A ellenállásából kiindulva elmondható, hogy ez egy alacsony feszültségű, nagy áramú motor. Az ohm törvénybe beírva, már 10V-nál is 25A folyik az egyes tekercseken (az áram a feszültséggel egyenesen arányos). A feszültség megállapításához elöször az áramot kell kitalálni. Ehhez viszont ki kell nyitnod a motort, és meg kell mérned a tekercselésre használt huzalok keresztmetszetét. Itt van néhány érték, amely a szigetelt vörösréz vezetékek megengedhető terhelésére vonatkozik: 0,5mm² max 7,5A 0,75mm² max 9A 1mm² max 11A 1,5mm² max 14A 2,5mm² max 20A 4mm² max 25A 6mm² max 31A ha meg van a keresztmetszet meg van az ahoz tartozó maximális áram is, ebből pedig könnyen kiszámítható a maximális feszültség. Ha köztes keresztmetszet méreted van, akkor figyelj arra is, hogy a keresztmetszet/áram nem lineárisan növekszik.
n/a (inaktív)
2005-04-19 11:09:00
[8]
Sajnos ha nem találsz adatot a Netten, akkor csak a kisérlet marad (feltételezem nem szívesen szednéd szét). Ha van rá lehetőséged kapcsolj rá változtatható DC feszültséget, úgy, hogy legalább 2 db féltekercs legyen gerjesztve. Külömböző áramokat beállítva tesztelni kellene a melegedést 1-1h-án keresztül. Ha elérted a kb. 60°-ot, akkor ez a max áram amivel javasolt hajtatni. Az alapfesze U=I×R és ez alapján a javasolt táp Ut=4×U. A többi finomhangolás dolga.
Sziasztok! Kellene egy kis segítség. Van egy "Sigma Instruments model:20-4247td200-f044" tipusú léptetőmotorom ami 4 tekerccsel rendelkezik 6 kivezetése van és 0.4ohm/tekercs ellenállása van.Az átmérője:105mm,hossza:120mm.
A kérdésem az lenne:Mekkora feszültséget lehet ráengedni egy ekkora motorra és vajon hány amperig lehet elmenni a beállításoknál?
Köszönöm a segítséged és nemsokára elkészülök a mechanikával, melyeket a Te CD-d alapján készítek. Eddig OK! Ha elkészülök utána szeretnék venni tőled egy komplett elektronikát. Ezt majd pontosítjuk. Üdvözlettel: Kapócs Tibor
n/a (inaktív)
2005-04-15 19:20:00
[4]
Az említett STP-t nem találom benne. Ha 6 kivezetéses akkor nagy valószínüleg 2 fázisú, unipoláris motor ami használható a Vezérlőmmel. De ezt a dolgot egy Ohm mérővel Te is eldöntheted egyszerű méréssel! A többi adat jó!
Erről a motorról én csak ezeket az adatokat tudom és a neten találtam róla még gyári leírásokat. Sajnos én nem tudom megadni, hogy ebből mi a meghatározó adat. A címet megadom és amennyiben megnézed, úgy hátha többet tudnál meg róla. A motoron látható adatokat leírtam és még annyi, hogy 6 kivezetése van. (SST42D Series) http://www.pikpower.com/New%20Site/New_pdfs/SKC/SKCnew.pdf Amennyiben ez így kevés, akkor megköszönöm, hogy megpróbáltál segíteni. Üdv.
n/a (inaktív)
2005-04-15 06:41:00
[2]
Csak a legfontosabbat nem írod le! Tekercs rendszere?
Üdvözlök mindenkit ezen a fórumon. Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy a Magi István által kifejlesztett hobby cnc gép működtetéséhez megfelelő-e a SHINANO KENSHI STP-42D201-32 léptetőmotor. Adatai: Shinano. Modell Nr.: STP-42D201-32 Step Angle: 1,8 Voltage: 3,7VDC Current/Phase: 1,2A Ressistance/Phase: 3,1Ohm Inductance/Phase: 4,2mH Holding Torque: 2,8Kg-cm Valamint, hogy az István által gyártott elektronikával tudom-e ezeket a motorokat működtetni. Köszönettel!