A tisztánlátás érdekében: A gyártó a feltüntetett adattáblán a bemeneti feszültség és áram értékek. PL:3x230V~3.0A Teljes terhelésen az egyenirányító hid képes elviselni 3 fázison felvett teljesítményt.
Ha van feltüntetve betáplálási alternatíva akkor a dokumentumban szereplő bekötéssel (és csak azokon a bekötésű pontokon) üzemeltethető akár maximális teljesítménnyel is a hajtás, mert úgy van kialakítva az egyenirányító teljesítménye, hogy elviselje az egy fázison átfolyó megnövekedett áramfelvételt.
Ha nincs feltüntetve betáplálási alternatíva az adatlapon, akkor az egyenirányitó híd nem képes 1 fázisról a teljes teljesítmény kiszolgálására. Max kivehető teljesítmény : 1,73 Ha nincs fázisellenörzés a hajtásban.
Szerelő | 131
2021-10-09 21:40:25
[47751]
Üdvözletem A J1000-es egy ventilátorok, szivattyúk, egyszerű alkalmazásokra kifejlesztett frekvenciaváltó. Én nem használnám 1x230VAC megtáplálással főleg nem tartós/folyamatos vagy "nehéz" üzemben.
A cimke ragasztottnak látszik. Szerintem nem ABB termék. Nincs alatta vagy valahol a gépen 1 azonosításra alkalmas gyártói típusjelzés. Úgy talán előbb megtalálod.
Üdvözletem Az hogy Yaskawa J1000 nem sokat árul el a konkrét típusról. Amúgy sok gyártó (Lenze 8200,Delta Asda B2,Siemens V90) az alacsonyabb teljesítményű eszközöknél alkalmazza azt a megoldást hogy a betáplálás 1fázis+N 200 vagy 230VAC 2fázis 200 vagy 230VAC, 3fázis 3x200 vagy 230VAC. Szerintem arra kell figyelni, hogy mindig a gyártó által megadott specifikáció szerint használjuk az eszközöket.
Az esélytelenek nyugalmával keresem, ennek az ABB-s plotternek a gyárilag hozzá adott telepítő CD-jét. Hátha "kallódik" valakinél. Egy másolat CD-nek is örülnék. ABB AMS500 plotter.
Gépipari Szolnok 75 | 308
2021-10-08 23:35:48
[47743]
Egy Emus-160 lenne átalakítva laposszíj hajtásról közvetlen hajtásra. A motor 1400/700 ford/p- és 1,5/1,1 Kw teljesítményű.
Valaki aki tudna segiteni beckhoff plc és nidec digitax frekiváltó kombó problémában? Kommunikáció és ethernet-ethercat probléma ...zárt hurkú vezérlés encoder problem ... Köszönöm!
Gépipari Szolnok 75 | 308
2021-10-07 09:20:40
[47739]
Szia! Köszi a rajzot!Kérhetnék privátba egy költségvetést , hogy mennyiért csinálnád meg? Üdv: Sándor
Hasonlót csináltam 15 éve Lenze frekiváltóval ahol még a Par1-Par2 átkapcsolást is elvégeztem. Evvel különböző motor beállítások is elérhetők így optimálisra lett beállítva a frekiváltó.
Nem mechanikus kapcsolóval kell átkapcsolni a motort mert ott az emberi hiba nagy. A frekiváltónak van relé kimenete ami programozható Pl: 3:11 6 paraméter Ha a futás 0 csak akkor engedi az átkapcsolást. Mágneskapcsolókkal kell átkapcsolni. A fékezést is a frekiválltóra kell bízni + fékellenállásra.
Köszönöm a segítségeteket! Így már tisztább a kép! 3 /3n fázisú frekvenciaváltóm van , de nem tudom , hogy tud-e két fordulatot.Kínai! Jó régen vettem. Már megszünt az üzlet. 2,2 KW-os A gépen van mechanikus lábfék. Tehát, ha lefékezem ,akkor elvileg kapcsolhatok. Olyan dahlander kapcsolóm van , ami nem 0-1-2, hanem 1-0-2. Kisebb a hibázás. Egyébként sem szilajkodok már. Üdv: Sándor
Ebben a videoban viszont vásárolt a figura egy dahlander motoros gépet, de neki otthon csak 1f van, ezért épített be egy frekiváltót. (hogy legyen a gépnek 3f) Nem is használ potmétert a ford. változtatásra. (kép1)
A dahlander motor átkapcsolását azzal piros kapcsolóval teszi.. (kép2) Itt viszont KAPCSOLÓ van a fváltó kimenete és a motor között..!! FONTOS(!!) hogy az átkapcsolás csak a motor álló helyzetében történhet büntetlenül.. (a videón is így van..) Az egy másik probléma hogy dahlander motorok tekercselése általában YY-ba (400V) van kötve a motoron belül a tekercsfejben, ezért az így üzemeltetett motorok jelentős teljesítmény csökkenéssel üzemeltethetők. -1f=(230V)> fváltó> 3f(3x230V)-
Ebben a videóban azt mondja hogy lecserélte a gép eredeti 1f motorját (sima)3fázisúra (nem dahlanderre.!)
A frekiváltóknál lehet programozni 2 (vagy több) különböző sebességet, és a kezelő panelen azzal a kapcsolóval azt a programot választja ki amire éppen szüksége van. -speed1..speed2- Ezt megteheti üzem közben is.. (meg is teszi a videóban) büntetlenül mert a f_váltó és a motor kapcsolata nem szakad meg a váltás közben.
Biztos nem a főáramkört szakítja meg. Egy mágneskapcsoló van a vill részen, a motoron 3 csoki. Ez azt jelenti csak az egyik fordulatot használja. A kapcsolóval a fordulat alapjelet osztja a felére. Azt viszont nem tudom mi a francnak kell a sok vill szar amit beépített.
Sziasztok ! Valaki tudna segíteni , hogy a dahlander motort , hogy lehet a frekvenciaváltón egyből átkapcsolni , ahogy a filmen van? Én úgy tudtam, hogy nem szakadhat meg a motor és a frekvenciaváltó között a kapcsolat. Laikus vagyok ,ezért kérdezem. Én is így szeretném megoldani a gépemet.
vagy az nem tesz jót a kompresszornak ha ki be van kapcsolgatva ? gondolom akkor ugy kell megoldani hogy kompresszor mehet és ha hűteni akarok akkor adjak áramot a mágnesszelepre ?
Szia! Nem jól látni a képen, de valszeg hűtőközeg mágnesszelep van a képen, csak valami régebbi, nagyobbacska fajta, nem az a kisebb kivitel, mint amit a második típusnál mutattál.
Nem tudod nélküle elindítani.
Gondolom szét van buherálva a vezérlése a vízhűtőnek, ugye?
Adott egy Rexroth VT-HNC100-2-21/W-16-P-0 két tengelyes vezérlő, megtaláltam a hozzá való programot is, ellenben sehogyan sem tudok rákapcsolódni, akár egy diagnosztikát kérni, vagy bármit. Sima soros porton keresztül próbáltam, semmi eredmény. Van esetleg valakinek ilyen vezérlővel tapasztalata? Profibus-on keresztül esetleg? Gyári kábel kellene hozzá? Esetleg valami spéci soros kábel kötés?
Sásdi Zoltán | 735
2021-10-04 08:18:18
[47711]
Nálam a trafó D220mm, menetenkénti U=0.5V. max 4amper. Köszönöm a képet, ezen a nyomon indulok el, már csak kefét kell találnom, tartok tőle, a mai generátoros időkben ez sem lesz könnyű. Köszönöm a sok segítséget.
cirka 400 menetre oszlik el a 270 V, tehát menetenként ~0.7 V van.
De itt a leszedő kefe 2-3 menetet is rövidre zár.
Ezek a trafók úgy vannak méretezve, hogy ezt elbírják.
Előzmény: Szalai György, 2021-10-03 17:12:52 [47704]
svejk | 33157
2021-10-03 19:48:07
[47708]
"A kommutátoros motorok szénkeféinél nem áll fenn ugyanez a részműködés?"
Nem, vagy csak alig, hiszen a motoroknál a szénkefe a semleges vonalon helyezkedik el a kommutáció itt zajlik.
Ez a semleges vonal a terhelés hatására eltolódik ugyan, ezért használnak komolyabb motoroknál kompenzáló tekercseket is.
(a múlt század fordulón pedig akár egy "jómunkásember" kézzel állította utána a kefehidat ha nagyon szikrázni kezdett)
Előzmény: Szalai György, 2021-10-03 16:25:49 [47703]
PSoft | 18696
2021-10-03 18:59:46
[47707]
„Fogalmam nincs menyi lehet egy ilyen trafónál a szegmensenkénti feszültség, (megmérni sem tudom, nincs már ilyenem) de biztos nem jelentéktelen.”
Segítek... A napokban ha ráérek, meg fogom mérni.
Egyébként, volt már ez téma régebben valamelyik topikban. Talán még, mérések is történtek.
ANTAL GÁBOR | 4685
2021-10-03 18:43:53
[47706]
Mint írtam :" emlékeim szerint". A Trakisz gépkönyvei erre hívták fel a figyelmet . Milyen érdekük lett volna locsogni ?
hostya | 3111
2021-10-03 17:29:10
[47705]
"Azok is áthidalnak több kommutátor szegmenst, amik között feszültség különbség van."
Azért azt vedd figyelembe hogy a kommutátor, többnyire több száz vagy több ezres fordulatszámmal forog a kefék alatt. Sokszor zár rövidre egymás után felváltva sok tekercset, rövid ideig.. A toroid trafó keféje/görgője meg órákig/napokig is állhat ugyanabban a pozícióban..
"Akkor a nagy motorszénkefe anyaga alkalmas lehet szabályzótrafó széngörgő anyagául is?" A fentiek miatt sajnos nem..
Előzmény: Szalai György, 2021-10-03 16:25:49 [47703]
Szalai György | 9544
2021-10-03 17:12:52
[47704]
Nem kicsit ajándék májashurkás ez a magyarázat? (Sok benne a rizsa.) Nehezemre esik elképzelni olyan transzformátort, aminek az „üzemére nincs káros befolyással” a folyamatosan fennálló részleges menetzárlat. Fogalmam nincs menyi lehet egy ilyen trafónál a szegmensenkénti feszültség, (megmérni sem tudom, nincs már ilyenem) de biztos nem jelentéktelen. Egy használható minőségű szénfánk két egymáshoz nagyon közeli pontja közötti pici ellenállás meg kevéssé csökkentheti a menetzárlati áramot. Gondolom.
A kommutátoros motorok szénkeféinél nem áll fenn ugyanez a részműködés? Szerintem: De. Azok is áthidalnak több kommutátor szegmenst, amik között feszültség különbség van. Akkor a nagy motorszénkefe anyaga alkalmas lehet szabályzótrafó széngörgő anyagául is?
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2021-10-03 09:03:28 [47701]