Most próbáltam újra. Csatlakoztattam hozzá a Mac3 joystick-ot, most nem ír ki hibaüzenetet, látszólag működik, de a motorok nem mozdulnak, csak tartóáramon vannak(nem melegednek). Gondolom valamit nem pipáltam be vagy ki. Azt hiszem meg kell néznem néhány videót a Mach3 beállításáról A motorokat e szerint kötöttem be, természetesem megnéztem hogy párban vannak-e.
ezsolt74 | 1369
2021-12-08 18:35:31
[18175]
Teszteltem, de VB failure hibaüzenetet ad. A motorokon van tartóáram. Lehet hogy rosszul telepítettem, mert elfelejtettem újraindítani a számítógépet telepítés után (persze ezt csak utólag olvastam a neten). Uninstall után újratelepítettem, majd újraindítottam, de ezek után se megy, ugyanúgy VB failure a hibaüzenet.
CNC esztergához lesz, már bedobozoltam, a tápegységet, az X és Z motorokat rákötöttem, kell még rákötnöm valamit (vészkapcsolót) hogy ki tudjam a motorokat próbálni? Úgy tudom hogy a végálláskapcsolók nem feltétlenül szűkségesek az indításhoz, (persze lesznek rajta végálláskapcsolók is de ez még csak próba lesz ).
Nem is hinnéd, hogy milyen sok hardver van, aminek Mach3 nevet adtak. Általában azért, hogy el lehessen adni, mert egyébként nem képvisel értéket. Láttam már kézikeréktől a leválasztókártyán keresztül USB-s mozgásvezérlőig mindenféle vackot Mach3 néven.
Makró, a példában M9800. (M9800.m1s néven kell szerepelnie a profilod macro könyvtárában!)
'Output6 be/ki kapcsolasa 'P0:ki; P1:be; Q0: csak kapcsol; Qx: x*1/10 sec hosszúságú pulzust ad ki Sub main Dim m,t m=CInt(Param1()) t=CInt(Param2()) Wait
If m=0 Then DeactivateSignal(OUTPUT6) End If
If m=1 Then ActivateSignal(OUTPUT6) If t>0 Then 'pulzus mod Sleep(100*t) DeActivateSignal(OUTPUT6) End If End If End Sub
Sub Wait 'Mozgások leállásáig vár While Ismoving() Sleep(20) Wend End Sub
Olyan kérdésem lenne, a Mach3 20 kimenetet tud kapcsolni, ezeket az outputokat hogy lehet munkára bírni? Out 1 ugye a spindle, 3-4 a hűtés.Köszönöm a segítséget!
borvendeg | 357
2021-11-10 11:13:24
[18162]
Sziasztok! A probléma megoldódott, gondoltam leírom mi lett a megoldás. Jó irányban kapirgáltam, bizonyos időkritikus jeleket nem enged a Mach3 szimulált bemenetként használni. Beállítani a Port&pins-ben be lehet, a diag ablakban látszik is a változása de a szkriptek mégsem működnek vele. (Nem szép tőle...)
Szeretnék beállítani egy "touch probe"-ot a mach 3-hoz. Ez alapján a videó alapján és szkriptekkel: https://www.youtube.com/watch?v=MQ9XT30s-PU&ab_channel=CharlieSarsfield
Viszont nekem nincs szabad bemenetem ezért egy billentyűzet emulátorral a "G" betűt "nyomkodom".
Az Input signals menüben beállítom az emulált gombot, a diagnostic fülön látom is a gombnyomásra változó állapotot. Ascript mégsem áll le. Mi lehet az oka?
Próbáltam másik bemeneten pl.:input1 természetesen a szkriptet hozzáigazítva.
Segítségeteket szeretném kérni. Beallítottam a Mach3 -at úgy ahogy a nagy könyvben megírták. Ennek ellenere mégis X-ben megnyújtja a vágast. Kb 5-6 mm rel. Az élet ugy hozta hogy újrakezdő vagyok és tegnap kezdtem a beállítást. A cnc gép lpt portrol üzemel. Mit neztem be a beállítasban? Nézzetek el nekem az egyszerű kerdést, de kb 5-6 éve nem hasznaltam a Mach3 at.
Autotec1 | 582
2021-10-29 21:38:08
[18158]
Használ valaki ilyen kézivezérlőt, lenne néhány kérdésem
Üdv Mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni a következő problémára: A Mach3-ban egy paralel portos vezérlés mellett köztudottan kevés a bemenetek száma. Ezért szeretném a referencia kapcsolókat egy bemenetre kötni. Úgy emlékszem, valamikor régen valahol találkoztam ezzel a megoldással. Kérdésem: jól emlékszem-e, és ha igen hogyan valósítható meg.
Köszönöm a válaszokat.
József Z. | 4
2021-10-16 20:55:38
[18149]
Szerintem az a probléma a programokban,hogy a program vége előtt az elmozdulás X és Y irányba G3-al történik a G0 Z5.0 után be kellene írni G0-al vagy G1-el egy pozicionálást X és Y irányba.Pl:G1 X0 Y-55.0 F600
,,nem eri el a veg koordinatakat es ekozben tortenik meg a program futas befejezese es kezdesre ugras? ,, Ha jól értem M30 után viszaugrik a Home-ra gyormenetben G0, szerintem probáld lejjebb venni ezt (setup config). Edgecam az jó progi , használhatod még a ; HAAS posztproceszort (kisseb cod átírással cod eleje/vége M20rol-M30ra G43at kitörölni)
Edgecam. Jelen esetben mar fanuc postprocesszorral. A teszt alapjan is ugy tunik, hogy jo. Lehet hulyeseg, de letezik olyan, hogy a gep meg mozgasban lenne, nem eri el a veg koordinatakat es ekozben tortenik meg a program futas befejezese es kezdesre ugras? Ugyanis azt vettem eszre, hogy ha M30 elott kezzel megallitom a program futast, akkor nem tortenik meg a hiba. Ettol fuggetlenul persze ezt a fanuc postprocesszort fogom hasznalni.
Szerintem lépésvesztés a g-cod miatt ( R helyett I,J kellene használni) G54-ben nincs megadva a ,,work ofsett,, G28 et kell használni Peldául ; ........... G3 X10.154 Y-166.266 R2.0 F375.0 G1 X-2.518 Y-131.451 F500.0 G2 X-3.0 Y-128.715 R8.0 F625.0 G1 Y-65.024 F500.0 G3 X-6.0 Y-62.024 R3.0 F375.0 G1 Z5.0 (clearance plane) G28 X0 Y0(visszamegy a home pontra) M30 % ........... szerintem nálad a G28 X0 Y0(visszamegy a home pontra) nem egyezik meg a kezdeti null pontal.
Szintén mach3, Mach3Version3.043.053.exe. Két egymást követő alkatrész gyártása. Az elsőnél minden rendben zajlik. A másodiknál minden egyes program futtatást követően eltolja/elállítja a darab nullpontot.
Segítségeteket szeretném kérni. Néhány napja elég furcsa dolgokat művel a Mach3. Például random átugrik sorokat és folytatja a munkát 10 fogással bejjebb, legalábbis megpróbálja amit több ujjmaróm bánt.
Ha pl próbálom a "Run fom here" paranccsal elinditani pl a 136. sortól akkor egyszerűen visszaugrik nullára és törli az általam beírt értéket, ugyanúgy 0. sortól akarja indítani.
Fusion 360-al és saját wizardjával generált kódoknál is ugyanúgy csinálja...
Válaszokat előre is köszönöm!
Miki2 | 2333
2021-09-06 16:51:20
[18139]
A Xilog ismeri a G kódokat is. Miért cserélted le? Nekem a Tech90-es nagyon jól működött a Xiloggal, könnyű volt programozni. Én kb. 20 éve vettem a gépet, és 5 évig használtam.
Sziasztok! Van egy problémám! Mach3-ra lett cserélve a vezérlőm.Minden faszán működik,egy dolgot kivéve:a szerszámváltást. 10 szerszám férőhelyes a tár.Amikor a programban szerszámváltás jönne,akkor a köv történik:1.megáll a főorsó forgás,2.felemelkedik a főorsó,3.felhúzódik az elszívó szoknya és ekkor vész-stoppal megáll.Azt írja ki,hogy"no characters found in reading real value"..Ilyenkor reteszelem a hibaüzenetet,majd megkeresem az új szerszám meghívásának a mondatszámát.A mach3-ban arra a mondatra ugrok.Start gombot nyomok és megcsinálja a szerszám kiürítést,felveszi az új szerszámot és elkezd forgácsolni..Aki csinálta a vezérlő cserét,az nem találja a hibát 3 hónapja(gondolom szarik is rá).Valaki-aki ért hozzá- vetne rá egy pillantást?Hátha.... Ha valakinek van ötlete vagy kérdése,elér a 30/216-1559-en vagy a cncfanatiq@gmail.com e-mail címen,ott tudom csatolni az "m1s" fájl-t,amiben le van írva a szerszámváltás menete,illetve tudok küldeni videót is.(Itt sajna csak fényképet enged) Előre is köszönöm!!!
Pl: Mach3 Frekiváltóban be kell állítani a kimeneti reléhez: Kimenő frekvencia észlelése paramétert, ez szinte minden frekiváltóban van (vagy keresni olyat ami hasonló). Ha a frekiválltó eléri a beállított frekvencia értéket a kimeneti relé átvált. Ezt a jelet egy szabad (OEM#t xx hozzárendelni) bemenetre kell kötni. Egy egyszerü Brain-t kell hozzárendelni ami figyeli az OEM# xx bemenetet.
A G-codban M3 Frekiváltó start M1 Itt vár a frekiválltó felfutására ha megtörtént (megjött az engedély a Brain-tól )továbbengedi a programot.