Köszönöm mindenkinek a segítséget!!! Szeretném továbbra is igénybe venni, de most más előjellel. Felcseréltem a 2 shieldet, ami változást nem okozott, azaz az Aurdino elektronika romlott el.
Szeretném fejlesztéssé változtatni a javítást, ezért lecserélném a szükséges alkatrészeket, hogy a léptető motorok gyorsabbak legyenek, a lézer amennyiben alkalmas rá vezérelhetőbb legyen és az Arduino jobban, bővebben kommunikáljon a számítógéppel.
Bocs | 284
2020-09-22 21:18:04
[1664]
Gyanítom, hogy valamit cserélni kell. Rendben, igyekszem faarccal hozzáállni, csak derüljön ki a hiba. Az elektronika nekem kínai.
Kontaktos kábelek is lehetnek, hibás forrasztások, rosszul érintkező "csoki". Ahogy korábban javasolták cseréld ki az X Y vezérlőket (szigorúan áramtalanítva-feszültség alatt lévő léptetőmotorvezérlő zaklatása könnyen a vezérlő halálához vezet). Ha a motorvezérlő a ludas akkor ez megfordul.
Köszönöm mindenkinek! Egészen màs úgy betonozni, hogy az ember tud a cementről. Így màr kapisgàlom, hogy miért kell tekergetni a szép kis csillogó bogyót. De tényleg. Emellett én arra gondolok, hogy valami ic hiba is lesz, mert az össze vissza mozgàs, ràngatózàs, a tengelyek eltévesztése nekem erre tereli a gondolataimat. Persze tök laikusként az alaplapi vezérlésére gyanakszom így elmélàzva.
B.Zoltán | 1722
2020-09-22 14:05:31
[1657]
Csak a segítő szándék vezérelt, mert nekem 1 napom ráment. Valahogy nekem sem jön be ez a link, sehogy sem, de én már nem csodálkozom, nem vagyok mai gyerek.
Belinkeltem, hogy kell kiszámolni, ott az oldalon fel van tüntetve, hogy melyik vezérlőn milyen ellenállás értékek vannak, de tény, hogy érdemes megnézni egy nagyítóval a sajátot és nem bízni a sárgákban.
Itt a link külön, mert úgy látom 'Arduino' téma, 1648. hozzászólás kattintva nem igazán nyitja meg, javaslom MoparMan -nak nézzen rá, hogy miért.
A vezérlőn, ha középállásba teszed a kis potiját, akkor sokat nem tévedsz. A méréssel én nagyon megszívtam, mert különbözőek lehetnek az áramfigyelő ellenállások, attól függően mikor gyártották. a nyomtatóknál nekem közép állásban van, ott 0,7A körül van. A hűtőborda tényleg nem ártana.
Igen, ezt nem tudom pontosan meghatàrozni (egzakt módon definiàlni új magyarul). Az biztos, hogy ha rajta tartottam volna a kezem, pàr napos sérülést okozott volna. Ha kibírja is a 80 fokot, a màgnesek nagyon nem szeretik, meg talàn az ellenàllàsa is nagyon megnövekszik. Talàn. Emellett köszönöm az információt, nagyon hasznos a maró gépemmel kapcsolatban is.
Természetesen shield. Még tanulom, de igyekszek. A motoroknak is utána kell néznem. Nem tudom az értékeit, ezért azt sem, hogy mit várhatok tőlük. A hiba most este történt, a gépre is csak esténként van időm, de majd utána nézek aminek tudok. A topikokat is buzgón olvasom.
A potit részben saccra tekergettem mert türelmetlen voltam. Azért volt mögötte gondolat. Elég komoly tartó árama van, mert bekapcsolva jól tartja a pozíciót. Mivel az Y rendben volt, ahhoz a tartó erőhöz igyekeztem hasonlót elérni, hiszen korábban a próbálgatás, állítgatás túlnyomó része álló helyzetet eredményezett, és a forrósodást ekkor vettem észre. 2,5V-ot mértem az Y-on, 2,35-re sikerült az X-et beállítani, de ezt utólag mértem. Sok apró tekerés, a végén kb 50 fokkal módosult a poti pozíciója az óra járásával ellentétes irányba. Szívesen kiszámolnám a beállítását, kell még pár év tanulás hozzá. (folyamatban van) Sem a shieldek, sem az alaplap (?) nem melegedett, az állítás után már az X motor sem.
Jó a történet, tele van humorral, de nem derül ki belőle, milyen motor, milyen vezérlő. Így elég nehéz segíteni. Arduino nano annyira pici, hogy nem fér el rajta semmilyen motorvezérlő. Így gondolom valami shield van. A vezérlőn levő potit állítottad? Kiszámoltad, hogy mennyire kell, vagy csak tekergetted saccra? A motorvezérlő nem melegedett csak a motor?
Van némi problémám egy picurka új lézer gravírozóval. Itt a fórumon vettem nemrég. Aurdino Nano alaplapon 2 hűtés nélküli motorvezérlő van, amiből az Y 2 motort visz. A mechanikát átalakítottam nagyobbra és pontosabbra, ezért a kábeleket is hosszabbra kellett cserélnem. Próba közben észrevettem, hogy az X motor égetően forró. Sikerült a potival beállítanom, már nem melegszik. Valószínűleg gyárilag rossz volt a beállítása. Próbálgattam pici körökkel, vonalakkal fél órán keresztül,rendben is volt, majd ráengedtem egy 30x40 mm-es jpg képet. Az első sor végén beadta a kulcsot. Azóta csak az Y megy akadozva a világ végéig, vagy csak Bécsig ha le nem állítom valahogy, pedig ha karikát rajzolnék, elkanyarodhatna Szerencs felé. Programból (Benbox) nem áll le. Újraindítás után a nyilakkal "gyorsjáratozva" az Y rendesen megy, az X-re meg elkezd az Y oda-vissza rángatózva, akadozva mozogni, és akkor már semmire nem reagál amíg szét nem húzgálom a kábeleket. Számítógép, Benbox újraindítása nem változtat semmin. Az egész cucc túl egyszerű, gyakorlatilag semmi nem állítható. Amit a Benboxban lehet állítgatni, a nagy részére nem reagál. Mármint az elejétől fogva. Ha kinyírtam valamit, jó lenne a javítást fejlesztéssel összehozni, de ha csak javítani sikerül, annak is örülnék. Tudtok segíteni? Üdv.: Laci
svejk | 33109
2020-05-31 23:43:53
[1641]
Eh... én raktam egy X2-es kondit az előszobaiba, de úgy 1-2 év után újra villogni kezdett. (gondolom megdöglött a kondi, de lég vacak szerelni a lámpát)
Kicsíptem én is glimmet, de azóta meg nekimegyek a falnak.
Élvilágítós kapcsoló glimmel, faszán be-be villan a LED. Mondom, kiveszem a glimmet, előlről hozzáférni egy csőrös fogóval. Nem igen akart jönni, mélyen ül a kapcsolóban, nem tudtam jól megfogni. Aztán egy kósza ötlet, kicsit megszorítottam az üvegbúra elején a "szemölcsöt"... Rögtön megszűnt a LED villogása.
Az RT1 egy PTK a bekapcsolási áramot korlátozza, a két kondér közti R1 meg valószínű egy MOhm nagyságrendű ellenállás csak arra való hogy ne maradjanak töltve a kondik, mert csípős lehet a madzag.
De alapjában a villódzásmentesítésért a kondik a felelősek.
"Csak fázisvezeték szükséges a bekötéséhez, nulla vezeték nem, minden hagyományos kapcsoló helyére beköthető okoskapcsoló. A termék része egy terhelő ellenállás, mely megakadályozza a LED-lámpák villódzását/vibrálását."
Nem vagyok gyakorlott programozó, mondhatnám azt is, hogy se milyen, csak ami rám ragadt. Ezért kerestem a neten valami elfogadható megoldást, de nem nagyon találni.
PSoft | 18635
2020-05-30 12:41:03
[1632]
Valószínű igazad van a "csodás" kinai eszközökkel kapcsolatban...
Hogy egy "mezei" kapcsolóóra megfelel-e Miklósnak, nem tudom. De nyilván nem, -mert/talán- nem előre programozott intrvallumokat akar, ezért keresi a "más", rugalmasabb megoldást.
Ezekkel a csodálatos kínai eszközökkel az a bajom, hogy a távoli kapcsoláshoz a jel megjárja kínát is oda vissza mert a kapcsoló az állapotát oda jelenti le, onnan vezérelhető. Az alaklamazás ami a telefonon van is kínai minden engedélyt megkér és meg is kap. Persze a kínai szerver azt is tudja, hogy éppen milyen állapotban van az adott kapcsoló azaz éppen van-e otthon valaki.
Az AppInventorral lehet cél alkalmazást is fejleszteni, de ahhoz is az kell, hogy a webszerver a kapcsolón fusson, ha nem akarod, hogy idegen szerveren keresztül fusson a kommunikációd. Amit én linkeltem ott egy sima böngésző elegendő a ki-be kapcsoláshoz.
Amúgy a feladathoz egy sima ár ezer forintos kapcsoló óra nem elegendő? beállíot mikor kapcsoljon be mikor ki aztán hagyod dolgozni...
Világítástechnikában alkalmazva előnye a kétvezetékes használat, nem kell nullavezető a működéséhez. Így gond -bontás, +vezetékezés- nélkül építhető be pld. egy régi világításkapcsoló helyére.
A feladat nagyon egyszerű lenne (ha értenék hozzá). Telefon kijelzőn beállítom az időt, ameddig használni akarom a generátort, egy gombnyomással elindítom a telefonon, wifin keresztül, majd a beállított idő elteltével magától leállítja a generátort. Azért nem akarom kész dolgokkal megoldani, mert erre is sokat kellett várnom, ESP32 és Relay Module megtalálható a fiókomban. Találtam ki/be kapcsoló programot és külön időzítő programot is, de sajnos nem tudom a kettőt összevonni.
dtb | 1921
2020-05-30 00:27:16
[1627]
Én ezt egyszerűsíteném egy olyan, boltban, weben kapható 220V kapcsolóra, ami wifin keresztül vezérelhető. -Ez kész, kiforrott megoldás, és nem kell vele kínlódni. Az alin meg tucatjával vannak ilyenek, ha bírsz várni... példa1példa2 péda3 A kikapcsolás időzítését meg onnan kezdve, hogy bekapcsolt, már szinte bármivel meg tudod oldani.
Egy kicsit ponotsíthatnád a feladatot... Az tiszta, hogy telefonon keresztül, de SMS-ben? Ekkor valamilyen extra hardver kell (GSM adapter, sim kártya, stb.) vagy egy régebbi telefon némileg módosítva.
Másik lehetőség a Bluetooth, célszerűen BLE képes eszköz ami kb 50m hatótávolság nyílt térben.
A harmadik a Wifi, alapon IP-s kommunikáció. Ehhez kell egy AP amire csatlakozhat vagyis részben helyhez kötött. Ha megváltozik az AP akkor újra be kell állítani. Ilyen esetben bármelyik az adott hálózaton levő eszköz képes vezérelni. Ha van DinDNS akkor persze az internetről bárhonnan lehet vezérelni. Ehhez nagyon hasonló ha normál vezetékes Ethernet kábelen kapcsolódó eszköz.
negyedik az szintén Wifi-s csak egy AP-ként működik és ha ezen belül van a telefon akkor rá tud csatlakozni és tudja vezérelni. Ennek hátránya, hogy csak az eszköz hatósugarán belül lehet vezérelni és a telefonnal mindig fel kell csatalkozni erre a hálózatra.
Ha telefonról kell megoldani a vezérlést, külön alkalmazás nélkül akkor a 3. opció lehet a nyerő ehhez ad megoldást a linkelt video sorozat. Pár dolláros eszközzel megoldható.
Pedig a viedo után ott van a link a git-re ahonnan letöltheted a kódot ami csak módosítani kell egy kicsit. Alapjában véve az egyik egy ESP8266 ra épített webszerver ami wifin csatlakozik egy hálózathoz és a hálózaton keresztül akár telefonról akár tabletről vagy pc-ről egy sima böngészőből kapcsolhatsz ki/ be ledet. Ezt már nem nehéz testre szabni. A többi video segít ebben.
Ha már megy a LAN-on belülről akkor utána már csak pár további lépés és az interneten kereszül bárhonnan kapcsolhatod...
Persze könnyen beszélek mert én még nem próbáltam...
Vettem egy csupasz ózon generátort. Ehhez kellene egy olyan program, amivel telefonom keresztül wifin vezérelni tudnám a bekapcsolását, majd egy előre beállított idő után magától lekapcsolna.
ESP32, és relém van.
csatlos.laszlo | 145
2020-05-13 11:45:57
[1620]
A 1616 cikhez közösitő rajz.
Aknai Gábor | 3154
2020-05-10 08:32:59
[1619]
Köszönöm,
megnéztem és hát nem egyszerű. Lehet nem is akarnám ennyire túlbonyolítani, azt hiszem elég lesz egy sima LED-es vezérlés is. Viszont ez az ultrahangos távolságmérő jó ötlet lenne a cucc bekapcsolásához. Arra gondolok, hogy egy bizonyos távolságon belüli érzékeléskor kapcsoljanak be a LED-ek és 1-2 perc után automatikusan ki.
Bár én még nem csináltam ilyet, de meg lehet csinálni, ha a void loop()-ba teszed az input lekérdezését, és ebből hívod meg a különböző programokat, amik itt már funkcióként lesznek ugye definiálva. (meg persze, ha a memória elég!) Itt egy jó példa: Arduino TFT LCD Touch Screen Tutorial
van arra mód ill. lehetőség, hogy egy touch panel vagy nyomógomb segítségével, az arduino-ra töltött többféle program közül válasszak? Egy plexilapon szeretnék LED-eket vezérelni és ehhez kellene egy véletlen szám generátor, egy direkt (minden LED-et működtető) vezérlésű funkció valamint egy egyedi, nyomógombokkal bepötyöghető számkombináció (vagy név), ami az adott számhoz/névhez tartozó LED-et indítja.