Sziasztok, Beírom ide is ha nem gond, mert az adok veszek eléggé pörög ahogy elnézem... Nincs valakinek egy eladó Ramps 1.4 1.5 vagy 1.6 panelja és hozzá egy grafikus kijelző? pl. Reprap 12864. Ezek nem jöttek meg kínából, és nem szeretnék várni egy újabb hónapot. Használt is jó lenne.
szaffibetti Jelenleg el vagyok utazva és ezen a laptopon nem találok sokat. Hogy tudok e segíteni az attól függ menyire van szükség segítségre. Sajnos nincs sok időm teljes kezdőt segíteni, de megpróbálom hétvégén otthoni PC-met átkeresni hogy mit találok. Ha semmit sem találok akkor valami rajzot csinálok, de nem biztos hogy neked az jó lesz, mert nekem ez a GT2560A+ kártyára van kötve. Szerintem ezt egyszerű bekötni más kártyára is, természetesen forrasztani kell, mert nem "plug and play", csak az Arduio Uno-ra.
Csak pusztán a hibaüzenetek alapján írom, nem olvastam utána:
A konfigodban valahol van egy [XYZ]_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER, amit ők közben átneveztek NOZZLE_TO_PROBE_OFFSET-re. Neked is át kell írnod a nevet, ki kell cserélned. Vagy ha nem használod, ki kell kommentezni.
A Z_MIN_PROBE_REPEATABILITY_TEST beállításához az ezt követően felsorolt szint érzékelők valamelyikét be kell állítanod, ott adod meg a szintező tipusát.
Az egyik vezérlőn kicseréled erre a tüskesorra. A másik vezérlőn az 1A 1B 2A 2B tüskéket kiforrasztod és a vezérlő IC felől beforrasztod (felfele álljon a lába). Arra dugod a motor kábelt. Az alaplapon a másik motor csatlakoztatod. 1 alaplapi csatlakozoról 2 motort hajthatsz párhuzamosan.
Valami olyasmire ami egy motorvezérlő helyről megosztja duálba és így felszabadul a pluszban elfoglalt hely. Van egyáltalán ilyen, vagy rosszul emlékszem. Ugye most 5 hely van, de 6 kéne mint kiderült.
Fogalmam sincs. Valaki hasonlóba futott bele anno és annak ajánlották azt a valamit.
Más: Egy videó, hogy hasznos vagy nem bárhol is alkalmazzák a 3d nyomit. Mikor én tanultam a szakmát, akkor ilyen még nem volt, pedig jó lett volna párszor így vissza gondolva.
Meg tudja mondani valaki, hogy a motor vezérlő közösítőt pontosan, hogy kell keresni. Jó pár hete valaki rakott fel róla valamit, de nem találom. Vissza néztem novemberig,de semmi. Kevésnek bizonyult az SKR V1.3 5 vezérlője. Mint kiderült nem szereti a párhuzamos motor kötést, így az egyik extruder elveszett.
dezso74 | 772
2020-01-27 22:29:51
[25300]
Az egyik hiba.
#error "[XYZ]_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER is now NOZZLE_TO_PROBE_OFFSET. Please update your configuration."
A másik hiba.
#error "Z_MIN_PROBE_REPEATABILITY_TEST requires a probe: FIX_MOUNTED_PROBE, NOZZLE_AS_PROBE, BLTOUCH, SOLENOID_PROBE, Z_PROBE_ALLEN_KEY, Z_PROBE_SLED, or Z Servo."
Az elsődleges, és a másodlagos Serial Port nem lehet ugyan az. Nekem ez van benne eredetileg: #define SERIAL_PORT -1
/** * Select a secondary serial port on the board to use for communication with the host. * This allows the connection of wireless adapters (for instance) to non-default port pins. * Serial port -1 is the USB emulated serial port, if available. * * :[-1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7] */ #define SERIAL_PORT_2 1
/** * Select a secondary serial port on the board to use for communication with the host. * This allows the connection of wireless adapters (for instance) to non-default port pins. * Serial port -1 is the USB emulated serial port, if available. * * :[-1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7] */ //#define SERIAL_PORT_2 -1
Lenne egy kis problémám. Vettem egy Bigtreetech SKR V 1.1 es alaplapot. Marlin 2.0 ás verzióval szeretném működtetni, de fordítás közben dob pár hibaüzenetet. Pl: #error "Serial port 0 does not exist"
#error "[XYZ]_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER is now NOZZLE_TO_PROBE_OFFSET. Please update your configuration."
#error "SINGLENOZZLE requires 2 or more EXTRUDERS."
#error "Z_MIN_PROBE_REPEATABILITY_TEST requires a probe: FIX_MOUNTED_PROBE, NOZZLE_AS_PROBE, BLTOUCH, SOLENOID_PROBE, Z_PROBE_ALLEN_KEY, Z_PROBE_SLED, or Z Servo."
Már csak ennyi hiba üzenet maradt, elviekben a többit sikerült kijavítanom.
Találkozott már valaki ezzel a hibával. Tudna valaki segíteni?
Visual Studio Code Platformio és Marlin 2.0
Segítséget előre is köszönöm.
Dakota25 | 624
2020-01-27 20:02:56
[25292]
" - Úgy látom, szakember - fejezte ki elismerését Senki Alfonz.
- Levin vagyok - vetette oda egy vértanú drámai önmegvetésével, mint aki bizonyos abban, hogy mi is elszörnyedünk e név hallatára. De egyikünk sem tudta, hogy kicsoda volt polgári életében ez a Levin. Megkérdezni nem mertük, ha már olyan gőggel közölte. Talán fájna neki a tájékozatlanságunk e nagy nevet illetően.
- Csakugyan? - érdeklődött ravaszan Tuskó Hopkins, mert mégis szerette volna tudni fegyvertársunk hírességének az okát. - Ön Levin lenne, a híres izé...? na...
A toprongyos veterán hősi önmegtartóztatással, kulisszahasogató öngúnnyal igent bólintott.
- Az vagyok! A nagy Levin. És most már mindent tudnak!
Semmit sem tudtunk.
- Csak kérem önöket, hogy vallomásom maradjon köztünk.
- Őszintén bevallom - mondtam később -, én nem tudom... hogy ki volt ön... kedves... Levin...
- Csak csúfoljon!
- Higgye el...
- Elég! Ön nagyon jól tudja, ki vagyok. De tessék! Űzzön gúnyt belőlem, ha ez mulattatja!
És elfordult. Mit lehet itt tenni? "
R J
Törölt felhasználó
2020-01-27 19:52:41
[25291]
Inkább ne írtál volna semmit. Vakvágányon vagy, ugyanis objetív gondolkodást kértem. Te meg személyeskedsz nulla szakmai érv mellett. Csináld, a haverjaidnak ez bejön, és szeretnek érte, engem meg nem érdekel az ilyen méltatlan stílus, amit most képviselsz.
Bocs, de az egész hozzászólásod teljes félreértése a diagramnak (a mondanivalóm lényegének), és az ebből levont következtetéseid is így természetesen hamisak, és gúnyolódónak is érzem. Ilyen mértékben gúnyolódni még akkor se illik, ha igazakat írkálnál.
Elég lett volna az említett hozzászólásom magyarázatát figyelmesen, minden szóra koncentrálva elovasnod, és megérteni, ami így hangzott:
"Itt van egy elég vacak léptető motorról készült mérési részlet eredmény diagram, ami szemléletesen mutatja a problémák okát. Jól megfigyelhető, hogy a lila kettős karikánál jelentkezik a negatív sebesség csúcs (piros görbe a sebesség függvényünk), azaz gőzerővel visszafelé forog a motor tengely."
Hoppá! Elkerülte a figyelmedet a MÉRÉSI RÉSZLET. Ez egy teljes diagram része, a teljes diagramon az út függvény is, mértékegységek, idő léptékek minden rajta van.
Mellesleg ez az ábra részlet a mondandómhoz passzolva mértékegység független! Ez minimális gondolkodással belátható. Ugyanis jól megfigyelhető rajta az abszcissza tengely, a +-sebesség alapjel, és a valós sebesség görbe (még a gyorsulás függvény görbe is). Szabad szemmel is látható a több száz százalékos +- eltérés. Nyilván ennek megvan a pontos értéke is a teljes diagramon, de szemre is látszik a több száz százalékos eltérés. Ennyi bőven elég, hiszen cáfolja a vezérlő program kijelzők állandóságot hazudó értékét.
Ferenc! Te egy komoly szakember vagy, így tőled többet várok szakmailag. De a te példád is mutatja, milyen vakvágány az, amikor valaki előitéletből, gondolkodás nélkül, hamis állításokat kreál velem kapcsolatban, és képes olyanokat írni, hogy: " ez csak egy kusza színes vonalhalmaz amiből nem sok derül ki "
Bocs, de ebből a részlet ábrából nagyon súlyos, megdöbbentő tények, hibák derülnek egy léptetőmotoros hajtással kapcsolatban, csak ehhez OBJEKTÍV gondolkodás szükségeltetik.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2020-01-27 14:39:33 [25285]
keri | 14064
2020-01-27 15:58:21
[25288]
Mivel van ilyen angol szó, a mérnöki definíciótól függetlenül is, ráadásul tökéletesen takarja a funkciót, így egy programozó, gépész mérnöki diploma nélkül is teljes joggal nevezhet el egy program változót így, legfeljebb Tibor fog felháborodni rajta.
Igen, a funkciója az, a neve meg hibás, mert az mást jelent. (Teljesen igaza van Tibornak.) Valami olyasminek kéne lenni, hogy start/stop sebesség vagy valami hasonló. Persze, a tévedés jogát fenntartom.
Szép a belinkelt hsz-ban a színes ábra, de nem túl informatív. Azt ugyan elárultad, hogy a piros vonal a sebességet ábrázolja, de mi a mértékegysége? És a többi cik-cakk mit ábrázol, milyen mértékegységgel? Hol van az origó?
Az általad oly sokszor - és igen gyakran jogosan - ostorozott csicsavilágban legalább ezeket odaírják...
Ez így nem egy „léptető motorról készült mérési részlet eredmény diagram” csak egy kusza színes vonalhalmaz amiből nem sok derül ki a nagyérdemű számára
Ezt a jerk-et sokat emlegeted, de igazából szerintem nem vagy tisztába a fogalmával, még a mértékegységét is rosszul haználjátok.
A jerk magyarul a gyorsulás deriváltja. Így a mértékegysége pl. mm/s3.
Egyelőre felejtsétek el a kezdeti gyorsulást is, a jerket végképp. Vigyázó szemeinket, gondolatainkat most még csak az állandósult szakaszon jelentkező hibákra koncentráljuk, épp elég bajunk van már itt is. Ugyebár azt itt mindenki tudja álmából felriasztva is , hogy az állandó (constans) függvény deriváltja nulla. Azaz az állandósult sebesség szakaszon a gyorsulás nulla. A probléma az, hogy amit állandónak hisztek (sebesség, fordulatszám), az nem az a CNC valóságban. Így sajnos a műszaki törvények miatt mégis csak van gyorsulás ezen a szakaszon is, de ennek a gyorsulásnak semmi köze a szép csicsa motor tuning, meg motor axis setup ablakokhoz, mert ezekben az ablakokban azt hazudják nektek, hogy itt nulla a gyorsulás. A lónak a f...át! Elég már a hazugságokból! A legnagyobb baj pont az, hogy ha a sebesség nem állandó a VALÓSÁGBAN, akkor ahhoz bizony gyorsulás is társul. Ahol pedig gyorsulás van, ott a mozgatott tömegek kapcsán erők lépnek fel, és a "tragédia" az, hogy ezek az erők sokkal nagyobbak is lehetnek, mint maga a nulla sebességről való felgyorsulási erő. Ezek eredőjeként meg minden mechanikai elem csak torzul, rugózik, mászkál össze-vissza a hajtás lánc végén, aminek láthatóak az eredményei szemmel is az elkészült munkadarabon.
Egyébként pedig a Robsy motor dinamikia mérések lényege pont az, hogy az állandósult szakaszon kimérjük a gyorsulást is, lásd kék színű függvény görbe. '3D nyomtatás' téma, 25166. hozzászólás
1. Step egy darabig nincs, aztán hirtelen 20mm/s nek megfelelő frekvencia. Ez Tibor egységugrásának lényege. Kivezérel egy elvben végtelen gyorsulást, aztán megméri hogy a gyakorlatban a mechanika mennyire követi és hogy követi, és következtetéseket von le a mérés alapján a gép szerkezeti képességeire, minőségére.
2. Sarokhoz közelítve Jerk értékre lassít. Ahogy növeled az értéket úgy lesz egyre "kopogósabb" a sarkoknál az irányváltás, egészen addig amíg szinkront nem veszt a léptetőmotor.
3. Nem tudom pontosan, mert lehetséges több eljárás, de logikusan ha Jerk értéket 20-ra állítom akkor nem lehet deltaV két órajel között ennél nagyobb, tehát irányváltáskor vagy 10-re lassít, vagy előbb megáll 20-ról 1 óra jel alatt, és utána a következőre 20-al indul az ellenkező irányba.
Próbált ki. Állíts nagyon alacsony gyorsulási értéket, 20-as Jerk-et, és vált irányt 20mm/s sebességgről. A gyorsítási rámpát meg fogod hallani ha azzal vált irányt. Ha azonnal irányt vált, rámpa nélkül, akkor a második metódus működik.
Azt meg tudod mondani, ha a Jerk értéke 20mm/s akkor erre a sebességere 0-ról mennyi idő alatt gyorsul fel? Mert ugye olyan nincs hogy T=0 időpillanatban 0m/s a sebesség és T>0 esetben ahol Dt>>0 meg már 20mm/s.
Ha egy nyomtató egy sarokhoz közeledve 40mm/s sebességről mennyire lassít le? A Jerk sebességig vagy marad 40mm/s?Esetleg jobban lelassít?
Mi történik ha egy egyenest jár be oda vissza? Akkor mondjuk X irányú sebessége 40mm/s-ról hirtelen az ellenkező irányúra kellene váltania így az abszolút sebesség különbségnek 80mm/s-nek kellene lennie a végponotokon. Ilyenkor mennyire lassít? Jerk/2-re?