kicsúszó tokmánykulcs miatt!
A nyáron megleptek minket egy új Tos tokmánnyal. Tanulónak egyetemes esztergára feladat kiadva, megbeszélve, - hagyom érvényesülni, megyek én is a dolgomra. Kis időre rá arra járok, minden ok., közben nézem a kis asztalon árválkodó rugót is. Észrevette. Kérdezi: Vissza tegyem? Mondom: Szerintem felesleges. (Ha visszateszi, akkor a következő odakerülő dolgozó veszi le, ráadásul a benn felejtett tokmánykulcs sem engedi a védőburkolat lecsukását.)
Egy P_CBN_180-ast szeretnék postán megkapni. Az a bajom, hogy a weboldalon lévő "kapcsolatfelvételt" a múltkor kitöltöttem, de nem kerestek meg árajánlattal. Pedig nagyon szeretném megvenni az emlíetett korongot.
Így van, senki se csináljon ilyet! Énnekem sem szabad!
A tokmányvédő különösen jó, ha az ember nagy átmérőjű de keskeny öntöttvas tárcsát forgácsol, mert a felfelé repkedő szemcsék nekicsapódnak a tokmányvédőnek, így nem az ember arcában landol.
Ezt azért nem javasolnám követendő példának ... még akkor sem, ha a hobbista műhelyét nem látogatják munkavédelmisek ... a rugótlanítás még hagyján ...
Szabályokról, egy kis kitérő. Jó példa a rugós tokmánykulcs. Gyárilag adták a HBM esztergámhoz. Amikor fordított pofára cserélek kész rémálom, mert folyon ki kell venni, hogy a kezemet forgassam. Ezért tegnapelőtt megelégeltem és leflexeltem róla a csövet és rugót. Mostmár bent marad a tokmányban és kénylemesebb forgatni. A gépen egyébként van gyárilag tokmányvédő, ami gyátolja az indítást, ha nincs lecsukva. Más kérdés, hogy kiiktattam, amikor frekiváltót tettem rá.
jani300 | 12282
2018-01-02 14:18:55
[41472]
Be kell tartani a szabályokat ! De még használatban nem láttam soha .
Miért van az, hogy az esztergályos balkézzel nyúl át a tokmány felett, amikor reszelővel élletörést végez? Ha a tokmánypofák kiállnak, nagy a valószínűsége, hogy megüti a kezét. Ha jobb kézzel nyúlna mögé. akkor kissebb lenne a kockázat, nem?
mematyi | 288
2018-01-02 12:39:23
[41465]
Egyszer én is összefutottam egy ilyennel, az legalább 0.5mm-t ütött, igaz, kaptam, nem vettem. Kellett kis idő, mire rájöttem azért, mert 3 pofásként 4pofásba való normál pofák voltak beletéve. Gyári ford. pofájával tizeden belül van, pedig nagyon kopott.
Nem is olyan rég szintén TOS tokmánnyal küzdött az egyik fórumtársunk, annak sem sikerült a szabályozás, és eladta, ha netán te vetted meg akkor meg van a hiba. Komolyra fordítva a szót,ha a spirálmenet hibás akkor a tokmány futását nem lehet beállítani pontosra, minden átmérőn más és más ütést fogsz mérni.