Nem Mach-al... HPGL kellene a végére. A betüknek "vonalból" kellene lenni a Corelban... vagy hasonló... Van valami megoldás erre?
Varsányi Péter | 11584
2006-10-29 10:41:00
[194]
Ez amit nem találok egyvonalas fontokat a Corlel-hez, ez lenne a legjobb ha létezik ilyen.
A fórumban keresést meg szerintem meg kellene oldani... Annyi az adat, hogy ... Igy minden 15x lesz minden előbb vagy utóbb...
Most pl. az alu eloxáláshoz találtam jó dolgokat a gömbfej bekezdésben...
Egy olyan tárhely 6GB-al mint az enyém 30USD/év... A többféle fórum programm is jár hozzá.. Én a tárhelyet mindíg itt vadászom: findmyhosting.com Magyar *.hu domain neveket is (általában) el fogadnak a serverek. Csak a DNS számot kell átírányítani...
A *.com meg a többi nemzetköi nevet lefoglalni és tárhelyet venni ... összepasszitani ...fél óra ... és uplodad... working...
Ez már nem egyszer volt téma. Nézdd át a fórumot (sajnos a topic címére már nem emlékszem), a lényeg, hogy coreller is megoldható valahogyan, de léteznek egyvonalas fontok is direkt erre a célra!
Nincs Mach. Nincs dxf import... De talán nem is lesz 1 vonalas... Olyat akarok, hogy van egy pl. O betű és azon csak egyszer megy körbe a maró... Ha 0.8-as akkor a 0.8-as marású lesz... a kör..
Balu | 1039
2006-10-29 09:47:00
[191]
Szia Péter!
Corelből ki tudod menteni dxf-be és azt már be tudod importálni a mach-ba!
Varsányi Péter | 11584
2006-10-29 09:38:00
[190]
Most éppen betüket (egyvonalast, 0.8-as maróval...) szeretnék gravírozni előlapra... nem is godoltam hogy ez ekkora probléma... Nem Mach-al hogy lehet... A betüknek "vonalból" kellene lenni a Corelban... vagy van valami progi ami hpgl-t csinál... vagy... Van valami megoldás erre?
n/a (adathiba) |
2006-10-28 19:52:00
[189]
Helló Skacok!!!!Kérdésem hogy a rinó3d-ben megszerkesztett 3d alkatrészt hogy lehet az artcam(-ba átvini ,hogy ki is tudjam marni!!!!! Ti biztos tudjátok ! Ha tudtok segiteni kérlek tegyétek meg!! Köszönet :S.I
n/a (inaktív)
2006-10-26 15:25:00
[188]
Ennek tudsz beszerzési forrását?
E-mailben adtam választ a kérdésedre. Még nem reagáltál. Közben vannak fejlemények. Meg azt gondolom, hogy hasznos lenne, ha mondjuk telefonszámot cserélnénk, vagy tartanánk a kapcsolatot.
Szia azbolit Derlin : teflon üvegszállal töltve ! Nincs magyar megfelelöje ! Tibor
n/a (inaktív)
2006-10-26 13:43:00
[186]
Van egy műanyag, aminek angolul a neve: DELRIN. Ennek mi a magyar megfelelője?
Robika37 | 726
2006-10-23 20:08:00
[185]
Üdv az Uraknak ! OFF. Segítségeteket kérném! A kisfiam játékautójából kiszállott az a bizonyos mágikus füst. Ebből következik a gyerek jajgat az asszony ösztökél énmeg kicsit ideges volnék. A kocsi ócska kinai Rc kocsi és ha jól okoskodok két IC főt meg benne . Irás rajtuk L 9110 H LX 349; 9120 350. Nyolc lába van (mármint az ic-nek) és ennek a két Ic-nek kellene a kocsit előre-hátra és jobbra-ballra mozgatni. Kérnék az alkatrészekről bármi infot mert én a neten nem találtam (biztos béna vaok hozzá) Előre is köszi! Robika Bocs a hosszért
n/a (inaktív)
2006-10-20 17:39:00
[184]
köszi aki 3d-t mar az kapcsolja be, mert Z irányba frankon bele mar a mintába
lenne egy sürgös problémám a mach 2 -vel van egy kis bibi, amikor mar va gép pl ki van adva hogy menjen el x1000 -ig nem megy végig teljesen hanem a végén már elkezdi a következö parancsot ahol y elmozdulás van , és ilyen ives pályákat ir le , ez valami optimizácio, ki lehet ezt kapcsolni?
n/a (inaktív)
2006-10-17 17:03:00
[181]
a sebesség fontos , föleg ha 3d marásokat csinál az ember, most 1 méteres anyagokon marok 3d-ben és igy is orákig tart mire egyel végez, nem beszélve hogy 3 -szor kell rajt végigmenni gondolom azért mindenki vigyáz a gépére, nem olcso játékok ezek
n/a (inaktív)
2006-10-17 16:43:00
[180]
Az kimaradt előző írásomból, hogy ezek hobbi árért hobbi szintet takarnak (az "ipariak" ne itt kersgéljenek)! Valószínüleg ezzel mindenki (itt) tisztában van!
n/a (inaktív)
2006-10-17 16:34:00
[179]
Értem és megértem érverésedet! Természetesen lehet eszmefuttatásokat indítani és amit írsz az szerintem is reális "veszély", de a gyakorlatban, ha a gép a teszteket jól produkálja, "szerintem" hobbi célokra használható "határ értékeket" kapunk (persze nem árt a határérték alat használni gépünket)! Én azt sem szeretném, ha egyeseket megilyesztve, a gépük lehetőségét nem (merve) kihasználva használják! Szerintem, ha a tesztek jók, mehet a dolog! Természetesen a szennyeződések okozta "váratlan" nyomaték emelkedések veszélye reális, de nem tudom, hogy mikkel kell (lene) számolni a "biztonságos" értékekekn belül maradáshoz (hobbi szinten)! Egy biztos, ha a motor lépéstéveszt (kiesik a szinkronból), akkor blokkol és ez eléggé észrevehető ahhoz, hogy tudjunk a jelenségről és beavatkozhassunk!
Egészen komoly témává vált ez a maximális sebesség ügy. István Neked abban igazad van, hogy van olyan stepmotor, ami igen óvatos gyorsítási előjáték után állandósult állapotban tényleg forog 50 -100 1/s-al. A probléma ott van, hogy ezt a motort ilyenkor már szinte csak a tehetetlenségi nyomatéka tartja "életben". Ez viszont egy felhalmazott energia (kvázi egy szinkron lendkerék W=1/2*teta*omega*omega energiamennyiséggel), és nem sok köze van a kézbentartható hajtáshoz. Ha tehát egy ilyen rendszert a legkisebb terhelésből, veszteségből adódó nyomatékcsúcs kizökkenti, akkor ahogyan írtad kiesik a szinkronból, és megáll. Ez viszont szerintem elég nagy gond, egyértelmű lépésvesztés, nem is kismértékben. Ráadásul ha behelyettesítünk egy M6-os orsó-anya líneáris hajtás erőátviteli, ideális képletébe, azt kapjuk hogy F=~6280*M, azaz 0.01Nm hasznos nyomatéknál is közel még 6 kp-os tolóerőd van, magyarul ilyen mérvű lassító áttételnél a rendszer már nagyon érzéketlen a szánra ható plussz erőre, tehát valóban működőképesnek tűnik a dolog. Azonban rendszertechnikailag azt kell nézni, hogy főleg egy menetes szárnál a súrlódónyomaték, szennyeződések miatti többletterhelések, kopások, stb hatására mindig csak egy hajszálon múlhat a szinkronban maradás, hiszen ezek a terhek már közvetlenül a motor tengelyén nagy szorzótényezővel hatnak. Arról már nem is beszélve, hogy ha hirtelen kellene megállni, vészhelyzetben, akkor ez hogyan realizálható. Összefoglalva: én, mint valamikori CNC gépgyártástechnológus nem úgy nézek csak egy motorra, mint egy L és R elemekkel helyettesíthető villamos elemre, hanem a teljes mechatronikai rendszerban elfoglalt paraméter hatásai érdekelnek. Itt szerintem sok kedves Fórumozónak az a gondja, hogy már gépeik mérete, vágyaik, valós feladataik már nem "hobby" szintűek. Félreértés ne legyen - István, én Téged nagyon tisztellek, és Magyarországon szinte egyedüli vagy, akinek mindenki sokat köszönhet ezen a fórumon. De azt hiszem, akik itt már 1-2 KW-os főorsóval acélt is forgácsolnak a gépeikkel, csakis a valós, még kézben tartható M-n jelleggörbére alapozhatják a hajtásukat. Ehhez a Te hajtásod is kiváló. Maradjunk annyiban, hogy aki komolyabb ipari feladatokra is használja gépét, én azoknak step hajtás esetére nagyon tanácsolom a 20-40%-os nyomatékletörési pont meghatározását, és e fölött saját érdekükben ne járassák gépüket. Akit pedig ezek az érvek - gondolatok nem érdekelnek, mivel demokrácia van, Mindenki azt csinál amit akar adott határokon belül!:) Bocsánatot kérek a kicsit hosszabb szövegért.
Motoros gyorsulási verseny ötlete pedig nem rossz, érdemes lenne rajta elgondolkozni!
További szép napot!
Tibor45
Motoros | 5071
2006-10-17 14:18:00
[177]
Nekem még sokat kell gyakorolnom hogy utolérjem Trapista 17 000 mm/perces gépét. Én még csak 1000 mm/perc körül járok. Kellene a talin egy gyorsulási versenyt tartani, mindenki bemutathatná mit tud, lehetne fogadásokat is kötni.
bocsi elszámoltam mwgam , csak 3000mm/percel martam a gép megy 6000-rel is de az má gépnyuzás
n/a (inaktív)
2006-10-17 12:45:00
[175]
Szia Tibor45!
Természetesen a motorok ezen tartományban már rég szinkronmotorként viselkednek, de ez nem baj, ha a szolgáltatott nyomaték még felette van a terhelőnek. Ha ez nem így lenne a motor azonnal blokkolna (kiesne a szinkronbol)! A végleges sebesség beállításoknál simán tesztelni kell a gépet ősszetett alakzatokkal (méret és alak helyességet ellenőrizve), ha ez így ok, akkor miért ne lehetne használni a rendszert?! A H1 Vezérlő tuningnál leírtam a folyamatot és a CNC tesztekkel (menü alatt) olvasható módokon (is) lehet tesztelni. Természetesen ez a sebesség csak kézbentartott gyorsításokkal használható és szinte kizárólag átpozícionálásokra (nem megmunkálásra a lézert kivéve)!
Köszi Trapista a válaszodat, ezt feltételeztem én is. Itt azért elképesztő adatok vannak továbbra is, ha megengeditek én Mindenkinek azt mondanám, hogy, ha egy átlagos lépetető motor eléri az 600 -1200 1/min tartományt, és még ott leadja a névleges nyomatékának 10 - 20 %-át, akkor kisebb fajta műszaki, technikai csodával állunk szemben. Azért két dolgot az ilyen extra közölt adatoknál megjegyeznék: -érdemes lenne az igazi mérést megtenni, azaz egy frekimérővel megmérni a step jeleket, és abból meghatározni a fordulatszámot. (pl. : mért freki (Hz) / egy fordulatra eső lépésszám). Ugyanis az egy dolog, hogy a monitor adott ablakában mit ír ki a program. - a motort érdemes közben nyomatékkal terhelni, (legegyszerűbben egy súlyterhelésű tárcsával önmagában, ha pedig már be van építve akkor mondjuk egy 20 - 500 N-os erővel (kinek mekkora teljesítményű a hajtása) az elmozdulással párhuzamosan terheljük meg az adott hajtást. Ebből a tesztből sok minden (P, M) visszaszámolható. Ha így is tudja a rendszer ezeket az extra jó paramétereket, (amit kétlek), akkor korrekt a max. sebesség. A végcél ugyanis ne feledjük a lépésvesztés elkerülése, a biztos pozícionálás adott tartományon belül. Ha nem így járunk el, lassan az derül ki, hogy egy léptető motoros hajtás 2-10-szer jobb paramétereket produkál, mint egy szervohajtás )), ami azért a szakiradalom és tapasztalatom alapján csak - csak nem lehet valós dolog.
Üdv.: Tibor45
n/a (inaktív)
2006-10-17 10:31:00
[173]
...csak ámulok és bámulok a sebességeken...
ebalint | 1769
2006-10-17 10:07:00
[172]
Szia Géza!
Köszönöm tippet.
Közben sikerült Szegedröl a RET-Kft-töl rendelni. Nagyon korrektnek tünnek.
Az bizony 4mm-es fogás volt és még nyugodtan lehetett volna több is. Egy parkatta darab volt szóval nem épp a puha fák közé tartozott
Üdv.: Psychobilly
n/a (inaktív)
2006-10-17 08:01:00
[170]
H1 vezérlő, 30V-os motortáppal, 1242-es (kb. 0.4Nm-es) Japán motorokkal, M8-as menetesszár X tengely gyorsjárat 5200mm/perc, Y= 4800mm/perc, Z=8000mm/perc (M1 mechanika).
Trapista | 816
2006-10-17 07:28:00
[169]
Hello. A Kérdésedre a válasz : minimális, ezt már sajnos csak önmaga mozgatására tudná használni, ha engedném. Igazság szerint 30V ról használom, ott kb 8-11 m/p ( ezt 20cm ut alatt gyorsulta fel a 40 cm-es asztal) de kisérlet kedvéért mentem fel 60 V-re ott a 40 cm alatt értem el ezt a sebességet, majd az asztal a lendülettől fogva mejdnem leborította magát. Mert erő ott már nem volt, csak lendület. De ezt az értéket, szerintem csak a golyós orsónak, + a kis alu asztalnak köszönheti. esetleg a nema34-nek. üdv.
nálam 6000-rel vitt tegnap 13 mm-t fába, fenyönél keményebb anyagban a Z tengelyem elment kicsit azt lejjebb kell venni majd , de 6-7mm az ideális fogás, tul sok volt ez a 13 mm
n/a (adathiba) |
2006-10-16 22:54:00
[166]
DE az biztos nem kemény fa !!!Sőtt még fenyő sem vagy max1mm fogással!!
Léptetőmotorral, 16x4-es golyósorsóval, maximális 8000 mm/p. Fánál munka közben a 4000 mm/p nem szokott gondot okozni.
Üdv.: Psychobilly
n/a (inaktív)
2006-10-16 21:22:00
[164]
Köszi! Nehogy félreértsétek, nem vagyok elégedetlen a gépem sebességével. Mivel "automata", had reszeljen egész nap akár. Csak nézegettem maró katalógusokat, aztán próbáltam átültetni a számértékeket a gépemre. Érdekes eredmények születtek... :D
n/a (inaktív)
2006-10-16 21:20:00
[163]
Köszi! Nehogy félreértsétek, nem vagyok elégedetlen a gépem sebességével. Mivel "automata", had reszeljen egész nap akár. Csak nézegettem maró katalógusokat, aztán próbáltam átültetni a számértékeket a gépemre. Érdekes eredmények születtek... :D
n/a (inaktív)
2006-10-16 21:18:00
[162]
n/a (inaktív)
2006-10-16 21:17:00
[161]
svejk | 33038
2006-10-16 20:56:00
[160]
Helló! Léptetőmotorral 4mm-es trapéz 960mm/perc, szervoval 4800mm/perc. Ezeket az értékeket maximális gyorsításnál is tudja. Tibor45-nek igaza van léptetővel nem érdemes feljebb menni ,még ha lehet is kis értékű gyorsulással mert megnő a lépésvesztés esélye
Régi gép NDK motor, 6-os normálmenetes orsó 500mm/p munkában 300mm/p Új gép 14-es kétbekezdéses trapézmenetes orsó menetemelkedés 6mm max 1200mm/p gyorsítással!
Üdv! Balu
Törölt felhasználó
2006-10-16 14:44:00
[158]
Hello Trapista!
Gratulálok a szuper rendszeredhez, ez szinte hihetetlen! Már csak arra lennék kíváncsi, hogy az 1700 1/min -nel forgó step motorod ekkor hány %-át adja le a névleges nyomatékának?
Üdv. Tibor45
Trapista | 816
2006-10-16 13:55:00
[157]
Régi gép M10-es szár 450 mm/p gyorsítva, profi 1-el, gyorsjárat. új gép 10mm-es emelkedés 2000mm/p indítás 17000mm/p gyorsítva, H1-hez hasonló vezérléssel.
n/a (inaktív)
2006-10-16 12:59:00
[156]
Akkor jó. Nálam is M12 menetes szár van. Max 300mm/perc. Feljebb lehetne még csavarni a mach 3 motor tuningnál a sebességet, de nem akarom.
Kérdésem: 1. Tud valaki beszerzési forrást? 2. Mekkora esély van arra, hogy egyéb nem romlott el...? /Látszólag ép minden. Az IC-k gyárilag foglalatban lettek elhelyezve.../