Egy mostanában épülő CO-2 lézergép asztalemelés vezető csúszkái. 20-as golyós lineárok, 80x40-es aluprofilból darabolt tartókba beültetve. A hasznos asztalmozgás, ~180 mm lesz.
RJancsi | 5809
2023-03-27 08:53:36
[16614]
Örökre leköteleznél vele! Írok privátot.
Előzmény: Szalai György, 2023-03-27 07:59:16 [16613]
Szalai György | 9478
2023-03-27 07:59:16
[16613]
Ezek alatt ugyan már nincs vezérlő, de egyet szivesen leporolok neked játszani. Hacsak nem találsz valami még jobbat, golyósorsóssat. Írj egy címet.
A Presto vágók egy része ilyen volt, csak attól tartok a mai lemezjátszók motorja nem bírná a terhelést. Lejátszáskor alig kell nyomtaék a lemez forgásban tartásához, de vágáskor a forgácsolási ellenállást meg a vágófej tömegét (mozgatását) már nem biztos, hogy elbírnák. A kényszerhajtású gépeken akkora motor volt, aminek nem okozott gondot. Ott a központi tengelyre tett csiga/kerék hajtott egy finommenetes orsót, kényszerkapcsolatba hozva a lemez forgatását a vágófej mozgatásával. https://www.recordlatheparts.com/products/presto-75a-record-cutting-lathe
Meredek gondolat, de 78-as fordulatú gramofon lemezt szeretnék otthon készíteni. A Youtube tele van DIY ötletekkel, hagyományos (és feleslegessé vált) CD lemezekre "szoktak" zenét karcolni. A vágófej már összeállt, Rabb Feri volt olyan kedves és kisegített 9 mm-es lineárokkal amin a vágófej mozogni fog. Már csak a fej mozgatását kellene valahogy megoldani, ami a lemez szélétől egyenletes sebességgel mozog a központ felé. A léptetőmotor azért aggályos, mert kb. hangfrekvencián mozgatná a fejet ami behallatszik a felvételbe.
Szerintem még a 2mm emelkedésű golyosorso is jó lehet. Az 5-6 forulat/perc. Nem tudom mennyire kell komolyan megépíteni... Milyen célra kell egyébként?
Sziasztok! Ötleteket kérek, hogyan lehetne viszonylag egyszerűen kb. 10-12 mm/perc folyamatos mozgást létrehozni. Egy kb. 10 dekás szánt kellene állandó sebességgel mozgatni 80 mm hosszon irányváltás nélkül. Mivel kicsi a sebesség, tartok tőle, hogy egy léptetőmotoros mozgatás "döcögős" lenne még mikrolépéssel is.
jani300 | 12168
2023-01-09 23:16:28
[16600]
Csak hogy fényezzem kicsit magam Tegnap használtuk a gyerekkel a huzatópad egyik küszöbszorítóját ... Több mint húsz kilós bivalyerős valami .tökéletes volt a suzuki alá kisbaknak ... Ez van ,legalább nem potyára dolgoztam vele Majdnem két éve olajozgattuk a trapéz gömbfejet ...... De nem is szakadt ki .... De kapott újat tegnap , most jó . Nagyon nem jól nézett ki a doblemez a lengőkar csatlakozásánál sem , de mivel lent volt a lengőkar megnyugodtam hogy csak a festék pattogzott fel csúnyán ,meg hát úgy hozzáférhető , kicsit hegesztettem is rajta , legalább az jó lesz még egy darabig . Menne még a meló ,de a kezem nem szereti már .
jani300 | 12168
2023-01-09 23:01:03
[16599]
Persze a zártszelvény váz az már emlékeztethet a zsiga emelő megoldására , de az a trapézemelő .........
Most hogyan mondjam ? Az nem zsiguli emelő . Az orosz ilyet nem követett el ,abban az időben legalábbis . Az egy hamisítatlan nyugati típusú emelő , a dácsia persze ezt majmolta már akkor is . No csak hogy a fiatalok is tudják A többibe nem szólnék bele , érdekes ugyan , de ez nekem nagyon , hobbysta . Most nem mindha nem kurvultam volna el én is az idők folyamán ,de ha lehet adjunk magunkra
Én úgy látom, hogy ez nem egy fúrás jellegű mozgást igénylő feladat, (nem előtolást produkál a mechanizmus). Szinteket állít be, fel-le, majd a négyszöghüvely két oldalán lévő csavarokkal, a kívánt pozícióban rögzíti. Erre kiváló és ötletes.
Csak a gitártest miatt: ezzel a Zsiguli emelővel szerintem csak emelni lehet érdemben, süllyeszteni macerás a mechanikai zsenialitás miatt! Egy előre beállított magasság eléréséhez kitűnő, mert lehet tolni az előfeszített mechanikát, aztán ebben a síkban felsőmarórni! ha nem tévedek?!
Mivel régen csücsül ez az oldal, az Adok-Veszekből, hoztam egy ötletet. Pool fórumtárs hirdetéséből való, remélem nem neheztel meg érte. Kézi megmunkáló gép tartóoszlopa, egy kinyúló merőleges konzollal szokásos. De hátul egy paralelogrammás-orsós autóemelővel mozgatható a kinyúló kar. Az orsó éppen kézre áll, könnyen elvégezhető a függőleges szerszámbeállítás.
guliver83 | 3228
2022-11-06 16:01:38
[16594]
Épített már valaki hasonló gépet? Néha sok a hulladék és érdemes lenne egy ilyen gépet építeni, de nem találok róla semmi infót.
Szolnoki Ferenc | 410
2022-10-15 14:36:50
[16593]
Nagyon primitíven oldották meg egy lapos, talán acél lemez és öt csavarral lehetett beállítani.Semmi tükrös felület, a hogy kijött marógépből.
Ha a csúszó megvezetést most lazára hagytad, az a lineár kocsikat tartó 4-5mm-es lemez rugalmas annyira, hogy nagyobb előtoló erő esetén "lengeni" fog a keresztszán. Ilyenkor van az, hogy az éles kés beleharap az anyagba, egy csattanással kiszakítva a forgácsot. (akár műanyag, réz stb. esetén) (Ez történik kisgépeknél laza késszán esetén is)
De ne így legyen
Miért nem lehetett beállítani a csúszó megvezetés ékléceit? Annyira kopott az ágy, hogy tokmánynál laza volt, szegnyereg felé megszorult?
Előzmény: Szolnoki Ferenc, 2022-10-14 22:27:56 [16590]
ebalint | 1768
2022-10-15 08:36:11
[16591]
Előzmény: Szolnoki Ferenc, 2022-10-14 22:27:56 [16590]
Szolnoki Ferenc | 410
2022-10-14 22:27:56
[16590]
Az Emko kis esztergám hossz szánja át lett alakítva. Korábban nem tudtam kottyanás mentesen beállítani. Vagy szorult vagy vagy kottyant. A megoldás a lineáris sín két kocsival. most kottyanás mentes és könnyen fut. Lehet, hogy a sínnek nem ez az ideális terhelése, fogja bírni.
zozo | 5517
2022-10-13 17:03:03
[16589]
Nyilván átgondolta ezt párszor a tervezője, akkor a csúszófelületek (horony?) lettek volna kívűl és telik meg szutyokkal.
Én fordítva (a szerszám felé szűkülve) oldottam volna meg az ablakot. Mert így ami nekirepül forgács, hűtőfolyadék, az megül a két ablak találkozásánál. Ha fordítva lennének az ablakok akkor meg simán leesne/folyna mint tetőcserépen a víz.
Előzmény: Karácsony Sándor, 2022-10-13 12:12:30 [16587]
Karácsony Sándor | 191
2022-10-13 12:12:30
[16587]
Tényleg visszalépésnek tűnik.De a forgácsvédelem a csúszkáló ablakokkal az jó!!
Persze,ha már felteszek egy cserélős föorsót akkor a pozíció ellenőrzést is megoldom pl.az induktív szenzorral vagy nem a motor csapágyát terhelem stb.De 5 db csavarral meg tartóval megoldva hobbyügyes.(csak megvédtem kicsit magam miért tetszett meg).
Sziasztok , van egy kinai vizes főorsom . vettem hozzá kinai cnc szivattyut is de sajnos gyenge . ki hogy oldotta meg a hűtöviz keringetését? köszönöm a segitséget.
Csuhás | 6705
2022-08-25 12:39:38
[16577]
Ötletadónak, marógéphez gyorsfej
vadember | 1879
2022-06-03 05:52:32
[16576]
Gyúrmából kell köré egy kis magasítást. Ebbe kell olajat vagy vizet önteni, hogy folyamatos legyen a hűtés.
A régi akváriumom alsó és hátsó üveglapjába a ball oldali képen lévőhöz hasonló szerszámmal, de kisebb és mélyebben beépített szemcsézetűvel fúrt lyukat a mester. Alacsony fordulattal, nedvesítve, állványos géppel.
Köszönöm a tippet. Elsősorban a fényforrás volt a dilemma. Ez az AR111 jó lehet, de E27 foglalattal még nem találtam hazai forgalmazót. AR111 + GU10(G53)/E27 átalakítóval meg már valószínűleg jól kilógna a búrából. Plusz, még drágább lenne.
Itt vettem a Fórumon, destroyer fórumtársunk árulta ezeket a "csipeszes" lámpákat régebben. Volt nála hideg és meleg fényű ledekkel szerelt is. Masszív, 230V-os lámpatest fém fejjel, erős, gumibetétes csipesszel, gyakorlatilag bárhol megáll ahova csíptetem... Forgatható/dönthető fej, optikával irányított fénnyel, szerintem ideális géplámpának(is). Én ebből használok négy darabot. A képeken, egy meleg fehér fényű példány.
Ezekbe a lámpákba mi AR111 12V 4000K Ledet szoktunk beépíteni. Egy gratz hiddal és egy DC-DC táppal ez mind belefér a burkolatba. Van olyan ami már több mint 5 éve üzemel napi 2 mászakban és nagyon jó a visszajelzés róla.
Gondolkodtam én is a régi búra megtartásán, de elvetettem mert lefogja a hűtő levegő áramlását. Egyébként a lámpa vízálló, az öntvény széle pont annyit takar hogy nem világít a szemedbe, a ledek előtt valami műanyag van oda ragasztok majd valami cserélhető plexi korongot. A hűtőborda olyan elrendezésű hogy van egy ürege ahova beilleszthető egy billenő kapcsoló csak kell egy furat a vezetéknek. Sajnos hideg fehér, ezzel nem sokat lehet kezdeni, bár ha volna sárga plexim az segíthetne ezen is.