Még a 130W-os motor témához, no nem vita indítónak szánom. Régi 130W-os egyfázisú 1440-es fordulatú motor vs. újabb típusú 550 W-os 3 fázisú 900-as fordulatú villanymotor.
Szia ! Köszönöm a bíztatást , kivettem a betöltő csavart ! Felpötyögettem a peremét , utána raktam rá bütyköt . Svédfogóval egész könnyen kijött . Este mégegyszer begyújtottam kár lett volna hagyni veszni a meleget Megint éjszakás vagyok Egyébként nem rég volt vizsgán és már tönkre is ment a kormánymű axiál csuklója . De a kaszni az nem lukas ! Nem szeretem már a kihívást , régen szinte csak azt csináltam amivel más nem bírt , de talán beleuntam ? Jobb az hogy nem piszkáltam bele a váltóba , majd holnap kiderül hogyan muzsikál a bontott váltó . A kuplungban új minden .
Úgy rémlik, ha üresben van simán kihúzható, legfeljebb elszakad a tömítés, de szétesni nem fog semmi. Néha úgy sem árt ott 1-2 dolgot újrazsírozni.
Viszont van ott egy vékony, gumicsőbe végződő lélegző furat, ott is fel lehet tölteni, de eltart egy darabig, mire belefolyik. Télen be szoktam dobni az olajat forró vízbe, vagy a mikróba (fel ne fújja magát! ) így hígul.
Mintha úgy indult volna hogy csúzlit szeretnék készíteni az unokámnak! Aztán meg kérték még a ruhacsipeszből készült kilövő rajzát, leírását is. Mi a probléma?
ÖREG SUZUKI SWIFT . 1,3 ELOSZTÓS MOTORRAL . A kulissza tengely felett a váltón van egy kupak négy hatos csavarral , azt néztem ki a rossz váltón levettem ott simán be tudom tölteni ,úgy látom nem esik ott szét semmi . Hát így rajta ,bajos már a hegesztés azért is kérdeztem . Én kivettem simán a másik váltóból a dugókat . Jó lenne egy megerősítés hogy tényleg simán levehető az a kupak Ha valami beleesik ,hát megőrülök már
Az a nívócsavar mindig szétmegy. Nyugodtan hegessz bele egy nagyobb anyát, nem lesz baja az öntvénynek, simán elvezeti a hőt. Benne is hagyhatod természetesen, legközelebb könnyebb ki-be szerelgetni. Felül a lélegző csövön is be lehet tölteni, de lényegesen macerásabb.
Már megint nem figyeltem eléggé . Kuplungtárcsa cserének indult egy dolog . Lejött a váltó ,kiderült hogy lődörög a nyelestengely ,olajos a kuplung Ok ismerős bontós ad egy váltót , felraktam , eddig ok . Na de a szépség 10x10 négyszögkulcs kell a leeresztő , töltő csavarokhoz ,reszeltem 8,8 as M12 es csavarból ,jó is lett . A cserélt váltót nem néztem meg felrakás előtt és ugye abban elcseszték vágóval a beöntő nívó dugót , nem bírom kivenni most már . És akkor a kérdés : Megpróbálhatok CO val hozzáhegeszteni valamit ahhoz a kúpos dugóhoz ? Aluöntvény a váltó ,vas benne a kúpos dugó Lent egyszerűbb lett volna , nem tudom sérülhet olvadhat e az aluöntvény a hegesztéstől ? Suzuki swift 1,3 egyébként . De kinéztem ,már egy kupakot a váltó tetején ,a rosszról . le is vettem elvileg nem esaett se szét se be semmi . Lehet betöltöm ott az olajat , Most már a munka is annyi legalább mint a bontott váltó ,le nem venném mégegyszer semmiképen .
GB35 | 2076
2021-02-14 12:47:37
[46269]
Kb. 8 hozzászólással ezelőtt történt egy diszkrét utalás, arra, hogy ez nem a legmegfelelőbb topic, arra hogy a csúzlikról, íjakról, várromokról meg turisztikáról kellene diskurálgatni.
Lehet, hogy csak nekem tűnt fel....
RJancsi | 5811
2021-02-14 09:59:03
[46268]
Mi annyiban másképp csináltuk, hogy pont az ellenkező irányban alakítottuk ki a vájatokat. A csipesz ferde végére meg felragasztottunk egy lécdarabot így volt markolata is a pisztolynak. Elnézést a "Móricka" rajzért, hirtelenjében ennyire futotta...
Előzmény: Szalai György, 2021-02-14 09:19:39 [46266]
gtibi | 217
2021-02-14 09:30:05
[46267]
Sziasztok!
Segítségre szorulok, szükségem volna "érintkező pogácsa" -nem tudom milyen néven keressem- jelfogókban, kapcsolókban biztosítja a kontaktot. Szegecselhető kivitelben keresnék, ~2-3 mm átmérőben, már az is nagy segítség volna, ha valaki megmondaná a pontos angol nevét.
Az nem, de egy másik facsipesz rugó, nem árt ha van hozzá.
Ólomkatonák, műanyagkatonák vegyesen a homokozóban és hogy hiteles is legyen a háborús helyzet... Sok szál gyufa összefogva, a fejüket pár menet egész vékony zománchuzallal áttekertem, kicsit "elástam" a homokban. Egy zseblámpa elemmel "föld alatti robbantás". Ha elég közel volt az ellenséges ólomkatona a detonációhoz, meg is feküdt szegény... Gyerekként, nagyon hitelesnek tűnt a robbanás, még kicsi kráter is maradt utána a homokban.
Puskaport csináltatok? Amikor megtudtam a receptjét, a háztartási boltban rögtön meg is tudtam venni hozzá a kénport, és a salétromot, a faszenet már magam állítottam elő! Ezeket összekeverve nem lett semmi eredmény,nem akart még meggyulladni sem, hagytam a fenébe az egészet a hátsó udvarban, az én titkos helyemen, aztán, szarráverte egy nyári zápor, majd beleszáradt abba a papírdobozba amiben volt az elegy, mikor rátaláltam kiszáradva, újabb kísérletekbe kellett kezdenem, most már szúrólángra beindult( gyufaszál a porban és a doboz végighúzva), és vakító fénnyel égett,aztán egy üvegpoharat is kicsórtam a konyhából, abban gyújtottam be az elegyet, de a végén elolvadt a pohár is. Akkor lett vége a kísérletsorozatnak amikor a közeli lőtérről összegyűjtött hüvelyekbe kezdtem beletömni az elegyet, és már kezdtem majdnem lőni is vele amikor, a szomszéd jogosan féltve a szénaboglyáját véget vetett a kísérletsorozatomnak, na így lettem esztergályos!
A 60-as években, mindíg olyan fegyvert csináltam ami éppen az akkori szerdai TV sorozatból adódott, vagy a pénteki-ből? már elmosódik... Az íjakat, nyilaknak neveztük mi is! Úgy mentünk az utcán a nyári szünetben hogy: csúzli a nyakba a bal zsebemben válogatott kerek kavicsok, mert én fordítva lövök, a jobb kezemben tartom az íjat is, és a csuzlit is. Nyílpuskákból kicsiket gyártottam,ez volt a legjobb játék, csak egy-két fa ruhacsipesz kell hozzá, ismered?
(hubaccus, ez nem is a semleges csevegő, pardon...)
zozo | 5527
2021-02-13 18:41:49
[46251]
Mi is mogyorófából csináltuk a nyilat, a nád nyílvesszőre bodzafából csináltuk a "fejet". Ez utóbbiból bodza-puska is készült. Minden "gyerek-törzs"-nek volt hadiszállása, ezek többnyire a domboldalban kiásott bunkerek voltak. Ezt nagyon komolyan kellett őriznie a közlegényeknek, mert ott tartottuk az innen onnan elcsereberélt fegyvereinket is. Ez utóbbit inkább nem részletezném
A 60-as években akinek nem volt nyila vagy nyílpuskája az nem is igen került be a csapatba azaz emberszámba sem volt véve. A nyíl fája felénk mogyorófából készült, A nyílvessző meg nádból és a végében gyakran még vasszeg darab is kerül a hatásosságot fokozandó. De voltak karbidos robbantások, vagy a fatelepről szerzett púderszerű faporból hatásosan lehetett előidézni porrobbanást...aki benne maradt a zónában annak minden szőrzete leégett vagy megperzselődött. Nagyon élvezetes korszak volt. Sok egyéb is volt pl télen az ugratós szánkózás amikor is gyakran megesett, hogy a több méteres repülés után a szánkó 3D formátumból átváltott 2D formátumba.
A fene se tudja, de ezek a várak nekem szebbek voltak vár rom korukban... Sümeg, Füzér, Hollókő, Regéc stb. Régen túra közben sokban aludtam is, ma már fel se megyek hozzájuk.
Az amerikai már rég kivonult az országból. Ami maradt az a Bányavagyon Hasznosítóhoz került, az ő dulguk lenne foglalkozni vele. Például a kötélpáyát el is bontották ,ma már nyomát se látni. Bezárt a Borsodi a Palkonyai Tiszai erőmű is. Éppen Orbánék fúrták meg például a Borsodi retrofitját. Pereskedett is az AES akormánnyal mert már a kész tervrk voltak. A kivitelezést azért nem kezték el mert a bank aki finanszírozta volna visszalépett mert nem kötöttek energia vásárlási szerződést az AES-el. A tiszai olajos erőmű fejlesztése meg ott bukott meg hogy csak a MOL-tól vásárolhattak volna olajat. (a Szlovákok olcsóbban adtak volna , és vezetéket is épitettek volna a szálításhoz)
Két dologban kérném a hozzáértők segítségét. Vásároltam itt a fórumon két szervómotort és vezérlőt. Miután bekötöttem és a motornak megfelelően beprogramoztam az egyik pakkot, akkor amikor test jog-ot végeztem, akkor azt láttam, hogy a vezérlő szépen küldi a jelet, de a motor csak zúg és hallani, hogy belül valami forog, de a tengely nem mozdul. Miután kicseréltem a motort és a kábeleket, ugyanez a "hiba" jelentkezett újból a másik motor esetében is. Esteleg valami ötlet a megoldásra, vagy ez valami tipikus mechanikus hibára utal?
A másik probléma meg a másik vezérlő beüzemelésekor jelentkezett. Azt írja ki hibakódnak, hogy alacsonyabb a bemenő feszültség az előírtnál. Mivel ugyanazt a betápot használtam mint az előző vezérlőnél ahol nem volt gond, jól gondolom, hogy ez vezérlő hiba?
Köszönöm a válaszokat!
Csikarc | 5045
2021-02-12 21:54:06
[46243]
Nem teljesen érintetlen de mégis mondható rá elhagyatott, magára maradt. Amerikai nagy cég felvásárolta a hőerőművet, bányákat , kötélpályához tartozó épületeket, stb aztán most nem foglalkozik vele, magára hagyta. A több hektáros tó is az ő tulajdona de nem foglalkozik ezzel sem viszont nem adja el. Horgász ellenőr sem jár a környékre. A karbantartásra fenntartott utak meg úgy ahogy autóval még járható de ez évben már kerékpárral akarok kimenni. Gyermekkoromban még kisvasút is közlekedett ide de már régen megszűnt az is. Jól emlékszem az iskolából erre a környékre vittek ki tölgyfa telepítésre minket, mert ugye ilyen is létezett anno és nem büntették a gyerekmunkát.
Amikor először voltam az asszonnyal Visegrádom még nem volt meg a gyerek . Akkor még tetszett a vár környéke . Voltunk még egyszer , már gyerekekkel ,de akkor már szórakoztató központ lett belőle , magával a felújítással rendbetétellel nem volt ugyan bajom , de többé már nem megyek . Érintetlen terület egyre kevesebb van már .
"Utóbb az is kiderült, hogy az egyen-kék csomagolópapír eléggé mérgező volt, nem feltétlen rágásra találták ki. "
Hányan betegedtünk meg tőle? Lehet, hogy olyan vegyületet tartalmazott, ami veszélyes volt. Valószínű, hogy napi 6 kg papírt kellett volna elrágni, hogy a tünetek megjelenjenek.
Slussz drót , az a neve Elég sok van , fater külszínen dolgozott , dömperes egyébként ,hogy ne legyen kétség .
VighLajos | 2358
2021-02-12 21:13:17
[46239]
Üdv a csapatban! Én is ezt csináltam... Volt a vasdrót, néha rézdrót is akadt, annak jobban örültem. No meg az agyagdaraboknak, amiben mindenféle csigaházat lehetett találni, ami a szénnel egyidős lehetett.
Ebben az évben ki akarom váltani a horgász engedélyt is de azért megmaradnánk néhány vadregényes helynél is. A tó körül tehén csordák járnak, komoly vaddisznó csapások is láthatók az erdős résznél, elhagyatott véletlenszerű almafák tele almával, elhagyott bányaüzem ahol még gyerekfejjel csilléket tologattam, sínváltókat átváltogattam. De nem sorolom tovább. Na ilyen elhagyatott vadregényes álomvilágba vittem őket tavaly is de ebben az évben nagyobb terveim vannak. Több napos táborozás elhagyott helyeken és feladatok halmaza. Nekem ne legyenek béna örököseim akik egy szöget nem tudnak egy deszkába beleverni. Sajnos rá vannak szoktatva , hogy a boltban mindent meg lehet venni. Hát nem. Az élet szaros oldalát is be kell mutatni igaz vidám lekvárral körítve. A csúzli ágas megszerzése pedig egy külön feladatnak szántam neki.
A "bányász drót" erről szólt minden akkoriban, amikor meghozták a szenet! Engem nem kellett noszogatni hogy hordjam be,mert állandóan ezeket a szigetelt vezetékeket kerestem, közben meg jól behordtam a szenet és még el sem fáradtam...minek???
A 'tejgumi' a tehenészek által használt védőkesztyű volt, annak a szárából vágtuk a csuzligumit! Tehenészeteknek még ma is létezni kell!a kérdés hogy miből van a mai gumi'kesztyű? Irigyellek hogy ilyen gondjaid vannak!
Én egyedül dolgozom és nem találkozom hegesztőkkel de az ötlet jó.... Végig akarom járni a fiúkkal a különböző műveleteket. Ágas keresés a természetben, gumik és bőr vágása , drótozás. Emlékszem mi például a bányász robbantó zsinórt részesítettük előnyben. Mindenképp a feladatok végrehajtása, műszaki kézügyesség fejlesztése, bemutatása, kreativitás fejlesztése és hasonló dolgok a cél. No meg egy kis cserkész gondolkodás mód elültetése. Mi annak idején mindig versenyeztünk és különböző feladatokat találtunk ki magunknak virtusból bár sokszor volt veszélyes ötlet is. A fiammal ugyanezt nem csináltam végig de most pótolni akarom az unokákkal. A fiamnak anno egyszer sétáltunk és megmutattam egy fát amely még megvolt és emlékeztem rá, hogy sokszor megmásztuk. Mikor nagy örömmel meséltem neki, hogy erre a fára is milyen sokszor felmásztunk ő unalmasan megkérdezte: minek?
Te hegesztős boltok, emberek közt forogsz. Keres olyan helyet ahol nagy hordós CO2 drótot használnak. Abban találsz csúzlinak való "tejgumit". Kb. 500 mm hosszú és ~3x15 mm keresztmetszetű. Ezzel van "lehorgonyozva" a drótköteg a szállítás idejére.
Kisebb csúzlihoz valóhoz pedig a postásokhoz kell fordulni.