Láttam már ilyen megoldással gépet, de én pontatlannak gondolnám. Z-nél a rétegvastagság elég érzékeny. Golyós orsóhoz képest elég nagy visszalépés lenne
Olcsó kínai trapézorsó nem jó? D8*P2-es orsót használok, ez nagyszerűen bevált.
Sziasztok ! Z tengely mozgatására mennyire hülye ötlet a szíj hajtás? Ugyan úgy mint pl. az X,Y tengelynél? Építek majd egy kicsi (100x100x100mm) munkaterületű nyomtatót, többnyire nyomtatott alkatrészekből, és nem találok ilyen kis méretben golyós orsót.
Tudom..., ha nem kap tartóáramot a motor, le fog csúszni a Z. ezen kívül más hátránya ?
Amúgy tudod mit nem értek? Amikor karbon csőből csinál lineáris vezetéket, és azon megy a görgő. Az hogy a viharba nem kopik el neki az első 24 üzemóra után?
Régi bútorlapos, fióksínes korszak jutott, erről eszembe. Azokkal is meg lehetett csinálni egész jó dolgokat, de azért korrektnek, akkor sem mondtuk, csak nem volt más. Most vannak jó kis olcsó lineáris elemek kínából, ezért nem értem az ilyen görgős megoldásokat, ott ahol nagyon nem muszáj.
Egyik kollégának volt ilyen. Dicsérte, frankón működött, utána is lehetett állítani, amíg el nem tört az a lap, mivel annyira spóroltak, hogy a görgő tengelye csak egy oldalon volt megfogatva.
Akkor eldurrant az agya, és átépítette lineáris tengellyel. Azóta nem panaszkodott.
Jók persze ezek az olcsó kínai nyomtatók. Ha külön venném meg az alkatrészeket, akkor is többe lenne, szóval leginkább alkatrész forrásként tekintek ezekre, illetve első nyomtatónak indulásra jó, aztán az ember apránként feljavítja.
Nagyon nem kellenek eszközök hozzá, bár tapasztalat valóban nem árt. A szükséges dolgokat valahogy azért csak kinyomtatnánk neked
Viszont mostanában én is inkább azt mondom, kell venni egy olcsó, de jó alapú kínai nyomtatót, és utána csaját magán gyártott alkatrészekkel feljavítani.
Ender3 helyett én Anycubik i3-at vennék, a rendes lineáris tengelyei miatt. A Z tengely orsóira rendes tengelykapcsolat, meg a felső végét megcsapágyazva, az oszlopot kitámasztva, kb. jó is. Ender 3 is jó alap, de első dolgom lenne lineáris tengelyeket rátenni a görgős förmedvény helyett.
Marlinban annyira nem komplikált az 5 tengelyes vezérlés, mivel az csak G kódokat hajt végre. Sokkal inkább a pálya generáló CAM softvernél kihívás. Bár ott sem csak a felület lekövetése a téma, mert az elég egyszerű, hanem figyelembe venni a gép méreteit, ütközés védelmet belerakni, a komolyabb téma.
Klassz dolgokat mutattatok az elmúlt napokban, köszi szépen! Mostmár nekem is beindult a fantáziám . Építeni nem fogok gépet az egész biztos mert nincsenek meg hozzá az eszközeim, inkább vásárolni kellene, csak a kategóriát kellene jól belőnöm. Úgy látom az Ender 3 egy egészen biztos versenyző a(z alap) mezőnyben, felette a CR-20 Pro -ról olvasgattam jókat, csakhát az már dupla ár ugye. A figyelést folytatom .
nyarfa | 971
2020-01-14 08:54:40
[24894]
Komolyan gondoltam az öt tengelyes gépet, és el is indítottam a Marlin oldalán egy kérést/feltevést. Ha valakinek van konkrét ötlete, vagy csak szeretne csatlakozni, írjatok segítő megjegyzést, ezzel is előre mozdítva a dolgot.
Nagyon egyszerű megoldást fogok csinálni. A Slic3r-ben be lehet adni kódot amit minden emelkedés után elvégzi. Oda betettem ezt:
G1 X0 Y180 F15000 ; Go to X0, Y180 for a picture
Ez csak egy egyszerű, 2 db. 12 réteges 10x7x2mm darabok. Hogy mennyivel tovább tart a nyomtatás az több dologtól függ. Nem csak attól hogy hány réteget nyomtatsz, de attól is hogy milyen gyorsan megy a X és az Y oda ahova akarod na meg vissza.
Kipróbáltam UCCNC-n szimulálni, és működik így. Még kamerával, igaziban nem próbáltam, de ha lesz időm akkor rakok egy gombot a nyomtatómra ami a fényképeket csináltatná. Ez nagyon egyszerű megoldás ha van egy géped amit erre lehet használni.
Úgy kezdtem. De egy ilyen gàzlàmpàm van itthon. A "bőr" kesztyű ràégett az alura. A csatin làthatod, hogy nemigen lehetett megfogni. 0.9mm volt a perem.
Köszönöm de megoldom(valahogy). Valamelyik fórumtàrsnak kölcsön adtam az 1/8-os menetfúrót, ha visszahozza akkor tekerek bele menetet. De, ha kedves úriember nem ismer magàra akkor marad a te megoldàsod.
Szerezz két olyan jobb fajta menetes bizbaszt, aminek a végéről a menetet leesztergálva kiadja a 8-as átmérőt. Hozd, megcsinálom, aztán...beleragasztod valami szutyokkal.
Megoldva. Nem volt menet se oldalsó kiscsavar. Beletekertem egy M7-es menetfúrót kicsit megerőszakoltam és màr ki is jött. 8-as àtmérőjű furat van benne 5mm mélyen.
Ennyi a boldogság titka. Ne akarjunk többet annál mint ami van
Na közben, elég szép és matt a légcsavar toll felülete ebből a karbon anyagból. Így kinyomtatva elég jónak tűnik. nejlonos a viselkedése. Erős és hajlékony, könnyű faragni. A 0.2mm-es rétegek 0.4mm fúvóka 260 fok. Most nyomtatom a következőt 250 fokon, mert az volt a tesztben, hogy azzal szebb lesz.
Ez úgy készült hogy a nyomtató vezérlőt be lehet állítani hogy minden rétegnél kiadjon egy jelet a kamerának, és ezt összefűzték egy videóba. Igen, de mielőtt a kamera jelet kap a g-kódot úgy kell generálni hogy a fej nullázva legyen minden réteg után.
Lehet kéne mintát szerezni, drágább anyagokból is. Illetve a kínai PETG-Carbon, meg PLA-Carbon anyagokból.
keri | 14033
2020-01-13 14:48:38
[24867]
Most tesztelem a SaintSmart PA-Carbon filamentet. Hááát első benyomásom nem túl jó. A Poliamid (nejlon) elég erős rugalmas anyag. Gondoljatok csak a horgászdamilra milyen nehéz elszakítani. Ehhez kepest ez úgy törik mint a törékenyebb PLA, talán egy hajszállal erősebb, de nem győzött meg eddig.
Egy propellert nyomtatok belőle. Ezt eddig jól viszi, 260fokon, szépen lehet vele nyomtatni, de rohadt büdös.
Remélem a kész darab nem ennyire törékeny, mert pont azért vadásztam nejlont, mivel törhetetlen anyagra lenne szükségem.
keri | 14033
2020-01-13 13:15:10
[24866]
Egyébként laptoppal összedugva a régi Canon fényképezőgépem is tudott ilyen "timelapse" üzemmódban fényképezni.
Vagy lehetett külső exponáló gombot használni, csináhatod azt is, hogy minden réteg után elmegy a fej és megnyomja ezt a gombot
Ez úgy készült hogy a nyomtató vezérlőt be lehet állítani hogy minden rétegnél kiadjon egy jelet a kamerának, és ezt összefűzték egy videóba.
Én úgy csináltam hogy az olcsó akció kamerámban van "time lapse" funkció, és be tudom állítani hogy 1,2,5,10,20,30,40, 50másodpercenként készítsen egy képkockát. Ilyenkor persze látszik a fej mozgása is nagyon felgyorsítva. Külső exponáló jelnél meg a fejet mindig el tudja küldeni ugyan abba a pozícióba a fényképezés idejére, így az nem zavar be és nem is látszik mozogni.
Elvileg szabvány Festo pneumatika csatlakozó, kínai gagyi másolata ez. Szóval lehet kapni eredetit is meg utánzatot is (ugyan ilyen vacak minőségben)
Vicces hogy elvileg ezek bontható csatlakozók, de nekem sem sikerült még soha szétszednem roncsolás mentesen. (már ha nem magától esett szét ugyan így.) Szóval kb. semmi értelme.