Éjjel sikerült a meshmixer-rel megoldanom. Direkt nem egyenes függőleges elvágást csináltam, nehogy felmerüljön a csalás lehetősége. Esztétikai hibákkal nem foglalkoztam.
A képeken, még nem a végleges megoldás látható. Kapott még a ragasztott parafa kívülről egy szilikon réteget. Gyakorlatilag "áthúztam" a felületét szilikon pasztával.(FBS) Így, az amúgy sérülékeny parafának van egy viszonylag jó, mechanikai védelme is.
DC-DC konverter nem alkalmazható feszültség szabályzásra, mivel a benne lévő vezérlés megpróbálja minden áron fenntartani a gyárilag beállított kimeneti feszültséget.
PWM kimenet van a ventilátor szabályzására: Pl: ha 24V PWM és 12V ventit akarsz használni akkor: Venti adatlapja szerint (Vagy megméred 12V mennyi áramot vesz fel) Kiszámolod R=U/I R az ellenállás értéke ohmban, U a feszültség voltban, I az áramerősség amperban.
Megkapod az ellenállás értékét.
Ellenállás teljesítménye: P = U × I, ahol P a terjesítmény wattban, U a feszültség voltban, I az áramerősség amperban.
A kapott értékű ellenállást sorba kötöd a ventilátoroddal.
"12V üzemel a gépem és csak 24V ventim volt így tettem egy DC-DC feszültség növelőt a ventillátor kimenetére és ez miatt nem tudom szabályozni a ventillátor fordulatszámát."
Nekem pont fordított a dolog, csak a végeredmény ugyanaz: 24V-os a gépem és 12V-os ventilátort szeretnék használni tárgyhűtőnek. DC-DC konvertert alkalmaznék. Facebook csoportban írták korábban a bekötést. Táp 24V +- a konverter +- bemenetre. Ventilátor + a konverter + kimenetre. Ventilátor - az alaplapi eredeti - -ra, mert ezt szaggatja a gép, így állít fordulatszámot.
Gyakorlatban csak a teljes fordulatszámon megy a ventilátorom, esetleg 98%-ig lehet csökkenteni, alatta megáll. Érzem, hogy pulzál, lüktet a kezemben, mégsem megy... Szerintetek mi a megoldás?
Üdv, kellemes ünnepeket. Látom pesti vagy igy talán érdekes lehet számodra, illetve bárkinek aki könnyen el tudja érni az ujpesti piacot. Csak csütortökön és pénteken árusitanak ebböl a termékből, kifogástalan árut, tényleg nagyon finom és meglepően olcsó áron Földszinten ha liftel mész a liftböl kilépve egyenesen az utolsó előtti sorig ott balra az utolsó asztal, szintén bal oldalon. HA többet veszel 3-4 kg, kb 1200-1300 ft / kg.
Ha mindenki nyomizgat, gondoltam Én is. Egy prémium filamentet próbáltam ki gyorsan reggel. A lányom szerint limitált szériás, de majd még kell neki egy kis utó kezelés. A beállítások egyelőre titkosak.
Az extrudálás nem vesz ki sok energiát arányaiban a fűrőblokk hőtehetetlenségéhez képest.
Előzmény: Szalai György, 2019-12-27 06:52:07 [24515]
PSoft | 18688
2019-12-27 10:09:15
[24517]
„lehetséges a túlhűtés...”
Szerintem, lehetséges a túlhűtés. Ha nem tudod elektronikusan szabályozni a ventilátor fordulatát, akkor próbáld mechanikusan szabályozni a szállított levegőmennyiséget. Próbára tegyél egy fojtást a szívó oldalra...takard le valamivel a szívó oldal egy részét.
Lenne egy kérdésem Tettem plusz egy ventillátort anyag hütésnak, lehetséges a túlhűtés és ez miatt nem tapad össze a réteg?
12V üzemel a gépem és csak 24V ventim volt így tettem egy DC-DC feszültség növelőt a ventillátor kimenetére és ez miatt nem tudom szabályozni a ventillátor fordulatszámát.
Egy tesztkocka "gyártás" közben. 1.kép És a mutatott/látott hőfokok... -Az indulás, első réteg 220°C, 2.kép 60 perces "nagyításban". -Később, már 205°C (összes többi réteg) 3.kép 30 perces nagyításban. -Megint kicsit később, 4.kép 1 perces nagyításban.
Mai észrevétel... Amit ugye, a legritkábban kukucskál az ember. Még jobb is az extruder hőntartása, mint tegnap írtam. Már csak azt kéne megmérni fizikálisan is, hogy az a 205°C valóban annyi-e. De...annyira nincs is jelentősége.:)
Előzmény: Szalai György, 2019-12-26 13:04:53 [24509]
Szalai György | 9544
2019-12-26 13:04:53
[24509]
Hát, ettől több ingadozásra számítottam, amikor a hőfok szabályzás nem tudja előre, hogy a következő pillanatban épp mekkora sebességgel tolod bele a szálat. Vagy itt pont nem csinált semmit?
A tegnapelőtti "hibamentes" szakasz, amikor hőfoktúllépés után újraindítottam és beállt a beállított 205°C-ra. Ott még nem is figyeltem annyira, de szerintem nagyobb volt a lengése 205°C körül is, mint tegnap a termisztorcsere után. Majd, csinálok egy nagyobb "t" felbontású(1 perc) fotót is, ha érdekel.
Előzmény: Szalai György, 2019-12-26 08:20:05 [24506]
Szalai György | 9544
2019-12-26 08:20:05
[24506]
Szívesen megnéznék egy hibamentes T/t grafikont összehasonlításképpen a hibásakkal.
Fekete, Herz-es PLA. Ma talán, megint jobb lett kicsivel a minőség. A hardver egyenlőre maradt, csak itt-ott...finomhangolgattam kicsit.
PSoft | 18688
2019-12-25 21:59:43
[24502]
Én a Repetier-ben, két helyen is látom.
-A főképernyőn a legalsó sávban mindig látható. és... -Fent, a "kézi vezérlés" fülre kattintva is látható. Itt egyébként, menet közben is állítható/hangolható jópár paraméter.
Az kiváló, de honnan látod? Nekem csak egész fokokat ír ki, elég stabil 1foknál nem volt nagyobb eltérésem. Amúgy szerintem nyomtatási minőségbe ez már nem szól bele.
Amíg nem volt hőszigetelve a fej, és beindult a ventilátor mindig esett 2-3fokot mire rákompenzált, az sem látszott.
Túlságosan nem szoktam ezzel foglalkozni M303 aztán beírom az értéket amit kidob.
Egy M3-as lapos fejű csavar rögzíti a furatban a termisztort a kivezetéseinél fogva, a képen látható módon.
Ha már fej hőfok a téma... PID "hangolás"? Kinél, milyen tartományban mozog a beállított érték? Nálam most max. +- 0,5°C az ingadozás. Úgy gondolom, ez jó lehet. Jól gondolom?
Régebbi fejekben nem volt rögzítve, csak simán bedugtuk és működött. Ilyen ingadozásokat nem produkált. Egyedül a kicsúszás ellen volt érdemes biztosítani, úgy hogy kapton szalaggal összekötöztem a fűtőpatron vezetékével.
Köszönöm mindenkinek a segítséget! A termisztor csere, megoldotta a problémát. No persze az is hozzátartozik...nem ült stabilan a termisztor a furatban, fel volt lazulva a rögzítő csavarja. Elképzelhető, hogy a kocsi/fej "X" irányú dinamikus mozgása miatt, "vándorolt" valamennyit a fészkében. Lehet, a rögzítés stabilizálása is elég lett volna, de... Most, kapott egy új termisztort, friss pasztával és most a rögzítése is stabil.
Nekem is volt ilyen hőmérséklet ingadozás, hibaüzenettel leállás az fej hőmérséklet miatt. Nálam az extruder mellett van egy kis panel, ráforrasztva egy NYÁK-ba való sorkapocs és az volt kontakthibás. A sorkapocs egyébként olcsó Lomex-ből való volt és később más kapcsolásban is rosszul viselkedett... Volt, hogy azt hittem nem húztam meg eléggé a sorkapocs csavarját, megtört a kábel, elromlott az NTC. Mindent kicseréltem, végül csak a sorkapocs maradt. És persze az volt a bűnös.