Az első 2:20 percig elmondja a gép fő képességeit és bemuatja a hengert, demonstrálni a gép pontosságát. A gépet ő tervezte, és úgy fogalmaz, hogy a semmlből építette Még ha a gránit alapot nem is ő köszörülte, akkor is egy nagyon képzett nagy tudású ember, semmiképp nem pancser. Elnézést, ha véleményem valakit mebánt.
Mire megittam a kávét azt láttam a videó utolsó percében,hogy ez egy pancser, csak a gép jó elvileg!? de a munkadarab végén a központfurat és a menet is üt kb egy mm-t!!! Most mit mondjak?
Közben még az jutott eszembe, hogy amikro esztergálunk, akkor elég az utolsó résznél amikor a pontos felületeke kell csináőlni, ott meghúzni a számok léceit, mert addig könnyen is lehet tekergetni, de olyankor ugye nehezebb is így végig úgy hülyeség kínlódni.
Jó , azt úgy akár sikerülhet is eltalálni . De ezt a szigszallagos dolgot nem kellett volna feltenni . Ez meg fogja feküdni a szakik gyomrát , így hétvégi ebéd után
Így betéve körbetekertem szig szalaggal, így nem sérti, meg arra tökéletes, amire használni fogom, nem bírom kézzel megforgatni.
Ez kielégít minden igényt így.
elektron | 15859
2018-06-30 14:00:31
[42929]
Már kissé életlen rapid késsel kapirgáltam.
Jani300-nak:
A szögbeállítást magát úgy végeztem, hogy egy eredeti MT2-t csúcs közt befogva úrával végig megyek így be lehet állítani elvileg ugyanolyan ra, ami kell.
Nincs mit megbánni, még csak gyakorolok, ez is az volt, most jönnek elő, hogy a gyakorlatban mik is vannak, ami probléma, csak én még nem találkoztam ezekkel, mindenki jókat ír.
Most is a szánokat is szétszedtem, meg szorosabbra állítom, mert kézzel, ahogy megnéztem emelgetve egyáltalán nem sziládrd, megmozdul 0.1-0.2 mm-t is, a kerszetszán is, meg a kézi is.
Csak tapogatózok, a tanácsokat megpróbálom észben tartani, a kés is már nem volt köszörülve rég, mert az meg pont elromlott de teganp megcsináltam, meg a nagy flexem is megjavult általam.
A lényeg, gyakorolni kell, minta részletre figyelni úgy lehet jobb eredmáényt kihozni, mert ha már egy is hiányzik a minimális szükséges előfeltételből az eredmány nem perfekt.
Kopirnyák | 2646
2018-06-30 13:46:23
[42926]
Néha írok olyanokat, hogy magam is megbánom, aztán kitörlöm és rájövök, hogy megint csak az időmet vesztegettem.... -a korábban elkezdett szupportköszörűs témában is tudnék mit felrakni, de nem teszem, mert biztos vagyok benne, hogy minimum több tucat ember gyűjt itt infókat, csak hozzá nem tesz semmit egy témához sem. Már csak ideírom sokadjára. Értem én hogy hobby.... de ha már olyan keservesen szert tesztek egy gépre, ne tegyétek tönkre, mert aztán jön, hogy ezt sem sikerül megcsinálni, meg azt sem.... Szerinted Elektron, ha egy szar szegnyeregbe beteszel egy szar kúpot, és azzal akarsz fúrni, támasztani stb. mi lesz az eredmény? Ide nem megoldás a csiszolópapír, meg a dremel. Ezt te most hiába fogod tükrösre húzni rongykorongon, mielőtt betolod a kúpba, kenj rá tusírfestéket, majd nézd meg mennyire nem fog illeszkedni. El kell készíteni 4-5 kúpot az esztergán, rá kell szánni a pénzt és elvinni köszörültetni. (azért 4-5 db-ot, mert 1.: úgyis kell majd, 2.: azáltal olcsóbb lesz, hogy a köszörűn nem tölt el mindig fél órákat a beállással, így pénzt spórolsz) Elvileg a hobby az drága dolog, de akkor a legdrágább, ha spórolni akarunk. Ez már olyasmi, mint a jutub alapján gépet felújítani hozzáértés nélkül. Elektron, te a minap írtad, hogy van a közeledben egy esztergályos, miért nem "veszel" leckéket tőle. Kicsit kibicelj a műhelyben, csak figyeld mit csinál. Még a korábbi forgó- álló csúcs témához reflektálnék pár dologra. Valaki tett fel egy rajzot... nekem még a könyv is megvan amiben benne van az a bizonyos elköszörült csúcs, viszont iskolában soha nem említette senki ilyen célú használatát esztergán. Az említett rajzon mondjuk ha arányokat nézünk a támasztott átmérő legyen 5-6 mm. Ezen hogy szép legyen a felület, min. 1500/perc fordulattal esztergálsz. A csúcs úgy berág a csúcsfuratba, -amennyiben valóban szorít (ha meg nem, akkor nem is támaszt, de akkor meg minek kell oda?). mint annak a rendje. Köszörűn más, ott mondjuk forog 90/percet a munkadarab. Esztergán én nem tartom életképes megoldásnak, és érdekes, ha forgócsúccsal támasztok palástköszörülésnél, semmivel nem lesz rosszabb a felület (szemmel láthatóan), mintha állócsúcs támasztana. Tudjátok a pszichológus is azt mondja, segíteni csak annak lehet aki engedi.
Törölt felhasználó
2018-06-30 13:28:47
[42925]
Ezen nincsen mit polírozni! Szerintem rugaszkodj neki még párszor. Elsőre senkinek nem megy. Mivel nincsen gépi előtolás, próbáld meg egyenletesen tekerni a kézi szánt. Nem lehet, hogy keményfémbetétes késsel csináltad? Ha igen, túl nagy a rádiusz a hegyén a te gépedhez. Az is lehet, hogy le van pattanva a hegye.
Polírozni csak sima felületet érdemes! A polírozás a sima felület tükrösítésére való és nem a nagyolás "kipofozására". Arra ott a simítás.
Még annyit hozzá, hogy a fényképen sokkal csúnyább, mint a valóságban, meg a haverhez majd átpattanok ha hazaér a díszebédből, és megpolírozzuk a nagy korongon.
Azt is meg lehetne csinálni, hogy direkt egy gépet erre állítani úgy, hogy fixen a szög benne lenne, meg köszörű is rajta és akkor sorozatba tolhatja a kúpokat.
"akkor már Kopirnyák is betenné a szegnyeregbe." A portája közelébe se engedné nem, hogy a szegnyergébe berakná
J-Steel | 1721
2018-06-30 11:24:42
[42918]
Kis dremel köszörűt kell befogni a késtartóba (youtube keresőzöveg: dremel toolpost) és azzal meg lehet köszörülni a palástot, ha megvan, akkor már Kopirnyák is betenné a szegnyeregbe.
A szegnyereg eltolásos kúp esztergálásnál két probléma merül fel, egyik a nehéz pontos kúpszög beállítás, a másik a két csúcs közt esztergáláskor gömb végű csúcsokat kellene használni.
-Milyen fajta (életlen) kést használsz? Nem egy 3 ékes felület ami sikeredett, gondolom a kéziszán is laza. Gyorsacél kés való a kis gépbe és magadnak kell köszörülni.
Kis gépen nem nagyon lehet hosszabb morse kúpot csinálni, mert rövid a kéziszán útja és a végeken már "elhajlik" az egyenestől.
Az említett szegnyereg eltolásos kúp esztergálás felejtős lenne ekkora hosszban, és nem is életszerű. Szinte soha nincs rá szükség, örül az ember, ha be van jól állítva a szegnyereg központba, nem hogy még elállítgassa.
Na, de most már csendben maradok, vannak itt nálam sokkal profibbak is, hadd szólaljanak ők.
Lehet úgy is csinálni hogy nem kell árok a menetkifutásra, és a kereszt szánon is csak előre kell tekerni, nagyobb fordulaton is megy, és nem kell gamer reflex a kapcsoláshoz. Linkeltem már a videóm de itt van újra:
Lehet. Nagyon fájintos is volt a maró feltéttel, percenkénti tizes fordulattal, amíg össze nem rágattam az E1N főorsó csapágyát a kenés elégtelensége miatt...
Ne erőlködj ezzel a manuális menetvágással, inkább rakj fel egy léptetőmotort a vezérműtengelyre.
A fiam most írta meg a szakdolgozatát jelesre, a menetvágás hobby esztergán mikrokontrolleres vezérléssel című dolgozatát. Én már csak gyönyörködöm a menetvágásban, mint néző. Nem kell cserekerékkel bajlódni, és minden menetemelkedést (TPI)is tud.