Van 4db léptetőmotorom, már nem is tudom honnan került hozzám,jó régiek. A kérdés hogy alkalmasak lehetnek e egy egyszerűbb fémszerkezetű(alu) masina meghajtására? A hajtást 10-es menetes szárral képzeltem el, "anya" ként a "mechanika ötletekben" bemutatott görgős megoldást használnám, megvezetés valószínüleg csapágyas görgős lesz.
Ha Mach2 tud két lpt portot vezérelni,akkor akár szoftveresen is tudnék mondjuk motorfordulatszámot/maró motor/ vagy megfogószerkezetet vezérelni,ha kiépítem hozzá a hardwert??
Ha teljesen hardveres (programtol független) vészstop kell, akkor a "beragadós" fajta vészgombbal szakíttasd meg a digitális táp +8V-ját! Vagy szintén a "beregadós" fajta vészgombbal zárasd rövidre az ICP csatlakozó CON39 és CON40 lábait (fojamatos RESET).
Egy alap ötlet: A Mach2 tud 2 LPT portot kezelni. Ha raktok egy 2. LPT kártyát a gépbe, ide mindenféle ki és bemenetet lehet rendelni amit szabadon felhasználhattok (pl. vészstop, referencia pont kapcsoló, 3D sapintó, stb.).
Ja, és nincs infó az NDK tekecsszigeteléséről sem! (komolyabb motoroknál megadják a max feszültséget is amit rá lehet kapcsolni a tekercs szigetelésére (ment-ment, menet-ház) és itt az induktívan keletkező feszültségrugásokra is figyelemel kell lenni.)
A 12V-os alapfeszültségű (tekercs ellenállás×névleges áram) igen, de az NDK-t óvatosan, mert erősen megelgszik! Meg lehet próbálni, de a T1-et alacsony szitről kell indítani és méréssel beállítani a motor névleges áramát.
Sajnos számszerü nyomatékról (igazság szerint inkább nyomaték görbéről kellene beszélni) nem tudok szolgálni információ hiány miatt. Ezekről a motorkról szinte semmi infó nem található (kivéve amik rá vannak írva)...
Profi1 vezérlőt szeretnék használni,ha megjön majd.A motortuningban olvastam a feszültség emelésről és az ebből következő nyomatéknövelési lehetőségről.Ezeknek a motoroknak vajon mekkora nyomatékuk lehet?
n/a (inaktív)
2005-02-19 13:08:00
[4]
Én 12V-ost javasolnék, de ez függ az alkalmazott Vezérlőtől is (ha sima DC hajtású, a motorok állva is nagyon melegedni fognak majd).
Nem! A tartóági PWM hangját hallod! A vezérlő tartóágban (pozíció tartáskor) apró, impulzusokkal gerjeszti a motort, így jóval kisebb áram folyik a tekercsekben (és jóvel kevésbé melegszik a motor), viszont ezek az impulzus adagok hangot generálnak a forgórészben. Ezt hallod. Ez teljesen normális!
Lakatos | 599
2005-02-19 13:06:00
[2]
Sziasztok! Egy kis tanács kellene,most kezdek hozzá egy hobby gép építéséhez.Robotron SPA 52/60-5682 motort szeretnék használni milyen feszültségű tápegységet érdemes használni a tökéletes müködés érdekében?
n/a (inaktív)
2005-02-19 12:59:00
[1]
Ha a léptetőmotorjaim, bár jól végzik a dolgukat és nem is nagyon melegednek, de folyamatosan zenélnek, vinnyognak, az minek a jele lehet? Elrontottam valamit a feszültség-beállításnál?