Ez egy régi videó itt még csak provizórikusan volt összedobva a masina. (azóta a tükörképe lett) Szoftveresen le van korlátozva mivel az asztalhoz csak 2 patentfogó rögzítette akkor Fóliát vág 1000mm/min-el 1000mm/s/s gyorsítással. Csak, hogy némi elképzelés legyen milyen a masina.
Aki mobil netről van annak a figyelmébe, hogy a videó 1 perc 2 másodperce 121 Mb !!!
Mondjuk nagyban megnézve a videót még szemmel is látni a túllövéseket. Tehát az 5000mm/s/s gyorsítás erős oda. Vagy próbálj még egy kicsit a visszacsatoláson keményebbre állítani. Igaz akkor már félő gerjedés lesz a vége.
Nem is az Y tengelyt kell rángatni ilyen őrült módon hanem a jóval kisebb tömegű X-et Csak nekem az X mozgó tömege is a kb annyi mint neked az Y tengelyé. Mondjuk 200 Watt taszigálja. (sajnos nem volt kisebb AC hajtásom felesleges)
Nekem is ez a gondom ezért nem használom 10000mm/s/s gyorsítással és 60000mm/min sebességgel a gyorsjáratot ! Csak annyi különbséggel, hogy ezt egy 40-50kg asztallal együtt is így elrángatja a betonon !
Egy kicsit megmozgattam a gépet. Mach3 Y tengely 5000 sebesség 5000 pozicionálással.
Törölt felhasználó
2017-11-12 12:33:01
[13283]
Én is elszédültem már az elején annyit rángatja a kamerát. Azon kívül, hogy széles szíjakat használ és léptetőmotor mozgatású szervó rendszer van rajta más érdekességet nem láttam. Mint mondtam már szervót kell használni abból is inkább AC PL: Allen-Bradley CSD3 vagy Yaskawa Sigma 3-ast Ezeknek a hangolhatósága félelmetes tudást rejt és a rezonancia is biztos kiküszöbölhető. Nyílt hurkú léptetős rendszer legyen az akárhány fázisú 100%, hogy felejtő !
Ha csak simán egy lapra fekszik a szíj akkor sem leng be. A nyúlás persze marad,de azt a szíj szélességének megfelelő megválasztásával kordában lehet tartani.
Na még egy utolsó videó, ami tisztán látszik minden videón hogy a szíj szelességből sehol nem engednek, mindegyik gépükön kb 30mm széles apró fogazású ~1.5mm-es szíjakat használnak, ráadásul még azt is megkockáztatom hogy acélszálast. Továbbá ha jól láttam 3fázisú léptecsek vannak enkóderrel ellátva. Érdemes lenne pár dolgot átvinni saját építésbe.
Húúú, ez biztosan jól jön másoknak is, csak csodálkozom, vagy 3-4 cm széles szíj hajtja a tengelyt, ráadásul mindkét oldalt ilyen széles, nem csoda hogy pici a pozicionálási hibája !
Többet kell járni találkozóra és láthattad volna az egyik fórumtag (Gábor) által készített szíjhajtást! A szíj profilját valamilyen műgyantából kiöntötte és tökéletes lett azt lehet mondani. Debreceni találkozón volt bemutatta igaz nem most
Nézegetem a 13234-beli képet, lehet becsapós, de mintha itt sem passzolnának teljesen.
De ha nem is fekszik össze tökéletesen, hanem csak úgy egymásba vannak téve, és egyébként a szíj meg van feszítve, akkor már nem tud lengeni, a pontosság meg a bordáskerék-szíj csatlakozáson múlik. Vagy tévedek?
nem is kell, bár jó lenne ha passzolnának végig, de ha ott aktuálisan dupla merevítést vagy részben több mint 100%-os segítséget kapa szíj már sokkal jobb az eredmény, gondolom én mert ott ahol egymásba nyomódik csak megfogja a másik szíj is, és még ha nem is teljes hosszban fogja ott helyben plusz két ponton biztos, azért is van 2 görgő egymás után hogy az is jó hosszan legyen..
szóval biztos jó lenne az a kommersz szíjakkal is, de hogy lehet úgy felragasztani a szíjat, hogy az ne akarjon elválni az első nagyobb megindulástól, vagy csak úgy magától?
Kinek árulnák? Míg nincs belőle gagyi, addig drága. Nem lesz belőle gagyi, amíg nem terjed millió szám. Olcsó helyre jó a kétfázisú is, drágára meg ott az AC szervó. Ez is csak egy evolúciós lépcső volt, mint a többi. Átugrotta a fejlődés, mielőtt nagyon elterjedt volna. Mint az ötfázisú léptetőt. Ma a direkt nyomatékmotor a király, meg a lineáris. Mi lesz holnap. . .
Sziasztok! Tegnap írta Robi hogy ő 3fázisu lépetőket használ a gépébe, valaki tudja hogy miért, ez drágább meghajtás, szebben jár, mibe más mint egy nolmár léptetőmotor? Köszönöm.
freewind | 90
2017-11-11 07:33:28
[13258]
Hello! Telepíts egy újabb CorelDraw-ot is, amivel be tudod tölteni a képeket, majd mentéskor ki lehet választani, hogy melyik verzióba mentse el.Így át tudod konvertálni 12-esre.
Gyors is mert a síkágyas plotteren 1:60 áttétellel is 5000mm/min-es gyorsjárattal ment DSSC szervó vezérlővel. Ott 1 körülfordulásra a fogaskerék 100mm-ert tett meg a fogaslécen.
Ezt az oldalt itt találtam (talán vjános linkelte be) cnc world. Nagyon jó dolgok vannak fenn de sajnos a cdr kiterjesztést nem tudom megnyitni a lézeremhez kapott corellal Coreldraw12 esem van. Milyen megoldással lehetne megetetni vele?
Ezzel az erővel rátehette volna azt a nagy bordás kereket is közvetlen a szíjra. Nagyjából ugyanakkora felületen érintkezne mint az a két kisebb kerék.
Egy szokatlan, vagy inkább csak érdekes?...megoldás a hajtásra.
Törölt felhasználó
2017-11-10 21:36:20
[13250]
Ez egy régi videó itt még csak provizórikusan volt összedobva a masina. Szoftveresen le van korlátozva mivel az asztalhoz csak 2 patentfogó rögzítette akkor Fóliát vág 1000mm/min-el
Aki mobil netről van annak a figyelmébe, hogy a videó 1 perc 2 másodperce 121 Mb !!!
Nem rossz, de a Yaskawa Sigma 3-as SKF lineáris egységgel amiben 20-as emelkedésű golyósorsó mozgatta attól még én is megijedtem ! Elneveztük transzportálónak ! 4000 RPM-et tud MAX a 200 Wattos motor ami 4000RPM x 20mm = 80,000mm/min vagy 1333.3 mm/sec Egy szempillantás elég volt a 350mm-es utat végig járnia. (0,262sec) A mostani kis kék gravírozom se semmi a Sigma 1-es vezérlőkkel és a 200 Wattos motorokkal. Viszont ott csak 16 az orsó emelkedése , így a maximum sebesség 64,000 mm/min vagy 1066.6 mm/sec De ezt a tempót már a asztal se bírná ki amin most van a masina. CO2 lézerrel se hiszem, hogy ki lehetne használni ekkora tempót.
Tudtam beszélni Tihany Robival, kedves volt válaszolt a kérdésemre és megengedte hogy ide is kitegyem, hátha mást is érdekel.
"Robi! A hobbycnc fórumon éppen azt tárgyaljuk hogy a nagy méretű gravírozó gépeknél amiknek a munkaterülete bőven méter felett van pl: Alfa LCE-5, hogy van kiküszöbölve a nagy sebességen járatásból származó szíj rezonálás, egyáltalán van valami külön intézkedés azon felül hogy jól ki van feszítve a szíj? Ha megkérnélek tudnál ide vagy a Hobbycnc fórum lézertopikjába válaszolni? Köszönöm
Szia! Ezek a lézergépek is 3 fázisú léptetőmotorokkal vannak szerelve, sima járásúak nincs semmi ami a szíj rezonálás ellen lenne alkalmazva. De én még szerencsére nem tapasztaltam ezt a jelenséget. A szoftferben van pici kottyanáskompenzáció ami esetleg gondot okozhat de ezen kívül semmi. Ezenkívül azt sem mondanám, hogy túlzottan meg lennének feszítve a szíjak úgy fogalmaznék átlagosan, csak ne lógjon ívesen.
Értem, amúgy milyen szíjakkal vannak szerelve a gépek ezeken is 15mm széles HTD-3m szíjak vannak?
Igen, 3M de így hirtelen nem emlékszem milyen széles. Hétfőn tudom megmérni"
Kelepeisz Lajos | 3530
2017-11-10 20:46:54
[13246]
Váóóó, ez már döfi, kár hogy ez egy brutál drága kis mulatság, de viszont nagyon látványos.
Átgondoltan tervezve, mehetne az a "tengely" magában az "X" gerendában is, mintegy...elrejtve a holt térben.(feltéve, ha "üreges" aluprofil a gerenda)
400mm/s fejmozgás felett, gravírozásnál már sokszor...kevésnek bizonyulnak a K40-esbe épített vezérlő képességei.:( Ennek ellenére én úgy gondolom, a 350-400mm/s hobbiban, nem egy olyan "rossz" sebesség a CO fejnek.