Ez 2 lézer 3D együttműködésével készül. Csak ott éget, ahol a 2 lézer sugár találkozik. Az egyik ereje nem elég az égetéshez. Nagy buli lesz, ha sikerül szinkronizálni a cuccot.
A Gray tud változó előtolással, azonos lézerteljesítménnyel képet égetni, vagy azonos sebességgel, a Lézer PWM vezérlésével, ami nekem még nem működik, a Dotg 1bites képből a képpontok sűrítése ritkítása alapján csinálja a képet.Ez Dotg
Sziasztok. Teljesen kezdő vagyok cnc és lézer területén is. Az lenne a kérdésem, hogy üvegbe vagy plexibe való gravírozáshoz mekkora teljesítményű és hullámhosszú lézer lenne megfelelő. Pontosabban üveg tömbbe 2D vagy 3D minta égetése érdekelne. Egyáltalán egy hobbi keretein belül kivitelezhető ez?
Törölt felhasználó
2018-01-17 20:27:09
[14044]
johnygluglu mivel csinálsz nc kodot képböl vagy vektorbol mach3 alá?
johnygluglu | 51
2018-01-17 19:50:33
[14043]
Ha megnézed, frkvencia a bemenete. A TTl vezérlésű laser drivert kb 20 KHz ig lehet kapcsolgatni minél nagyobb a freki, annál nagyobb a lézer bekapcsolt ideje. a TTL-hez nem kell ez az átalakító. A kérdés az, hogy ez a kimenet honnan van? A C tengely Step, vagy dir lábáról? Vagy a C tengelyt vezérlő párhuzamos pinröl?
Akkor marad a Gray, ez jó kódot ír,csak ki kéne találni, miért nem tartja a beállított sebességet. A sor előolvasást már 800 ra állítottam. Régebben ez 20 volt alapból és lassú volt mint a lajhár.
designr | 3604
2018-01-17 19:32:38
[14041]
Graytohz hoz nem kell egy kis elektronika is? gray to hz
Az ugye látszik, hogy egy tengelyt emelget és süllyeszt, de ez hogy kapcsolódik a P1 outputhoz? Vagy máshova kell kötni a lézert?
johnygluglu | 51
2018-01-17 19:25:40
[14039]
De ezekkel nincs is baj, mivel nem kell kapcsolgatni sokat, az M3 M5 utasítást is be lehet állítani a Graybe, de ezek egyikével sem csinálja az állandó sebességet. A bajom, hogy van a Graytohz progi, ami alézerhez lett írva, csk a megírt G kódját nem tudom értelmezni. Hogy lesz ebből PWM szabályzás? G0 c0 G0 X0 Y0 G64
Sziasztok! Sikerült beállítanom a PWM módot a Mach 3-ban. Gray-al generált g kód futtatásakor a beállított F sebesség nem állandó. Ha kicserélem az F-et S-re, akkor a PWM kitöltését szabályozom, állandó F előtolás mellett. A gondom, hogy az előtolás mégsem állandó, a sűrűn egymás után következő változó S értékeknél az Units/mm érték egészen alacsonyra visszaesik. Ha csökkentem az előtolás értékét, akkor sem változik. Ugyanez a munka a Gray-ben beállított változó előtolásnál simán megy. Tud valaki megoldást? G17 G21 G40 G80 G90 G94 G61 F2000 G1 X0Y0 G0 M10P1 G0 X[0.00-1.9] G0 Y0.000 G0 X0.00 G0 M11P1 G1 X0.00 S26.235 X0.30 S9.098 X0.40 S9.471 X17.60 S33.314 X17.70 S34.431 X17.80
Törölt felhasználó
2018-01-16 10:34:41
[14026]
ö step down használja áram generátornak és még a diodán esö fölösleges tápfesz veszteséget is lehet optimalizálni (kimeneti fesz álitás)... De viszonz majd modulálni gondok lesznek... (ttl)
Sziasztok! 40W co2 lézer alá vonatkozó kérdésem van. A co ugye nem viszi a fémeket acél jelölésre keresek megoldást. Vannak spray és paszta formában bevonatok amik ezen segítenek elvileg. Angol nyelvű fórumokon nagyon megosztottak a vélemények ahogyan én látom. Spray
Kb 0,20-0,30 mm mélységet kellene elérnem a karakterek szempontjából amit graviroznom kellene.
Van ilyen jellegű tapasztalat valakinék?
Köszönöm a választ előre is.
Rico | 85
2018-01-16 03:36:34
[14024]
Sziasztok! Köszönöm szépen a segítséget! Sikerült megoldanom a problémámat. Igazatok volt a step/mm lett el állítva, vagyis a forgató használata előtt nem mentettem le a "Vendor settings" adatait. Tanultam belőle, hogy le kell menteni mindenképpen ha ilyen eset van vissza tudjam állítani! Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!
elektron | 15859
2018-01-15 23:46:13
[14023]
Most ahogy nézem ezeket a lézer diódákat, olyanok ezek, mint egy aranygyűrű, kb. annyi az áruk is, mint annyi súlyú arany .
Én nem tudom neked milyen áramgenerátorod van, de jó minőségű analóg áramgenerátoron maximum áram és nyugalmi áram potméter van, aztán egy kínai csodatápon lehet hogy van fesz poti is de nem tudom mi értelme lehet. Kiemelném a nyugalmi áram potit, mert ugya kikapcsolt diódát nem kapcsolgatunk ki be, semmilyen jellel. Ha nem tudod a dióda áramát akkor az szívás, én a helyedbe beállítanák egy 2A maximum határt és örülnék neki hogy működik, ha már nem tudni a dióda típusát. De talán mégsem veszett fejsze nyele, a 2W-os diódának középvonalba vannak a lábak, az e fölötti teljesítményűeknek meg középvonaltól feljebb, így tudod ellenőrizni a tiedet. Mutatom képpel, pont van egy 2W és 4W-os döglött diódám.
Szóval a dióda ismeretlen, és volt előtte egy ilyen DC converter. Na most az érdekelt volna, hogy ha ezt kiiktatom, mert egy ttl-es vezérlőt szeretnék berakni, akkor azon is van egy áram és egy feszkó poti. Ezt szeretném tudni, hogy mennyire kellene állítani. Elvileg 3W-os, de azt írnak rá, amit akarnak. Szeretném kideríteni és beállítani a megfelelő paramétereket.
Az áramot hatod a lézer árama fölé, mondjuk ha a lézerednek kell 1,7A akkor állítsd be 12V 2A-ra. Amúgy elmondanád mi a jó istennek kell beiktatni egy ilyen dc-dc konverter, mi a célod vele?
Ez nem így van, van egy áram igényen a diódának, azt biztosítani kell pl 2W-nál 1.7A, ezen belül alkalmazástól függően a lézer áramgenerátora állítja az áramot a kivenni kívánt teljesítmény függvényében.
12V-on mekkora áramot kell (szabad) adni az 500mW, 1W 2W 3W lézereknek?
RJancsi | 5809
2018-01-15 06:25:14
[14012]
Nem azt mondtam, hogy nem használható, hanem hogy gondom van a gyorsulás beállításával. Ami már elég dinamikus de még nem rázza szét a gépet. Nyilván sok próbálkozással meg lehet találni a kompromisszumot (optimumot).
Emlékeim szerint azért, használható alternatíva volt az a G-ray.
Ez a sebesség "ugra-bugra" módszer persze, sokaknak csalódást okozott. A csalódás borítékolható, pld. egy több kilós, néha több tíz kilós tömegű, mozgó hídra applikált lézerfejjel. Ezzel szemben, egy könnyű, lézerhez épített mechanikával, nem is olyan nagy kihívás azt az "ugra-bugrát" teljesíteni.
Én 'anno ilyeneket "maszatoltam" a 2w-os kékkel, a G-ray segítségével.
A Spindle lábon. 15-ös láb a mikrovezérlőn. Természetesen a programban ennek megfelelően meg kell változtatni a konfigot. Ez a láb illetve a másik kettő is 15,16,17 beállítástól függően tudja ezeket, de egyszerre csak az egyiket lehet így átállítani.
Vagy az RC vagy a PWM-et kell bekapcsolni attól függően mit szeretnél és melyik kimeneten (1,2,3)
Ha van szkópod akkor meg tudod nézni mi van a kimeneten.
PWM valóban nincsen benne, de van viszont a modelzésben használt szervokat vezérlő jel, (ennek nem tudom mia a neve) tulajdonkáppan az is impulzus szélesség változtatással dolgozik csak nem 0- és 100% között. Úgy emlékszem, hogy ugyanezen a lábon van frekvenciában változtatható négyszögjel is. Extra elektronikával mindkettőből tudsz pwm jelet kaialakítani.
Én már próbáltam de nem igazán tetszik az eredmény. A fő gond (és itt maximálisan igazat adok Robsy-nak), a vezérlőben beállított gyorsulás. Részletdús képnél alacsony gyorsulás mellett "elkeni" a kontúrokat. Ahhoz, hogy kellően dinamikus mozgásom legyen akkorára kell(ene) a gyorsulást állítani, amit már hallgatni is rossz, szinte recseg-ropog a mechanika, kattognak a motorok. Maradok a kétbites raszteresre konvertálásnál. Ott is érhetnek meglepetések, de kivitelezhetőbb.