HobbyCNC fórum
FTP tárhely: http://cnctar.hobbycnc.hu v0.9.6 Régi HobbyCNC oldal: http://archiv.hobbycnc.hu

Új regisztráció / Átregisztráció a régi fórumról
    
   


Épül a gépem ::: Bozso777 gépe

xxxxx

 

Időrend:
Oldal 3 / 4   Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   1  2  3  4   Következő ►  Utolsó ►|

  Fórum főoldal  |  A lap aljára

Bozso777 | 523    2015-01-17 13:41:00 [67]

Most vagyok ott hogy feladom...
Bármit próbálok nem megy.
Enable- mindről kivettem a pipát nem ment
Enable 1-es engedélyeztem, nem ment
Motornál dir low active, step low active minden sorrendben ki be, csak ez csak az...nem müxik.
Próbáltam máshova kötni a vezérlőt pl 8-9 pin és azt megadni...nem müxik...
Megpróbáltam a videós verzióra átkötni, ahol a plusszra jön a step-dir jel és a negativ van sorbakötve...nem müxik
Vezérlőn enable részre ráment a + nem működött...

Fogalmam sincs hogy lehetne kideríteni mi a rossz... :( hogykell kimérni a vezérlőt, vagy a panelt...


pisti73 | 519    2015-01-17 08:50:00 [66]

Szia!

Szerintem a step pinjeid "ütköznek" az enable pinjeivel. Vedd ki a pipákat ez enable 1,2,3 beállítástól és elvileg menni fog.

Előzmény: Bozso777, 2015-01-16 23:34:00 [63]


Bozso777 | 523    2015-01-16 23:51:00 [65]

oks, holnap ezzel kezdem.

Előzmény: Vernyul, 2015-01-16 23:40:00 [64]


Vernyul | 1392    2015-01-16 23:40:00 [64]

Mivel az Enable külön van 5v-on így semmi nem kell max az enable1 -et rakd 1-es pin re.

Előzmény: Bozso777, 2015-01-16 23:34:00 [63]


Bozso777 | 523    2015-01-16 23:34:00 [63]

köszi...asszem úgy is volt már...kapcsolgattam rá csak dir csak step mindkettőt de semmi.
lehet itt a gond :kép csak nem tudom mit kéne állítani...nem is találtam eddig semmit róla

Előzmény: Vernyul, 2015-01-16 23:20:00 [62]

Vernyul | 1392    2015-01-16 23:20:00 [62]

Még ezt találtam neked

Ott egy kép lent Dir low és a step is low active-ra van rakva és úgy elindult neki.


Bozso777 | 523    2015-01-16 23:07:00 [61]

A videón az a verzió van, mikor a + -ra köti be a step és dir jelet, majd a GND köti a panel szélére...ezt is próbáltam, ebben a verzióban sm akar menni.
Sajna az Output Signal fül ezen sem látszik, mit kéne beállítani

Előzmény: Vernyul, 2015-01-16 23:01:00 [60]


Vernyul | 1392    2015-01-16 23:01:00 [60]

How to DB25-1205 bob breakout board and DQ542MA Driver cnc stepper


Vernyul | 1392    2015-01-16 22:59:00 [59]

Itt a videó bekötésről, én azért adnék neki 5V-ot az enable-re, a másik pedig mach3-ban az enable pin-ek ütköznek a lépés-el nem lenne elég csak az 1-es lábat felhúzni?


Bozso777 | 523    2015-01-16 22:59:00 [58]

nem tudom...fogja őket...arra írtam, hogy mintha tartásba kerülnének, de nem akar továbblépni.

Db25 Breakout board sem lehet teljesen halott mert a bekötött estop,meg a limit kapcsoló müxik

Előzmény: LittleSV, 2015-01-16 22:55:00 [56]


Bozso777 | 523    2015-01-16 22:56:00 [57]

motor bekötés jó...így megy másik vezérlővel..

Előzmény: Pabló, 2015-01-16 22:54:00 [55]


LittleSV | 784    2015-01-16 22:55:00 [56]

"olyanok mintha tartásban lennének"
Kézzel meg tudod forgatni a motorok tengelyét?

Előzmény: Bozso777, 2015-01-16 22:52:00 [54]


Pabló | 1529    2015-01-16 22:54:00 [55]

lehet hülyeség.
De nem véletlen motor van elkötve?
Akár tekercsek egymással szemben dolgoznak?
Vagy eddig ezzel a bekötéssel ment a másik vezérlővel?

Előzmény: Bozso777, 2015-01-16 22:52:00 [54]


Bozso777 | 523    2015-01-16 22:52:00 [54]

próbáltam úgy is...dro számol,de motorok nem mennek... motorok olyanok mintha tartásban lennének...meg nem mozdulnak.

Előzmény: vjanos, 2015-01-16 22:48:00 [52]


LittleSV | 784    2015-01-16 22:50:00 [53]

az nekem sincs bekötve

Előzmény: vjanos, 2015-01-16 22:46:00 [51]

vjanos | 5169    2015-01-16 22:48:00 [52]

Itt a manualja.

ENBL+
Enable signal:
ENBL+ is the positive end of direction input pin.
This signal is used for
enabling/disabling the
driver. High level for enabling the driver and low level for disabling the
driver.

Előzmény: Bozso777, 2015-01-16 22:38:00 [50]


vjanos | 5169    2015-01-16 22:46:00 [51]

Nem kötötted be a vezérlőn az enable-t :)

Itt egy kép.

Előzmény: Bozso777, 2015-01-16 22:38:00 [50]


Bozso777 | 523    2015-01-16 22:38:00 [50]

Kisebb problémám akadt...kb az idegbaj kerülget...új elektronika itt van...új motorokkal sokkal jobban menne , ha menne de nem indulnak a motorok...táp, motorok biztos jók mert a másik vezérlővel mennek :
Képeken a beállítás


Bozso777 | 523    2015-01-11 10:43:00 [49]

Igazad van.
Soft limitet, hamar megutáltam tesztelgetés közben, de csak mert a 0 pont mindig máshol volt...home kapcsoló hiányában...de már lesz úgyhogy semmi gond vele :)

Előzmény: Rabb Ferenc, 2015-01-11 08:40:00 [48]


Rabb Ferenc | 3375    2015-01-11 08:40:00 [48]

Nagy hiba lenne, ha egy túlfutás után még vissza is jönne. Biztos szerszámtörés és a munkadarab "leamortizálása" lenne az eredmény.

Ha jól állítod be a szoftveres limiteket, akkor ez nem fordulhat elő. Már a Cycle Start lenyomásakor jelzi (és el sem indul) hogy nem fér el a mozgás a munkatérben

Előzmény: Bozso777, 2015-01-10 23:04:00 [47]


Bozso777 | 523    2015-01-10 23:04:00 [47]

Azt tudtam hogy normális dolog ez hogy home-ra 0 pozició, aztán végállás, csak bíztam benne van rá mód hogy ugyanúgy leálljon a kapcsolóól mint a home-nál.

Előzmény: Rabb Ferenc, 2015-01-10 22:39:00 [46]


Rabb Ferenc | 3375    2015-01-10 22:39:00 [46]

Ez a normális funkciója. A HOME gomb lenyomásakor felveszi a "0" pozíciókat, utána pedig már végállásként működik.

Állítsd be a szoftveres limiteket, és akkor nem fog ráfutni.

Előzmény: Bozso777, 2015-01-10 22:20:00 [45]


Bozso777 | 523    2015-01-10 22:20:00 [45]

Végre sikerült beszerezni a kapcsolókat és kábelokat, így nekiállhattam a kapcsolók felszerelésének. Y tengellyel kezdtem, hogy végre rögzíthessem már az asztalt, mert ez alatta van. Eddig tökéletesen működnek a végálláskapcsolók.
Mindkét kapcsolót összekötöttem úgy megy a panelra...és a home is az lett. Egy dolgot nem tudok, hogy végálláskapcsolóként így kell e működjön, vagy sem. Home funkciónál szépen nekimegy a kapcsolónak, majd lejön róla. De a végálláskapcsolónál leáll a gép és csak akkor indítható újra, ha kézzel letekerem a kapcsolóról. Ennél nem lehet olyan beállítást mint a home funkciónál ?


Bozso777 | 523    2015-01-05 22:45:00 [44]

Ez lemaradt...hogy legyen mibe maráspróbákat csinálni:
Videó

Az össz marás egy törött 3mm fúrószárból készült "maróval" készült.


Bozso777 | 523    2015-01-05 22:25:00 [43]

Kicsit próbálgattam g kódot létrehozni, és meg is csináltatni a géppel...van mi tanulni...eddig arra jutottam hogy kész sincs a gép, deee beleszerettem :D
Videók:
akatrész készítés
Szám marás
Clark Y borda vágás


Bozso777 | 523    2015-01-05 22:16:00 [42]

Uc 100on én is nagyon gondolkozom, de először jöjjön meg az új elektronika hogy lássam milyen azzal.

Előzmény: CeFReX, 2015-01-05 21:37:00 [41]


CeFReX | 152    2015-01-05 21:37:00 [41]

Megnéztem, ez a TB6560 3. lábán a lépésjel.
Az LPT.-ől szép jel jön ki, utána vagy egy schmidt rtigger, az is szép jelet produkál. Utána jön az optocsatoló, bemenetén szintén szép négyszög, a kimenetén viszont már ez a jelalak van. Azt még nem derítettem ki, hogy az opto és a TB között van-e aktív elem. Elvileg ennek jónak kellene még lenni, 2 V-nál billen a TB.
Talán az optocsatolót jobban meghajtva javulhat a dolog. Még gondolkodom rajta, h mi okozhatja, hogy bizonytalanul működik. Holnap mérek motorral is, hátha máshol vérzik el a konstrukció.


Nekem piros V-typom van, az elvileg jobb, mint a kék. Egy angol fórumon írta valaki, hogy ha játszani akarsz nyugodtan vegyél ilyet, ha meg használni akarod, akkor egy Geckot.
Más meg azt írta, hogy az övé is lépést vesztett minden módosítás ellenére. Aztán rájött, hogy irányváltáskor az irányjel késik, így irányváltáskor az első lépést még rossz irányba teszi meg a motor.
Lehet UC100 lesz ebből, mert a Mach3 nem akar stabil frekvencián futni az istenért sem. Linux CNC-vel meg nem hajlandó szépen működni ez a vezérlő, hiába próbáltam végig minden beállítást.

Előzmény: CeFReX, 2015-01-03 16:43:00 [32]


Bozso777 | 523    2015-01-03 22:40:00 [40]

Azért a 90x90est vettem mert annak csak 600ft volt kilója...különben én is a 80x80ast vettem volna meg.

Előzmény: agyaggalamb, 2015-01-03 22:30:00 [39]


agyaggalamb | 307    2015-01-03 22:30:00 [39]

Hát valóban nem találtam már ilyet, viszont még van 80x80-as. :) Én is hídnak valót keresgélek, és valami hasonlóra gondoltam mint most te. Annak szerinted volna értelme, hogy négy darabot összecsavaroznék abból a 80-asból és az lenne a hidam.

Előzmény: Bozso777, 2015-01-03 09:58:00 [26]


Bozso777 | 523    2015-01-03 22:18:00 [38]

Köszi!
Egyenlőre még csak sima 0,75 4eres kábel van rajta...tervben, hogy árnyékolt kábel kerüljön rá még nem tudom milyet kéne tegyek rá és honnan...

Előzmény: izbeki, 2015-01-03 21:37:00 [37]


izbeki | 777    2015-01-03 21:37:00 [37]

Bocs lemaradt: Gratula a gépedhez, ügyes vagy!


izbeki | 777    2015-01-03 21:36:00 [36]

Üdv!
A motorokhoz menő kábel mindenképpen árnyékolt legyen, sima kábel behülyíti a vezérlőt! Az egyik végén az árnyékolás legyen testre kötve.


Bozso777 | 523    2015-01-03 20:46:00 [35]

Szia
Igen kikapcsoltam...de azért megnézem holnap újra.

Előzmény: Nemes Mihály, 2015-01-03 20:39:00 [34]


Nemes Mihály | 393    2015-01-03 20:39:00 [34]

Szia!

Minden energia gazdálkodásban szereplő dolgot kikapcsoltál? az Xp-ben???.

Nálam Pl: ez okozott hibákat.

Előzmény: Bozso777, 2015-01-03 20:30:00 [33]


Bozso777 | 523    2015-01-03 20:30:00 [33]

Eddig úgy tűnik, volt értelme szerelni...sztal még nincs kész, de holnap már az jön.
Sima 3mm törött fúrószár került a dremelbe.
Videó
Második tesztnél érdekes dolog történt...asszem a mach3 megkattant...
Egy kört vágattam ki 0,5 süllyesztéssel körönként...szépen minden körben csak süllyedt, nem mászott el, és a kör is szabályos lett.
Aztán a mach 3 beleküldte az asztalba a marót, pedig a kód jó volt...előtte már egyszer lefutott rendesen, és utána is csak akkor kezemben volt a vészkapcsoló.
Most jön az hogy böngésznem kell a mach3mat hogy is kell megszabni a határokat, még egyszer ilyet ne csináljon. De kíváncsi lennék mi oknál fogva indult meg lefelé....

Videó a hibáról

CeFReX | 152    2015-01-03 16:43:00 [32]

6N137 optocsatolók vannak rajta, elvileg jónak kellene lennie, de nem tartom kizártnak, hogy olcsó kínai utánzat, ami a gyári specifikációkat hírből sem ismeri. Hétfőn megpróbálok rámérni szkóppal, hátha kiderül, hogy mi a ludas.

Előzmény: Yoshique, 2015-01-03 12:52:00 [31]


Yoshique | 3    2015-01-03 12:52:00 [31]

Itt azt írják, hogy az a probléma, zajos a motor felé a kimenet. Javítás is le van írva.

http://www.homediystuff.com/fixing-a-chinese-made-cnc-stepper-motor-driver-board-tb6560-chips/

Előzmény: CeFReX, 2015-01-03 11:40:00 [28]


Bozso777 | 523    2015-01-03 12:04:00 [30]

Semmire sem jutottam, mert inkább nem erőltetem a dolgot, eredeti verzióban ez az elektronika a majd készülő habvágóhoz lett véve, csak mert nema 23 mocik ezek is méretileg ezekkel is megcsinálhattam ezt a gépet is, mert ugyanúgy nema23 kerül rá csak nagyobb.
Habvágónál kb 2-4mm/sec sebesség kell oda úgyis bőven elég lesz. inkább lerendeltem az új elektronikát amit erre szántam, és azzal folytatom tovább. Persze a mocikat először ki akarom próbálni az új vezérlőkkel. DQ542MA
Szkópom nincs hogy megnézhessem, bár ha lenne sem igazán tudnám hogy kell :)

Előzmény: CeFReX, 2015-01-03 11:40:00 [28]


Bozso777 | 523    2015-01-03 11:56:00 [29]

Köszi a tanácsokat...már most jobban tetszik a gép hogy lejjebb vittem.
A Z állórész alja most 50mm-el van lejjebb a váz aljától, viszont a motor teteje 210mm és 37mm-el még feljebb lesz a hosszabb mocival, ezért nem tettem feljebb.Újra újra szétszednem már nem kell, mert már így is szita a lap az új lyukak miatt :D
Azon sokat gondolkodtam, Z állón, vagy mozgón legyen a talpas linear, de végül az anyag vastagsága miatt az állóra került, hogy az legyen merevebb.A lap amire rakva van 6mm. Úgy terveztem, a mozgórészt még merevíthetem alu szögprofillal, az nincs útban ha a szélére kerül.Viszont az állónak mindenképp kellett az a merevítés amit a talpas linear ad neki.


CeFReX | 152    2015-01-03 11:40:00 [28]

Sikerült valamire jutnod a vezérlővel? Nekem piros TB6560am van, de ugyan ezt csinàlja. Az elmeleti 1000es fordulatot veletlen se tudja, de még 500at sem. Sőt 300 környékén a mach3 hülyesége miatt is van hogy lépést veszít, vagy megakad. Először a tàpra gondoltam, de csináltam egy brutál, túlméretezett stabilizàlt tápot, és ugyan az. Másik sz.géppel szintén. Arra gondoltam, hogy szkóppal meg kéne nézni a lépésjeleket, lehet h az optok gagyik benne. Esetleg az lpt kàbel.

Előzmény: Bozso777, 2014-12-27 20:21:00 [6]


hostya | 2495    2015-01-03 10:24:00 [27]

Alakul ez szépen...

Akkor még egy észrevétel:
Az egész Z egységet még mindig teheted feljebb, és ha már szétszeded...
Akkor cseréld meg a sín-kocsi párost a Z egységen.
Érthetőbben: A sínek a Z mozgó "asztalon", a kocsik pedig az állón legyenek.
Ezzel eléred hogy a Z mozgórész sokkal merevebb lesz a sínek miatt, úgy felhúzott, mint leengedett állapotban.
A Z kocsikat az alsó X kocsi alá, illetve a két X kocsi közé szerelném.

Előzmény: Bozso777, 2015-01-02 22:40:00 [20]


Bozso777 | 523    2015-01-03 09:58:00 [26]

Minitech 90x90es profilok Lonewolf-tól a dioda.hu-ról vettem ócsón :)...viszont az utolsó darabokat hoztam el.


Bozso777 | 523    2015-01-03 09:56:00 [25]

200mm a két külső szél között, ettől befelé vannak az SBR16UU kocsik...ezek 45mm szélesek, tehát a két kocsi közt van 110mm.
Semmi billegése sincsen a hídnak.

Előzmény: remrendes, 2015-01-03 09:04:00 [22]


Bozso777 | 523    2015-01-03 09:49:00 [24]

Látom ismered márt ezt a "remek" gépet :D

Előzmény: norbi1, 2015-01-02 22:51:00 [21]


agyaggalamb | 307    2015-01-03 09:24:00 [23]

Az alu profilokat honnan szerezted be? És milyen áron?


remrendes | 2352    2015-01-03 09:04:00 [22]

Y iranyan milyen tavolsagra vannak egymastol a csapagyak? Nem billeg a hid?

Előzmény: Bozso777, 2015-01-02 22:40:00 [20]


norbi1 | 238    2015-01-02 22:51:00 [21]

A fehér kesza alatt egy "kinstorm" márkájú/feliratú kinai/osztrák fúrógép,aminek a fogaskerékházát lefestették szürkére,hogy fémházasnak látszódjon miközben óccó kinai műanyag!??
Bocs,muszáj volt! :D

Előzmény: Bozso777, 2014-12-30 17:45:00 [19]


Bozso777 | 523    2015-01-02 22:40:00 [20]

Alakul lassan a masina...kicsit feljebb emeltem a Z-t, mert utólag elnézve értelmetlenül lent volt.


Bozso777 | 523    2014-12-30 17:45:00 [19]

Kicsit újragondoltam az egészet, még megtehetem míg nincs kész :D
Magasságból levettem 100mm így máris jobban néz ki.Súlycsökkentésként az X tengelyen az alsó 90x90es minitech profil helyett egy 40x40es item profil fogja tartani az alsó lineart.
Mivel nagy a gép, így csak megveszem rá most a nagyobb mocikat nema 23 425oz...úgy már meglesz a kellő sebességem és erő is.Mire meglesz az elektronika 1-2 hét addig javítgatom a vázat.


Bozso777 | 523    2014-12-27 21:46:00 [18]

Nagy eséllyel kelleni fog új cucc helyette, akkor megy a habvágóba, oda bőven elég ez a sebesség.
Ha más nem lesz, addig meg játszok ezzel lassabban :D

Előzmény: LittleSV, 2014-12-27 21:07:00 [13]


  Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 3 / 4   Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   1  2  3  4   Következő ►  Utolsó ►|


 ◊