Köszi a képet,nézem ezt a kést az Ebay-en,tartó nélkül 25 környékén van. Nincs lapkáa leszúróm de ideje lenne kipróbálnom,vannak akik nagyon istenitik hagyományos gépen. Nekem csak egy Seco 3mm es trapéz Hssco 16mm magas késeim és késtartóm van. Ennek a 32mm es nek biztos jóval nagyobb a tartása ha kitolon hosszan.
Nem szabad hirtelen lehűteni, de ez minden keményfémre igaz. Ha az elejétől megy rá a hűtővíz az csak jót tesz az élettartamnak és a felületnek is. Hagyományos gépen pláne kell neki a hűtés, mert azt a vágósebességet ami kell az optimális forgácsoláshoz nem biztos, hogy a gép tudja. Ilyenkor keletkezik pl. az "élsisak" is. Amit nem kell hűteni az a kerámia és talán a cermet lapka.
Írták a németek, hogy nem szabad hűteni ezeket a lapkákat. A lapka ugyanis rossz hővezető (olyan mint az üveg) és ha vizet kap mikrorepedés keletkezhet, ami töréshez vezet. A nagy sebességű megmunkáláskor a leválasztott (izzó) forgáccsal együtt távozik a hő. A lapka pedig elég magas hőmérsékletig hőálló.
Nem felület kezelt. Alapból 35 HRc a keménysége. Az éles lapkát letöri. 30-as vágósebességgel 2-3mm fogásmélységgel 0,2-0,25-es előtolással bír ki a lapka 4db-ot hűtéssel.
4# Hozzászólás: Előre mondom a késnek/lapkának erős kopása ennél az anyagnál mindig lesz! Mi ezt az anyagnál leggyakrabban Seco-lapkákkal (TP200) érjük el a jó eredményt. Vc=65..110m/perc, ami a megmunkálástól függ. Ha lehet szárazon!
5# Hozzászólás: ... A legfontosabb először is, hogy a lapka a lehető leg élesebb legyen, és hogy jó legyen a bevonat. Ehhez a egyedül csak TIN megfelelő. A VC inkább a legkisebb....
6# Hozzászólás: Valami hasonlót munkálok én is meg éppen. Az enyém 1.4057 (X17CrNi17-2). Nagyoláshoz Vc=165m/min, ap=4mm és f=0,33. Ezzel 25 percet bír az él. Nálam ez azt jelenti, hogy egy él = egy munkadarab. Mindezt egy Sandvik CNMG120412MR lapkával GC2025 (tartóban). A gépem egy Okuma LB300. Körmöspofába befogva szegnyereggel megtámasztva.
Szeretném megkérdezni, hogy kinek volt dolga 1.4410-es anyaggal? Érdekelne mivel és hogyan esztergálta. A Sandvik amit ajánlott lapkát és hozzá a paramétereket, 1 darabot sem tudtam megesztergálni. ( 50-es átmérőt kell leesztergálni 35-re 60mm hosszon )
Azért nem sípol, mert nem vágták alá a sípoló hangot. Ezt most nehéz eldönteni, hogy ön- vagy anti reklám, nekem egy iscaar pengém van, igaz 100-ra még nem de 80mm re már toltam ki, olyan szépen, csendben forgácsolt hogy öröm volt nézni, használni. De most akkor kiderült hogy mégis szar?
A kés alsó részében lévő sárga betététek a vágó lapkával interferálnak / a keletkező rezgések gyengitik egymástha ha azonos a frekvenciájuk, de ellenkező az amplitudójuk.
Valaki érti ezt a videót, hogy a leszúrókés 0:44-nél miért nem sípol? https://www.youtube.com/watch?v=TrKb3hq3C6c
ANTAL GÁBOR | 4681
2018-06-10 22:29:12
[42646]
Sajnos az Uc 100 Mach -hal nem vág szinkron menetet . A legjobb tudomásom szerint úgy működik hogy megmintázza az indexet amiből kiszámolja az aktuális fordulatot majd elstartolja a menetet. Ha közben megváltozik a fordulatszám ( mert a forgácsolóerő visszahatott a főorsóra ) akkor nem lesz jó a menet . Én a TOS sal használtam , és annak stabil volt a fordulata ( 6.5 kW os a motor ) . De amióta van UCCNC és Uc400 ETH azóta nem próbálkozom . Azt viszont nem tudom ( és rossz hírét sem akarom kelteni ) hogy az UC 100 tudná e a szinkron menetet az UCCNC vel ?? Azt hiszem az a gond hogy a processzor kapacitása kevés ( de majd megcáfolják Balázsék vagy Dezsoe ha sikerült valamit kipréselni )
Viszont olthatatlan a kíváncsiságom abban az irányban , hogy az UC100 csakugyan nem szinkronizál, vagy valami pufferbe dobálja-e az index jelsorozatot, és önkényesen egyengeti a jeleket? Mert ebben az esetben esztergára semmi előnye az adapternek azon kívül, hogy USB-n lehet vele primitíveket gömbölyíteni.
Meg kellene kérdezni a gyártót, hogy valójában miként működik a szinkron csatornája az adapternek. Abban az esetben, ha állandó a késleltetési idő a rendszerben, akkor használható, de ha azonos idejű a generált jelsorozat (ahogy azt értem az írásodból), akkor az bizony csalódás.
Jó lenne egy darab vizsgálatra, mert nekem nincs. Többször akartam venni, de elriasztott, hogy a licensz egy adott példányra szól, ha tönkremegy akkor másikat kell venni.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2018-06-10 17:30:47 [42643]
ANTAL GÁBOR | 4681
2018-06-10 17:30:47
[42643]
"A MACH talán szinkronizál de csak egy index impulzussal és a LPT porton vagyis erősen felejtős "
Emlékszem mert még mondtad hogy fejhallgatóval meghallgattad a " muzsikát " Azért írtam hogy felejtős mert a modern gépeken ( laptop ) nincs is LPT port . Az UC100 ami helyettesítené a portot meg nem tudja a szinkron menetet
Nem akarok nagyon beleszólni a nagyok dolgába, de ez a menet ceruzahegyezővel készült, Mach3 programmal, index impulzusadóval, paralell porton. Ennél rosszabb konstelláció már csak péntek 13-án lehet!!!
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2018-06-10 16:29:51 [42641]
ANTAL GÁBOR | 4681
2018-06-10 16:29:51
[42641]
" Járt utat a járatlanért el ne hagyd" Nekem 2 gépem is CNC Az egyik ( nagy gép ) a TOS . A kicsi az EMCO Star . UCCNC a program ami tudja a szinkron menetet . ( A MACH talán szinkronizál de csak egy index impulzussal és a LPT porton vagyis erősen felejtős ) Az Uc 100 az nem vág szinkron menetet a Mach hal csak elstartolja az index beérkezése után a menetet és ha változik a fordulatszám ( egy ceruzahegyezőnél igencsak !! ) akkor a menet az "AS " szabvány szerint készül ( gyengébbek kedvéért : ahogy sikerül )
Az UCCNC az korrekt mert folyamatosan méri a fordulatot és azt klasszikus encoderrel . Nekem 500 as encoder van fönn ami 4 éllel dolgozik A kevesebb is bőven elég . Nekem kissé bele kellett avatkozni a screen be mert a 2000 az már nem fért bele ( Lehet Balázsék azóta kiterjesztették ) Én minden gépemnél áttértem az ethernetes Uc400 ra ( a gépek( még )egy nagy 3.5 tonnás CNC sített orosz maró és egy Isel gyári 500*500 as alu gravír ) Én az esztergáknál megtartottam a vezérorsót és a lakatanyát . A vezérorsót hajtom meg ( a nyeregnél ) . A Nortont üresbe teszem A kottyanást a ráfutással veszem ki . Iparilag vágok menetet a TOS sal ( bányászati lapos ill kúpos menetek )fúrórudakhoz , béléscsövekhez
A főorsóra hány impulzus/fordulatos encoder kerül? Gondolom a meglévő fogaskerék fogja hajtani, vagy tévedek? Mi lesz az áttét? Mach3 fogja vezérelni végül?
HJózsi | 3862
2018-06-09 20:27:24
[42639]
Golyósorsó golyósorsó-anya házzal a Klaviótól. 16 x 5 mm, 1:2-es áttétellel lesz hajtva egy 200W-os AC szervó motorral. A teljes lakatszekrény le, helyette egy vastag alu lap vagy acél lap tartja majd a golyósorsó-anya házat...
Nálam egy ilyen gép ( a nem Nortonos ) cnc átalakítás alatt van, a fogaslécre, fogaskerékre nincs szükségem ... ellenőrizzük a méreteket, aztán elboltolhatjuk ...
Elektron ez nagyon kedves tőled! Komolyan mondom kitűntetlek az év pajtásának!
Arról van szó, hogy a lent említett fórumtárs vállalta, hogy hétvégén megcsinálja egy direkt erre való gépen, és a hét elején eljuttatja. Remélem sikerül, a rajzot már átküldtem neki.
Van vagy három jelentéktelen videóm ( csuhasur ) néven. De én nem vagyok forgácsoló csak zsigerből ötletelek mindenféle műszaki problémára, hol jól, hol rosszul. Viszont nagyon ajánlom a turning oldalt ahol Laslie aki egy igazi esztergályos, mutat meg sok fogást. Régebben ide a fórumra is írogatott, sokat lehetett tőle tanulni.
Csuhás neked vannak videóid a youtube-on? Olyan szívesen megnéznék párat, amikor egy-egy problémát oldasz meg. Sokszor segíteg ki az embert, és érdekelne, hogy te magad hogyan csinálod.
Hogyne lenne csak nem tudsz róla. Pl egy leszúrókéstartó tokmányba fogva. Síktárcsára rászorított hss kész. Egy tárcsa alakú vasdarab belefúrva egy törött menetfúrószár, oldalról egy csavarral megszorítva.
Köszörülj egy ütőkést, az ép fogak alapján. Fogd be úgy az esztergádba hogy jó nagy átmérőn fusson ( parktikusan ami elfér ) Majd a késtartó helyére fogd fel a fogaskereket. Csinálj egy ideiglenes ütközőt a kerék másik oldalához, hogy az ép fogak alapján tudj osztani. Mard ki a felhegesztett részen az új fogakat. Esetleg alátéttel emeld meg a kereket egy második fogáshoz, hogy kevésbé legyen íves az eredmény. Végül egy tűreszelővel pár húzással igazítsd egybe a felületet.
Smalla fórumtárs azt mondta tudnak segíteni. Hétvégén megpróbálkozom az ideiglenes javításával is mert nincs veszteni valóm. Majd felhegesztem pálcával és kireszelem. Az viszont nagyon jó ötlet, hogy legközelebb előmarom, hogy ne kevesebbet kelljen vele szenvedni.
J-Steel | 1721
2018-06-08 13:32:28
[42626]
Sajnos nincs a D-Laci által linkelt boltnak. Rendelési idő 1 hét.
Most szóltak, hogy 3 hét a szállítás. Valaki nem tud nekem mondani egy forrást modulo 1, 57 esetleg 58 fogú fogaskerékre, acélból?
crosspisti | 244
2018-06-08 08:12:14
[42618]
Az eszterga, valóban nem vésőgép, pláne egy ilyen kicsi. Sokszor a vésésnél közrejátszik a gyenge gép,és a nem elég merev, és éles kés. Megtörténik, hogy hiába veszünk fogást a kés nem visz semmit elcsúszik,és egyszer csak nagyot harap, a nem gyakorlott gépész ilyenkor nem áll vissza, végigerőlteti.Még az is használ,ha valamilyen hűtő-kenő anyagot használunk, és amit Csuhás ajánlott.
Csuhás | 6740
2018-06-08 07:33:27
[42617]
No igen, az eszterga nem gyalu... Legközelebb próbáld meg keskenyebb késsel két menetben, és ahogy írták jóval kisebb fogásokkal. Illetve célszerű a retesz helyét előre kifúrni hogy kevesebbet kelljen faragni.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2018-06-08 05:59:32 [42613]
igazad van nem is tudom elképzelni hogyan sikerült ekkora fogásokkal egyáltalán ezen a gépen én ugyanezzel a géppel 8-as reteszt is megcsinálom két lépésben,de én csak 0,08 fogásokat veszek
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2018-06-08 05:59:32 [42613]
ANTAL GÁBOR | 4681
2018-06-08 05:59:32
[42613]
Majd más is hozzászól de szerintem 5 * nagyobb fogást alkalmaztál a vésésnél a szokásosnál .