1,6mm-es víztiszta plexiből, vágtam rá egy új ablakot is. (ha már egyszer szét kellett szednem):) A szétszedés célja, a számlap forgathatóvá/elfordíthatóvá tétele. Viszonylag egyszerűen sikerült megoldani, hogy a számlap, a külső alu gyűrű körbeforgatásával elforgatható legyen.
Azt hiszem kész a mérőkém, mostmár csak a mérés/összehasonlítás metodikáját kell kidolgoznom.:)
Ezt 1000x tartósabbra is meg lehet csinálni akár egy kis kékkel is ! Ragasztok rá egy kis ragszalagot kivágom kékkel, leszedem amit kell majd megfújom homokkal kb 10 másodpercig. Az utána csak a kis sarokcsiszoló meg a lamellás tárcsa szedi le
A hasáb mérete 30x18x8mm lett.:) Oldalról, két M3-as menet a hasábban, a két hernyó rögzít a hőmérő szárán. Nem is kellett volna, mert a hőmérő szára szorosan ül a hasábban. Inkább csak a hőtágulás miatt tettem a két hernyót.
Jelentősége nincs, de kicsit "kicicomáztam" a fekete eloxált alu hasáb felületét.:) A hőmérő szárra húzás előtt, kis pasztát is adtam neki.
Én is gravíroztam a Moelleres kis táblácskákra. Igaz, még a kék 2W-ossal. A CO-val, még nem volt szerencsém hozzájuk. Valahol van pár db. egy zacsiban maradék a Moelleres táblákból, meg fogom próbálni a CO-val is, de szerintem menni fog gond nélkül.
Örülnék ha ilyen lenne. A Möller 216480 címkét használom. Apró tűpontok vannak benne ott is ahol nincs felirat a lézerezés után. A szövegvonaltól kb 1-1.5mm-re. Olyan, mintha pillanatra begyújtana a lézer. Képet most nem tudok csatolni, de ha nem felejtem el valamelyik nap bedobom ide.
Valaki tudna ajánlani olyan progit, amivel ttf betűkből álló szövegeket lehet gravírozni? Értem ez alatt, hogy nem csak kontúrt gravíroz és a proginak G kódot kellene létrehozni. Ezüstös műanyag cimkékbe kellene belegravíroznom, nyomógombok és más szövegek feliratát, de jól olvashatóan. A k40-laser raszteres megoldása jó lenne ha, szép lenne, de baromi randa tud lenni és jelenleg Linuxcnc-re van átalakítva a gép. Sok progit próbáltam már, de mind macerás (számomra).
SOS...
PSoft | 18566
2017-07-02 15:34:25
[11702]
Sok mindent "mutattam", még a kék lézeres korszakban. Itt is,és az ezt készítettem-ben is. (igaza van az 'öregnek):) Nem akartam megint idepakolni, de...legyen. Ezek mindegyike a Berneres cink-alu spray-el készült, csempére/járólapra.
Az közelmúlt években többször ki volt ez, itt tárgyalva. PSoft többször publikálta képekkel, magyarázatokkal. És mások is. Csak, vissza kellene olvasni. Ha jól emlékszem, az "Ezt készítettem" -ben is volt téma. Persze, a tájékozatlanság nem bűn. A rágalom már kérdőjeles.
Nos sajnos ez igaz. Én a régieket zaklattam pár jelentéktelen kérdéssel, de válasz sehol. Viszont, ha valami újdonság látott napvilágot nálam és szégyeljem el magam, mert nem válaszoltam rögtön a kérdésükre, akkor számon kérő levelekkel kellett szembesülnöm. Mintha a zsebükből vennék ki pénzt azzal, hogy itthon szenvedek a lézeremmel.
Nos, eldöntöttem, saját fejem után a hőmérő végére húzandó hasáb anyagát,és méreteit. Egy 21x21x14mm-es feketére eloxált, alu hasáb lesz a hőmérő kb. 80mm hosszú "nyúlványa" végén.
A videót tanulmányozva, kicsit okosabb is lettem. Pld. ennél a hőmérőnél egyszerűen meg tudom oldani a körskála forgathatóságát is. Átskálázni, valószínű nem fogom, majd én tudom hol-mennyi. (más, úgyse fogja használni)
A cink/cink-alu spray-t ismerem, használtam is a "kék korszakban". Mutattam is pár dolgot 'anno, amelyek azzal készültek pld. csempére, mázas kerámiára. A CO2 lézernél is jól használható segédanyag az említett spray. Co-nál, pld. inox/saválló jelölésre egész jól használható.
A 445nm-es diódánál használtunk ilyen spray-t, amikor üvegre vagy kerámiára dolgoztunk. LINK
Nálunk 1300Ft a 400ml.
Egyszer elég lefújni, majd száradás után, lehet rá dolgozni. Viszont itt a fókusz távolságot kevesebbre vettem és így lett jó. A segédlevegő is ment. Ami még fontos, hogy alkohollal alaposan meg kell takarítani a fém felületet.
Szuper Köszönöm , tehát nem hüleség én épp azt akarom megúszni hogy a nagyfesz vezeték a csőhöz minél rövidebb legyen hacsak nem tudok szerezni valahonnan szupi jól szigetelt vezetéket hozzá, de akkor ez így megoldható ez a lényeg igen a hűtéshez energialáncban megy a cső de az nem gáz
Hídra telepített csővel, már építettem gépet. Kb. hasonló, vagy egy kicsit nagyobb hasznos munkatérrel. De tudomásom szerint, más lézeres kollégák is elkövették ezt már. Sokat egyszerűsödik pld. a sugárút beállítás.(mint ahogy írod is) Talán, az a legnagyobb macera, egy "klasszikusan" épített, nagy munkaterű gépnél.
Hátránya(vagy inkább macera)viszont, hogy a cső hűtését is energialáncban kell vezetned. Én a tápot, sem tettem fel a hídra, nem nagy kihívás az anódkábel hosszabbítása,és energialáncba vezetése.
Elég rég vagy fórumtag. Információt itt kérdéssel nem kapsz.
Azt így kell szerezni:
CO lézer működési hőmérséklete 68,7 fok, tükrön mérve 79,3, a víz keringetési sebessége 8,4537 liter per 13,7 perc, nanométerenként szükséges 3 köbcentiméter 6%-os hűlési együtthatóval fajlagosan 28 méterre a helyiség falától és a legközelebbi közért árnyékától, 158 centiméterre a plafontól...
Ne aggódj, egyből beindul a kioktatók serege, csak ki kell szűrni a jó választ a sok okoskodásból.
3. Mi hobbisták tartsunk össze ez egy jó csapat még ha vannak is összezörrenések ahogy látom , de azért jó csapatnak mondható és örülök hogy régóta van ez a fórum és most nekem is lenne kérdésem megin Az egyik K40 est azért vettem hogy építsek belőle egy nagyobbat , mármint a munkatér lesz nagyobb Viszont én úgy tervezem hogy az X tengely fogja cipelni a csövet és a lézertápot is szerintetek ez gáz vagy nem ? azért cipelné mert így nem sokkal kell nagyobb távot megtennie a lézernek sem a munkatér Y700mm X 1000mm
1.Van aki tudja, csak hallgat...ül az információn. 2.Van aki nem tudja, ezért hallgat. 3.Van(vannak) akik innen-onnan összeszedet információk/olvasmányok, esetleg tapasztalatok alapján...próbálnak segíteni.
én Szerintem tartsd 20-25 fok között az az ideális és szinte mindenhol ezt írják hogy a cső úgy a (Performance) hogy meddig melegedhet kikapcsolt nem használati állapotban azt nem tudom nem is írják , de működés közben szerintem akkor sem igazán jó 25 fölé menni
akkor most még egyszer megkérdezem, meddig melegedhet a hűtővíz a co lézernél pl.30fokos műhelyben? nagyon fontos!! nem azt kérdeztem meddig kel visszahűteni, a kérdés az hogy meddig melegedhet ideálisan káros mellékhatások nélkül? hát ha van valaki aki tudja köszönöm
PSoft | 18566
2017-07-01 15:38:38
[11678]
Ugyanez a talkumos(hintőporos)massza, egy Rostfrey konyhakés pengéjére égetve. Itt sem lett homogén, fekete a felület, de a tartósság...ugyanaz, mint amit az acélnál írtam. Az utolsó képen, a penge gyári jelölése. (nyilván, nem ilyen pepecseléssel készült):)
Alkohollal keverve, kenhető, méz sűrűségű massza... (hirtelen, ez volt kéznél):) Egy darab, csiszolópapírral "fényesített" acéllemez.(trafólemez darab) Power az 50W-os csőnél, 70-75% körül. Sebesség 100mm/s. Nem lett homogén fekete a felület, de tartós, nem lekaparható a jelölés.
Ezt előbb is olvashattam volna, most építek a gravírozóhoz lézert félig elkezdtem a tápot készen is van de csak vettem egyet az ebayről, csak nem voltam biztos az áttételben meg hogy le birom szigetelni jól a nagyfeszt ezért vettem meg, amúgy magamtól is hasonló eredményre jutottam mint a kínaiak, félhifas tápot építettem, csak az áramvisszacsatolás a szekunder oldalról van ellenállás + műveleti erősítős kapcsolással, nekem is van áramváltó de csak biztonsági szempontból. Bár ha megkapom a VÁM ról a lézercsövet akkor lehet befejezem a saját tervezésű tápot. Az áttételre nagyobbat gondoltam ezért nem fért volna el a csévetestben 35kV / 150V graetz híddal, de látom elég a 7500V / 150V áttétel kétszerezve, mondjuk nekem a primer meg a szekunder nem egy oszlopon van így a nagyobb szórás miatt rezonáns kell legyen, amit egy soros kondenzátorral a trafó primer tekercsével sorba kötve el lehet érni, így szinuszos lesz a feszültség is ami kevesebb zavarral jár.
Te, mindig csak az utolsó hsz.-t olvasod,és úgy írsz? Írtam lentebb...láttam, néztem.
Mindig voltak, vannak, lesznek kötekedő, a kákán is csomót kereső postok. Tudni kell olvasni a sorok között. Látni kell, ki az aki tényleg ezért ír... De látni kell azt is, ha csak a "hecc"-ről, vagy egy esetleges jó, vagy jónak tűnő poénról szól a történet. Nem kell mindig hinni a ,és társai smiley-nek sem. Tudom ki az, aki "csak udvariasságból" nyom,és tudom ki az, aki azt...komolyan is gondolja.
Tényleg tett fel képeket, csak elkezdtetek kötekedni még az OSB lapon is. Ezek után én sem raknák fel több képet...ja tényleg, nem is rakok, de én csak azért mert minek? Amit meg akarok mutatni, azon nem kell rajta lennie a kuplerájnak