Sajnos nem, föleg hogy nagyon igényli a furatgalvanizálást, habár... kis ügyességel kijátszható, én is szívesen foglalkoznák vele, de sajnos még egy valamire való szkópom sincs, így marad hogy megveszem és kipróbálom, de azért drukkolok neked hogy sikeüljön összehozni valamit.
gondolom! ha lesz kedvem idöm valoszinü ezt a 14A ic összehozok valami szabályzást lézer dioda alá de nem egyszerü kezelni ez a 5x6mm 22 lábas tokzatu ict...
Ha zárodik (rövidzár) az áram generátor szabályzot oldal akor az beálitot áram folyik! A gond amikor megszakad és vezeték és ujra érinkezik akkor az áram generátor és a diodán folyo áram közt megugrik a beálitot áram érték (áram figyelö elenálás felborul a szabálytás) igy a dioda ezt az áram lökés ne birja ki.... Ez az egész példa laikus gondolatal töröt hosszabitó hol érinkezik hol nem...elvn értendö igaz?
És ha záródik mi van? Egy lézermeghajtó áramgenerátort úgy kell tervezni, megvalósítani, hogy ilyenkor néhány us alatt vagy még kevesebb idő alatt újból azt az áramot adja ki, amit az alapjele meghatároz.
De milyen "érdekes" (számomra érthetetlen) a logikád. Adott esetben ~50-100 db hitvány forrasztási pont, csatlakozó, elektromechanikus elem rázkódtatásától nem félsz, de egy jó minőségű 2 vezetékes kábel sok-sok belső sodrott érrel hamarabb elszakad nálad. Ráadásul pl. egy trimmer poti csúszka elég ha egyszer nem érinkezik a panelen, ott és akkor lőttek a drága lézerdiódádnak, nem kell már gondolkoznod, és megmagagyárznod, mi lesz ha majd újból érintkezik!
Azt elmesélnéd nekem, hogy ha egy vezeték megszakad, akkor azon mekkora áram fog folyni? Mert szerintem nulla.
Sokkal előbb fog viszont a léptető motor rezonanciái, gyorsítások/lassítások miatt a trimmer poti, meg az összes csatlakozó kontakthibás lenni a cipelt vezérlőn, és az valóban tönkrevágja a lézerdiódát.
Mellesleg ha kapcsolóüzemű ez a cucc, ugyebár csak emiatt melegedhet kevésbé, Rdson csak ekkor számít. Ekkor viszont bizonyosan zajosabb az áram kimenete, mint egy analógé, tehát ez is gond lehet vele.
Nameg a fizika is ott van ohm törvénye enél (mosfeten) keresztül teljesül rosszab irányba! black 8A ic jok a belsö fetek rdson paraméterei 8.5.. 10.7mΩ 14A verzio még jobb 5.7... 6.9mΩ ! jó ic nagyon kevés az ilyen hadra fogható alkatrész a piacon vanak enél jobbak is csak közforgalomba nem kapható...
Ez a megoldási rendszert senkinek nem ajálom 2 okbol is mert ha a dioda kontrolál áram megszakad a dioda és a áramgenerátor közöt (áteresztös analog üzemü) szabályzásnál akor a dioda bevégzi mert megszalad a figyelt áram egy tört vezeték során ha csak kontaktos szakat hibba merül fel a szabálzot áram megszalad azonal! Ki hoszabitot vezetéken inkább az áram generátor elöt legyen mind a dioda és a áram generátor közöt...
Tegyük fel ez az igaz, ez még mindig sok, a neten megvásolható mindenféle gyártású analógoké méréseim szerint 15-80 us között van. Majd egyszer ezt is bemérem, ha valaki egy mérés erejéig rendelkezésre bocsájtja. Én a saját tervezésű kis analóg verziómmal elvagyok, annak 8 us az adata a méréseim kapcsán.
Ja és azt se feljtsük el, ha nem analóg jellel hajtod, hanem PWM frekivel, eleve nagyon nem mindegy annak az alap frekvenciája, csak magas frekin lehet jobb időállandókat kapni. Hobby berkekben pedig ritka a 100 KHz vagy afeletti PWM jel.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2017-09-13 08:59:47 [12566]
Kelepeisz Lajos | 3530
2017-09-13 09:05:36
[12567]
Nagyon sokáig külön volt az áramgeberátor, de az volt a cél hogy elkerüljem a hosszú vezetéket az áramgenerátor és a dióda között, úgy érzem ez kell is.
Lehet, hogy ez az igen rossz paraméter abból adódik, a kínaiak olyan jól olvassák az angol abc-t mint mi a kínait
Találtam ettől két nagyságrenddel jobb feléledési időt is ITT !
Talán ha @variometrum fórumtárs azt is leírná, hogy mire használja megelégedéssel - előrébb lennénk. Vágni talán így is jó, de másra nem nagyon lehet megfelelő.
Talán egy példányon meg kellene mérni - már akinek van tápja és szkópja is.
Kedves Tibor! Most tényleg letöröltem a homlokom, jöhetne a kérdés hogy ha ez nem akkor mi legyen, de akkor meg az lenne a válasz hogy a gépen is mullik, nyilván. Akkor leírom amit már írtam, hobbiszinten ehhez jutunk hozzá, töbnyire nem tudunk egységugró áramköröket tervezni, szóval ehhez hozzáférve megveszem és kipróbálom, ha csak nem te adsz egy kapcsolási rajzot , amit kétlek.
Megnéztem ennek a cuccnak a paramétereit, és dinamikáját tekintve van ami nagyon nem tetszik: 1. Modulation rise/fall time 40/60ms 2. Start-up delay 30ms
Ezen adatok kapcsán félek tőle, egységugrás jellegű képpontok (szomszédos, fekete/fehér pixelek) esetén ezzel a meghajtóval lehetnek problémák, ha valaki szép és minden részletre kiterjedő képet akar gravírozni.
Kedves exup, variometrum! Sokat segített amit írtatok, nálam a fejen van az áramgenerátor és a dióda is, szóval nagy segítség lenne egy ilyen áramkör aminek szinte elhanyagolható a hűtése, és csak az a dióda hűtésével kell foglalkoznom, gyors számolás után kijött hogy kb 13W-ot lenne. Köszönöm a segítségeteket, valamikor a napokban rendelek is egy ilyen áramkört.
variometrum | 5
2017-09-12 14:11:29
[12560]
3A fölött szükséges hűteni, ami alulról, nyák felől is megoldható, nekem 4A-en üzemel, (NUBM44). Problémám nem volt eddig vele, így csak azt tudom mondani, teljesíti azt amit tudnia kell!
Próbált már valaki száraz szénszálas vagy üvegszálas szövetet vágni lézerrel?
Üdv!
exup | 639
2017-09-12 08:05:32
[12558]
Én vettem. Teszteltem vele az 5.5w diódát. Sikerült a határát megtudni. Le is égett a dióda A mérete nagyon kicsi. Forrasztani se egyszerű hozzá. A poti magassága miatt hűtőbordát se egyszerű rátenni. De amúgy jó és tényleg tud annyi ampert. Csak a dióda nem
Valaki esetleg nem vett ezekből a lézer áramgenerátorokból, ahogy látom rendkívül jó hatásfokkal üzemelnek, nagyon kevés hő, kis méret, pici súly, nem kell böszme nagy hűtőborda minta az elterjedtebb analóg társának. Aki esetleg használ ilyent kérem írja meg a tapasztalatát róla.
Köszönöm
frob | 2276
2017-09-11 15:46:21
[12556]
sugár kombináló lencsével kapcsolatban kérdeznék, még pedig hogy milyen teljesítményhez milyen méretűt érdemes venni? látom van jó pár fajta, 1mm től 3mm ig ( meg biztos vastagabb is) és átmérőben is van 20-25mm-es is, de hirtelen nem találok semmi irodalmat...
Az biztos hogy ezen is van veszteség, ez is melegszik...
frob | 2276
2017-09-11 15:43:41
[12555]
hóóóó, ez valami sörhűtő? ebben gondolkodom én is, kíváncsian várom a fejleményeket!
Az utóbbi hetekben javítottam egy Thomas TRL108Htermosztátot.
AC100V-al működő, eredeti Japán készülék, így nem volt egyszerű pótolni pld. a belső hőcserélő rossz hűtőventilátorát. LoneWolf hirdetett a múltkor nekem megfelelő ventiket, de Ő ugye...nem postáz.:( Guliver83 fórumtársunk közreműködésének köszönhetően, hozott nekem a postás 115VAC-s ventilátort. Kerestem itt a fórumon akár,autótrafót is a készülékhez... Többen írtatok magánban is trafó ügyben. Okosságot is kaptam az autótrafókkal kapcsolatban. A lényeg, házon belül megoldódott a 100VAC, kb. 7-9A igény egy "öreg" 2x110/42V-os 430VA-es trafó személyében.:) Mostmár ok. szépen működik a készülék, tudja a gyári paramétereket. (még egy fasza 200x200-as díszrács kell az elejére...)
Hogy miért ide írom ezeket?... Talán már kitaláltátok. Reményeim szerint, az 50W-os csövem hűtését, vizének temperálását fogja szolgálni a készülék.
Az se mindegy, hogy csak "karcintani" akarsz, vagy vágni is.:)
A "rövid" fókuszúak gravírozáshoz, a hosszabb fókuszúak inkább vágáshoz használatosak. De, elterjedt hobbilézeres kompromisszum lehet pld. egyetlen 2-2,5"-os lencse "univerzális" használata, úgy vágásra, mint gravírozásra is. (négy évszakos gumi):)
Fókusz lencse, milyen fókuszút érdemes használni, ahogy nézem elég széles a választék 100mm től 20mm ig található gondolom az anyag megszabja vagy legalább is gondolom , hogy nem mindegy milyen fókusz távolásgú lencsével karcintom a fát vagy az üveget?
Ki milyen vezérlőt használ a co2 lézeréhez? érdemes venni kínai csodát, vagy az uccnc jó választás? minél gyorsabb mozgás elérése a cél, és persze az egyszerű használaté..
össz:496000.- ja és a repölő optika: 74000.- http://variometrum.hu/kiegeszitok-kategoria/lezer-kategoria/co2-lezer-epito-keszlet tehát 570k
Annyi kérdésem akad még , hogy jól sejtem e hogy a motorvezérlőbe( MX3660 ) integrált csatoló van és közvetlenül erről is lehet kulturáltan vezérelni majd a gépet , mármint mach3-al?
a linkeket direkt nem jól szúrom be mert nem reklám jellegű a kérdésem...
zozo | 5519
2017-09-04 22:31:41
[12541]
A téglalap képe megmarad, csak azért mondtam a másik lencsét, hogy a 3 tized csökkenjen. Nem tudom most, hogy G2 vagy G3-ast rendeltem, az tuti, hogy üveg.
Lehet, hogy lencsét kéne cserélned, mert az kicsit sok. Egy tized körül van az enyém, de PSoft-é annál is kevesebb. (lásd piros plexijét, amit tizedenként lövöldözött)
Tisztelt fórumtársak! Eddig csak read only módban használtam a fórumot most már regisztráltam , rendkivül sok hasznos dolgot olvasgattam itt, hozzáfogtam egy egyszerű kis lézer "pörkölő" megépítéséhez és felmerült egy pár kérdésem. Ha bár itt úgy nézem sok "fekete öves" szaki van félprofi nagy teljesítményű géppel, de hátha reagálnak az én egyszerű barkács problémáimra. Vettem egy kínai 2,5 watt-osnak mondott kék lézert, hozzáfogtam bevizsgálni de az eladó szűkszavú leírásából, ill. a feliratozásbol nem sok mindent tudtam kideríteni. 12 voltra kapcsolva a meghajtót, a fókusz lencsével játszadozva 1 m-röl is a papirlapot átvágta. Gondolom ez a teljesítmény elég lesz. A fokuszt élesítve a sugárnyaláb vetített képe nem kerek hanem egy csík lesz, ez miért van milyen dióda lehet benne?Ez lenne az:
Törölt felhasználó
2017-09-02 20:01:54
[12536]
Merre felé van a gép? Ha nem vagyunk túl messze egymástól, pár fajta vezérlővel kipróbálhatod az átalakított géped.