HobbyCNC fórum
FTP tárhely: http://cnctar.hobbycnc.hu v0.9.6 Régi HobbyCNC oldal: http://archiv.hobbycnc.hu

Új regisztráció / Átregisztráció a régi fórumról
    
   


Az AVR és lehetőségei...

Rekalaca kezeli! :))

 

Időrend:
Oldal 4 / 25 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   1  2  3  4  5  6  7  8   Következő ►  Utolsó ►|

  Fórum főoldal  |  A lap aljára

cree2 | 4412    2016-11-25 18:01:05 [1068]

sajnos enyire nem vagyok matekos amit irtál nem értem....
de amit probálok összehozni az egy monostabil álapot amit a button2 resetel ha a button1 inditom az eltelt 10sec alat mindig ujra kezdeni....

Előzmény: elektron, 2016-11-25 17:44:40 [1066]


ebalint | 1478    2016-11-25 17:52:25 [1067]

t1+10000 == t_kovetkezo1;


Ez milyen célt szolgál?

Előzmény: cree2, 2016-11-25 16:41:48 [1062]


elektron | 15815    2016-11-25 17:44:40 [1066]

A millis() függvény túlcsordulására írtam, ha időt számolsz, hogy mennyi idő telt el egy adott idő óta, ott a szmolásnál, mikor kivonod az előző tárolt időt, akkor elvileg, pozitív számot kapsz, ha nem kapsz pozitív számot, akkor közben átcsordult a millis(), emiatt ekkor nem jó számot ad, és ezért ott kompenzálod, nem kell ahhoz resetelni semmit se.

Előzmény: elektron, 2016-11-25 17:25:25 [1063]


cree2 | 4412    2016-11-25 17:41:08 [1065]

le tudnád irni mire gondolsz?

Előzmény: elektron, 2016-11-25 17:25:25 [1063]


cree2 | 4412    2016-11-25 17:33:53 [1064]

void Timer_reset()
rész ami nem müxik!

Előzmény: elektron, 2016-11-25 17:25:25 [1063]

elektron | 15815    2016-11-25 17:25:25 [1063]

Azt nézzed, hogy az előző idő az ha kisebb, mint a mostani, akkor átcsordult és akkor úgy számolsz.

Előzmény: cree2, 2016-11-25 16:41:48 [1062]


cree2 | 4412    2016-11-25 16:41:48 [1062]

Szeretném resetelni a beállittot időn belül pl10sec idő allat megnyomom a button2 akkor újra kezdje a számolást a 10s sajnos amit össze kokányoltam nem igazán müködik!
Még annyi kérdésem lenne ez a típusú millis függvény 47 nap után túl csordulhat e ki lehet kompenzálni hogy ne tegye?
Próbáltam wdt megoldásokkal de nálam egyik példa sem igazán müködöt valami (bootloader) probléma van uno...nano nem !
köszönöm!

----------------------
int wirePin = 13;

int button = 3;
int button2 = 5;


long t1, t_kovetkezo1;

void setup() {
pinMode(wirePin, OUTPUT);
pinMode(button, INPUT);
pinMode(button2, INPUT);

t_kovetkezo1=millis();

Serial.begin(9600);
//digitalWrite(wirePin, HIGH);
}

void loop() {

Serial.println(t_kovetkezo1);

Timer_counter1();

// if(digitalRead(wirePin)){Timer_counter1();}

if(digitalRead(button)){ digitalWrite(wirePin, HIGH);}


if(digitalRead(button2)){ Timer_reset();}

}

void Timer_counter1()
{
t1=millis();
if( t1 > t_kovetkezo1 )
{
t_kovetkezo1=t1+10000;

delay(10);

digitalWrite(wirePin, LOW);

}

}


void Timer_reset()
{
t1=millis();

// t_kovetkezo1=t1+3000;

t1+10000 == t_kovetkezo1;



delay(10);


}


vjanos | 5398    2016-10-20 21:03:15 [1061]

Kb mennyire költséges egy ilyen kiegyensúlyozás?
A nemrég kitárgyalt 30-as kúpos rövidke főorsót kéne majd idővel...


ANTAL GÁBOR | 4176    2016-10-20 20:57:46 [1060]

Svejk válaszolt ... Megéri bepötyögni a goggle be

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 20:47:19 [1058]


svejk | 29934    2016-10-20 20:48:18 [1059]

Neki életmű a centrírozás kérdése.

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 20:47:19 [1058]


Csuhás | 5849    2016-10-20 20:47:19 [1058]

Nem ismerem őt, így nem is járhattam nála. Miért kérded?

Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2016-10-20 20:42:15 [1057]


ANTAL GÁBOR | 4176    2016-10-20 20:42:15 [1057]

Netán jártál Gyarmati Károlynál Derecskén ? ( én ismerem és jártam nála.... )

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 15:25:47 [1055]


vjanos | 5398    2016-10-20 19:48:51 [1056]

Jól hangzik.
Ha már összeállt, vinnék is egy főorsót kiegyensúlyozásra

A mozgásszenzorban bankimajki a nagy spiler, esetleg vele konzultálj.

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 15:25:47 [1055]


Csuhás | 5849    2016-10-20 15:25:47 [1055]

Ha már munkából kifolyólag használom ezt a gyorsulás mérőt akkor lehet hogy megvalósítom egy régi tervemet: Ez a panel egy opto kapuval kiegészítve, egy arduino nano panellel vezérelve szépen ki is adja egy dinamikus kiegyensúlyozó pad elektronikáját. A mechanika sem túl bonyolult, két állítható teflon betétes villa, és egy motor ami lapos szíjjal hajtja a mérendő alkatrészt.


Csuhás | 5849    2016-10-20 14:49:08 [1054]

Ami NEM jó az a ADXL345! Az állítólag a forrasztási hőprofilra érzékeny és megdöglik benne a Z irány. Nekem a kinai kis panelből mindkettő rossz volt.

Ami most már remekül működik az MPU6050 ami gyorsulásmérő, Gyro, és hőmérő egyben. Pl itt olcsón megkapod: Banggood

Előzmény: svejk, 2016-10-20 14:37:48 [1052]

lazi | 1483    2016-10-20 14:40:53 [1053]

Ezeknél a méréseknél az is sokat segít, ha mérsz egy százas sorozatot, és a legkisebb tízet, és a legnagyobb tízet alapból elhajítod majd a maradékok átlagát veszed.

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 13:08:42 [1048]


svejk | 29934    2016-10-20 14:37:48 [1052]

Nohát!

Akkor Te már tudnál is nekem "szögmérőket" gyártani!

A múltkor kerestem ilyesmit

Mi az érzékelő típusa amit próbálhgatsz?

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 14:19:28 [1051]


Csuhás | 5849    2016-10-20 14:19:28 [1051]

Legyen itt egy kép a jó jelekről is. A képen különböző irányokban forgatom 90 fokonként a panelt, majd a végén egy kocka átló irányába igazítom. A három szín az x,y,z irányú gyorsulás, függőlegesen a kép közepe a zérus és egy osztás fél g.

Előzmény: KBalázs, 2016-10-20 14:01:05 [1049]


Csuhás | 5849    2016-10-20 14:11:36 [1050]

Jelen esetben egy új eszköz első minimális életre keltéséről volt szó. Ilyenkor szerintem hatékonyabb valami kész dologgal megmozdítani a biteket, és azután elkezdeni írni a saját programot.

Előzmény: KBalázs, 2016-10-20 14:01:05 [1049]


KBalázs | 1424    2016-10-20 14:01:05 [1049]

Hacsak nem valami irtó-összetett kódról van szó, érdemes megpróbálni megérteni a mûködését akkor már a jó jelekrôl is rakhatsz fel képeket.

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 13:08:42 [1048]


Csuhás | 5849    2016-10-20 13:08:42 [1048]

Úgy látszik segít gondolkozni az ha tanácsot kér az ember:
Egy másik fórumon találtam egy kis móricka minta kódot az érzékelő kezelésére. Felhasználtam, anélkül hogy alaposan megnéztem volna. Nos a mintában a jó ember összeadta!!! a 16 bites integer alsó és felső byte-át pedig a szám=256*HI+LO a helyes képlet. Szóval ez remekül megmagyarázza a tapasztalt jelenséget, illetve javítva a kódot egy csapásra jól működik a szenzor.

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 12:40:04 [1047]


Csuhás | 5849    2016-10-20 12:40:04 [1047]

A harmadik kép:

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 12:37:15 [1046]


Csuhás | 5849    2016-10-20 12:37:15 [1046]

Használt már valaki közületek MPU6050 gyorsulás/gyro szenzort? A gyorsulásmérőjével kísérletezek, de egyrészt túl nagynak találom a zajt a jeleken. Van egy magas alapzaj + tüskék vannak a zajos jelen + kúszik is a kimenet. Mozgatás után gyakran fűrészjeleket produkál mielőtt beállna valami nyugalmi állapotba. A képek kb fél perces szakaszokat mutatnak.
Asztalon mozdulatlan helyzetben:

Mozgatás után nyugton hagyva:

Kézben tartva de nem mozgatva:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/Linkelt_kepek/k%C3%A9zben.jpg

Van esetleg valakinek működő kódrészlete? Igazából az eszköz orientációját kell majd meghatároznom, de egyelőre a nyers adatok sem tetszenek.


NewUser | 127    2016-08-19 18:19:00 [1045]

]%27,pm:!((i:8238,v:!(5,16)),(i:8394,v:!(7,15)),(i:8362,v:!(16)),(i:8282,v:!(6)),(i:8431,v:!(9,26)),(i:8300,v:!(5,8)),(i:8358,v:!(18,51)),(i:8392,v:!(1)),(i:8378,v:0),(i:8445,v:!(5,9)),(i:8236,v:!(12,24)),(i:8449,v:!(2,8)),(i:8474,v:!(0)),(i:8248,v:!(1)),(i:8264,v:!(2,4)),(i:8447,v:!(1)),(i:8256,v:!(2)),(i:8254,v:!(8,14)),(i:8286,v:!(0,3)),(i:8462,v:!(1,8)),(i:8429,v:!(1,10)),(i:8458,v:!(1,4)),(i:8466,v:!(1,5)),(i:8400,v:!(4,18)),(i:8302,v:!(0)),(i:8278,v:!(0))),view:table),sc:1)]XMEGA

Ha jól rémlik csak az A sorozat tartalmaz AES kódoló/dekódoló egységet.

XMEGA AES

Előzmény: Csuhás, 2016-08-19 15:42:00 [1044]


Csuhás | 5849    2016-08-19 15:42:00 [1044]

Nincs valami jó táblázat amivel össze lehetne hasonlítani az xmega procik perifériáit?
Pl ilyen kérdésre keresem a választ melyik a legkisebb lábszámú xmega amiben van crypto engine (AES codec )?


cree2 | 4412    2016-06-12 13:19:00 [1043]

Akkor senki nem érti a modbus hibba jelenséget amit leirtam?

Előzmény: cree2, 2016-05-31 21:07:00 [1034]


Csuhás | 5849    2016-06-07 12:08:00 [1042]

Időközben némi kutatással erre jutottam:

Atmega 128 lock bitek jelentése:
A bitek törlés után H értékűek, így semmilyen korlátozás sincs. Egy bit programozva egyről nullára vált.
A bitek az alsó helyi értéken az LB1-el indulnak. A legfelső két bit nincs használva.
Azaz a lockbyte felépítése: NC | NC | BLB12 | BLB11 | BLB02 | BLB01 | LB2 | LB1 (7->0 bit)

Az egész flash területre vonatkozó bitek:
LB1: Programozva akkor külső eszközzel nem írható a flash
LB2: Programozva akkor külső eszközzel nem olvasható a flash

Lehetőségek:
11: nincs védelem
01: értelmetlen
10: csak olvasni lehet
00: se írni se olvasni nem lehet

A boot területre vonatkozó bitek:

BLB01: Programozva a lodaer nem tudja írni a program flash területet
BLB02: Programozva a loader nem tudja olvasni a program flash területet

Lehetőségek:
11: nincs védelem a loader írhat olvashat ( ez kell a bootloaderhez )
01: nincs értelme
10: ennek sincs sok
00: se írni se olvasni nem lehet a loderből

BLB11: Programozva a alkalmazás nem tudja írni a boot flash területet
BLB12: Programozva az alkalmazás nem tudja olvasni boot területet

Lehetőségek:
11: nincs védelem az applikáció írhat olvashat a boot területen
01: nincs értelme
10: az applikáció olvashatja a boot területet ( pl crc számolhat a boot részről )
00: se írni se olvasni nem lehet az alkalmazásból a boot területet.

Mindent összevetve egy bootloaderes alkalmazás védelmére
10 11 00 azaz ECh érték alkalmas, ami tiltja a külső programozónál az írás olvasást
a loader írhat olvashat, az alkalmazás pedig csak olvashatja a loader területét.

A betöltött program eltulajdonítsa ellen ezen kívül még ki kell kapcsolni a jtag lehetőséget,
a bootloaderbe kell egy dekódolás ami az általad kódolva kiadott tartalmat a beégetés közben a chippen belül dekódolja.

Kérem hogy aki ért a témához ellenőrizze hogy jól gondolom-e a működést!


elektron | 15815    2016-06-06 21:34:00 [1041]

Hardveres gondod lesz szerintem, csináltam olyat, RS485 - ben, nagyon nem mindegy volt mikor adtam ki a jelet, hogy a zavarokat ne vegye ... nem modbus volt de az mindegy ebből a szempontból.

Előzmény: cree2, 2016-06-06 18:18:00 [1038]


cree2 | 4412    2016-06-06 18:32:00 [1040]

Jó idö és pénz töltésmés költés az ilyen amikoz a kezedbe mibden eszköz már és nálam nem müköűdik persze akik meg fejleztik és beszélnek rola azoktol meg hiába kérdezel nem beszélnek veled ....

Előzmény: robroy007, 2016-06-04 21:15:00 [1036]


cree2 | 4412    2016-06-06 18:25:00 [1039]


cree2 | 4412    2016-06-06 18:18:00 [1038]

© lazi
© robroy007
köszönöm hgy be néztettek!
van 2 digitális teljesitmény mérö ami modbuszos adatokat tud is küldeni minden meg van hozzá az alap könyvtás és mintapéldák is sdm120 vanak konfigurálva!
Nekem sdm220 tipus van meg ez funkcioban is többet tud mérni és a kiolvasot regiszterek is megegyznek ugy 95% ba de amikor elkezdem monitorozni sdm220>>>serial1 porton atmgán keresztül akor csak egy paraméterezést bir kiolvasni az adot egy regiszter pl cos értéket ez mind modbus port sebeség 2400 baund tobbi érték nem ad mért adatokat v..a...w hz..kwh...stb!
ha felveszem a modbus baundot 9600 akor csak fekvencia regiszter ad vissza jó értéket!
nemtudom a kiolvasási érték sebeség késleltetési idök fügvénye enyire befolyásolja a modbus registereket kiolvasását?

arduino könyvtár:
https://github.com/peninquen/Modbus-Energy-Monitor-Arduino

csak ezel a kodal müködik a kiolvasás cos és a fekvencia:
https://github.com/peninquen/Modbus-Energy-Monitor-Arduino/tree/master/Stable%20version/Modbus-Energy-Monitor-max-min

Pc n az sdm220>>rs485/usb átalakitovan qModMaster szoftverel jo látszodank hogy a regiszter értékek változnak az eszköz probálná küldeni!


Csuhás | 5849    2016-06-06 15:51:00 [1037]

Nagyon ciki de nem igazán boldogulok el az atmega128 lock bitjeivel. Le tudná nekem valaki érthetően írni a három bitcsoport jelentését?
Illetve milyen beállítás kell, és miért az, a maximális védelemhez egy bootloaderrel működő eszközön?


robroy007 | 2247    2016-06-04 21:15:00 [1036]

mi a kérdés pontosan?

mi és mi között kell modbussal kommunikálni
DS18B20-hoz betetted az ellenállást a lábak közzé??? nekem vagy 2 napom ment rá mire eszembe jutott

Előzmény: cree2, 2016-05-28 13:55:00 [1033]


lazi | 1483    2016-06-04 20:12:00 [1035]

Írd le a problémádat. A lehető legtöbb hibával, minél nagyobb marhaságot kérdezel annál jobb. Ne aggódj, 5 - 6 nap érdektelenség után garantáltan megjelenik egy rakat ember aki 10 percen belül kioktat. Aztán ki kell szűrni a használható infókat a válaszokból.

Előzmény: cree2, 2016-05-31 21:07:00 [1034]


cree2 | 4412    2016-05-31 21:07:00 [1034]

Senki?
Vagy modbus ismeret konroleres alapon?

Előzmény: cree2, 2016-05-28 13:55:00 [1033]

cree2 | 4412    2016-05-28 13:55:00 [1033]

Valaki jártas itt modbus+arduino komunikációban?


Csuhás | 5849    2016-05-28 07:00:00 [1032]

Szerintem az árnyékolást csak a proci felőli oldalon kösd be panel tápfesz gnd pontjára

Előzmény: batesz, 2016-05-28 06:41:00 [1031]


batesz | 324    2016-05-28 06:41:00 [1031]

Sikerült árnyékolt vezetéket beszereznem: 3 ér, közös árnyékolás.
Abban kérem még a segítséget, hogyan kössem be az árnyékolást? Kondin keresztül, vagy direktbe kössem a GND-re?
A DS18B20-hoz +5V, GND és Adat vezetékek vannak bekötve.


random | 137    2016-05-27 11:52:00 [1030]

Ha nem arnyekolt kabelrol van szo, itt az alkalom kiprobalni azzal.

Előzmény: batesz, 2016-05-27 06:23:00 [1028]


Csuhás | 5849    2016-05-27 11:35:00 [1029]

Meg kellene nézni szkóppal a zavarjeleket. Majd rc taggal, vágó diódával, leválasztó inverterrel bevinni a jeleket a prociba.

Előzmény: batesz, 2016-05-27 06:23:00 [1028]


batesz | 324    2016-05-27 06:23:00 [1028]

Ami eddig elkerülte a figyelmem, az az, hogy a DS18B20 egy 10m hosszú UTP kábel végén kapott helyet, és az nincs zavarszűrve! Az a minimum, hogy egy ferritgyűrűt ráteszek, és megnézem az segít-e valamit.


batesz | 324    2016-05-26 21:49:00 [1027]

Szia,

Diszkrét alkatrészekből fogom összerakni, nem akarok másik "zavarérzékeny" egységet hozzáfűzni.
Az az érdekes, hogy adott helyen hónapokig ment, hiba nélkül, utána történt valami, és elkezdett fagyogatni. Csak ott, azon a területen, de másik szabályzó is ugyanazt csinálja. A betáp 230V oldalon kapott EMI filtert, sokat nem segített.

Előzmény: random, 2016-05-26 21:22:00 [1026]


random | 137    2016-05-26 21:22:00 [1026]

Ha az EMI-tol megmakkan a mikrokontroller, akkor nyilvan csak a tapelvetel segit. Korlatozottan frappans megoldas egy masik, gyengebb PIC-et/AVR-t hasznalni, ami idonkent eletjelet kap a biztositando mikrokontrollertol, ennek elmaradasa eseten pedig kikapcs/bekapcs. Ez persze olcsobban is kivitelezheto diszkret alkatreszekkel, de ugy nagyobb lesz a pin count es kisebb a rugalmassag.

Tapasztalataim alapjan szokoevente egyszer meg rendes tap, korrekt arnyekolas es zavarvedelem eseten (tehat tkp. "csak ugy", indeterminisztikusan) is kepes elpihenni a MCU. Ettol fuggetlenul persze nem art szkoppal es/vagy spektrumanalizatorral beleszagolni a levegobe, mert par ora munkaval es egysegenkent 100 Ft pluszkoltseggel napi 10-rol evi 0,1-re csokkentheto a kifekvesek szama.

Előzmény: batesz, 2016-05-25 22:22:00 [1023]


batesz | 324    2016-05-26 20:52:00 [1025]

Szia,

A külső és belső RESET is működik, ha a program akad el. Ezt teszteltem.
Viszont előfordult már többször olyan, hogy csak a táp ki és bekapcsolása után éledt fel.
DS18B20 és 1602LCD van rajta, a kimenetre 5 db opto csatlakozik. Volt egy alkalom, amikor a programot is újra kellett töltenem, a táp ki-be sem segített rajta.
Megpróbálom egy olyan külső WDT-vel, ami a tápot indítja újra, hátha az segít.

Előzmény: Csuhás, 2016-05-26 10:23:00 [1024]


Csuhás | 5849    2016-05-26 10:23:00 [1024]

Mit jelent hogy nem jött be? Nem resetrelt? Jól értem hogy a reset nem segített csak a táp ki-be kapcsolás? Nem lehet hogy nem a proci akad ki hanem valami periféria?

Előzmény: batesz, 2016-05-25 22:22:00 [1023]


batesz | 324    2016-05-25 22:22:00 [1023]

Sziasztok,

Zavarokkal teli, ipari környezetben működő szabályzóval vannak gondjaim: a program sok esetben megakad, a szabályzó lefagy. Belső WDT-vel próbálkoztam, nem jött be. A külső WDT sem hozza a várt eredményt. Zavarszűrő a táp előtt, és után is. Amikor a külső WDT sem működik, akkor a hardveres RESET sem segít, csak az újraindítás.
Találkoztatok már ilyen esettel?


cree2 | 4412    2016-05-02 21:32:00 [1022]

kültem privit!

Előzmény: n/a (inaktív), 2016-05-02 20:58:00 [1021]


n/a (inaktív)    2016-05-02 20:58:00 [1021]

Persze, többen is itt vagyunk.

Előzmény: cree2, 2016-05-02 18:36:00 [1020]


cree2 | 4412    2016-05-02 18:36:00 [1020]

sziasztok!

Valaki tud segiteni arduino programozásban?


lazi | 1483    2016-04-16 14:29:00 [1019]

Órajel jó volt, 2561-nél a DIV8 okozhat problémát, de nem az volt.
A sim valóban átugorja, de az nem volt benne.
Kicsit prózaibb volt, nem volt feldugva egy jumper, azért nem ment a kijelző.

Előzmény: Csuhás, 2016-04-15 14:21:00 [1018]


  Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 4 / 25 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   1  2  3  4  5  6  7  8   Következő ►  Utolsó ►|


 ◊