Ezeknek az Arduino nano verzióknak mekkora az adatírási sebessége?
Pl. a D0-D7 portra egy 8 bites (0-255, csak konstans) adatot hányszor képes kiírni 1 másodperc alatt? Ennyi lenne csak a teszt feladat, semmi más. Valakit megkérnék erre a tesztre, akinek van ilyen modulja és van erre pár perc ideje. Gyanítom, mem lesz a végrehajtási sebesség eredmény 1 MHz, de mégis akkor mi a valóság? Egy Mega 2560 R3 mennyivel gyorsabb mint egy nano ennél a tesztnél?
Köszönöm, ha tesztelsz.
frob | 2303
2021-03-10 07:37:07
[1857]
nekem kb 1 olyanom van ami neked ott kiterítve 3 az asztalon, kb 2 literes tartály, és a hűtőbordán rajta egy nagyobb 12V os venti, szintén 800W körüli moci, kínai... nyáron is max langyi a víz, igaz aluba 5mm nél nagyobb fogással nem megyek bele , és 400mm/perc es előtolással tökéletesen csinálja a dolgát, mondjuk talán még egy kicsit rá lehetne dobni, de ezt biztonsággal viszi különösebb erőlködés nélkül
Nem szakértőként, de hagy írjam le: 1,5Kw vízhűtéses kínai maró, 15L-es vödör, fagyállóval, ócccó kínai keringető, 2x1.5m szilikon cső. Fél napokig dolgozok vele, mire elkezd melegedni... nyáron. Most még kéz-melegre sem bír átmelegedni. Biztos, hogy minden rendben van a rendszeredben? A furatok nincsenek eldugulva? A keringető mozgatja a vizet? Nekem hidd el, semmiféle ventilátor nincs rajta, nem is volt, nem is lesz.
Játszadozzál tovább, nekem aztán mindegy, én csak segíteni szerettem volna neked. Egy szabályzás elméleti alaptételre hívtam fel a figyelmedet, ami a hobbystára is érvényes, ha elgondolkozol ezen, ha nem, ha elfogadod, ha nem. PONT.
Amikor beszélgettünk telefonon, már éreztem, hogy neked minden adat szükséges, ezért leírom. Adott egy 850W-os maró motor, melynek a "hőtermelését" sajnos nem tudtam sehol megtalálni. Ezért mértem, adott idő, adott folyadékmennyiség és folyadék átfolyás mellett. Ez 1 óra, 1.5 liter folyadék, 8 liter / perc volt A motor üres-járásban volt, tehát terheletlen. Ez idő alatt a folyadékom 20C-ról 75C-ra emelkedett "hűtés" nélkül. Ez kb. 350W hőteljesítménynek felel meg.
Marás közben, kb félig terhelhetem a motort, ezért vettem a "tapasztalati" érték 3X-osát.
Megnéztem egy táblázatot a netről, hogy egy 120x120x32mm-es hűtőborda tud ventilációs hűtés nélkül 270W-nyi hőleadást. Ezt vettem 3X, tehet van 510W hőleadásom ventiláció nélkül. A ventilátorok légáramoltatási sebességéből kiszámolva, kb 1290W-nyi hűtési teljesítményem lesz teljes fordulatszám és fél terhelés mellet, ami a 3x350W "fűtés" mellett pont elegendő.
Tehát, nekem a bemenő (max 70C) és távozó (Min 55C) folyadék hőmérsékletének szabályzásához (DT 15C) bőven elegendő lesz a ventilátorok "néha-néha" bekapcsolása (kb 200W-nyi hőtermelés mellett)
Remélem jól számoltam, ha nem, akkor teszek be még egy 120x120x32mm-es ventilátoros egységet.
... nekem ez csak "játék" ... én hobbysta vagyok...
Valami alapból nem stimmel itt hőtanilag se. Így pedig addig kár "bohóckodnod" szabályzó elektronikával, ameddig a hűtőrendszered olyan kis teljesítményű, hogy teljes ventilátor fordulatszám esetén is 70 C fok (vagy annál is nagyobb) lesz a hűtővíz hőmérséklete.
Tehát a nulladik lépésed az kell hogy legyen, hogy ezt tedd rendbe, mert olyan dolgot értelmetlen, fölösleges szabályozni, amit nem tudsz üzemszerű határértékek között tartani.
Köszönöm a gondolatot. A végső teljes "feladata" a programnak a hűtőbordákba be- és kifolyó folyadék hőmérséklet különbségét foglya figyelembe venni. Kb 5-15C fok. Ezt fogja elosztani a fordulatszám változásra. Alsó határként 55C fok, felső max 70C, de akkor már 100%-kal pörögnek a ventilátorok.
De ami nekem a kérdésem, hogy a 2 vezetékesnél kell egy PWM szabályzó láb egy N-MOSFET-re...
De a 3 vezetékesnél a sárga vezetéken miként oldom meg a fordulatszám szabályozást?
Arra már rájöttem, ha a sárga vezetékre feszültséget kapcsolok, akkor csökken a ventilátor fordulatszáma....
Találkoztatok már ilyen szabályzással? A googli sok mindent kiad, de a 3 vezetékessel csak felületesen foglalkozik, mert mindenki a 4 vezetékest akarja taglalni, az "érdekesebb"...
Csak nagyon futólag, felületesen, nekem már agyilag késő van. Én hogyan csinálnám: Több hőmérséklet-zónát hoznák létre, kb 5-10°C lépcsőnként. Amíg hideg, addig a fan LOW. Ha elkezd emelkedni, akkor a delay értékét csökkenteném, vagyis annál gyakrabban kapcsol be a motor, - vagy - növelném a delay értékét, annál tovább pörgeted a ventit. Ez két teljesen más megközelítése a hűtésnek, talán az első jobbnak tűnik.
void loop() { temp = readTemp(); // get the temperature
if((temp >= tempMin) && (temp <= tempMax)) { // if temperature is higher than minimum temp fanSpeed = map(temp, tempMin, tempMax, 225, 255); // the actual speed of fan analogWrite(fan, fanSpeed); // spin the fan at the fanSpeed speed } if(temp < tempMin) { // if temp is lower than minimum temp fanSpeed = 0; // fan is not spinning digitalWrite(fan, LOW); }
if(temp > tempMax) { // if temp is higher than tempMax digitalWrite(fan, HIGH); } Serial.print(temp); Serial.print(" "); Serial.println(fanSpeed); delay(5000);
}
int readTemp() { // get the temperature and convert it to celsius temp = analogRead(tempPin); return temp * 0.48828125; //delay(20000); }
A 3 vezetékessel nem nagyon jutok zöld ágra.... Nem vagyok az a full szakértő, rágom a témát, van amit meg tudok oldani, amit nem, azt megkérdem okosabbaktól.
Köszönöm segítségeteket, ötleteiteket.
Amit meg szeretnék valósítani, az a maró motor hűtés vezérlése.
onagy | 374
2021-03-02 19:57:40
[1844]
Szia, Ezeket a jeleket invertálni abból a megfontolásból szeretnéd, mert úgy jó a hozzá csatlakoztatott léptetőmotor vezérlőnek/szervo erősítőnek? Az meg miféle fajta? O.
Az eredmény hogy az enable láb állapotát tudom változtatni az utolsó értékkel de a többi sehogysem változik mindig alacsony szinten marad és az impulzusok a magas szintűek,nekem pedig pont forditva kellenének.
Sziasztok arduino accelstepper könyvtárral küzdök. Ami nem sikerül az az hogy meg szeretném forditani a step/dir kimenetek polaritását, de egyik példával sem sikerül. Ha valaki már küzdött vele szivesen venném a segitségét. Üdv
Kisamotors | 708
2021-02-26 02:39:06
[1831]
Köszönöm mindkettőtöknek, működik a négysoros.
dezsoe | 2934
2021-02-26 01:42:34
[1830]
A tömbelem értékadása és a ciklus hossza nem jó. (Kód beillesztéséhez használd a PRG gombot.)
int p[10]; // a tömb hossza 10, tehát 0-9-ig lesznek elemei
void loop() { for (int i = 0; i < 10; i++) // i nem lehet 10, csak kisebb { p[i] = i; // a típus mar adott, nem kell int Serial.println (p[i]); }
Nagyon kezdő "programozóként" ebbe a hibába ütköztem: sehogy nem akar működni.
int p[10];
void setup() { Serial.begin(9600); }
void loop() { for (int i = 0; i <= 10; i++) { int p = i; Serial.println (p); }
delay (2000); }
hibaüzenet: array must be initialized with a brace-enclosed initializer
Tömbbel sem nagyon sikerült megoldanom, gondoltam ez így könnyebb... Mi lehet a hiba (gondolom több is van)? Köszi!
Törölt felhasználó
2021-02-25 20:21:47
[1826]
node red még rá is fűszerezhetsz ami van win,linux, android ra is mqtt átjáróval ... Android is jól lehet szórakozni vele... termux python,mosquitto server,nodered felrakod ez a termux terminal alatt mintapéldák van dögivel róla... link1
Beszaladhatnál a hestore.hu boltjába pl. és ott azonnal kapsz Arduino Nano és egy SD card modult ugyanennyiért amit összedugva meglennél hamarabb, persze ha ráérsz akkor mindegy.
Szia! Ilyenekre van egy keretrendszer nem kell mást tenned csak feltöltöd a kész firmwaret és használod 2.5$ a hadver sok szenzor és fejlesztő eszközt támogat (arduinohoz is vannak) szintén ami neked ide kel hardveres és szoftveres szerialt is támogat webes kezelő felülete van! Csoportos megfigyelésekre használom solar,bolyler,pára, hőmérséklet,digitális, rs485 villanyóra ...stb igazi spanyol viasz és fejlesztik mai napig álandoan bövül a perifériák listája!
Nehéz megmondani az adatmennyiséget, mert sok mindentől függ. Alapvetően nem nagy fájlról lenne szó. A leghülyébb beállítással pl. 6 órán kereszül mérek 1 percenként. Az 360 rekord + a fájl elején a fejléc. A mintafájl alapján egy rekord max 40 db ASCII karakter. Összesen 360 x 40 = 14400 karakter.
Ez annyira csábító, hogy legfeljebb bukok 3700 Ft-ot de rendelek egyet. Ha igaz amit írnak és ha a tápon kívül kap egy rx jelet akkor már rögzítaz szebb mint amit el tudok képzelni.
Na, értem én de én azért mondom ezt, mert ez a szakterületem, az egyik a sok közül persze, mert mindenhez is értek nyilván.
Egy kérdésem van még, hogy akkor annyit tudsz mondani, hogy a mentendő adatmennyiség az maximum kb. hány karakternyi lesz, amennyit maximum tárolnia kell a kis kütyünek ?
Az is lehet nem kell SD kártya sem, mert amíg áramot kap, addig a memóriájában is elfér, amennyi neked kell lehet, ha meg kiolvastad, akkor meg már nem érdekes, tehját SD se kell szerintem.