Tönkretettem a kínai esztergám hosszánjának mozgatóját. Kép lent. 4mm-es reteszhornyot készítettem D12mm furatba (C45). A főorsót lefixáltam, és kézzel mozgattam a hosszánt az esztergakéssel. Kb. 0,2-0,25 mm-es lépésben haladtam. Egyszer csak elpattant a MOD 1 fogaskerék 3 foga. (lásd kép) A terhelés mindig ugyanazokon a fogakon volt. Most rendeltem új fogaskereket, ami szélesebb az eredetinél, így meg is kell majd munkálni. Talán jövőhét végére meg tudom javítani az esztergát. Nem tudom, hogy fogok így dolgozni. Nagyon fontos gép az eszterga.
designr | 3619
2018-06-06 21:29:15
[42611]
Mindig mondtam..kellett neked már ez az eszterga..
Mos tmár csak egy leszúró kést kellene faragnom, mert az sincs, a leszúrandó anyag egy 33 mmm átmérőjű, belül 12-es furattal tehát olyan 28 mm hossz kellene, ami belemegy.
elektron | 15859
2018-06-06 15:07:07
[42606]
Közben megoldódott, mert a szomszéd épp jött erre, nekii meg van nagyobb esztergály így azt a részt gyorsan levettük, ami kellett, a többi meg már megy a kis gépen is, kösz.
Ha tengely irányban megfúrható, menetelhető akkor tüskére lehet fogni. Ha tárcsa jellegű ás elbír pár furatot akkor a tokmánypofák helyére T nút anyát rakva ráhúzható a tokmány homloklapjára stb. Tégy fel egy fotót arról amit esztergálni akarsz, mert így csak ötletelünk a vakvilágba.
Venni kell egy könnyen megmunkálható hengert, ami tömör, és megfelelő az átmérője. Átfúrni. Középen marni rá egy kerek furatot (vagy kiesztergálni marógépen), hogy az esztergába be lehessen fogni. A másik oldalon egy tartót esztergálni ("A"-val szemben) Egyúttal a furatot felbővíteni.
Befogni a másik oldalon, amit esztergáltunk, és "A"-t felbővíteni amekkora a műanyag lesz. Vasfűrésszel sugárirányban bevágni, hogyha az utoljára befogott oldalon megszorítjuk a tokmányban, akkor összenyomja az anyagot.
elektron | 15859
2018-06-06 13:05:13
[42601]
Most jut eszembe van valami állíthatós lap befogó amit szoktak csinálni, ívesen egy horony van benne és állítható, nem is tudom hol láttam fasztergánál lehet. Mindegy, mert itt csak gyenge műanyagot akarnék nagyobbat esztergálni vele nagy erő nem lesz ennél.
Egyébként rácsavarozhatsz, hegeszthetsz valamit amit be tudsz fogni a tokmányba. Tudni kéne hogy milyen alakú a darab, és milyen a művelet hogy segíteni tudjunk.
Fél mm kúposságnak már szemmel látható oka kell legyen. Amikor a központfuratot fúrtad akkor a fúró eltalálta a forgástengelyt? A csúcs középre talált bele? Hossz szánnal esztergáltál és nem az esetleg elállított késszánnal?
Tanácsot szeretnék kérni! Van egy TIP típusú esztergám, minimálisat volt használva(kopásról nem beszélhetünk). 70mm hosszú(10mm átmérőjű) tengelyen az átmérő 0.5mmm-t kúpos. A tokmányhoz közeledve csökken. Cserélhető lapkás kést használok, a mérés során új lapkát használtam és nagyon kis fogást. Természetesen forgócsúccsal meg volt támasztva a tengely. Mi lehet a hiba oka? Én beállítási hibára gyanakszom, de mi lehet rosszul beállítva?
Holnap rajzolok valami odavaló percmutatót, ami jellegében hasonlít a mostani óra mutatóhoz. De azt már n a telefonomon csinálom. Gondolom egy dxf és pdf jó lesz.
Ma már nem mert most értem haza . De ha kell akkor valahogy eljuttatom neked valahogyan csak le kellene szedned róla egy gyorsbefogós tokmányt mert nekem nem sikerült , erőltetni komolyabban meg nem akartam mert féltem , hogy esetleg megsérülhet a kúpfelület .
Volt már itt a fórumon, hogyan fúrjunk nem 2-2.5 mm-es furatot ... FURAT
Több részes !
svejk | 33131
2018-06-03 19:18:09
[42585]
Bronzlemezből huzallal szokták vágatni az órások. Legalábbis sokszor láttam már huzalosoknál ilyen munkadarabokat.
Előzmény: Timár László, 2018-06-03 18:18:03 [42582]
elektron | 15859
2018-06-03 19:16:34
[42584]
Csináld a tervet van cnc maróm is meg egyebekm ha kell azon nem fog múlni.
Előzmény: Timár László, 2018-06-03 18:18:03 [42582]
Kopirnyák | 2687
2018-06-03 19:02:05
[42583]
Én szoktam 0.9-es furatot készíteni 500as műszerészpadon, az szokott sikerülni.Azért ekkorát mert a 0.8 furatba a 0.8-as pöcök beleszorult.Szóval az a D2.8 sem lehetetlen.
Látom te is öszvér típus vagy mint én már ami a megcsinálom valahogy amibe belekezdtem. Már csak a gazdasági-logisztikai rész van hátra. Timár László 2314 HALÁSZTELEK NEFELEJCS UTCA 11. Borítékba is beragasztható gondolom. Vagy Hajdúnánásról csúzlival elküldöd és megkeresem. Mail címem ismered ha adsz számlaszámot utalom a nejem számlájáról a karton sört. Nekem nincs bankszámlám csak neki. KÖSZÖNÖM A FÁRADOZÁST. Egy nagymutatót kell még megterveznem és lézervágatnom hasonlóképpen, megtervezem 3D be és dxf- et csinálok belöle. Vagy van 1-1.5 rézlemezem abból kireszelem - kifürészelem lombfürésszel. .
Ezért szeretek a mülyben lenni. Mert amit terveztem nem csak úgy lehet megcsinálni ahogy én gondolom hanem másképpen is. Meg åttervezem ha szenvedéssel lehet megcsinálni.
Megközpontoztam az esztergakéssel közben, megcsinálom a késtartóba egy anyagba belefúrok, majd ugyanazt a fúrót megfordítva bele ragasztom és utána ezzel ki lehet fúrni halálpontosan.
Nem értem mit görcsöltök a 2.8 furattal, az úgyse sikerül. Magam kifúrnám 2.5-el mert ilyen fúró akad, aztán amire sikerült annyira esztergálom le a tengelyt.
Megjegyzem egy órásnak rutin feladat egy női karóra billegőjének a tengelyébe új csapot fúrni ha letört a vég, nekik eszekbe se jut muffot rakni a tengelyre és úgy toldani, különösen hogy a muff útban van szereléskor...
Előzmény: Timár László, 2018-06-03 09:22:14 [42547]
elektron | 15859
2018-06-03 14:46:19
[42568]
Megmutathatnád, ja. Lehet fából faragok egy morse kúpot, hogy bele tudjak tenni egy tokámánykát .... Addig is.
Most látom, hogy nincs a szegnyeregbe való tokmányod... Így az előbbi eszmefuttatás tárgytalan, helyette fogadd meg a forgó munkadarab-álló fúró javaslatot állványos gépen.
Fel tegyek egyet csak neked az adokveszek-be ? Egyet meg ingyé is tudnék adni csak valahogy le kellene műteni a kúpról az szétbarmolt faxa fúrótokmányt .
A fúrandó anyagot forgasd, a fúró legyen fix befogású. Ha az esztergán sikerül ütésmentesen beközpontozni késsel a már legyártott toldalékot, akkor belefúrni is van esélyed. Ha nagyon eltér a szegnyeregbe fogott fúró központja a tokmányétól, akkor, (szentségtörésnek hangzik)ki kell lazítani, nem kivenni, a szegnyereg morse kúpjában levő fúrótokmányt, és szabadkézzel,a szegnyereghez támasztva kell immár központosan befúrni azt a pár mm mélységet.Leírni nehezebb mint megcsinálni.Meglepően pontos is lehet a dolog, mindenesetre egy próbát megejthetsz egy másik hasonló méretű darabon.