Egy kis segítségre/tanácsra lenne szükségem. Egy gombostű méretű luk keletkezett a Suzuki Swift (2003) hűtőjén, és jó lenne megmenteni. Javított-e már valaki otthon hűtőt?
Nagy valószínűség szerint alumíniumból van már ez a hűtő. Mi a véleményetek, be tudom-e biztonságosan forrasztani AluForr 300 alumínium forrasztó pálcával? Gondolom jobb lenne AWI-val. MIG-gel nem merem, mert gondolom vékony a fala, és esetleg nagyobb lukat csinálok mint most van rajta.
PSoft | 18591
2021-04-25 12:49:08
[46886]
A videót nézve, egész végig azon gondolkodtam hogy vajon milyen feladatra gyárthatták ez az "ágyúgolyó" formájú motort. De aztán a vége fele, az is kiderült.
A szekunder leégésében egyetértünk . A félhullámú egyenirányítást is így gondoltam . A széntömböt érintkezőnek gondolom , de még nem is hallottam hasonlóról ,azért tettem fel .
Tévedtem, jobban megnézve, ez trafó, láthatóan leégett szekunderrel. A "mágnes" pedig egy szén hasáb. Elragadóan szikrázhatott menet közben, a használó nagy örömére.
Dobhatod. Ráadásul, valószínű egy oldalas, a bal felső felén látható hasáb, a bádog köpenyben egy mágnes lehet. Csak az egyik fél periódusban húz meg, kapcsolja a terhelésre. Pólus csere: megfordítod a mágnest. A nyitott vas miatt, inkább áramgenerátoros. Még az is elképzelhető: nem trafó, csak egy fojtó kimenetén a 110V! A régiek nem voltak ijedősök. Még emlékszem olyan rezsóra, ahol az izzó szálak látszottak a kerámia testben. Ha kifutott a tej, ráégett. Senkit nem csapott agyon, pedig még nullázás sem volt.
Ez most akku töltő ? És hogy egyenirányít ? Mindenesetre igen érdekes .
jani300 | 12257
2021-04-24 21:53:29
[46879]
Itt az enyém . Meg a telóm méretnek Az enyém még bombabiztos darab Nem rég belebotlottam csak azért ilyen hamar , a drótkefe meg ugye már ott lóg a falon ....
Kerepes csőmenetmetsző . Egy kék kis műanyagdobozban jár hozzá pofakészlet . Csak előre fele szabad hajtani , ha végigért nyitni kell a pofákat és úgy levenni . Több állítható fokozatban lehet vele megvágni a menetet ,nem egyből . Nem akarsz Te ilyet használni ,szívás . Régiség ,van nekem is pofakészlettel , én sem használtam legalább 20 éve már . Rettentően nem termelékeny , és kényes szerszám . Mai fiatal kezébe nem való ,ha visszafele tekernéd rögtön kipattannak a kés fogai .
Ez a sokat emlegetett orosz menetmetsző. Nem állítható, csak a "pofacsere" módja ez, és nem a ki-be pattintás. Egyébként soksoksok eladót találsz belőle a hirdetési felületeken. Majd most kapok a fejemre, de én azt mondom, inkább keress egy modernebb verziót, ha belefér a keretbe, nem bajlódnék vele.
Van egy ilyen csőmenetvágó. Jól értem, hogy ez állítható? Ha igen, Az állítás előtt cserélni kell a pofákat? Honnan lehet hozzá szerezni pofákat?
RJancsi | 5809
2021-04-24 18:51:07
[46871]
Ha pontos típust is írsz talán okosabbak leszünk. De mást jelent a pontosság és a kijelzés. Mert lehet, hogy 0,01 mm-es a kijelzése, de a kalibrálás során (mert anélkül kb. semmit sem lehet tudni róla), kiderülhet, hogy csak 0,1 mm-re pontosan mér, a második tizedesjegy már csak tájékoztató érték, de nem szabad figyelembe venni. Nem tolómérő hanem (Kern) mérleg amit a melóhelyemen használok. Ezred grammos a kijelzése, de az utolsó számjegy sraffozva van, ezzel is jelzik, hogy csak 0,01 gramm-ra pontos az eredmény. Az idei kalibrálásnál kimérték, hogy van létjogosultsága az utolsó számjegynek is, 0,002 gramm pontos.
Mondjuk az elektromos kéziszerszámok, egy más kategória. Azoknál a gyárilag kialakított -ma már szinte kizárólagos- érintésvédelmi mód a kettős szigetelés, vagy az akkus gépeknél a törpefeszültség. A kettős szigetelésű készülékeknél persze hogy nem véd a földelés, mert nincs.
A példádra hivatkozva, ahol: „Megsérül egy 230 voltos kéziszerszám csatlakozókábele , kilóg a fázisvezető .” Na, pont ott van/lehet jelentősége a kiegészítő, +áramvédő kapcsolós védelemnek.
Az teljesen mindegy, hogy a konyhában a Julinéni botmixeréből lóg ki a fázis, vagy a Józsibácsi sufnijában a fúrógépből, vagy éppen egy építkezési területen a bádogosok sárba, vízbe huzigált hosszabbítójából. Ha megfelelő az ÁVK választás/beépítés, igen jó eséllyel túl fogja élni a "megrázó malőrt" a Julinéni a konyhában, a Józsibácsi a sufnijában és a bádogos is a mostoha körülmények között, az építkezési területen.
„AVK álltalában ott létjogosult, ahol lusták, lehetetlen vagy csak egyszerűen nem gazdaságos megfelelően alacsony értékű védőföldelést kiépíteni.”
Ez, biztos?
Előzmény: Szalai György, 2021-04-24 09:42:18 [46867]
Szalai György | 9490
2021-04-24 09:42:18
[46867]
Nem tudom, ki hol olvassa, hogy egy műhelyben kötelező az AVK. Szerintem nem az. Egyáltalán semmilyen szabvány betartása nem kötelező, hanem önkéntes jellegű, és ajánlott, mert biztonságot, egységességet ad a felhasználónak és a szakembernek is. Az eredményes elektromos érintésvédelem garantálható más módokon, nem csak AVK-val. (Irányíthatod, felügyelheted az egész műhelyt egy mobiltelefonról, miközben biztonságos messze vagy a veszélyes gépektől. Ha bárki megközelíti a gépeket, lehet automatikus teljes leállás és minden betáp ponton akár látható megszakítás is.)
AVK álltalában ott létjogosult, ahol lusták, lehetetlen vagy csak egyszerűen nem gazdaságos megfelelően alacsony értékű védőföldelést kiépíteni. A legtöbbször csak egyszerűbb már megvenni egy AVK-t ötezerért a kocsmában, mint dolgozni napokig egy jó földelés kiépítésével. Sajnos a nagyáramú és kapcsolóüzemű elektronikák jelenleg igénylik az alacsony szétterjedési ellenállású földelést. De a legfejlettebek már kevésbé.
Az egész műhelyt egy AVK-val védve is működhet az érintésvédelem. Rakhatsz minden villanykörtére külön egyet, de szekrényenként, főáramkörönként, vagy ahogy jólesik. Vagy amennyire meg tud dumálni a villanyszerelő, hiszen Ő abból él. Ez csak az elektromos érintésvédelmi része a kérdésnek, de van más, munkavédelmi nézőpont is. Amikor egy gép véletlen leállása okozhat balesetveszélyt, vagy ha egy gépcsoportnak együtt muszáj leállni hiba esetén. Nem minden esetben rakhatnak külön AVK-t minden konnektorra.
Digitális tolómérőt vennék, de különböző boltokban ugyanaz a termék hol 0,1-es, hol 0,01-os pontosságúra van írva. Aki tudja az igazságot, kérem írja le. Köszönöm!
kisssandor | 308
2021-04-24 08:57:18
[46865]
Villanyszerelési dolgokban teljesen tudatlanként kérdezem, hogyha a műhelyemben van 20 csatlakozó aljzat(1 és 3~ vegyesen)akkor 20 db ÁVK kell? Vagy egy az összeshez, esetleg csoportonként (szekrényenként) egy? De akkor honnan tudom melyik gép a tettes ha lekapcsol az ÁVK. Ez akkor még érdekesebb, ha megy a CNC maró és vmelyik másik gép miatt fogásban megáll.
schneyolo | 399
2021-04-23 08:24:55
[46864]
Sziasztok! Adott egy Mitsubishi Meldas M50-es vezérlő(Mori Seiki MSC 802). Nekem új, mert még nem dolgoztam vele. Nem teljesen értem a logikáját a munkadarab G54 Z offset bemérésnek. Esetleg ha valaki ismeri a vezérlőt pár mondatban leírhatná. Köszönöm! Meg később lehet, hogy lenne pár kérdésem.
lari | 1192
2021-04-22 18:40:22
[46863]
Jó kérdés... Azt hiszem sok ilyen és ehhez hasonló kivetnivalót találhatunk mind a szabványokban, mind pedig a jogszabályok megfogalmazásában. Ha viszont nem lennének a fentiek, miből élnének a jogászok?
Előzmény: Szalai György, 2021-04-22 18:15:11 [46862]
Szalai György | 9490
2021-04-22 18:15:11
[46862]
"illetve azokat szakképzetlen személyek használják" A szakképzett cipőfelsőrész készítő és a kéményseprő az hova számít a hivatkozott szabvány szerint?
Egyszer már feltettem . Azt nem néztem hogy a konyhában van e földelés , de a szobákban tuti nincsen a konnektorban . (MM, fal alu ) Hozzá se nyúltam , csak megmondtam miért verte le az olvadóbetétet . Konnektor csere volt .... Egyébként egy "felújított" albérletnek kiadó "téglapanel".
Értem én, hogy mérges vagy így inkább csak kérdezem.
Az igaz lehet, hogy csak új kiépítésű leállásoknál, követelik meg az ÁVK-t és a már meglevő, régi leállásokra türelmi idő van, de az idejét nem tudja senki?
Én nem kerestem szabványhivatkozást, mert tudom, hogy kell.
Aztán otthon hobbiban meg, mindenki úgy "gányol" a haver, szomszéd, stb. okosságai, vagy saját kénye/kedve szerint, -mindenféle szabvány előírást leszarva- ahogy akar. (addig, amíg baj nincs)
-Ráz a hűtő, leföldelem a vízcsőhöz... -Leütök egy darab vasat a gép mellé főőődelésnek'... -Nem kötöm rá a zőőődsárgát', mer akkooo' leold a "firelé"...
És még, sorolhatnám a végtelenségig... Volt itt már mindegyikre példa!
Van ilyen, de azt az adott gép határozza meg, pl: egy toronydaruhoz általában 100-500mA-es ÁVK-t szerelnek be. Az ipari környezetbe pakolt rengeteg "Kalocsa" szekrényekbe (pl építkezéseken) pedig 30mA-es ÁVK kerül, mivel ahogy PSoft is írta, az adott leágazáson sokféle kéziszerszámot használnak róla.
Találtam egy szabványhivatkozást. Minden olyan 20A névleges áramnál nem nagyobb csatlakozó aljzatot áram-védőkapcsolóval kell védeni, ami általános használatra van szánva, illetve azokat szakképzetlen személyek használják. Szintén kötelező az alkalmazása a szabadban használatos 32A névleges áramúnál nem nagyobb készülékek esetében is. Az ÁVK beépítését, mint kiegészítő védelmet, az MSZ HD 60364-4-41 számú szabvány és a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet írja elő.
Nagyon sokszor -ipari környezetben is- villásdugóval, dugaszoló aljzatra csatlakozik egy gép. Ilyen esetben is, mindig kell az ÁVK a dugalj elé. Függetlenül attól, hogy van-e beépített frekiváltó, vagy szervóhajtás a gép vezérlésében.
Mint laikus kotyogok közbe, úgy tudom, hogy nagyobb "megszólalási" áramú Fi relét raknak ipari környezetbe mint a háztartásokba épp a sok induktív fogyasztó (aszinkron motorok) miatt. Vagy rosszul tudom?
„Ilyen szervos/ frekvenciaváltós gépekre egyébként mi a helyes megoldás, ha azt akarja az ember, hogy ne kapcsolja le a fi relét?”
Szerintem két lehetőséged van. Vagy 3 fázisról használod, mert erre van tervezve. ( pl japánban ) vagy átkapcsolod/átalakítod a bemeneten az Y kondenzátorok bekötését.
Talán ami segithet az a vfd elé beépitett 3 oszlopos vason fojtótekercs, line reactor-nak hivják, csőkkenti az áramcsúcsokat, felharmonikusokat, aszimetriát stb.
Előzmény: Szalai György, 2021-04-20 16:15:44 [46848]
lari | 1192
2021-04-20 17:20:21
[46849]
Köszi a korrekt választ, egyébként én is így gondolom, csak manapság sokan ragaszkodnak az RCD használatához, de tudomásom szerint ipari környezetben ennek használatát nem írja elő kötelezően semmilyen szabályzat.
Előzmény: Szalai György, 2021-04-20 16:15:44 [46848]
Szalai György | 9490
2021-04-20 16:15:44
[46848]
„Ilyen szervos/ frekvenciaváltós gépekre egyébként mi a helyes megoldás, ha azt akarja az ember, hogy ne kapcsolja le a fi relét?” A korrekt megoldás szerintem egy másik, hibaáramrelé nélküli érintésvédelmi mód használata.
„RFI filter megoldhatja a problémát?” Az fokozza a föld felé folyó áram nagyságát, mert szintén arra vezeti el a zavartranzienseket.
Igazából azért old le mert még a 3 fázison egyforma a feszültség addig a zavarszűrő kondenzátorok csillagpontja ugyanazon a potenciálon van mint a nulla illetve elméletileg mint a földelés, ha érkezik valamilyen tranziens ez eltolódik és a nagy értékű csillagpont földelés összekötő kondenzátoron akkora hiba áram folyik hogy leold a fí relé. Nem értem miért kell ilyen nx1kW vfd-be ekkora kondenzátor, amit láttam napelemes inverter 10kW körüli abban is csak 10nF Y kondenzátorok voltak.
A hálózati zavarszűrő kondik csillagpontja egy 470nF kondenzátorral le van földelve, más elektronikai készülékben itt 4,7nF Y kondenzátor van, van egy Toshiba frekvenciaváltóm azon van egy kapcsoló amivel probléma esetén ki lehet kapcsolni a kondenzátort. Szétszedtem a frekvenciaváltót és a kondival sorba kötöttem egy AC380V 4,7nF Y kondenzátort. Még nem próbáltam de biztos jó lesz, meg remélhetőleg a zavarkisugárzása sem nő jelentősen.
Ilyen szervos/ frekvenciaváltós gépekre egyébként mi a helyes megoldás, ha azt akarja az ember, hogy ne kapcsolja le a fi relét? Én is találkoztam már olyan gyári új gépekkel, amiben van frekiváltó, vagy szervo hajtás és a "B" tipusú fi relé is leold. Van hogy a gép megy egy jó darabig és egyszer csak lekapcsol, vagy éppen a főkapcsoló kikapcsolásakor old le a fi relé. Újraindításkor ismét jó egy darabig vagy a kikapcsolásig. RFI filter megoldhatja a problémát?
Előzmény: Szalai György, 2021-04-20 05:14:18 [46842]
Szalai György | 9490
2021-04-20 05:14:18
[46842]
"AC bemenet meg a föld között 30 - 40mA AC áram folyik" Akkor most megmérhetnéd, hogy menyi hibaáram folyik a frekvenciaváltó test és a földelő szonda között.
Csak a nagyobbaknál van lehetőség kikapcsolásra általában egy csavar formájában.
Ezeknél a kicsiknél csak úgy tudod megoldani ha leveszed a burkolatot. Ugyan úgy egy csavart kell kitekerni illetve a panelt elszigetelni a hűtőbordától. Persze ha már szét van szedve a kondikat is ki lehet forrasztani. De ezeket a dolgokat szakemberre kell bízni! No persze egy szakember meg nem vállal ilyeneket.