Ha nincs elektronikus probe bemeneted, akkor be kell kapcsolni a Manual probe mode kapcsolót. Minden más ugyanaz, mint ahogy leírtam. Ilyenkor kézzel (tekerővel, akármivel) oda kell menned a mérendő pontra és újra megnyomni a Start probing gombot. (Villog, várja, hogy megnyomd.) Azt, hogy melyik tengellyel és melyik irányban kell menned, azt kiírja (villogó felirat).
A bemérő képernyőnél nincs gyorsabb. Egyszer kell beparaméterezni, megjegyzi és kész.
- Setup oldalon Safe Z értéke gépi koordinátában, pipa a Greater Z is safer in G17 mellé. Ha kell, megadhatod a bemérő átmérőjét az Override probe dia sorban. (Ha nem adod meg, akkor a betöltött szerszám átmérőjét használja.) Központkereséshez egyébként nem kell sem a Safe Z, sem az átmérő, de jó, ha be van állítva.
- Beállítod a mérési paramétereket: Fine distance: 1, Fast feed 150, Fine feed:25. Kapcsolók: Zero probed axes, ha nullázni is akarsz, a többi kikapcsolva.
- Kiválasztod a Circle inner módot és megadod a P1 és P2 értékét, ami a maximális keresési elmozdulás. Ha ebben a távolságban nincs találat, akkor megáll hibával. Kiválasztod az X és Y tengelyt.
UCCNC-hez keresek furatközpont kereső makrót, ami hasonló a Mach3-ban lévőhőz, 3 pont felvétele, majd kiszámolja a központot és rá is áll a központra! A bemérés funkcióját néztem már, de egyenlőre nem jutottam előrébb. Gyorsan kellene egy megoldás, mert nincs időm nagyon játszani vele és a számolós módszerrel elég körülményes, mert sok furatot kellene bemérnem külön-külön. Ki hogyan oldja meg UCCNC-ben ezt? Mach3-ban félperc volt egy központ keresés...
Köszönettel, András
svejk | 33038
2022-04-15 13:51:13
[8873]
Megint Offline gomb.
Ha átkapcsolok Offline módba és véletlen vagy direkt elmászok a Jog gombokkal vagy az MPG-vel akkor ugye a gép koordinátarendszerének almás, visszakapcsoláskor eltéved.
Ilyen esetek elkerülése végett szerintem fontos lenne hogy az Offline módba való átkapcsolás is törölje a referenciát azaz aludjanak csak ki a Home LED-ek.
Normál eseteben ezek ugye evidens dolgok de az ilyen kezelési bakikat egy kezdő vagy hozzá nem értő minusz idő alatt elő tudja varázsolni.
Az előzőhöz kapcsolódóan megint felmerült egy ötlet/lehetőség a fejünkben amit érdemes lehetne átgondolni.
Van ugye az az Offline gomb. Ezt bekapcsolva kimenő vezérlőjel nélkül le lehet futtatni a programot, figyelve a Toolpath-ot.
Én nem használtam a gombot eddig, hanem egyszerűen nem kapcsolom be a hajtást, a feddrate-t meg a maximumra veszem.
De ha már van ez a gomb érdemes lenne a funkcióját ahhoz hasonlóan kialakítani mint ahogy az ipari gépeken a "Dryrun" van, azaz ebben az állapotban a G1 sebességet felülírja és sokkal gyorsabban le lehetne futtatni a tesztet.
Ha jól emlékszem, akkor az 1.2108-ban jelent meg a bemérő képernyő. A régi képernyőkészletben a Tools alatt Probe, az újban a főképernyőn Probe fül. Be kell állítani a paramétereket és már használhatod is.
Sziasztok! Ehez a tapointohoz másik screeset kell? vagy hogy cserélek screenset et?! vagy hogy van ez?! köszi!!
Törölt felhasználó
2022-04-01 08:47:20
[8867]
Így is szétnyomhatja, mert attól függ mi a probléma.
Ha a szignál drót szakad meg akkor a NC nem indul, de ha a kimenet tranzisztor romlik el, vagy valami más belső hibája lesz, akkor nem lehet tudni hogyan reagál, mert a kimeneti tranzisztor úgy is romolhat hogy a kimenet zárva, tehát a probe elindul és szét lesz nyomva. Ha viszont a + vagy a - szakad el akkor van jel, mert nem fog világítani.
Én indítás előtt megérintem ujjammal és ellenőrzöm hogy működik. Bár ez sem 100% biztonság, mert el romolhat indulás után is, de szerintem 99.5% az pedig nekem elég.
De általánosan igazad van, legalább is mechanikai kapcsolókra, mert azok vagy működnek, vagy nem. Ha nem működnek, vagy meg van szakadva a vezeték, akkor garantálva van a vezeték szakadása.
Köszönöm a válaszokat, az npn/pnp-ben nem voltam biztos, mert a beállításoknál mindkettőt kezeli az uceth400.
dezsoe | 2934
2022-03-31 20:43:10
[8865]
Fontos jeleknél (ilyen a probe is) mindig NC, mert ha megszakad véletlenül, akkor jelezzen. A probe pl. el sem indul, ha már aktív a jel, hanem megáll hibával, így nem nyomja szét az érzékelőt.
Van ez a nemrég linkelt szimpatikus kis 3Dtapintó... Az UCCNC szempontjából (UcEth400) melyik a jó választás? NO vagy NC? ...és NPN vagy PNP? Első blikkre azt gondolnám, hogy tök mindegy, de sose lehet tudni...
vamp | 10
2022-03-21 11:33:26
[8861]
Felraktam az új verziót, újfent nem ismeri fel a licencefilet. írtam nektek a supportra.
SAJNOS a beépített plugin úgy nézem még mindig ugyanazokkal a gyerekbetegségekkel küzd, mint eddig (nem ismeri fel a szabány Xbox controllerek inputjainak legalább a felét, az analog inputot sem ismeri, stb)
Egy kicsit megkésve, de ismét nagyon köszönöm az M31 makrót. A makro kiváló, de nem ez volt a baj! A postp. írtam át, a SheetCam-ban, így rendeződtek a bajok. Több lépés kellett a megoldáshoz (nálam... ) Az angol nyelvű fórumon arról értekeztek, hogy plazmához nem is igazán az M31 kellene, hanem az M203. Ezt átírtam és tisztább lett az addig szerintem fölöslegesen sok Z tengely mozgás. De a sebesség még ekkor is belassult az első kör után. Mivel a SheetCam UCCNC plasma postp.-a eleve Mach3 alapú, gondoltam, kipróbálom azokat is. Részeredmény lett, mert a Mach4 postp. már MAJDNEM (???) mindenhol megtartotta az eredeti sebességet. Annyit csináltam, hogy beleillesztettem a jól működö M203 kódrészt és a a Feedrate sorok eleje kapott egy Non kiegészítést, (NonModalNumber...) és így most jó! Szinte biztos, hogy valami rettentő módon írtam át az egészet, (annak ellenére, hogy szuperül működik) mert az eddigiekkel ellentétben minden sor végén ott szerepel a sebesség adat... Az is nagyon valószínű, hogy az eredeti postproc. is jó kellene, hogy legyen, de valamiért a bitek ördögei az én gépemen és installációmban összezavarodtak. Nagy hála minden segítségért!!!
OK, akkor hétvégén frissítem az UCCNC-t és megnézem működik-e már rendesen a beépített plugin. Ha nem akkor valahogy oldanom kell a problémát, mert a kontroller rengeteget könnyít és gyorsít a munkán.
Ez könnyen lehet, már nem emlékszem. De mivel nem mi írtuk, nem tudjuk megmondani, hogy mi lehet a probléma vele. Ettől még meg vagyok róla győződve, hogy jó a plugin, mert rengetegen használják és jó véleményeket lehet róla olvasni. Viszont közelebbit nem tudok mondani, mert nincs ilyen kontrollerem, így én magam sosem próbáltam.
Ha jól emlékszem, anno pont ti ajánlottátok ezt. Mert a másik nem úgy működött mint kéne, de ok... ( vagy elvesztette a beállításokat, vagy mindig külön be kellett kapcsolni, már nem emlékszem pontosan )
Értem. Mivel nem az UCCNC-s plugin-t használod, így nem igazán tudok okosat mondani, meg kell kérdezni a készítőt az angol fórumon. Jó fej srác, szokott válaszolni, segíteni.
Milyen verzióról frissítettél milyen verzióra? A telepítőben egyébként mindig az ahhoz a verzióhoz megfelelő plugin-ok vannak, tehát ha nem variáltad át a dll-eket, akkor annak mennie kell.
Nemrég kicsit elszállt a controllerünk (Xbox verzió) És azt hittük a controller pluginnal történt valami, felratkam az új verziót. Közben kiderült, hogy a controllerbe annyi por van, hogy amiatt nem is működik, ki lett takarítva, le teszteltem egy másik PC-n szépen működik. Viszont a CNC marós gépen azóta fura dolgok történnek, pl: -mozgatás közben hirtelen ablakot vált, a CNC mozog tovább aztán át kell váltani a UCCNC ablakára akkor már meg lehet állítani -vagy volt olyan hogy elindult elengedtem a joysticket de nem ált meg, csak akkor amikor elhúztam a haladással ellenkező irányban.
Gondolom valamiféle inkompatibilitási probléma lesz.
A legutolsó UCCNC-hez most melyik és hányas verziójú Xbox controller plugin ajánlott? vagy ha nem ez, akkor hol keressem a hibát?
ifarkas | 345
2022-03-17 16:35:18
[8848]
Szia! Köszönöm még egyszer a választ, a relés megoldás tökéletesen működik. Lehet, hogy máshol is tudom használni, például plazmavágónál, de ott indítási késleltetést is meg kellene adni.
Nem, csak úgy könnyebb segíteni, ha tudom, hogy mi a kiinduló állapot. Egy pár sort bemásolhatnál ide a generált kódból, ahol az M31 van. (Előtte-utána néhány sorral, hogy lássam, mit vár a generátor.)
Szia! Semmit nem írtam át és nem is töltötem le. Kellene...?
dezsoe | 2934
2022-03-16 12:56:51
[8842]
Szia!
A gép azt csinálja, ami le van neki írva, tehát a kérdés az, hogy mi van az M31 makródban. A "gyári" példaprogram, valami valahonnan vagy már szerkesztetted?
Sziasztok! Elkészült a CNC plazmavágóm, (legalább is majdnem) szóval most futom a beállítás és teszt köröket. Filctollal már kiválóan rajzolt, el is bíztam magam de korai volt. A parancssort a SheetCam készíti, amiből eddig kivettem az "M31" parancsot, mert a filctollas teszteléshez nem kellett. Most viszont szeretném működésre bírni a vágás előtti nullpont/próba opciót. Aktiváltam az UCCNC I/0 setup Probe 1 bemenetet, ami kezeli is a jelet. A gondom az, hogy bár a funkció működik, a második "M31" után lelassul a gép és az eredeti 6000mm/min ről 100mm/min re áll át. Azért a második után, mert valamiért az első "M31"-et követő "G01" még megkapja a sebesség adatot. "G01.....F6000" Ha a többi mögé bepötyögöm kézzel, akkor ok, de gondolom nem ez a módja... Illetve, ha törlöm az összes "M31"-et, akkor nem lassul be. Lehet, hogy ezt az egész nullpont felvétel rossz irányból közelítem meg...? Vagy a Probe oldalon van valami elállítva...? Nagyon megköszönném, ha valaki segíteni tudna!
ifarkas | 345
2022-03-16 11:23:23
[8840]
Nagyon köszönöm a választ, átgondolom és valamikor este tudom kipróbálni. Csak egy kimenetet, relét kell kapcsolni.
Most tudok csak válaszolni, bocs. Futás közben nem lehet más g-kódot kiadni, és feed hold-ot, ugye, futás közben nyomsz. Ebből következik, hogy úgy kell megállítani a főorsót, hogy nem használunk közben g-kódot. Ha a főorsó step/dir-es, akkor gond van, ha viszont egy kimenet kapcsolja, akkor egy másik kimenetet (amit a feed hold vezérel egy output triggerrel) fel lehet használni, hogy ebbe beleszóljon. Például ez a kimenet vezérelhet egy relét, ami megszakítja a főorsó kimenetét.
Elnézést kérek, visszaolvasva tényleg eléggé zavaros A lényeg, ha megállítom(Feed Hold) a program futást álljon meg a (M5)fő orsó is, ha (Feed Hold)elindítom induljon a fő orsó(M3) is.
Sziasztok! Az alábbi kérdésem lenne: megoldható-e, hogy a FeedHold a főorsót(nálam most egy levegős szelepet kell működtetni) is ki- kapcsolja, majd amikor ismét megnyomom bekapcsolja, és/vagy két bemenetet (két szenzorral szint érzékelés) figyelve, kapcsolna. Találtam egy régebbi választ, ami ez utóbbira lehet, hogy jó lenne: (dezsoe válasza svejk-nek) „Mondok más megoldást. Ha van két bemeneted, akkor az egyikre tedd a Feedholdon (523) funkciót, a másikra pedig a Feedholdoff (524)-et.”
hegedűs györgy | 68
2022-03-14 07:52:54
[8835]
Csaba ! Ha lenne olyan kalapom, mint amilyen Neked van a profil fotón, akkor Aramist másolva, félig térdre ereszkedve lengetném meg előtted. Köszönöm a válaszokat, remélem a segítségetekkel (Béláéval is) meg tudom oldani a feladatot. Üdvözlettel, Gyuri
A PicoSpeed hárompólusú csatlakozóján a 12V egy máshol nem használt 12V-os táp pozitív ága, Com a táp negatív ága + frekiváltó ACM, az Out a frekiváltó VI lába.
Ha potmétert is szeretnél, akkor poti egyik vége ACM, másik vége 10V, a csúszka kapcsolón keresztül VI, tehát a kapcsolót úgy kötöd be, hogy vagy a PicoSpeed Out lábát, vagy a poti csúszkáját kösse a VI bemenetre a frekiváltón. Nem kell relézni, felesleges, de nem baj, ha nem túl hosszúak a kábelek.
A PicoSpeed bemenete leválasztott, ezért én nem használnék el egy kimenetet az UCBB-n, hanem bármelyik fel nem használt portról egy GND és egy kimenet mehet a kétérintkezős csatlakozó GND és PWM lábára.
Igen, PWM spindle beállítás kell és a kimenetet be kell állítani. Ne feledd a min. és max. fordulatszámot, mert a PWM min-max-ot a megadott fordulatszám min-max-hoz fogja skálázni.
Előzmény: hegedűs györgy, 2022-03-13 20:49:58 [8833]
hegedűs györgy | 68
2022-03-13 20:49:58
[8833]
Ha jól értem, akkor valami billenő kapcsoló (akár relék közbeiktatásával) segítségével tudnék választani a poti, meg az "S-kód" mód között... Ha a cncpart-os frekvencia váltó áramkört (alias „picospeed_#2”) vetném be, akkor simán a PWM pin meg a port megjelölésével ( a SPINDLE fülön) kipipálnék egy kimenetet, amit összekötnék a „picospeed_#2” PWM bemenetével? A „picospeed_#2” bemenetén a GND-t az UCBB 5V-os kimenetének a 0 pólusára kellene kötni? A „picospeed_#2” kimenetét az én freki váltómon szerinted hova lenne célszerű kötni? A VFD-m sorkapcsai a mellékelt ábrán láthatók(#8825-ös komment). A kék és narancssárga huzalokat képzeld le a képről... Esetleg egy „macskarajz“ segítene. . . Előre is köszi. Üdvözlettel, Gyuri